cebula - 11518 przepisów (strona:261/768)

Pulpety z dynią w sosie śmietanowym. 98

mnie grahamka ) 1 jajko sól, pieprz 15 dag dyni 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka mąki (do sosu) 2 łyżki maki (do panierowania pulpecików) 2 łyżki oleju 1 cebula pokrojona w kostkę i przyrumieniona na oleju Przygotowanie; Do miski dodać mięso, jajko, wcześniej namoczoną i wyciśniętą bułkę, cebulę, sól i pieprz. Dokładnie wyrobić a na końcu dodać obraną i startą

Radość kipiąca uśmiechem.
Leczo z dynią, kiełbasą i czerwoną fasolą 163

wersji jesiennej. Jak Wam się podoba taka kombinacja? :) Potrawa wychodzi bardzo syta, nie trzeba już żadnych dodatków - nam wystarczył chlebek :) Składniki: 3 kiełbasy (użyłam tych od Nove ) 1 cebula 1 czerwona papryka 1 puszka czerwonej fasoli 700 g passaty pomidorowej 1/2 małej dyni hokkaido 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka śmietany sól, pieprz, cukier, zioła prowansalskie Cebulę obieramy i kroimy

My simple kitchen
Naleśniki z pieczarkami i cebulką 102

Normal 0 21 Naleśniki: · mąka pszenna 3 szkl · mleko 1,5 szkl · woda gazowana 1,5 szkl · jajka 3 szt · sól pieczarki – 40 dag cebula – 30 dag ser żółty – 10 dag sól pieprz olej   Normal 0 21 Wszystkie składniki ciasta miksujemy do uzyskania gładkiej masy, jeśli jest zbyt gęsta dolewamy wody. Odstawiamy na 10 minut. Cebule i pieczarki obrać

Camilla w kuchni
Zupa krem z groszku 114

bloga zapraszamy dzisiaj tych pierwszych:) Mama Stasia podsunęła nam kolejny przepis, tym razem na zupę krem z groszku. 45 min. 4 os. Składniki: 1 opakowani mrożonego groszku 2 cebule 1 ząbek czosnku jogurt naturalny sok z 1/2 cytryny Wykonanie: Przygotowujemy wywar. Drobno pokrojony czosnek i cebule podduszamy na patelni na łyżce oleju. Dosypujemy groszek i czynność powtarzamy przez kolejne

Ania i Marcin gotują
Surówka z kapusty kiszonej 113

Składniki: 350 g kapusty kiszonej 1 mała marchewka 1/2 cebuli 1/2 łyżeczki kminku pieprz 2-3 łyżki oleju z pestek dyni Kapustę odcisnąć i pokroić na mniejsze kawałki. Marchewkę obrać, zetrzeć na tartce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę. Dodać olej. Całość dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku.   SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Pomarańczowa zupa z dyni! 92

ilością mielonego kminku, domowym majerankiem i gęstą śmietaną. Coś pysznego! A przede wszystkim zdrowego i pożywnego. Składniki na 5 porcji: 650g dyni 750ml wody 4 ząbki czosnku 2 duże cebule 2 łyżki masła gęsta śmietana majeranek mielony kminek świeżo mielony pieprz sól prażone pestki z dyni do dekoracji Sposób przygotowania: W dużym garnku roztapiamy masło, dodajemy pokrojoną dynię, posiekaną cebulę

Kuchnia Pani Wiosny
Zupa krem z porów... :) 131

książki kucharskiej Agnieszki Maciąg, przepis zmodyfikowany do własnych potrzeb. Musicie mi uwierzyć, zupa jest przepyszna :) Składniki na 4 porcje:  3 duże pory 5 średnich ziemniaków 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 3cm startego korzenia imbiru kminek gałka muszkatołowa 2 liście laurowe oliwa z oliwek świeżo zmielony pieprz sól Sposób wykonania: Pory dokładnie myjemy i odcinamy zielone końce, kroimy(...)drobno. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek ze świeżo zmielonym pieprzem i gałką muszkatołową, dodajemy pokrojone pory, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, kminek, imbir i sól. Następnie kroimy ziemniaki w kostkę i dodajemy je do garnka. Przez chwilę dusimy wszystko razem. Warzywa zalewamy wodą i gotujemy ok. 20 minut. Całość miksujemy aż uzyskamy gładki krem. Podajemy z płatkami migdałów. Smacznego

Kuchnia Pani Wiosny
Sałatka ziemniaczana 124

latem z grillowanym mięsem. Jest to również dobra odmiana dla najpopularniejszego podawania gotowanych ziemniaków na ciepło. Polecam! Porcja dla 2 osób: 6 średnich ziemniaków 2 ogórki małosolne 1 mała cebula szczypiorek 2 łyżki majonezu świeżo mielony pieprz sól Sposób przygotowania: Ziemniaki ugotować i pozostawić do ostygnięcia. Następnie pokroić w plastry, dodać pokrojone w kostkę ogórki i cebulę, posiekany szczypiorek, majonez

