cebula - 11518 przepisów (strona:249/768)

Sałatka śledziowa z burakami, ziemniakami i jajkiem 445

musi być przyrządzony właśnie w taki a nie inny sposób? Drukuj Sałatka śledziowa z burakami, ziemniakami i jajkiem window.ajaxurl="http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 4-5 filetów śledziowych - matjasy 1 cebula biała lub czerwona 2 średnie buraki 2 średnie ziemniaki 2 jajka Sos 3 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu sól, pieprz Natka do podania Sposób przygotowania Śledzie namoczyć w mleku(...)kilka godzin lub na całą noc. Buraki ugotować w całości. Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać. Jajka ugotować na twardo. Warzywa i jajka kroimy w kostkę. Śledzie kroimy w paseczki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Składniki mieszamy i polewamy sosem. 4.5.2.15 http://mieszamwgarnku.pl/chleby/salatka-sledziowa-burakami-ziemniakami-jajkiem/ MieszamWGarnku   Artykuł Sałatka śledziowa z burakami, ziemniakami i jajkiem pochodzi z serwisu Przepisy na dania

Mieszam w Garnku
Pierogi z suszonymi grzybami 144

moim domu.Zajada się nimi cała rodzina. ciasto:  2 szklanki maki pszennej 3/4 szklanki wrzącej wody 3 łyżki oliwy 1/3 łyżeczki soli farsz: dwie garście suszonych  podgrzybków 2 cebule sól, pieprz pozostałe: 10 dkg kurek mrożonych masło klarowane Podgrzybki namaczam w zimnej wodzie na noc. Na drugi dzień przekładam z tą samą wodą do garnka i gotuję godzinę(...)miękkości grzybów. Odcedzam z wody i drobno kroję nożem. Cebule tez drobno kroję,przesmażam na maśle, dodaję grzyby, chwile razem przesmażam, doprawiam solą, pieprzem. Mąkę przesiewam do miski, dodaję sól, wlewam wodę i całość mieszam widelcem. Odstawiam aż ciasto ostygnie. Wyrabiam rękoma, dolewam oliwę i dalej wyrabiam. Ciasto ma być elastyczne. Rozwałkowuje je na stolnicy podsypanej mąką. Kroję na kwadraty

wesoła kuchnia
KREM BURACZKOWY 149

pyszny domowy barszczyk czerwony podany w formie zupy krem       SKŁADNIKI 1 marchew, 4 buraki, 2 liście laurowe , 2 ziela angielskie, sól, pieprz, odrobina cukru, jarzynka, ¼ cebuli, olej do smażenia 1 łyżka octu, majeranek , śmietana WYKONANIE Buraki obieramy cienko, kroimy w kostkę, zalewamy wodą, dodajemy marchew startą na tarce oraz ziele, liść i jarzynkę, gotujemy do miękkości buraków(...)Wyjmujemy liście laurowy i ziele angielskie, dodajemy cukier, ocet i resztę przypraw, chwilę gotujemy. Przekładamy do blendera, miksujemy na gładki krem. Cebulę kroimy w piórka, smażymy na oleju. Na środku zupy kładziemy łyżkę śmietany, polewamy podsmażoną cebulką, podajemy z chlebem lub ziemniakami

słodki bratek
KARKÓWKA W KISZONEJ KAPUŚCIE Z PIECZARKAMI 395

mięciutkie - wprost rozpływa się w ustach.Sprawdza się zarówno na niedzielny jak i świąteczny obiad.Serdecznie polecam. Składniki:   800 g karkówki 800 g kiszonej kapusty 300 g pieczarek 2 duże cebule 4-5 ząbków czosnku 5 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1-2 łyżki przyprawy do bigosu sól,pieprz,przyprawa do karkówki Kiszoną kapustę odcisnąć,posiekać(...)duże kawałki,każdy z nich oprószyć solą,pieprzem oraz przyprawą do karkówki( można parę godzin wcześniej). Na patelni rozgrzać smalec,podsmażyć mięsko z każdej strony,aż do zrumienienia.Obrać cebulę i czosnek.Cebulę pokroić w półkrążki,czosnek w plasterki,dodać do mięsa.Obrane,oczyszczone pieczarki pokroić w plasterki,również dodać do mięsa - wymieszać,pod koniec dodać koncentrat pomidorowy,sól,pieprz

