słoikach i czekam aż najdzie nas ochota na zupę. A do takiego bulionu dodanie jeszcze świeżych warzyw to już podwójny smak) 2 marchewki 1 pietruszka połowa selera 1 cebula 1 czerwona papryka 1,5 szklanki mrożonych warzyw wymieszanych razem: groszku, kukurydzy, zielonej ciętej fasolki do smaku świeżo zmielony pieprz, vegeta natur, szczypta soli, słodka papryka, lubczyk i majeranek(...)kostkę około 2 cm, marchewkę pokrójcie w kostkę, seler i pietruszkę zostawcie w całości lub pokrójcie w słupki, paprykę pokrójcie w kostkę, do bulionu dodajcie wszystkie warzywa i cebulę wraz z kiełbasą pokrojoną na większe kawałki, przyprawcie do smaku i gotujcie do momentu, w którym ziemniaki będą miękkie. Na koniec dodajcie śmietankę
Zasmakuj Kuchnibardzo uważać, aby Wam się nie przypaliła. Chilli con carne – składniki 500 g mięsa mielonego (wołowego/wieprzowego) 2 marchewki 2 czerwone papryki puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy 1 cebula 2 ząbki czosnku puszka krojonych pomidorów w puszce 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego olej szczypta oregano łyżeczka słodkiej papryki sól pieprz szczypta majeranku Chilli con carne – przepis Marchewkę kroimy(...)półplasterki, paprykę w kostkę. Na patelni szklimy cebulę, jak będzie już szklista dodajemy posiekany czosnek i pokrojone chwilę wcześniej warzywa. Całość razem przesmażamy. Dodajemy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Dusimy razem ok. 10 minut, a następnie przekładamy do większego garnka. Na drugiej patelni na odrobinie oleju podsmażamy mięso . Doprawiamy je solą, pieprzem i słodką papryką. Przesmażone mięso również przekładamy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!marynowanych śledzi nie zrobiłam jeszcze nigdy, a pracy przy nich nie było w zasadzie wcale. Wystarczyło tylko pokroić na paski odmoczone w wodzie solone śledzie, a marynowaną paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Pozostał tylko czas na marynowanie śledzia, bo do marynowania śledzi wykorzystałam całą zawartość słoika marynowaną paprykę z rozmarynem i chili , możecie wykorzystać też marynowaną paprykę ze sklepu(...)paski i układamy w słoiku, w którym będziemy je marynować . Całą marynatą ze słoika o poj. 500 ml wlewamy do większego słoika z pokrojonymi śledziami, dodajemy jeszcze 1 pokrojoną cebulę, świeży rozmaryn, zawartość słoika uzupełniamy niewielką ilością oleju rzepakowego. W tym roku właśnie mając na uwadze ten przepis na pyszne marynowane śledzie z papryką i rozmarynem przygotowałam odpowiednio więcej słoików
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnajpierw oczami ? Dzisiaj prezentuję ogórki kiszone na różowo. Wyraziste w smaku, łatwe w przygotowaniu a kolor zaskakujący. Koniecznie wypróbujcie. Składniki: 2-3 ogórki kiszone 2 małe jabłka 1 mała cebula Mały pęczek koperku 2 łyżki majonezu light 1 łyżka jogurtu naturalnego 2-3 ząbki czosnku Sól Pieprz 1 łyżka koncentratu barszczu czerwonego (użyłam krakusa) Wykonanie: Ogórki kroimy w słupki. Jabłka(...)obieramy i również kroimy w słupki. Natomiast cebulę w kostkę a koperek siekamy. Do kubka wykładamy majonez i jogurt. Czosnek przepuszczamy przez praskę. Dodajemy do sosu razem z łyżką koncentratu buraczanego. Doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowanym sosem polewamy surówkę. Mieszamy. I smacznego. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function
Smaki Ewyczasochłonne i łatwo się je przygotowuje :) SKŁADNIKI (dla 4 osób - 1 porcja -265 kcal) 500 g polędwiczki wieprzowej 1 łyżka mąki (u mnie razowa) 1 biała cebula 300 g borowików (u mnie mrożone) 100 ml białego wina wytrawnego 100 ml śmietany 18 % 2 ząbki czosnku 1-2 łyżki posiekanego koperku sól świeżo mielony pieprz 2 łyżki masła PRZYGOTOWANIE Polędwiczkę(...)mące. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła i smażymy mięso na złoto z obu stron. Przekładamy do garnka - najlepiej o grubym dnie. Na patelni rozpuszczamy resztę masła. Szklimy cebulę, aż będzie miękka, dodajemy grzyby i smażymy razem kilka minut. Przekładamy wszystko do garnka i zalewamy winem. Odparowujemy wino przez 1-2 minuty na średnim ogniu. Dodajemy śmietanę, przeciśnięty przez praskę