Kuchnia Pani Wiosny
Wegetariańska grochówka 144

niż zwykle. Kremowa, lekko słodka, pełna warzyw i bez mięsa. Polecam! Zmiany są pyszne! Składniki na 5 porcji: 400g grochu łuskanego 2 średnie marchewki 1 mały seler 1 duża cebula 1 średni por suszony majeranek sól świeżo mielony czarny pieprz oliwa z oliwek Sposób wykonania: Groch gotujemy w średnim garnku. Następnie odlewamy nadmiar wody i miksujemy blenderem na gładką masę(...)Marchewkę i seler dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w krążki, cebulę na drobno. Warzywa podsmażamy na oliwie z oliwek i dodajemy do kremu z grochu. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, solą i majerankiem. Smacznego! To uczucie, które towarzyszy Ci, kiedy dasz z siebie trochę więcej niż wczoraj... Znasz je? Bądź człowiekiem, którego nie chce się wymazać

Kuchnia Pani Wiosny
Placki Ziemniaczane z Piekarnika 119

przygotowałam w piekarniku. Tarłam na grubych oczkach. Placki te podaję z jogurtem naturalnym albo z gulaszem.  Łatwe i szybkie do wykonania. Polecam:) SKŁADNIKI: 1 Kg Ziemniaków 2 Cebule 2 Jajka Sól i Pieprz 1 Łyżka Koperku Suszonego 2 Łyżki Mąki Ziemniaczanej 2 Łyżki Mąki Pszennej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:    Ziemniaki Obrać, Zetrzeć na Tarce. Do Miski Wsypać Mąki, Wbić(...)Jajka. Cebulę obrać i pokroić w Kostkę, podsmażyć na oleju. Wszytsko Włożyć Do Miski Dodać Jajka oraz Doprawić. Placki wyłożyć na papier do pieczenia , lekko pokropić olejem. Piec w piekarniku ok 30-40 min. Na 180 stopni Góra-Dół.  Ja placki podaję z jogurtem doprawionym koprem,pieprzem i solą

Gotowanie Patki
Karkówka duszona z kapustą 125

octu i innej chemii. Najczęściej widnieje pod nazwą kapusta kwaszona. Składniki: 700 g karkówki bez kości (lub łopatki) 500 g kapusty kiszonej 2 średnie marchewki 1 pietruszka 1 duża cebula 2 łyżki smalcu 1 łyżeczka wędzonej papryki słodkiej 2 liście laurowe 4 ziela angielskie 200 ml przecieru pomidorowego sól pieprz W dużym rondlu rozgrzać smalec i lekko zeszklić cebulę pokrojoną

O kuchni z uczuciem
jajka w sosie musztardowym... 159

Składniki: jajka 6 sztuk, woda 2 szklanki, musztarda 3 łyżki, cebula 1 mała, masło 2 łyżeczki, cukier 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, mąka 1 łyżka, śmietana 2 łyżki, ziemniaki ugotowane 1/2 kg, surówka - w opisie jajka ugotować na twardo 10 minut, przelać zimną wodą i obrać ze skorupki cebulę drobno posiekać, posypać cukrem

W Mojej Kuchni Lubię
Błyskawiczna surówka z kapusty 167

Składniki: 2 1/2 kg kapusty 1 kg marchwi 5 cebul zalewa 2 szklanki oleju 3/4 szklanki octu 10% 1 szklanka cukru 2 duże łyżki miodu 4 łyżeczki soli 1 łyżeczka kminku 2 słoiczki małe chrzanu Wykonanie: Kapustę szatkujemy na szatkownicy. Marchew obieramy, trzemy na tarce jarzynowej. Cebulę obieramy, kroimy w pół księżyce, wszystko dokładnie łączymy ze sobą. W rondelku zagotowujemy

kgwjanczewo
Bruschetta z pieczarkami 162

Dzisiaj propozycja na aromatyczną i pyszną kolację na ciepło.  Bruschetta z pieczarkami jest również idealną przekąską na imprezki. Składniki: 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 łyżki oliwy z oliwek 250 g pieczarek sól do smaku pieprz pół łyżeczki ziół prowansalskich pół łyżeczki oregano pół łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka soku z cytryny opakowanie drobno krojonej mozzarelli bagietka natka pietruszki(...)dekoracji Wykonanie: Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię, lekko solimy i podsmażamy 5 minut na oliwie. Po tym czasie dorzucamy pieczarki pokrojone w cienkie plasterki. Farsz solimy, pieprzymy, dodajemy zioła prowansalskie, oregano, paprykę słodką i sok z cytryny. Całość dokładnie mieszamy i podsmażamy. Bagietkę kroimy. Na każdą kromeczkę nakładamy farsz i wierzch posypujemy mozzarellą. Tak przygotowane grzanki

Smak mojego domu
Galareta wieprzowa 255

bardzo szybko tężeje, nie potrzeba do niej dodawać ani grama żelatyny. Zimne nóżki, galareta wieprzowa z wolnowaru : Składniki: 4 nogi wieprzowe 3 marchewki ½ selera korzennego 1 duża pietruszka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1,5 litra wody sól, pieprz mielony i czarny ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy Przygotowanie: Nogi wieprzowe dokładnie myjemy, jeśli przypadkiem trafią się resztki szczeciny to opalamy(...)ogniem. Każdą nogę nacinamy wzdłuż i układamy w wolnowarze. Obraną z łupin cebulę opalamy nad ogniem, dorzucamy do nóżek. Marchewki, seler i pietruszkę obieramy, myjemy i również układamy w wolnowarze. Dodajemy przyprawy, płaską łyżeczkę soli, łyżeczkę ziarnistego pieprzu, kilka ziaren ziela angielskiego i z 2 liście laurowe. Zalewamy całość 1 litrem wody. Gotujemy mięso z warzywami w wolnowarze przez całą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię