cebula - 11518 przepisów (strona:251/768)

Hiszpańskie smaki - Gazpacho 194

takie lubię najbardziej). Produkty, które znalazły się w paczce znajdują się w aktualnej ofercie Lidla. Czego potrzebujemy?  4 dojrzałe pomidory pół czerwonej papryki pół ogórka  pół białej cebuli  4 ząbki czosnku  2 kromki chleba (tradycyjnie dodaje się białe pieczywo, jednak ja użyłam pełnoziarnistego) szczypta soli 6 łyżek oliwy extra virgin opcjonalnie: grzanki lub bagietka do podania(...)Przygotowanie: Czosnek obieramy i przeciskamy do przez praskę do naczynia blendera. Dodajemy sól, oliwę i porwane kromki chleba. Wszystko mieszamy.  Pomidory, ogórka, cebulę i paprykę kroimy w drobną kosteczkę. Zostawiamy odrobinę do podania, a resztę dorzucamy do naczynia blendera. Blendujemy na wolnych obrotach. Jeśli konsystencja będzie zbyt gęsta, możemy dolać trochę wody.  Gazpacho chłodzimy przez klika godzin

two broke sisters
Pomidory z nadzieniem na bazie pasztetu 136

Dlatego kolejna moja propozycja na urozmaicenie biwakowego jedzenia to pomidory faszerowane nadzieniem na bazie pasztetu PROFI. Będziemy potrzebować : -dwa pomidory -pasztet z drobiem i szczypiorkiem firmy PROFI - małą główkę cebuli  -trzy plastry sera żółtego -trzy małe korniszony Z pomidorów odkrawamy wierzch i łyżeczką wydrążamy środek. Do miski wykładamy pasztet, dodajemy drobno pokrojone: cebulę, ser, korniszony. Wszystko dokładnie mieszamy

Kulinarne przemyslenia
Ogórki z curry, papryką i natką selera 555

słoików na zimę i wszystko było zjedzone. A najczęściej jedliśmy je do obiadu zamiast surówki. Składniki na sałatkę: 4 kg ogórków pokrojonych w paski (w skórce) 0,5 kg cebuli (w talarki) 4 duże papryki (w słupki) 3-4 gałązki selera 2 szklanki soli (ja daję mniej) 18 szklanek wody   Sposób przygotowania: Ogórki pokroić w paski (w skórce(...)Cebulę pokroić w talarki. Paprykę pokroić w słupki. Selera pokroić. Wszystko pokrojone wymieszać. Sól rozpuścić w wodzie i zalać sałatkę. Zostawić na 3 godziny. Po tym czasie odlać zalewę i przygotować drugą. Składniki na zalewę octową: 3 szklanki octu 6 szklanek wody 3 szklanki cukru 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka ziela 1 łyżeczka gorczycy Sposób przygotowania: Zalewę ugotować i zalać

Cukiernia Pychotki
Kurczak w glazurze karmelowej / Caramel chicken 155

Polecam! Scroll down for recipe in English Kurczak w glazurze karmelowej (4 porcje) Składniki: 8 nadudzi z kurczaka bez skóry, przekrojonych na pół 1 łyżka oleju roślinnego 1 czerwona cebula 3 ząbki czosnku, posiekane 55 ml / 1/4 szklanki ciemnego sosu sojowego 110 g / 1/2 szklanki brązowego cukru 55 ml / 1/4 szklanki tajskiego sosu rybnego ugotowany ryż do podania ugotowane(...)stronę i smaż przez kolejną minutę. Wyjmij z patelni i podsmaż tak resztę kurczaka. Zmniejszyć ogień do średniego i dodaj trochę więcej oleju jeżeli to konieczne. Włóż do patelni cebulę i czosnek i smaż przez pięć minut, mieszając od czasu do czasu. Włóż ponownie kurczaka, dopraw mielonym pieprzem, wlej sos sojowy i wymieszaj. Przykryj patelnię, zmniejsz ogień do małego

karmelowy
Sałatka z pieczonych młodych ziemniaków i bobu 131

zamieniając jogurtowy dressing na oliwę z oliwek i sok z cytryny. Będzie równie pysznie! * SKŁADNIKI na 4 porcje obiadowe Sałatka : 1 kg młodych ziemniaków ½  kg bobu 1 czerwona cebula 1 długi ogórek 2 żółte pomidory śliwkowe 1 główka ulubionej sałaty (u mnie rzymska) ½  pęczku mięty ogrodowej 1 płaska łyżeczka soli morskiej ½  łyżeczki suszonego tymianku ½  łyżeczki płatków(...)pokrytą papierem do pieczenia. Piecz około 40 minut w 200 ° C. W tym czasie ugotuj bób (około 5-7 minut). Następnie schłodź go w zimnej wodzie i obierz. Cebulę obierz i pokrój w piórka, pozostałe warzywa umyj. Pomidory pokrój w ósemki, ogórka w kostkę, a sałatę porwij na kawałki. Na każdym talerzu ułóż część sałaty i poukładaj wszystkie