Moje Kuchenne Rewelacjegłównym Pi erogi ruskie Pierogi podawać z cebulką podsmażoną na boczku! Składniki : 0,65 kg ziemniaków (surowe) 0,5 kg bi a ł ego sera 2-3 małe główki cebuli 50 g słoniny Sól oraz pieprz Ciasto na pierogi : Ciasto na pierogi polecam wykonać z przepisu pod linkiem : http://sprawdzoneprzepisykulinarnee.blogspot.com/2016/02/ciasto-na-piergi-uszka.html Przygotowanie(...)Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Słoninkę kroimy w drobną kosteczkę, następnie wytapiamy na skwarki. Gdy słoninka dochodzi dorzucamy do niej cebulę pokrojoną w kosteczkę i dusimy/smażymy do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaków mielimy je z serem przez maszynkę na dużym oczku. Po zmieleniu dodajemy słoninkę z cebulką mieszamy dokładnie, doprawiamy solą oraz pieprzem. Gdy farsz gotowy
Sprawdzone przepisy kulinarnebardzo zdrowe! Ten i inne przepisy znajdą Państwo również w menu głównym Spaghetti z bobem Spaghetti gotowe smacznego! Składniki : 250g bobu ( użyłem mrożonego własne zapasy) 3 ząbki czosnku 1 cebula ( średniej wielkości) 100 ml oliwy świeża pietruszka (wedle uznania) 250g makaronu spaghetti Sól oraz pieprz Przygotowanie: Gotujemy makaron zgodnie z przepisem(...)opakowaniu. Bób gotujemy w osolonej wodzie około 6 min ( należy próbować, mój bób już był blanszowany przed zamrożeniem). Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek oraz cebulkę, obwicie solimy i delikatnie smażymy do zeszklenia. Następnie do całości dodajemy bób obrany ze skórki i przesmażamy całość około 3 min. W ostatnim etapie dodajemy
Sprawdzone przepisy kulinarnemogli sobie odłożyć ten kawałek boczku na bok talerza i zjeść go po pół godzinie do piwa. Składniki: kilo ziemniaków umytych i obranych kilo marchewek umytych i obranych 3 cebule pokrojonych w drobną kostkę 2 jajka pół szklanki kaszy manny (nie ugotowanej) pół szklanki oleju po pół łyżeczki pieprzu, majeranku, papryki i cząbru kilka plasterków boczku do wyłożenia formy(...)męża. A z moim kuchennym pomocnikiem nie jest tak źle. Zaczynam od starcia osobno marchewki i ziemniaków. Ziemniaki odsączam z soku. W dużej misce miksuję razem ziemniaki, jajka, marchewkę, cebulę, kaszę, olej i przyprawy. Formę do pieczenia (keksówkę) wykładam połową boczku, wlewam masę i układam na niej resztę boczku. Piekę w 180 stopniach przez godzinę. Ostatnio babka smakuję mi jako
Ugotowane pozamiatanetartaletek. Tartaletki z kurczakiem i kukurydzą – składniki ciasto francuskie 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki zielonego groszku 2 pojedyncze filety z kurczaka 1 czerwona papryka ok. 100g sera żółtego cebula 2 ząbki czosnku 2 jajka 1 łyżka majonezu 3 łyżki śmietany sól pieprz Tartaletki z kurczakiem i kukurydzą – przepis: Na patelni na odrobinie oleju szklimy cebulę, dodajemy czosnek
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!drugi dzień, kiedy wszystkie składniki dobrze się przegryzą. Przepis dostałam od Lenki do przetestowania :) Kolejny tradycyjny przepis z duszą :) Składniki: 8 płatów śledziowych 1 cebula musztarda francuska 1 cytryna kilka ziaren gorczycy 10 ziaren pieprzu 2 listki laurowe olej Przygotowanie: Śledzie płuczę, zostawiam na 2-3 godziny w zimnej wodzie, wodę(...)jakiś czas zmieniam. Cebulę obieram i drobno siekam, następnie przelewam wrzątkiem cytrynę i kroje w plastry. Każdy płat śledzia smaruję musztardą, posypuję gorczycą, cebulką, zwijam w trąbkę i spinam wykałaczką. Śledzie wkładam do słoika,przekładam plastrami cytryny, wsypuję ziarna pieprzu, liść laurowy i zalewam olejem tak aby śledzie były zakryte. Rolmopsy wkładam do lodówki, najlepiej na 12 godzin
