burak - 4917 przepisów (strona:61/328)

zakwas buraczany---barbabietola da pasta madre 161

Potrzebujemy około 5-6 dni na zrobienie zakwasu. Składniki: 1 kg buraki czerwone, najlepiej kuliste, woda słona jak do kiszenia ogórków  tyle, aby przykryła pocięte buraki( łyżka na 1 litr wody, dla tych co nie lubią zbyt słonego wystarczy 0.5 łyżki na 1 litr) 1 główka czosnku przecięta na pół jedna laska chrzanu świeżego ,lub suszonego 1 kromka chleba(...)zakwasie, najlepiej razowego Wykonanie Buraki obieramy i kroimy na plastry lub w ćwiartki, ew. połówki. Główkę czosnku przecinamy w poprzek. Chrzan, w całości, wkładamy wraz z pozostałymi warzywami do szklanego naczynia. Zalewamy wodą zmieszaną z solą (np. na litr wody łyżka soli i łyżeczka cukru) w takiej ilości, aby przykryła ona buraki.  Dokładamy do garnka chleb i przykrywamy całość

w mojej kuchni
Babeczki czekoladowo buraczane 163

można upiec czekoladowe babeczki z burakami ? Czy wyczuwalny jest smak buraków ? Nie ma co zadawać więcej pytań, bo to nietypowe połączenie daje zaskakujące zakończenie.   Buraczki są niewyczuwalne, a babeczki smakują genialnie .     Składniki: 200 g mąki pszennej, 1 ½  łyżeczki sody oczyszczonej, ¼ łyżeczki soli himalajskiej, 30 g kakao,  100 g czekolady gorzkiej, 3 jaja(...)bardzo małe) 300 g cukru trzcinowego, 220 ml oleju rzepakowego, 300 g ugotowanych na miękko buraków, 1 laska wanilii. ponadto: 100 g gorzkiej czekolady, owoce do dekoracji,  masło do wysmarowania formy,  mąką do oprószenia formy. Przygotowanie: Ugotowane i wystudzone buraki trzemy na najdrobniejszej tarce lub miksujemy. Przygotowujemy wcześniej suche składniki, czyli łączymy mąkę z kakao, sodą i solą

Moniki Smakołyki
Sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem 222

świeżo wyciśniętej marchewki i jabłka z  dodatkiem soku z kiszonych buraków to ogromna bomba witaminowa, idealna na rozpoczęcie dnia lub jako napój na lunch czy drugie śniadanie.   Sok z kiszonych buraków  zawsze robię w większej ilości i część wykorzystuję do przygotowania czerwonego barszczu, a część piję z dodatkiem soku wyciśniętego(...)innych warzyw i owoców. Sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem Proporcje na dwie szklanki Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 1 szklanka  soku z kiszonych buraków 2 marchewki 1 jabłko Wykonanie: Jabłko bardzo dokładnie myjemy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Marchewki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Marchewkę i jabłko wkładamy do sokowirówki i wyciskamy z nich

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka śledziowa (warstwowa) 315

Polecam!Składniki:4 buraki4 duże ziemniaki4 marchewki1 czerwona cebula 8-10 płatów śledziowych (po wiejsku lub słonych - należy je wtedy wymoczyć)sól, pieprzmajonezSposób przygotowania:1. Warzywa ugotować w łupinach (buraki osobno). Ostudzić, obrać.2. Marchew i buraki zetrzeć na tarce jarzynowej, a ziemniaki pokroić w kostkę.3. Śledzie pokroić dowolnie, cebulkę drobno posiekać.4. W salaterce układamy warstwami: połowa śledzi(...)połowa cebuli, połowa marchewki, połowa ziemniaków (lekko solimy i pieprzymy), połowa buraków, warstwa majonezu i czynność powtarzamy jeszcze raz, czyli śledzie, cebula, marchewka, ziemniaki, pieprz, sól, buraki, majonez. Dowolnie dekorujemy.5. Sałatkę schładzamy przez kilka godzin. Wierzch się zrobi ładny różowy :)6. Jeśli nie chcemy sałatki układać warstwami, to po prostu mieszamy wszystkie pokrojone składniki, dodajemy majonez i przyprawy wedle uznania

