cebula - 11518 przepisów (strona:246/768)

Zupa z ciecierzycy 111

Aromatyczna zupa z ciecierzycy. Pstryk! i gotowa ;) Składniki 2 łyżki oliwy z oliwek 1 marchew 1 mała cebula 1 czerwona papryka 1 papryka zielona 1 pomidor 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1/3 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 2 puszki ciecierzycy 2 średniej wielkości cukinie 1,2 l bulionu drobiowego sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false(...)false MicrosoftInternetExplorer4 Oliwę rozgrzewamy w garnku na średnim ogniu. Marchew kroimy na półtalatki, cebulę siekamy i smażymy 3-4 min. Następnie dodajemy obranego ze skóry pomidora, pokrojonego w kostkę, papryki drobno pokrojone, kminek, kurkumę i pieprz cayenne. Chwilę razem smażymy, cały czas mieszając. Następnie dodajemy osączoną z zalewy, ciecierzycę, pokrojoną cukinię i zalewamy bulionem. Na dużym ogniu doprowadzamy do wrzenia

R'n'G Kitchen
KRÓLIK W SOSIE ŚMIETANOWYM 147

Mogą po nie śmiało sięgać także osoby borykające się z chorobami układu sercowo-naczyniowego i nadciśnieniem. Same zalety, prawda? 👌😉 Składniki: 1 umyty i pokrojony na mniejsze części królik 1 cebula 2 ząbki czosnku biała część pora sok z cytryny majeranek tymianek sól biały pieprz liść laurowy ziele angielskie olej słodka śmietana 18% Wykonanie:  Kawałki królika skropić cytryną i posypać(...)kilka godzin. Ja zazwyczaj odstawiam na całą noc. Następnego dnia obsmażyć mięso z każdej strony na rumiano. Przełożyć na talerz. Na oleju po smażeniu mięsa zeszklić  posiekaną cebulę, por oraz czosnek. Dorzucić liść laurowy, ziele angielskie i całość posmażyć chwilkę. Nastepnie zalać zawartość patelni wodą (jeszcze lepiej bulionem jeśli mamy) i przełożyć do niej kawałki mięsa. Dusić pod przykryciem

Walijskie Pichcenie
Łazanki z kapustą i suszonymi grzybami 150

ogromna słabość, często przyrządzam je na wigilię lub na postne piątki. Najlepiej smakują na następny dzień, są bardziej aromatyczne. Składniki: 1 kilogram kapusty kiszonej Garść suszonych grzybów 1 duża cebula 500 gram makaronu łazanki 5 ziaren pieprzu 3 ziarna ziela angielskiego 2 listki laurowe Sól, pieprz Olej do smażenia Sposób przygotowania: Namoczone wcześniej grzyby gotujemy do miękkości, odcedzamy, studzimy(...)ziarna pieprzu i ziela angielskiego, gotujemy do miękkości. Ostudzoną odciskamy z nadmiaru wody, drobno koimy. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju według przepisu na opakowaniu, odcedzamy. Obraną cebulę kroimy w kostkę ,podsmażamy na rozgrzanym oleju, dodajemy pokrojone grzyby, kapustę oraz makaron. Chwilę razem smażymy, doprawiamy do smaku sola oraz pieprzem

Bajeczna Kuchnia
Łazanki z kapustą i grzybami 164

wigilijną zupą grzybową .   Łazanki  z kapustą i grzybami Czas przygotowania:  60 minut + czas moczenia Składniki: 500 g  domowej kiszonej kapusty 1 duża cebula 200 g pieczarek 1 szklanka suszonych grzybów sól pieprz olej do smażenia mielony kminek mielone ziele angielskie mielony listek laurowy 1 opakowanie  Lubella łazanki Wykonanie: Grzyby wrzucamy do garnuszka, zalewamy wodą(...)były przykryte. Odstawiamy na no lub minimum na 5 godzin. Rano grzyby doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy na mniejszym ogniu przez 20 minut. Grzyby odcedzamy, zachowując wywar. Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Dorzucamy pokrojone w grubą kostkę pieczarki. Smażymy przez chwilę, następnie dodajemy z grubsza posiekane grzyby i kapustę. Wszystko mieszamy, przyprawiamy, wlewamy

Kulinarne przygody Gatity
Zupa z pieczonymi burakami i kapustą / Roasted beet and cabbage soup 143

Zupa z pieczonymi burakami i kapustą (6-8 porcji) Składniki: 450 g buraków ćwikłowych, wyszorowanych 3 łyżki oleju roślinnego 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 duża cebula, pokrojona w kostkę 2 marchewki, obrane i pokrojone w kostkę 2 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę 8 szklanek bulionu warzywnego lub drobiowego 1×400 g puszka krojonych(...)piekarnika i piecz do miękkości, przez około godzinę. Po wyjęciu odstaw do lekkiego przestygnięcia. W międzyczasie, w dużym rondlu rozgrzej na średnim ogniu masło, dodaj czosnek, cebulę, marchewkę i ziemniaki i smaż do lekkiego zarumienienia, przez około 15 minut. Dodaj bulion, doprowadź do wrzenia i dodaj krojone pomidory z puszki. Obierz ze skórki buraki, pokrój w kostkę i dodaj

karmelowy
Śledzie w sosie śmietanowo-chrzanowym z żurawiną 192

śledzie zaraz po tych w sosie musztardowym . składniki: 700 g filetów śledziowych solonych 400 g śmietany 18% lu 12 % (1 duży kubek) 2 łyżki tartego chrzanu 1 duża czerwona cebula 2 garście suszonej żurawiny, u mnie Helio świeżo zmielony czarny pieprz Filety śledziowe wymoczyć wcześniej aby pozbyć się słonego smaku. Cebulę pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Dodać