Food Square
To już nie będziemy jeść hamburgerów? 151

się 8 moich kotlecików. Takie podsmażone kotlety wkładam na 3-4 minuty do wciąż gorącego piekarnika. Dodatkowo do złożenia burgerów 16 liści sałaty 16 plastrów pomidora 16 krążków czerwonej cebuli Można później wszystkie składniki ułożyć na stole i pozwolić dzieciom samodzielnie składać bułki. My na przekrojoną ciepłą bułkę kładziemy sałatę, pomidor, następnie kotlecik, krążek cebuli i zamykamy górną częścią bułki

I tu będę miała takie te
Chrzanimy tę zupę 134

jest bardzo szybki czas przygotowania. Praktycznie potrzeba tyle czasu ile gotują się ziemniaki, plus jakieś 15 minut, obejmujące krojenie składników. Potrzeba: 30 dag boczku wędzonego 4-5 ziemniaków 1 cebula 2 listki laurowe 1 ziarno ziela angielskiego 1 kostka rosołowa 3 łyżki śmietany 1 duża łyżka mąki pszennej 2-3 łyżki startego chrzanu 1 łyżka majeranku woda Z powyższych składników(...)kolejne danie, polecałabym raczej lekkie. My zupę zawsze jemy jako samodzielne danie obiadowe, pierwszy posiłek po powrocie do domu po pracy i szkole. Boczek, obrane i opłukane ziemniaki i cebulę kroimy w kostkę takiej wielkości jak lubimy. Wrzucamy do garnka, w którym będziemy gotować zupę. Dorzucamy listki i ziele angielskie. Wlewamy zimną wodę, około 2 litry. Stawiamy na kuchenkę

I tu będę miała takie te
Gołąbki "sulmierzyckie" - obiad na czas mrozów :) 151

Sulmierzyc i voila! Zapraszam na obiad z gołąbkami sulmierzyckimi w roli głównej. Przygotowujemy: - ok. 1,2 kg kapusty (białej, pekińskiej lub włoskiej) - 0,5 kg mielonego mięsa - 1 spora cebula - 1 łyżka sypkiej przyprawy warzywnej - 4 jajka - 1 szklanka manny - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - ok. 0,5-0,8 l dosyć intensywnego rosołu (może być z kostki) - 4 łyżeczki pasty(...)pomidorowej - trochę mąki do obróbki - tłuszcz do obsmażania Na początek oczyszczoną kapustę bardzo drobno siekamy. Im drobniej, tym łatwiej później będzie formować "gołąbki". Drobniutko kroimy też cebulę i mieszamy z kapustą, jajkami, manną, mąką ziemniaczaną, przyprawą i mięsem. Wszystko mieszamy bardzo dokładnie, najlepiej zrobić to ręką. Następnie odmierzając łyżką zbliżonej wielkości porcje przy pomocy moczonych każdorazowo w wodzie rąk formuję

I tu będę miała takie te
O wyższości dnia powszedniego nad dniem świątecznym 146

porcję rosołową lub 3-4 skrzydełka drobiowe - 1 liść laurowy - 2 ziarna ziela angielskiego - łyżka przyprawy typu wegeta lub 1 kostka - 2 średnie marchewki - 1 duży seler korzeniowy -1 cebula - ok. 2/3 szklanki makaronu zacierka - posiekany koperek - sól, pieprz czarny - kilka orzechów włoskich (można pominąć) Z takiej ilości składników i ok. 2 litrów wody otrzymuję 8 porządnych talerzy. Warzywa(...)obieram, myję, trę na tarce o dość grubych oczkach. Umieszczam w naczyniu odpowiedniej wielkości, dodaję liść i ziele, obraną cebulę w całości lub pokrojoną, zalewam zimną wodą wraz z porcją/skrzydełkami. Gotuję na sporej mocy, kiedy zaczyna wrzeć dodaję przyprawę i zmniejszając na średnią moc, gotuję ok. 10-15 minut, od czasu do czasu mieszam. Następnie dorzucam, mieszając

I tu będę miała takie te
Ruskie wyszły, leniwe zostały - pierogi, pierogi, pierogi..... 247

gotowaniem, próbują je  też już lepić. Na pierogi potrzeba: - ok. 500g mąki pszennej - ok. 250ml CIEPŁEJ wody - łyżka oleju - ok.1,5kg ziemniaków - ok. 300g białego sera - 2 duże cebule - duża łyżka masła lub margaryny - sól, pieprz - ew. zezłocona na tłuszczu dodatkowa drobno posiekana cebula, śmietana Z ww. ilości powstanie około 50-60pierogów, zależy jak cienko wałkuje się ciasto