Niespełnione zdolności kulinarne
Zupa grzybowa nie tylko na wigilję 153

jest naprawdę pyszna, a do tego ten grzybowy aromat w kuchni podczas gotowania, dla mnie bajka :). Składniki: 200 g suszonych borowików i podgrzybków   1 / 2 pęczka włoszczyzny 1 cebula olej makaron ślimaczki lub łazanki od Lubella   przyprawy Galeo: liście laurowe, ziele angielski, tymianek, pieprz czarny mielony, sól Grzyby moczymy, najlepiej przez całą noc. Następnie cedzimy, kroimy w paski(...)moeczniu liście laurowe, ziele angielskie i włoszczyznę.  Gotujemy przez ok 75 minut. W połowie gotowania wyjmujemy włoszczyznę i kroimy w kostkę. Do zupy dodajemy posiekaną i podsmażoną cebulę. Po koniec gotowania doprawiamy solą i pieprzem (jeśli ktoś chce może dolać też odrobinę wiśniówki). Na talerzu układamy makaron i pokrojoną włoszczyznę, a całość zalewamy gorącą zupą. Smacznego

Cynamonowe szczęście
Szybka sałatka śledziowa 191

polubi każdy kto lubi śledzenie:). Bo co jak co, ale groszek i ziemniak pasują do niego idealnie! 400g śledzi w oleju  4 duże ziemniaki 1 puszka groszku 1 cebula czerwona 3-4 łyżki majonezu sól, pieprz  1. Śledzie odsączamy z oleju, myjemy i osuszamy. Kroimy na średniej wielkości kawałki. 2. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy, obieramy i kroimy(...)kostkę. Cebulę również kroimy w kostkę, groszek odsączamy z zalewy. 3. Wszystkie składniki mieszamy razem, dodajemy majonez, sól i pieprz

Szefowa kuchni
SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ 128

Składniki: 1/2 główki kapusty pekińskiej 2 pomidory 1 ogórek szklarniowy 1 cebula czerwona sól  pieprz 4 łyżki oliwy Sposób przygotowania: Kapustę drobno poszatkować. Pomidory umyć, pokroić w drobną kostkę. Ogórka umyć, pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki włożyć do misy, posolić i popieprzyć do smaku, wlać oliwę i wszystko dobrze wymieszać

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Świąteczne gotowanie z Galeo i przepis na karpia 202

Jedne bardziej, inne mniej tradycyjne, ale wszystkie bardzo smaczne i idealne na świąteczny stół. KARP W SZARYM SOSIE - przepis  Składniki: 600 g filetów z karpia ½ pęczka włoszczyzny 1 cebula 1 łyżka mąki 100 ml czerwonego wina 100 g piernika 1 łyżeczka tartego, świeżego imbiru 2 łyżki rodzynek 2 łyżki migdałów 1 cytryna 1 łyżka powideł śliwkowych 1 łyżka miodu(...)Gotować na wolnym ogniu ok. 20 minut. Następnie wyjąć karpia z wywaru i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. 3) Wywar przecedzić i trzykrotnie zredukować. W rondelku podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać mąkę i podgrzewać do uzyskania zasmażki. Następnie dodać wywar, czerwone wino oraz starty piernik i gotować kilka min. Sos przecedzić przez sito, dodać imbir, migdały, rodzynki, sok z cytryny

kolorowotorcikowo
Pieczarki faszerowane 222

pieczarek odcinamy ogonki i kroimy w drobną kostkę. Podobnie robimy z szalotką i cukinią. Podsmażamy na patelni do zrumienienia. Dodajemy pomidory z puszki. Ja użyłem takich z czosnkiem i cebulą – możecie dodać zwykłych, nie zapomnijcie jednak dodać wtedy nieco więcej cebuli oraz oczywiście czosnku. Gdy farsz podsmaża się na patelni, przygotowujemy pestki granatu, które następnie dodajemy do pozostałych składników. Podobnie

MarcinChef
pyszna duszona kapusta kiszona z mięsem... 156

Składniki: smalec 1 łyżka, łopatka bez kości 3/4 kg, boczek surowy 25 dag, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 4 sztuki, kapusta kiszona 1,5 kg, woda 2 szklanki, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, cukier 1 łyżka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, mąka pszenna 1 łyżka boczek świeży pokroić w kostkę i w garnku(...)smalcu podsmażać, dodać pokrojoną w kostkę łopatkę i podsmażać dodać pokrojoną w kostkę cebulę z czosnkiem i podsmażać z mięsem kiszoną kapustę pokroić drobniej, dodać do mięsa, wsypać cukier, kucharka, wlać wodę i dusic pod przykryciem do miękkości kapusty, dodać pieprz mielony, przyprawę w płynie, wsypać mąkę i szybko wymieszać do zagęszczenia - kapusta jest smaczna do pieczywa ale też