Monia miesza i gotuje
Makaron z kurczakiem po włosku. Obiad w 15 minut! 200

żytniego - 1 filet z kurczaka - 10-12 pomidorków papryczkowych lub koktajlowych - 2-4 ząbki czosnku - 5 łyżek oliwy z oliwek - 100 ml przecieru z pomidorów - 1 cukinia mała - 1/3 cebuli białej - garść rukoli - listki świeżej bazylii - starty parmezan około 4 łyżki - sól, mieszanka ziół włoskich Jak przygotować makaron po włosku? Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na dużej patelni(...)rozgrzej oliwę, dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka, cebulę, czosnek i podsmażaj aż kurczak się usmaży. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę cukinię i przyprawy, przykryj pokrywką i duś około 5 minut tak aby cukinia zmiękła. Dodajemy pomidorki i przesmażamy całość przez 3-4  minuty, aby pomidorki pękły i uwolniły sok, dodajemy przecier pomidorowy, przykrywamy pokrywką i całość gotujemy około

SMYKWKUCHNI
Pierogi z kapustą i grzybami. Pierogi świąteczne. 233

kapustą i grzybami. Składniki: Farsz: 1 kg kiszonej kapusty (u mnie już z marchewką) 40 g suszonych grzybów (u mnie borowiki i podgrzybki) 8 małych pieczarek 2 czerwone cebule 2 liście laurowe (u mnie Skworcu ) 4 ziela angielskie (u mnie Skworcu ) większa szczypta majeranku (u mnie Skworcu ) sól i czarny mielony pieprz do smaku (u mnie Skworcu ) około 2 łyżek(...)ziele i liście (na tym etapie już można ją drobno posiekać, ja to robię później). W głębokiej patelni (ja to robię w garnku) podsmażamy  na oleju posiekaną drobno cebulę. Następnie dodajemy do niej posiekane grzyby i posiekane (wcześniej obrane) pieczarki. Całość doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Do podsmażonych składników dodajemy naszą kapustę. Mieszamy, dusimy kilka minut pod przykryciem, próbujemy

Słodkie okruszki
PIEROGI Z KAPUSTY KISZONEJ I SUSZONYCH GRZYBKÓW 198

rodzice jak żyli to je robili,i zawsze pierogi były doskonałe.Dzis odkurzyłam ich smak i zapach by móc je z przyjemnością spalaszować.Zapraszam.     1.5KG.KISZONEJ KAPUSTY 4 CEBULE 10DAG.GRZYBKÓW SUSZONYCH-DZIEŃ WCZEŚNIEJ NAMOCZONE I UGOTOWANE DO MIĘKKOŚCI PIEPRZ SÓL VEGETA LIŚĆ LAUROWY 5KULEK ZIELA ANG. 5KULEK JAŁOWCA MASŁO DO SMAŻENIA FARSZU Ulubione ciasto na pierogi `~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ KAPUSTĘ KROIMY(...)GOTUJEMY DO MIĘKKOŚCI 1 GODZ.DŁUŻEJ NIE ,BO POTEM KAPUSTA JEST ZA CIĘŻKA NA WĄTROBĘ I TRACI WITAMINY.ODCEDZAMY .ROZGRZEWAMY NA PATELNI 5 DAG.MASŁA I WRZUCAMY NA NIĄ POSIEKANĄ CEBULĘ ,DUSIMY CHWILĘ I DODAJEMY POKROJONĄ I UGOTOWANĄ KAPUSTĘ,GRZYBKI,I SMAŻYMY NA ZŁOTY KOLOR.STUDZIMY.WSZYSTKO RAZEM MIELIMY.PRZYPRAWIAMY I NADZIEWAMY PIEROGI.ŻYCZĘ SMACZNEGO

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
pasta jajeczna z jogurtem... 161

Składniki: jajka 10 sztuk, ogórek zielony 1/2 sztuki, papryka czerwona 1 sztuka, cebula 1 mała, koperek 1/2 pęczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, sól czosnkowa 3/4 łyżeczki, jogurt naturalny 180 ml jajka ugotowane na twardo obrać i przez kratkę-przeciskarkę jajka rozdrobnić do miski dodać pokrojone drobno w kosteczkę: cebulę, paprykę, ogórek zielony, posiekany koperek i wymieszać wsypać pieprz świeżo

