zrobić - pierwszy raz od lat i wyszedł taki jak dawniej - polecam. SOS PIECZARKOWY łatwy 30 minut dl 3-4 osób Składniki 1/2 kg pieczarek umytych i pokrojonych w plasterki cebula 1 ząbek czosnku śmietana 30% - 1,5 szlanki czubata łyżeczka mąki pół szklanki mleka sól pieprz mała szczypta tymianku masło Do dzieła!!! W rondelku lub na patelni rozgrzewamy masło(...)wrzucamy pieczarki - dusimy chwilę. Dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i posiekany czosnek. Dusimy razem ok 15 minut. Jeśli pieczarki puszczą duzo wody to część odlewamy. Mieszamy dokładnie mleko, że śmietaną, tymiankiem i mąką - zalewamy gotową mieszanką pieczarki. Dusimy 5 minut. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z dowolnymi dodatkami - u mnie smażone ziemniaczki i ogórki z chili (podam
sierotka maRysia w kuchnitracą słony smak) 300 ml octu winnego białego 250 ml wody 50 ml whisky (można zastąpić wodą) łyżeczka soli 120 g cukru - dałam stanowczo mniej - tak 80 g 2 cebule pokrojone w piórka pęczek świeżego (lub mrożonego - NIE suszony) koperku Zioła: 5 ziarenek ziela angielskiego łyżeczka ziaren czarnego pieprzu łyżeczka gorczycy łyżeczka kolendry 5-8 goździków kilka ziaren jałowca(...)Odstawiamy. Odsączone śledzie kroimy w nieduże kawałki (2-3 cm) wrzucamy do miski i mieszamy je ze wszystkimi przyprawami i koperkiem. Następnie układamy je w słoiku na przemian z cebula i zalewamy zalewą. Odstawiamy na minimum 5 dni w chłodne miejsce. Smacznego
sierotka maRysia w kuchniwyjdzie tak jak trzeba Zupa idealna na upały - świetna na zimno i na gorąco. Płączenie zmiksowanych warzyw z grzankami doskonale pożywia nie zapychając. Afrykańska zupa ziemniaczana Składniki: szklanka pokrojonej cebuli (u mnie naprawdę gruba kostka) szklanka pokrojonej w kostkę papryki - u mnie zielona ale każdy kolor będzie dobry 3 ząbki czosnku (drobno posiekać) 2 łyżki oleju 4 szklanki wody(...)puszki) odrobina skórki z cytryny łyżka soku z cytryny sól, pieprz, papryka słodka, od siebie dodałam łyżkę słodkiego sosu chili posiekana bazylia grzanki usmażona na oliwie Do dzieła!!! Cebulę, paprykę i czosnek poddusić na oleju ok 10 minut. Następnie dodać wodę i resztę składników. Gotować aż ziemniaki zmiękną - przyprawić do smaku i dokładnie zmiksować na krem. Przyprawić ulubionymi przyprawami
sierotka maRysia w kuchnispecjalne okazje możemy sobie pozwolić na odrobinę luksusu. Więc teraz proszę Państwa przedstawiam - BEEF BOURGUIGNONNE!!! Beef bourguignonne po gruzińsku Składniki: pół kilograma łopatki wołowej pokrojonej w sporą kostkę 1 cebula pokrojona w piórka 3 posiekane ząbki czosnku 3 ogórki kiszone pokrojone w kostkę 2 pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę 2 łyżki przecieru pomidorowego 3 łyżki oleju(...)olej i dodajemy do niego masło - gdy pojawi się na tłuszczu piana wrzucamy pokrojone w kostkę mięso i rumienimy je ze wszystkich stron. Gdy mięso nabierze rumianego odcienia wrzucamy cebulę i czosnek - smażymy ok 3 minuty i dodajemy koncentrat pomidorowy. Mieszamy. Mięso równomiernie posypujemy mąką i prażymy (nie mieszamy) ok 3 minuty. Teraz mieszamy i wlewamy wino. Całość mieszamy, delikatnie
sierotka maRysia w kuchnibrązowo - złociste... Małe cudeńka... Sajgonki z kurczakiem Składniki: pierś z kurczaka (może być ugotowane mięso np z rosołu) duża marchewka 1/4 kapusty pekińskiej (dałam więcej) 3-4 pieczarki 1 cebula 1 jajko 12 płatów ryżowych 70 g makaronu ryżowego olej do smażenia sól, pieprz sos sojowy przyprawa 5 smaków Do dzieła!!! Cebulę bardzo drobno siekamy a marchewkę i pieczarki ścieramy