I tu będę miała takie te
Curry na zmęczenie lub przeganianie lenia 154

przygotowanie podstawowego dania. Dzisiaj wersja z rybą, ale może być też pierś kurczaka lub schab. Przygotowuję krojąc na kostkę: - ok. 400g dorsza - 0,5 cukinii - 1 sporą cebulę - pół puszki czerwonej fasoli - ok. 400g pomidorów z kartonika - mały kubek jogurtu naturalnego - duży pęczek zielonej pietruszki - duża łyżeczka przyprawy curry - pół łyżeczki garam-masala - sól, pieprz - łyżka masła Rozgrzewam mocno(...)głęboką patelnię, najlepiej typu wok, na roztopione masło wrzucam cebulę i cukinię, obie przyprawy.  Garam-masalę możecie sobie przygotować sami: 30g pieprzu czarnego, 30g ziaren kolendry, 15g goździków, 10 ziaren kardamonu i 15g cynamonu - wszystko to porządnie zmiażdżone w moździerzu. (za Maciejem E. Halbańskim) Chwilę smażę mieszając, dodaję pomidory i po chwili fasolę. Całość często mieszając, ponieważ wciąż ogień

I tu będę miała takie te
Wiosenna młoda kapustka alla bigos 173

wersja obiadowa naszej młodej kapustki, taki rodzaj szybkiego bigosiku. Potrzeba: - 1 główkę młodej kapusty - 3 laski dobrej kiełbasy śląskiej - 1 laska pikantnie doprawionej kiełbasy podsuszanej - 1 duża cebula - pęczek natki pietruszki - duża łyżka kwaśnej śmietany - liść laurowy, ziele angielskie i kilka ziaren czarnego pieprzu - pół łyżeczki kminku - sól, pieprz Na kostkę kroję cebulkę i obie kiełbasy Najpierw w rozgrzanym(...)cebulkę. Mieszając od czasu do czasu zostawiam na niewielkim ogniu. W tym czasie kroję oczyszczoną, pozbawioną głębia kapustę na drobne paski lub inaczej. Dodaję do kiełbasy i szklistej już cebuli, podlewam ledwie połową szklanki wody. Dodaję liść, ziele i pieprz oraz kminek. Mieszam delikatnie, kapusta powoli zmniejsza swą objętość i wkrótce lekko pokipuje, można teraz ją przykryć i udusić

I tu będę miała takie te
Kurczak pieczony na ryżu 10262

małą blaszkę 24 cm : 1 kurczak 2 szklanki ryżu 1/2 opakowania mrożonej fasolki szparagowej ( no najlepsza świeża , ale jeszcze nawet nie kwitnie – nie ta pora roku ) 2 duże cebule 1/2 szklanki ketchupu 3 szklanki wody sól , chilli do smaku Marynata : 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soli(...)składniki na marynatę po prostu wymieszać ze sobą i pokryć kuraka ) . Na niedużą blaszkę wysypujemy nie ugotowany ryż , rozkładamy równomiernie , posypujemy fasolką ( nie trzeba rozmrażać ) , układamy na koniec krążki cebuli -równo po całej powierzchni , tak aby przykryły całkowicie ryż z fasolką . Całość zalewamy ketchupem wymieszanym z wodą ( 3 szklanki ) , lekko dosalamy gdyż ryż mocno wciąga smaki i doprawiamy chilli

Ogrodnik w podróży
Wakacyjna Sałatka z najlepszymi polskimi smakołykami! 172

sobie i bliskim tą przyjemność ;-))) SKŁADNIKI: - kukurydza złocista Bonduelle - 7 - 8 młodych małych ziemniaków - 1/2 pęczka zielonych świeżych szparagów - 3-4 ząbki czosnku - 4 słodkie papryczki zielone  - 1/3 cebuli czerwonej - świeża bazylia - świeży koperek - 3 ogórki kiszone - 15 oliwek czarnych - oliwa z oliwek z rozmarynem - sól himalajska WYKONANIE: - kukurydzę odcedź na sitku - szparagi obierz i odetnij końce, przekrój(...)naczyniu żaroodpornym, polej obficie oliwą z rozmarynem, posyp posiekaną papryką i rozgniecionym czosnkiem, naczynie owiń szczelnie folią aluminiową i wstaw do pieca na 40 minut (temp. 220 stopni C) - cebulę kroimy w prążki (jak najcieńsze) - koperek umyj  posiekaj - przygotuj dużą miskę najlepiej szklaną tak by móc zaprezentować pełną gamę kolorów i smaków w sałatce. Wyłóż obgotowane szparagi, upieczone ziemniaki

SMYKWKUCHNI
Śniadaniowe muffiny jajeczne ze szpinakiem, pomidorami i pieczarkami 153

śniadania (np. dla gości, czy w trakcie świąt). U mnie dziś bez okazji, po prostu miałam ochotę na coś pysznego z samego rana! Składniki (na 6 muffinów) 4 jajka cebula kilka pieczarek kilka pomidorków (ja użyłam koktajlowych) garść szpinaku sól, pieprz Wykonanie: Wbić jajka, wymieszać, dodać pokrojone pieczarki, szpinak i doprawić. Cebulę pokroić w plastry i po jednym włożyć

Tradycyjna Kuchnia