Kukuleczkikukurydzą i łososiem Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 1 puszka kukurydzy złocistej Bonduelle 100 g wędzonego łososia 1 mała czerwona papryka 2 łodygi selera naciowego 1/2 cebuli olej rzepakowy sok z cytryny sól pieprz koperek Wykonanie: Cebulę drobno siekamy i przelewamy wrzątkiem na sitku. Paprykę kroimy w drobną kostkę. Łososia rozdrabniamy widelcem, łodygę selera kroimy
Kulinarne przygody Gatitygryczanej niepalonej, 1 szklanka mąki gryczanej (u mnie - ze skiełkowanej kaszy gryczanej niepalonej), 40 ml wody, 1, 5 łyżki oleju kokosowego + 1 łyżka do farszu, 1 łyżeczka soli 2 cebule, 2 łyżki maku. Wykonanie: Kaszę gryczaną niepaloną namaczamy w wodzie na całą noc. Rano odcedzamy i przepłukujemy wodą. Tę samą czynność wykonujemy co 8 - 12 h. Po 24 h kasza(...)wcześniej). Tak skiełkowaną kaszę blendujemy z 40 ml wody, dodajemy do powstałej masy mąkę i wyrabiamy ciasto. Formujemy okrągłe placki, które wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Cebulę kroimy w pióra lub kostkę. Mieszamy z 1 łyżką oleju i makiem. Wykładamy na nasze placuszki. Odstawiamy w bardzo ciepłe miejsce, np. na kaloryfer, do wyrośnięcia (sfermentowana, skiełkowana gryka powoduje
Jeść, by żyć w zdrowiujesienią, a do tego solidny kawał schabu z kością i ryż....niebo w gębie... Mięso: - 4 plastry schabu z kością - sól - pieprz - smalec do smażenia Grzyby: - 1 mała cebula - 1 ząbek czosnku - olej - sól Dodatkowo: - ryż, kasza lub ziemniaki - świeży koperek 1. Schab lekko rozbijamy tłuczkiem, oprószamy sola i pierzem, obsmażamy na gorącym tłuszczu z obu stron(...)małej patelni rozgrzewamy olej i blanszujemy drobno pokrojoną cebulę i czosnek, dodajemy grzyby, przyprawiamy do smaku solą i razem smażymy. 3. Na talerze nakładamy warstwę ryżu, przykrywamy go mięsem, dekorujemy koperkiem i na wierzch nakładamy 2 - 3 łyżki grzybów , a do tego proponuję kieliszek dobrego wina
Apetyczna babeczkamasła 4 łyżki kwaśnej śmietany 4 łyżki cukru sól jajko do posmarowania białko do zlepienia pierożków farsz: 50 dag wędzonej kiełbasy (użyłam "Kiełbasy z babcinej spiżarni Sokołów") 1 duża cebula szklanka suszonych grzybów (namoczonych przez noc) garść suszonych śliwek łyżeczka mielonego jałowca sól, pieprz tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Grzyby gotujemy do miękkości. Masło podgrzewamy na małym ogniu. Czekamy(...)ciepłe miejsce. Dodajemy resztę mąki, cukru, szczyptę soli, śmietanę, jajka i rozpuszczone masło. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu aż ciasto podwoi swoją objętość. Pokrojoną w kostkę cebulę szklimy na tłuszczu. Dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę. Smażymy do czasu aż wędlina się ładnie zarumieni. Dokładamy śliwki i grzyby. Podlewamy wodą. Solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy jałowiec. Chwilę
Pobite gary BarbarySkładniki : świeży kurczak ok. 2 kg 3 marchwie 1 cebula 4 ziemniaki 4 ząbki czosnku cytryna, natka zioła do posypania kurczaka sól, pieprz, oliwa Przygotowanie : Kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć solą z wierzchu i wewnątrz, posypać pieprzem mielonym i natrzeć ziołami z wierzchu i wewnątrz Do środka włożyć umytą pokrojoną natkę oraz cytrynę w plastrach Warzywa obrać, pokroić , czosnek zostawić(...)kurczakiem, w moim piekarniku mięso piekłam ok. 2 godz. Moje uwagi: Takie warzywa jak marchewka należy pokroić dość drobno, by podczas pieczenia zmiękła, chyba że wolimy twardą :) Ziemniaki, cebula i czosnek upieką się szybciej nawet jeśli pokrojone są dość grubo. Ok. 20 min. przed końcem pieczenia przecięłam rękaw i wtedy mięso zarumieniło się. Podczas przygotowania dania jest niewiele pracy, dlatego
Proste Potrawy