W Mojej Kuchni Lubię
cannelloni z mięsem z pomidorami... 201

Składniki: cannelloni 1 opakowanie, olej rzepakowy 1/2 szklanki, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 6 sztuk, mięso mielone 1/2 kg, przyprawa do makaronów 1 opakowanie, pomidory 3/4 kg, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, ser mozarella 30 dag/starty w zimie z braku dobrych świeżych pomidorów można użyć pomidory z puszki lub sok pomidorowy = makaron cannelloni włożyć do wrzącej wody z solą(...)łyżeczką oleju, podgotować z 3 minuty, wylacćna durszlak i przelać szybko zimną wodą na oleju zeszklić pokrojone w kostkę cebule, dodać wyciśnięte ząbki czosnku i chwilę podsmażać aby czosnek nie przypalił się bo będzie gorzki dodać mielone mięso wieprzowe z szynki, co jakiś czas mieszając mięso podsmażyć świeże pomidory w dzbanie blendera zmiksować i wlać do mięsa wsypać przyprawę

W Mojej Kuchni Lubię
Sos pieczarkowy z porem 172

wszelkich potraw z ziemniaków a także do makaronów i ryżu z dodatkiem, np. kurczaka. Smacznego:) Składniki: 1 kg pieczarek obranych / oczyszczonych 2 łyżki masła klarowanego 1 por 2 średnie cebule 3 - 4 łyżeczki musztardy sarepskiej 1/3 chili pokrojonej w drobną kosteczkę 250 ml śmietanki 18% do zup i sosów 250 ml śmietanki 30% sól, pieprz, słodka papryka, lubczyk, majeranek(...)vegeta natur, płaska łyżeczka suszonej cebuli Przygotowanie: 1. Na maśle przesmażam drobno pokrojoną cebulkę, następnie dodaje pokrojone w plasterki pieczarki, przyprawiam, duszę do miękkości. W połowie dodaję pokrojonego w plasterki pora, tę część białą + trochę zielonej, całkiem zielone końcówki odkładam na bok. 2. Na końcu dodaję śmietanki wraz z musztardą, trochę jeszcze duszę ciągle mieszając, by składniki się połączyły

Zasmakuj Kuchni
Kapuśniaczki drożdżowe z kiszonej kapusty 153

oleju 10 dag drożdży 2 jajka 1 cukier waniliowy 1 łyżka cukru 1 łyżeczka kopiata proszku do pieczenia Składniki na farsz: 1/2kg kapust kiszona 30 dag pieczarek 2 białe cebule masło klarowane do smażenia zmielić sól, pieprz do smaku Wykonanie farszu: Kapustę opłukać pod zimną wodą i ugotować do miękkości. Pieczarki oczyścić i podsmażyć z posiekaną cebulą. Wszystko razem wymieszać

Tradycyjna Kuchnia
Policzki wołowe 160

zrobić - ze względu na ich delikatne, rozpływające się w ustach mięso. Składniki: 400 g policzków wołowych  mąka sól pieprz olej 5 marchewek 8 gałązek selera naciowego 1 duża cebula liść laurowy ziele angielskie 4 ząbki czosnku czerwone półsłodkie wino Przygotowanie: Policzki oprószamy solą i pieprzem. Obtaczamy je w mące i krótko obsmażamy na oleju.  Marchewki obieramy i kroimy(...)plasterki. Gałązki selera naciowego kroimy w półplasterki, Cebulę - w półpiórka.  Policzki przekładamy do naczynia żaroodpornego i zasypujemy je warzywami.  Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy oraz czosnek. Do naczynia wlewamy 2 szklanki wina. Jeśli w trakcie pieczenia - wino zbyt wyparuje - możemy dolać jeszcze trochę. Wszystko pieczemy przez 3 godziny w 160 stopniach w piekarniku.  Następnie wyjmujemy policzki

Taste Therapy
Sałatka gyros 212

ogórki konserwowe średniej wielkości 1 puszka kukurydzy przyprawa kebab i gyros używam Kamis 1 kapusta pekińska średniej wielkości Majonez, ketchup pikantny ilości w/w uznania 1 duża czerwona cebula 1 saszetka sosu włoskiego lub domowy czosnkowy, jak kto lubi. Przygotowanie: Filet z kurczaka pokroić w kosteczkę doprawić dużą ilością przypraw gyros i kebab ( używam Kamisa), w proporcji 1:1 a dlatego(...)wystudzeniu mięso ułożyć w salaterce/misce w której będzie podana sałatka polać   ketchupem, następnie pokrojony w kosteczkę ogórek konserwowy i również polać ketchupem. Następnie kukurydza a na kukurydzę majonez. Cebula czerwona pokrojona w drobną kosteczkę na koniec pokrojona kapusta pekińska. Kapustę polać ulubionym sosem Mój sos czosnkowy : duży jogurt typu greckiego + 2-3 łyżki majonezu u mnie Winiary

W garach u Gosi