razem gotuje Mama Agnieszka. 2 h ok. 18 szt. Składniki: farsz kapusta kiszony (litrowy słoik) mięso gotowane z rosołu ok 0,5 kg 2 czerwone papryki 4 większe cebule sól, pieprz naleśniki 0,5 l mleka 1 szklanka wody 2-3 jajka mąka sól, pieprz Wykonanie: Cebulę kroimy i dusimy na patelni. Kiedy jest już uduszona dodajemy drobno pokrojoną kapustę
Ania i Marcin gotująletniego mleka szczypta cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka 1 łyżki śmietany 30% Farsz: 1/2 kg mięsa mielonego z indyka 1 żółta papryka 2 cebule 1 pomidor 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka suszonego lubczyku 1 łyżeczka granulowanego czosnku ser żółty sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Ciasto(...)odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę (pod przykryciem). Farsz: W czasie, gdy ciasto wyrasta na niewielkiej ilości oleju przesmażamy mięso mielone z indyka, następnie dodajemy posiekane cebule i dusimy razem około 3 minuty. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę i pokrojonego w kostkę pomidora (bez skórki). Całość po 5 minutach doprawiamy i dodajemy koncentrat pomidorowy
Kolorowy Przepisowniktylko dla siebie. Chciałam uzyskać smak podobny, do kremu którymś kiedyś uraczyła nas wspominana już Ewa. Co z tego wyszło? Składniki: ok 1 kg dyni (najlepiej, tradycyjnej pomarańczowej) 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 2-3 łyżki tartej marchewki i pietruszki 1/2 łyżeczki curry (u mnie oryginalne indyjskie) szczypta płatków chili solidna szczypta liści lubczyku (u mnie mrożony) 1 kostka(...)zupy Przygotowanie: Dynię pieczemy razem ze skórą w temp. ok 170 stopni - długo na tyle by miąższ dał się ładnie oddzielić od skóry. W tym czasie na oliwie szklimy cebulę i czosnek. Następnie zalewamy bulionem i dodajemy starte warzywa. Miękki miąższ dyniowy dodajemy do bulionu. Chwilę gotujemy, blendujemy na gładko. Doprawiamy lubczykiem, curry i chili do smaku. Na koniec zaprawiamy
Kuchnia po mojemutrochę pieczenia i gotowe. To takie danie na dzięń kiedy gotowanie schodzi na dalszy plan ;-) Polecam! Składniki; ok. 1 kg ziemniaków ok 50 dag szynki 2 cebule 1 papryka 20 dag pieczarek sól, pieprz, tymianek 2 łyżki ketchupu 15 dag sera żółtego 1 szkl. śmietany 36% natka pietruszki Ziemniaki obieramy i kroimy na plastry. Dno naczynia(...)żaroodpornego smarujemy olejem, układamy ziemniaki, Na nie układamy pokrojone i obrane pieczarki, następnie paprykę pokrojoną w paski i cebule w piórka. Nie zapominamy jednak aby każda warstwę doprawić. Na wierzchu układamy mięso pokrojone w plastry. Tak aby cała powierzchnia była pokryta. Mięso posypujemy przyprawami i smarujemy po wierzchu ketchupem. Zalewamy śmietaną i przykrywamy naczynie. Jeśli nie mamy pokrywy
Radość kipiąca uśmiechem.więc musiałam wymyślić coś innego. I tak powstała sycąca sałatka z dodatkiem ziemniaków. Jest na prawdę pyszna. składniki: 5 średnich ziemniaków 1 duża wędzona makrela (500 g) 1 czerwona cebula 4 kiszone ogórki 3 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki musztardy francuskiej 3 łyżki majonezu Ziemniaki ugotować, jak nam wygodnie w mundurkach lub obrane. Następnie wystudzone obrane ziemniaki pokroić w średnią(...)kostkę. Czerwoną cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Wędzoną makrelę oczyścić z ości i skóry, rozdrobnić na kawałki. Kiszone ogórki pokroić również w średnią kostkę. Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać szczypiorek i wymieszać. Następnie dodać majonez i musztardę francuską i ponownie wymieszać. Gotową sałatkę odstawić na min. 30 minut aby smaki się przegryzły