W Mojej Kuchni Lubię
Uszka z grzybami – sprawdzony przepis 924

pierogi): 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki wrzącej wody 1 czubata łyżeczka masła 1/4 łyżeczki soli farsz: grzyby suszone (u mnie około 100g: podgrzybków, prawdziwków i kozaków) 1/2 cebuli sól mielony czarny pieprz dodatki: mąka do podsypywania podczas wałkowania olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Grzyby zalewamy wodą i moczymy przez całą noc. Gotujemy je w tej samej wodzie(...)dodatkiem soli na małym ogniu przez około 20-30 minut. Odsączamy i przestudzone rozdrabniamy w robocie kuchennym lub w maszynce do mielenia. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy do miękkości na oleju rzepakowym. Dodajemy do grzybów, przyprawiamy wszystko do smaku. Do miski dodajemy wszystkie składniki na ciasto, na samym końcu wlewamy wodę. Mieszamy widelcem, a jak nieco ostygnie zagniatamy

Kuchnia co dnia
Kluski z kapustą 213

makaronu - świderki, fale, krótkie wstążki lub łazanki 500 g kapusty kwaszonej (może być z marchewką) garść suszonych borowików lub podgrzybków 50 g śliwek kalifornijskich lub suszonych 1 mała cebula 2 łyżki masła 2 łyżki mąki sól, pieprz, łyżeczka kminku cukier do smaku (gdyby kapusta była za słona) Kapustę przepłukać, zalać dużą ilością wody (1,5 l), dodać kminek, pokruszone(...)kawałki grzyby i nieco soli. Gotować aż kapusta będzie miękka, a wody około 2/3 szklanki, wtedy dodać pokrojone na kawałki śliwki. W tym czasie posiekać cebulę i poddusić ją na maśle. Dodać mąkę i chwilę smażyć. Wlać 2/3 szklanki zimnej wody i rozprowadzić mąkę. Wlać do gotującej się kapusty. Gotować jeszcze jakiś czas, by zredukować połowę płynu, mieszając od czasu

Czerwień i błękit
Rolada z kapustą i kurkami 290

kapustą i kurkami mogą być fajną propozycją na świąteczny obiad. Są pyszne i zapewniam że każdemu będą smakować. 1 pierś z kurczaka duża 30 dkg kapusty kiszonej 1 cebula 20 dkg kurek mrożonych sól, pieprz 2 liście laurowe 2 ziela angielskie masło klarowane Kapustę przekładam do garnka, dolewam 1/2 litra wody, dodaję liście laurowe, ziele angielskie  i gotuję(...)miękkości kapusty. Odcedzam wodę. Cebule obieram i drobno kroję. Przesmażam na maśle i dodaję do kapusty. Jak przestygnie kroję w miarę drobno.Kurki wcześniej odmrażam przekładam na patelnię, i dosłownie chwilę przesmażam doprawiam solą, pieprzem. Pierś z kurczaka kroję na pól , wyjdą dwie rolady i rozbijam.Doprawiam solą, pieprzem, układam kapustę, na nią kurki i zwijam w roladę. Związuję nitką. Smażę

wesoła kuchnia
Tagliatelle z boczkiem w sosie serowym 193

błyskawiczne danie - w czasie gotowania makaronu przygotujesz cały sos :) Składniki na 3 porcje: ok. 300 g makaronu tagliatelle - fale nr 45 25 dag boczku - wędzonego parzonego 1 średnia cebula ok. 200 ml śmietanki 18% 3 serki topione kremowe (300g) 2 łyżki startego parmezanu zioła prowansalskie - 1 płaska łyżeczka ostra papryka - wg uznania 1 łyżka posiekanej pietruszki 2 łyżki oleju(...)smażenia Przygotowanie: Makaron ugotuj al'dente wg przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewaj olej a w tym czasie pokrój boczek i cebulę - całość przesmaż. Następnie wlej śmietankę (150 ml) i dodaj serki - mieszaj i podgrzewaj na małym ogniu do momentu rozpuszczenia serków - jeżeli sos będzie za gęsty dolej jeszcze śmietanki. Całość dopraw ziołami i papryką, dodaj parmezan - zamieszaj. Ugotowany makaron

Alutka-Gotuje
Sałatka ziemniaczana z papryką, kukurydzą... 189

owijać w bawełnę, po prostu zostawiam Wam przepis na sałatkę. Może na Sylwestrową prywatkę albo świąteczny stół? Składniki; 40 dag ziemniaków 1 czerwona papryka pół puszki kukurydzy 1 czerwona cebula 2 ogórki kiszone   sos; 3 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku łyżka musztardy 1 łyżeczka miodu sok z połowy cytryny sól, pieprz do smaku szczypiorek   Przygotowanie; Ziemniaku(...)ugotować w mundurkach, następnie obrać i pokroić w kostkę. Paprykę i ogórka także kroimy w kostę. Kukurydzę odsączamy. Cebule kroimy w piórka.  Wszystkie składniki delikatnie ze sobą mieszamy. Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy z pozostałymi składnikami sosu. Dokładnie mieszamy i polewamy sałatkę. Posypujemy szczypiorkiem. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.