Kuchnia domowa Ani
Wigilijny barszcz z uszkami 450

mogło zabraknąć przepisu na tradycyjny, wigilijny barszcz czerwony z domowym zakwasem i uszka grzybowe, bez  którego barszcz nie może się obejść... Składniki na barszcz czerwony: 1,5 kg buraków 1 łyżka octu spirytusowego ok. 1,5 l wywaru warzywnego, 4-5 suszonych grzybów sól, cukier, sok z cytryny i pieprz do smaku ok 150-250 ml zakwasu z buraków łyżeczka(...)kminku, łyżka majeranku Grzyby zalać niewielką ilością ciepłej wody i odstawić na godzinę. Buraki obrać, opłukać, pokroić w plastry, zalać 3 szklankami zimnej wody, dodać ocet (by zachować różowy kolor), szczyptę soli i cukru. Przykryć i gotować na małym ogniu do miękkości. Zagotować wywar warzywny. Dodać do suszone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły oraz kminek, gotować

Czerwień i błękit
Brownie z buraczkami 140

wykorzystanie. Brownie z buraczkami wychodzi mega czekoladowe i bardzo wilgotne. Oczywiście nie czuć w nim buraczka więc nie należy się przedwcześnie zniechęcać. Myślę, że następnym razem zetrę buraki rzeczywiście na tych najmiejszych oczkach do ziemniaków i je bardziej odcisnę… bo na pewno będzie następny raz..:) Zapraszam na pyszne brownie z buraczkami.Brownie z buraczkamiSkładniki:1 szklanka tartych buraków (około(...)buraków)200 g gorzkiej czekolady3 łyżki kakao150 g masła1 szklanka cukru1 i 1/4 szklanki mąki3 jajka1. Ugotowane lub upieczone buraki obrać, zetrzeć na tarce na małych oczkach i dobrze odsączyć.2. W rondelku rozpuścić masło dodając połamaną czekoladę, kakao i cukier. Masę lekko ostudzić a następnie ciągle mieszając trzepaczką dodawać po jednym jajku. Na koniec dodać przesianą mąkę i buraki

UgotujmyTo.pl
Barszcz ukraiński 259

Barszcz ukraiński...Wiórki czerownych buraków, marchewki, selera i pietruszki.W towarzystwie białej kapusty, cebuli, fasoli i pomidorów.A z tego duuuuży gar pysznej, gęstej i pożywnej zupy.Rozgrzewającej, idelanej na jesienne i zimowe popołudnia.Smacznego!Składniki:1 kg czerwonych buraków;250 g fasoli Jaś;2 duże pomidory; 1 kg ziemniaków;2 marchewki;1 pietruszka;1/4 korzenia selera;Biała część pora(...)zalać wrzątkiem, tak aby zakrył pomidory) przez około 10 minut. Po tym czasie wyjąć, obrać ze skórki i pokroić w grubą kostkę.Kapustę drobno poszatkować.Ząbki czosnku obrać.Buraki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć namoczoną fasolę, obrane i pokrojone pomidory, startą marchewkę

Gospodyni Miejska
Sok buraczano-marchwiowy z chili 115

bardzo prosto i szybko wykonać w domu. Potrzebna nam do tego jest sokowirówka w niektórych koktajlach przydatny też jest blender. Dziś pokaże wam jeden z moich ulubionych soków połączenie buraka- marchwi-jabłka z dodatkiem papryczki chili. Burak - w pierwszej kolejności ceniony jest za walory smakowe. Warto jednak na pierwszym miejscu pamiętać o cennych właściwościach. Burak zawiera mangan, wapń, kobalt, fluor(...)potas, magnez i wiele innych. Jest również bogatym źródłem witamin z grupy B, witaminy C i karotenu. Dzięki spożyciu buraków, osoby te mogą osiągnąć, niezwykle ważną dla naszego zdrowia, równowagę kwasowo- zasadową.    Marchew - Korzeń marchwi  ma różne właściwości, przede wszystkim przeciwcukrzycowe i przeciw pasożytnicze. Działa rozkurczowo, obniża poziom cholesterolu we krwi, a także wpływa na regulację trawienia