Monia miesza i gotujezachciało ...teraz. Prosta w przygotowaniu, istnieje jej wiele wariantów. Oto przepis na pyszną, nasza rybkę 8 kostek ryby mrożonej ryba po grecku 1/2 selera 4 marchewki 1 pietruszka 2 cebule koncentrat pomidorowy 1/2 łyżki soli kilka liści laurowych olej do smażenia 1/4 łyżeczki pieprzu cukier do smaku sos pomidorowy sambal FOLWARK Warzywa (pietruszkę, seler) należy zetrzeć na tarce, marchewkę(...)pokroić w talarki,cebulę pokroić w piórka i dusić pod przykryciem około 30 minut. Kostki ryby należy posolić i odczekać, aż się rozmrozi. Następnie rozmrożoną rybę obtoczyć w jajku i bułce tartej i usmażyć. Do uduszonych warzyw dodać koncentrat pomidorowy wymieszany z sosem pomidorowym sambal, liście laurowe, sól, pieprz, cukier i dalej gotować na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie
Z Kuchni Do Kuchnipolędwiczek wieprzowych 3 pełne łyżki suszonych pomidorów w oliwie 2-3 łyżki oliwy w której macerowały się pomidory olej rzepakowy 5-6 świeżych pomidorów koktajlowych 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku słodka śmietanka 12-18 %, ok 200-250 ml 3/4 szklanki wody świeża natka pietruszki sól pieprz Dodatkowo: 20 dag kaszy jęczmiennej 1. Na dużej patelni rozgrzewamy(...)oliwę i olej, przesmażamy drobno pokrojoną cebule i czosnek. Gdy się zeszkli dodajemy umyte i osuszone polędwiczki, oprószamy je solą i pieprzem podczas odwracania na patelni. Gdy polędwica nabierze lekko złotawego koloru dodajemy suszone i świeże pomidory, część natki pietruszki, zalewamy wodą oraz śmietanką. 2. Na małym ogniu pod przykryciem dusimy mięso przez ok 15-20 minut
Apetyczna babeczkaSKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta Yufka (lub Filo). 350 g odmrożonego szpinaku w całych liściach a jeszcze lepiej świeży szpinak (ze 3 pełne garści) 100-150 g sera feta 2 cebule posiekane 2 ząbki czosnku posiekane 2 jajka 200 ml mleka 80 ml oliwy z oliwek (można zastąpić olejem rzepakowym) sól i pieprz do smaku Wykonanie: 2-3 łyżki oliwy(...)olej rozgrzać na dużej patelni i zeszklić na niej cebulę z czosnkiem. Dorzucić szpinak, wymieszać i podsmażać przez chwilę. Można bez problemu wrzucić też zamrożony szpinak w kostkach i podsmażać do czasu odparowania wody. Najlepiej jednak wybraż świeży szpinak. Musi być go odpowiednio duzo, bo szpinak pod wpływem temperatury bardzo zmniejsza swoją objetosc. Doprawić pieprzem. Zdjąć patelnię z ognia
Sztuka gotowania w/g Samirytego kopytka, buraczki zasmażane , winko i wykwintny obiad lub kolacja jak znalazł. Składniki: ok 500 g polędwiczki z dzika 200 ml wina czerwonego 1 cebula garść suszonych grzybów 3 łyżki miodu pieprz czarny grubo mielony ,pieprz zielony marynowany, sól, suszone owoce jałowca, łyżeczka suszonego lubczyku, kilka ziaren kolendry, szczypta cząbru sok z połówki cytryny(...)godzin Następnie na patelni rozgrzewamy tłuszcz i z obu stron podsmażamy polędwiczkę aż się zarumieni, dodajemy pokrojoną w krążki cebule i gdy już wszystko się zarumieni dodajemy pozostałą zalewę i grzyby. Wszystko smażymy pod przykryciem na małym ogniu ok 20 minut, następnie zdejmujemy przykrywkę
