burak - 4917 przepisów (strona:61/328)

Sałatka z pieczonymi burakami, rukolą i fetą 68

Dziś krótko i zwięźle. Buraki, a jakże. Do tego standardowo rukola i feta – połączenie idealne. I ocet się wie. Jedliśmy i mlaskaliśmy. Jedzcie i mlaskajcie i Wy. Składniki: 4 średnie buraki 4 garści rukoli 1 czerwona cebula 200 g fety 2 łyżki uprażonych ziaren słonecznika 2 łyżki oliwy extra virgin 1 łyżeczka octu (ja użyłam octu z cherry) sól(...)pieprz (przepis na 4 porcje) Buraki myjemy, wkładamy do folii aluminiowej, dokładnie zamykamy i pieczemy do miękkości w 200 stopniach (potrwa to około godziny). Po upieczeniu obieramy je i kroimy w cienkie plasterki, dodajemy do nich umytą rukolę, pokrojoną w piórka cebulę, a także kawałki fety. Z oliwy, octu, soli i pieprzu robimy sos, którym polewamy sałatkę. Na koniec całość

Kardamonovy
Buraczane nuggetsy w chrupiącej orzechowej panierce z szałwią 96

Miał być zupełnie inny zamysł, wyszły nuggetsy. Ci co lubią buraki, pokochają ten przepis. Jest to świetna przekąska nie tylko na świąteczny stół, ale również na małe domowe imprezki. Z czym smakują świetnie z prostym sosem śmietanowo  czosnkowym. Chociaż możecie tutaj użyć swojego ulubionego sosu. Składniki : 450 g ugotowanych buraków 100 g prażonych orzechów nerkowca kilka liście świeżej(...)naczynia miksującego wsyp uprażone orzechy, liście szałwii, cebulę czerwoną obraną i przekrojoną w ćwiartki, sól i pieprz.  Wszystko zmiksuj na gładką masę. Przełóż do miseczki. Obrane i ugotowane buraki pokrój w plastry   o grubości 0,5 cm. Mąkę przełóż na  talerz, bułkę tartą na oddzielny talerz i jajka zbełtane do oddzielnego naczynia. Pojedynczo obtaczaj

Niezły Młynek
Warzywa z grilla 104

powodzeniem i to nawet u najmłodszych smakoszy. Wracając do dzisiejszego grilla. Warzywa grillujemy w całości, nie obieramy ich ze skórki, dzięki temu zachowają wszystkie wartości odżywcze, których mają niemało! Burak to składnica pierwiastków mineralnych i kwasu foliowego obniżają poziom złego cholesterolu i wspomagają układ krwionośny. Marchew to bomba beta-karotenu i pektyn, które przeciwdziałają miażdżycy i tak jak burak obniżają(...)Print Warzywa z grilla .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Warzywa z grilla, pysze soczyste marchewki i młode buraczki, rewelacja! Course Dodatki Cuisine Polska Keyword buraki, marchewka Prep Time 8 minutes Cook Time 25 minutes Total Time 33 minutes Servings 4 Author Anna Ingredients 2 pęczki młodej marchewki 2 pęczki młodych buraczków (buraczkami wielkości dużych śliwek

SprawdzonaKuchnia.pl
Botwinka z ziemniakami 116

mówiono u Piotra w domu), tłuczonymi, czyli z puree z ziemniaków ze skwarkami z boczku. Ta wiosenna zupa, przygotowywana jest z młodych liści buraczków, łodyg i małych korzeni buraka. Ponieważ Piotrek zwykle jada ją z duszonymi ziemniakami okraszonymi skwarkami, to tak tę zupę przygotowałam. Botwinkę przygotowałam na bazie domowej bulionetki i soku z kiszonych buraków. Zabieliłam zupę słodką śmietanką, dodałam(...)świetny pomysł na obiad. Składniki: duży pęczek botwinki z buraczkami, 2 domowe bulionetki , lub 500 ml bulionu, ewentualnie kostki rosołowe 1 łyżeczka cukru, 500 ml soku z kiszonych buraków do smaku sól i pieprz, 100 ml śmietanki 30% 1 łyżka masła siekany koperek puree z ziemniaków okraszone skwarkami z boczku Botwinkę wraz z buraczkami płuczemy, odcinamy liście, kroimy w paski