Basia w kuchni
Pęczotto buraczane z boczkiem 148

Buraki bardzo lubimy, zarówno w czystym barszczu, barszczu ukraińskim czy w postaci buraczków tartych na zimno i ciepło do obiadu. Tym razem tarte buraki dodałam do pęczaku  z boczkiem i cebulą. Podałam do roladek wołowych. Składniki: 1 szklanka kaszy pęczak 3 małe buraki czerwone 1 mała cebula, najlepiej czerwona 1 ząbek czosnku 1 łyżka klarowanego masła ok. 3 szklanek(...)szklanki czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki śmietany - kwaśnej lub słodkiej 100 g chudego boczku sól, pieprz, cukier, 1/3 łyżeczki ziaren kminku 1 listek laurowy 3-4 kuleczki ziela angielskiego Buraki wyszorować, zalać wodą, ugotować do miękkości. Pilnować, by woda cały czas przykrywała warzywa, w razie potrzeby dolewać wody. Wyjąć, ostudzić, obrać i zetrzeć na grubej tarce. Cebulę obrać, posiekać

Czerwień i błękit
ćwikła domowa... 164

Składniki: korzeń chrzanu 8 większe, buraki czerwone 1 kg/mniejsze, sok z cytryny 1 łyżka, cukier 2 łyżki na ćwikłę są najlepsze małe, podłużne buraki - są bardziej słodkie i mocno czerwone buraki ugotować w łupinie do miękkości i potem je opłukać zimną wodą i zostawić do wystudzenia twarde korzenie chrzanu obrać i najlepiej "bez płaczu" utrzeć je na tarce do ziemniaków(...)pojemniku blendera lub robota starty chrzan wymieszać z sokiem z cytryny aby nie ciemniał obrane buraki dobrze zmiksować w blenderze buraki wymieszać z chrzanem, cukrem - w słoiku przechowywać w lodówce..............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Barszcz ukraiński dla alergika 183

Danie może mało oryginalne, ale łatwe i szybkie do ugotowania. Co najważniesze bardzo zdrowe, a w tej wersji nadaje się również dla małych dzieci. Buraki zawierają dużo łatwo przyswajalnego żelaza, więc polecane są zwłaszcza osobom zagrożonym anemią. ziemniaki 1 kg mieszanka warzyw na barszcz (lub świeże: 3 buraki, 2 marchewki, fasolka szparagowa) filet z kurczaka lub indyka(...)około 200 g czosnek (niekoniecznie) 2 ząbki liść laurowy majeranek świeży koperek kleik ryżowy (lub mąka ryżowa) 5 łyżek (2 łyżeczki) sinlac lub mleko sojowe sok z buraków, sok jabłkowy sól Przygotowanie: Mięso wypłukać, ugotować  osolonej wodzie (najszybciej w garnku ciśnieniowym). Wywar wylać, mięso pokroić w kostkę około 1 cm. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać resztę warzyw

głodny alergik
Barszcz czerwony wigilijny 266

każdym domu robi się go trochę inaczej, to co pozostaje nie zmienne to czerwone buraki i postne wydanie. Moje gotowanie wigilijnego barszczu. Barszcz trzeba przygotować dzień przed wigilią Składniki; 1,5 do 2 kg buraków  wywar z warzyw lub kostka rosołowa, (cebula,marchewka, pietruszka, seler) 4 ząbki czosnku 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilka suszonych grzybów(...)szare renety  sól pieprz ocet Buraki po obraniu kroimy na drobno , a nawet ścieramy , gotujemy z czosnkiem, liściem laurowym,zielem angielski i garstką suszonych grzybów,możemy też dołożyć zieloną pietruszkę, ( pietruchę wiążemy nitką, a potem wyciągamy i wyrzucamy). Dodajemy wywar z warzyw.Ważne aby dodać 2-3 łyżki octu żeby barszczyk zachował swój piękny kolor - bez octu robi się