sierotka maRysia w kuchnismak mięsa! Mięsna tarta z dynią Składniki: ok pół szklanki dyni startej na dużych oczkach pół kilograma mięsa mielonego drobiowego blat gotowego ciasta francuskiego jedna mała papryka jedna cebula zioła prowansalskie 2 ząbki czosnku Sos ok szklanka śmietany 1 jajko kulka sera mozzarella Do dzieła!!! Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na patelni z mięsem mielonym i czosnkiem
sierotka maRysia w kuchniGruyere. Quisze z kurczakiem i brokułem Składniki na okrągłą formę o średnicy 30 cm farsz pół piersi z kurczaka kilka różyczek brokuła (ok 30 dag mrożonego) mała papryka mała cebula ząbek czosnku ok 15 dag sera żółtego 3 jajka ok 150 ml śmietany ok 150 ml mleka gałka muszkatołowa sól, pieprz ciasto 200 g masła 300 g mąki pszennej(...)fasole i pieczemy ok 15 minut w 200 stopniach. Następnie zdejmujemy papier z fasolą i podpiekamy jeszcze kilka minut (ok 5) Na patelni dusimy drobno posiekaną cebulę z czosnkiem. Dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę i kurczaka (pokroiłam z paski). Smażymy Brokuła tylko blanszowałam. Na upieczony spód wykładamy powyższe składniki i zalewamy sosem tzn. mieszamy dokładnie jajka z mlekiem, śmietaną
sierotka maRysia w kuchniheight: 1em;" /> Ryba z warzywami według Pascala Składniki: 2 duże dorady - u mnie 4 tuszki tilapii (wypatroszone i oczyszczone) 3 pomidory - obrane ze skórki i pokrojone 2 cebule pokrojone w piórka 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 duży bakłażan - pokrojony w kostkę 1 mała cukinia - pokrojona w talarki 1 papryka pokrojona w paski 3 ząbki czosnku drobno posiekane 2 marchewki pokrojone(...)chili woda Do dzieła!!! W moździerzu ucieramy ze sobą czosnek, chili i pół pęczka pietruszki i tą mieszanką faszerujemy nasze rybki. W rondlu rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią cebulę, pomidory i koncentrat. Smażymy od czasu do czasu mieszając. Gdy pomidory się rozpadną wlewamy pól szklanki wody. Do rondla wkładamy ryby i dusimy je ok 20 minut, od czasu
sierotka maRysia w kuchnipól kilograma małych młodych ziemniaków kilka małych marchewek garść fasolki szparagowej 400 ml śmietanki 30% sól, pieprz, papryka słodka, świeży tymianek, liść laurowy 2 ząbki czosnku 1 cebula łyżka masła łyżka mąki Do dzieła!!! Udziec dokładnie myjemy i dokładnie nacieramy mieszanką soli, pieprzu, papryki słodkiej, przetartego przez praskę czosnku i oleju. Odstawiamy do lodówki na noc. Wkładamy mięso do naczynia(...)żaroodpornego lub (tak jak ja) do naczynia rzymskiego, obkładamy go liśćmi laurowymi, cebulą pokrojoną w talarki (szczególnie układamy ją pod mięsem) i gałązkami tymianku, szczelnie zamykamy i pieczemy ok 1/5 godziny w 160 stopniach. Po tym czasie wyjmujemy mięso z piekarnika, do naczynia wkładamy dokładnie umyte młode warzywa i zalewamy całość śmietanką 30%. Całość pieczemy w zamkniętym naczyniu jeszcze
sierotka maRysia w kuchnikostki drożdży 70 dkg mąki pszennej szklanka mleka 50 g masła 2 jajka 1 żółtko sól, cukier Nadzienie: 20 dag sera białego 7 ugotowanych średniej wielkości ziemniaków 2 cebule (pokrojone w kostkę i usmażone na maśle) ok 10 listków świeżej mięty (drobno posiekane) sól, pieprz Do dzieła!!! Połowę mleka delikatnie podgrzewamy i rozpuszczamy z nim drożdże, 2 łyżki mąki(...)góry i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia jeszcze na ok 20 minut. Ziemniaki gotujemy, studzimy i albo dokładnie ugniatamy tłuczkiem albo przeciskamy przez praskę. Dodajemy do ziemniaków resztę składników farszu (cebulę, miętę, ser) i dokładnie mieszamy - przyprawiamy według uznania, jednak farsz najlepiej smakuje tradycyjnie przyprawiony, tylko solą i pieprzem. Na środek wyrośniętego ciasta wykładamy farsz - brzegi podnosimy i zawijamy w formie