Niezły Młynekwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com mięso na wywar (u mnie drób) 250-300g świeżych grzybów makaron (wg gustu) 1-2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 1 łyżeczka masła kostka bulionowa grzybowa (opcjonalnie) 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego świeży koperek natka pietruszki śmietana (wg gustu) sól, pieprz Ugotować wywar mięsny z dodatkiem listków laurowych, ziela(...)angielskiego i opcjonalnie z kostką bulionową. Dodać oczyszczone, umyte i pokrojone (w paski) grzyby oraz warzywa (marchew, pietruszkę i selera). Cebulę zeszklić na maśle i dodać do gotującej się zupy. Gotować do miękkości. Dodać śmietanę i posypać posiekanym koperkiem oraz natką pietruszki. Doprawić do smaku. Makaron można dodać 10 minut przed koniec gotowania się zupy lub ugotować oddzielnie (w osolonej
Di gotujeciasto. Po wyrobieniu pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. składniki na nadzienie: 500 g grzybów leśnych np. borowików 100 g sera żółtego, może być wędzony 1 cebula 1 jajko 1 łyżeczka tymianku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz tłuszcz do smażenia wykonanie: Grzyby oczyszczamy, myjemy i drobno kroimy. Cebule obieramy, kroimy e kostkę i podsmażamy
Domowy Smak Jedzeniasmaczny obiadek. Idealnym dodatkiem do zapiekanki jest surówka z kapusty pekińskiej Składniki: 10 średnich ziemniaków ziemniaków 250 g wędzonego boczku 4 jajka 4 łyżki śmietany 1 łyżka oleju 1 cebula 2 łyżki posiekanego koperku 100 g startego żółtego sera sól pieprz Ziemniaki ugotować, odcedzić i ubić ze śmietaną na puree. Boczek pokroić w kostkę i zrumienić na oleju., a następnie(...)dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę i zeszklić. Całość dodać do ziemniaczanego puree i wymieszać dokładnie.Przełożyć do naczynia żaroodpornego i wyrównać po czym zrobić 4 dołki i w każdy wbić jajko. Jajka posolić , popieprzyć. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać nim ziemniaki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do momentu aż jajka się zetną
O kuchni z uczuciemwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com 4-5 ziemniaków 1 cebula 1 jajko 1 łyżka mąki majeranek sól, pieprz olej Ziemniaki zetrzeć na drobnych oczkach tarki (lub maszynką). Dodać jajko, łyżkę mąki pszennej, posiekaną cebulę, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Smażyć z obu stron na rumiano
Di gotujeMarynata z dodatkiem papryki wędzonej, która nadaje ciekawy aromat. Można zwiększyć jej ilość, jeśli mięso grillujemy na patelni. Mięso podałam z pomidorowym jarmużem. 2 podwójne filety z kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku 100g jarmużu 500g pomidorów 500ml buliony drobiowego zalać wszystko sól pieprz czarny świeżo mielony MARYNATA: 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki octu jabłkowego 1 łyżeczka miodu(...)rozetrzeć. Każdego fileta pociąć w plastry o grubości ok 1cm i przełożyć do marynaty. Wymieszać, tak aby każdy kawałek był oblepiony marynatą. Odstawić na co najmniej 3 godziny. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni razem z roztartym czosnkiem. Dodać drobno posiekany jarmuż i chwilę podsmażyć. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokrojone dodać do jarmużu. Wszystko zalać bulionem
https:KKuchniaMniamśledź a la tatar składniki 1 cebula 2 łyżki oleju 2 łyżki maggi 3 ogórki konserwowe 3 papryki konserwowe 5-6 filetów śledziowych matiasów sok z ćwiartki cytryny garść oliwek zielonych i czarnych pieprz sposób przygotowania Śledziowe filety odsączamy z zalewy, kroimy w kostkę, wkładamy do misy. Do śledzi dodajemy pokrojone w kostkę : cebulę, ogórki konserwowe, oraz
Miód i pieprz