Apetyczna babeczka
Tarty buraczek czerwony 173

składniki : około 1 kg czerwonych buraczków sól, ocet jabłkowy lub sok z cytryny cukier, sól Przygotowanie : Buraki umyć (kupować zawsze jednej wielkości) Do garnuszka w którym układamy buraki wlewamy tyle wody, by zakryły się całe Gotujemy pod przykryciem do momentu, aż będą miękkie ( uważać by woda się nie wygotowała !) Gdy już będą miękkie to odlewamy nadmiar wody i po wystudzeniu(...)cukrem -mieszamy dokładnie Nadmiar przechowywać w szczelnym naczyniu w lodówce. Kto lubi ostrzejszy smak buraczków to doda do nich łyżkę lub dwie tartego chrzanu i będzie miał prawie ćwikłę:) "Burak pobudza apetyt, jest odświeżający i łatwostrawny. W leczeniu naturalistycznym jest stosowany na anemie, demineralizację organizmu, nerwicę, grypę, nowotwory, przeciw zapaleniu nerwów i wątroby. Utarty burak gotowany z tartym chrzanem

Proste Potrawy
La Trouchia czyli prowansalski omlet z boćwiną 207

zauważyłam, często łączona z nim w jednym daniu. Po angielsku zwana mylnie „szwajcarską boćwiną” / Swiss chard /, ma wiele innych barwnych nazw , np. mangold, rzymski jarmuż, wieczny szpinak, biały burak, sycylijski burak, srebrny burak, jasne światła... Truskawkowy szpinak jest moim ulubionym:) Przeczesując Internet znalazłam garść bardzo inspirujących śródziemnomorskich przepisów wykorzystujących boćwinę, autorstwa Marthy Rose Shulman. … Walencka zupa z ciecierzycą i boćwiną(...)tego przepisu i myślę, że sprawdziła się całkiem dobrze. W tym miejscu chciałam wam również wyjaśnić, jaka jest różnica pomiędzy boćwiną a botwiną. Boćwina to inna nazwa buraka liściowego, zaś botwina są to młode liście i korzenie buraka ćwikłowego. Wyglądają dość podobnie, jednak w przypadku boćwiny liście są większe, a łodygi grubsze, bardziej soczyste i aromatyczne, no i mają przepiękne

Chilli Czosnek i Oliwa
Lubelski kociołek: Sałatka buraczana ze śledziami 231

Dzisiaj trzecia edycja Lubelskiego kociołka czyli gotowania lubelskich blogerek kulinarnych. Tematem tej edycji są: buraki. Dla mnie wbrew pozorom zadanie ciężkie, a myślenie nad nich zajęło mi wiele czasu. Ze swoim daniem startuję jako ostatnia, bo zrobiłam je przed chwilą. A i poszłam na łatwiznę.  To tylko sałatka. Ale na szczęście z burakami. Smacznego! Na buraczane przepisy zapraszam także(...)Marty , Doroty , Gosi , Wiosenki , Angeliki , Małgosi i Karoliny .  Składniki: 4 filety śledziowe w oleju 2 ziemniaki 2 buraki 1 cebula 1 jabłko 3-4 ogórki konserwowe 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz majonez Wykonanie: Buraki umyć, odciąć końcówki i szczelnie zawinąć je w folii aluminiowej skropionej oliwą. Piec w temperaturze 200 st.C przez 45 minut. Obrać i odstawić

Pasja Smaku