sierotka maRysia w kuchnisądzicie? Bałkański sos do makaronu Składniki: jeden nieduży bakłażan świeża czerwona papryka sos pomidorowy (koncentrat lub pomidory z puszki) 500 g mięsa mielonego wołowego (można zastąpić innym) duża cebula marchewka 3 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka słodka spora łyżeczka czubricy zielonej świeży tymianek i bazylia (u mnie grecka) dowolny makaron Do dzieła!!! Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią(...)posiekaną cebulę z czosnkiem - gdy cebulka zacznie mięknąć a czosnek ładnie pachnieć dokładamy do nich startą na grubych oczkach marchewkę - chwilę dusimy i wrzucamy mięso - smażymy na niewielkim ogniu. Bakłażana przekrawamy na pół i kroimy w plastry - wrzucamy na sitko (durszlak) solimy dużą szczyptą soli i odstawiamy na 15 minut po czym dokładnie myjemy - tak przygotowaną oberzynę wrzucamy do usmażonego
sierotka maRysia w kuchniheight: 1em;" /> jest tutaj naprawdę duże pole do kombinatorskich popisów " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Zupa cukiniowa 1 młoda cukinia 3 ziemniaki duża cebula 2 l wywaru z kurczaka (można zastąpić kostką) ząbek czosnku sól, pieprz ulubione zioła - u mnie garść swieżego majeranku i tymianek uprażony słonecznik lub dynia grzanki można posypać ją startym cheddarem(...)klika minut na rozgrzanej oliwie następnie wrzucamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy aż ziemniaki będą dobrze miękkie. Cebulkę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i smażmy aż cebula będzie miękka a czosnek zacznie pięknie pachnieć - dodajemy do naszej zupy. Całość chwilę gotujemy, dodajemy zioła, sól, pieprz i miksujemy na krem - ja lubię jak mi pływają kawałki warzyw więc
sierotka maRysia w kuchnipomidorami gdyż według znawców kuchni bałkańskiej pomidory powinny w nim być ale stanowić dodatek - nie podstawę. Ajwar - bałkański sos paprykowo - bakłażanowy Składniki 6 papryk 4 pomidory 1 bakłażan 3 cebule 6 papryczek chili - dodałam 3 łyżka octu winnego 1/2 główki czosnku oliwa sól, pieprz Do dzieła!!! Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, przekrawamy na pół i układamy na blasze wyłożonej papierem(...)układamy na blasze rozciętego na pół i pieczemy ok 45 minut - łyżką wyjmujemy jego miąższ i mieszamy z papryką. Pomidory obieramy ze skórki i drobno kroimy. W naczyniu szklimy cebule z czosnkiem i chili, dodajemy pomidory - całość gotujemy aż z pomidorów odparuje nadmiar wody - dokładamy paprykę i bakłażana. Gotujemy ok 30 minut, po tym czasie mielimy warzywa blenderem, dodajemy ocet
sierotka maRysia w kuchniMarty - Niebieska Pistacja Ani - Przypraw mnie Gosi - Modern taste Edyty - Pasja smaku Gosi - Jedz i smakuj Agnieszki - Eksplozja smaku Agnieszki - Studnia Miodu Meksykańska zupa z dyni Składniki 2 duże cebule 20 dag bekonu 2 łyżki oleju 1 kg dyni pół szklanki soku pomarańczowego 3 szklanki buliony drobiowego łyżeczka kurkumy sól, pieprz, chili śmietana Do dzieła!!! W rondelku smażymy cebulę
sierotka maRysia w kuchnismiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Strona internetowa: Kuchnia Jaśka Kuronia Zupa dyniowa Jaśka Kuronia ( w moim wykonaniu) Składniki: 1.5 kg obranej i pokrojonej w kostkę dyni cebula puszka pomidorów bez skórki garść pestek dyni (od siebie dodałam łyżkę siemienia lnianego) 2 łyżki suszonego tymianku spory pęczek pietruszki sól, pieprz olej 3 szklanki bulionu warzywnego Do dzieła!!! W rondelku(...)szklimy na 3 łyżkach oleju pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy do niej dynię i tymianek - wszystko smażymy ok 5 minut. Zalewamy bulionem i czekamy aż dynia zmięknie wtedy dodajemy pomidory - chwilę razem gotujemy. Dodajemy pietruszkę i wszytko razem miksujemy. Przyprawiamy do smaku. Podajemy z uprażonymi na patelni pestkami dyni (ja uprażyłam również len). Smacznego!!! Pudding z czerstwych drożdżówek Składniki
sierotka maRysia w kuchni