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Buraczki z chrzanem 115

dodatków są buraczki - uwielbiam je od dziecka 😋 Dlatego dziś przygotowałam surówkę z buraczków z dodatkiem chrzanu. Buraczki z chrzanem - przepis na 4 porcje Do przygotowania buraczków będziesz potrzebować: 4 buraki, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżeczki octu winnego, pół łyżeczki ksylitolu, czubatą łyżkę chrzanu, sól i pieprz do smaku. 1. Buraki ugotuj do miękkości, obierz i zetrzyj na tarce(...)oliwy, octu i ksylitolu przygotuj sos. 3. Buraczki wymieszaj z przygotowanym sosem, na koniec dodaj chrzan i ponownie wymieszaj.  Jeśli chcecie, możecie przy okazji ugotować jednego buraka więcej i wykorzystać go jutro np. do przygotowania buraczanego kotleta mielonego lub buraczanych kopytek - w końcu i tak gotujecie buraki

Z notatnika dietetyka
Buraczane placuszki z łososiem i kaparami - bez glutenu 173

racji tego, że rzeczywistość ostatnio nas nie rozpieszcza, a na horyzoncie nie widać zarysów nowego brzegu, pomyślałam, że dobrze nam wszystkim zrobi trochę różu :) Słodkie pieczone buraki, aromatyczny dip z koperkiem, słony wędzony łosoś o dymnym posmaku i malutkie ale charakterne kapary, czy wszystko to, co znajdziemy w pysznych i bezglutenowych placuszkach. Dwa odcienie różu, które rozweselają talerze, świeże zioła(...)dookoła będzie trochę bardziej różowo...szczególnie na talerzach, a potem niech rozleje się dobro po całym wnętrzu! Buraczane placuszki z łososiem i kaparami - bez glutenu Potrzebujesz: Placuszki: 100g upieczonego buraka (1 średniej wielkości) 1 szklanka mąki kukurydzianej szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu jabłkowego 1/2-3/4 szklanki wody 1 jajko olej do smażenia Do tego: 100g jogurtu

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Kopytka z burakami 94

słodko i na wytrawnie. Mogłabym je jeść na okrągło, tylko wtedy nie wiem co na to powiedziałaby moja waga ? 😃 Tym razem zapraszam Was na  kopytka z burakami. To klasyczne kopytka do których dodałam po prostu buraki. Ich smak zmienił się bardzo delikatnie, natomiast uzyskały one dzięki temu przepiękny kolor. Możemy je podać tradycyjnie z gulaszem, a także z sosem(...)tartym parmezanem. Będzie pysznie! Kulinarne inspiracje Na blogu znajdziecie także inne pomysły na kopytka: kopytka z batatów bazyliowe kopytka gnocchi z pesto z rukoli zielone gnocchi kopytka Kopytka z burakami Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 600 g ugotowanych ziemniaków 200 g ugotowanych lub upieczonych buraków  1 jajko ok 150-180 g mąki pszennej sól do smaku Wykonanie: Warzywa ścieramy

Kulinarne przygody Gatity
Ćwikła z chrzanem 114

przygotować ćwikłę z chrzanem ze słoiczka. Druga opcja pozwala uniknąć łzawienia oczu i pieczenia w nosie, jednak zdecydowanie wybieramy wersję z własnoręcznie startym korzeniem chrzanu. Składniki 1 / 2 kg buraków czerwonych 60 g korzenia chrzanu sok z 1 / 2 cytryny 1 / 2 łyżeczki cukru sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Buraczki ugotować w wodzie, odcedzić i pozostawić(...)ostygnięcia. Obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Chrzan obrać, umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Buraki wymieszać z chrzanem, dodać sok z cytryny, cukier i doprawić solą oraz pieprzem do smaku. Ćwikłę z chrzanem wstawić do lodówki na dzień lub dwa, aby smaki się przegryzły. Zamiast startego korzenia chrzanu można użyć chrzanu ze słoiczka

niecodziennikpary
Curry z burakami i ciecierzycą 67

sprawdziła się na zorganizowaną imprezę (podałam w podgrzewaczu) a koleżanka wegetarianka (w połowie jest Hinduską) była zachwycona kompozycją składników i smakiem. Do przygotowania ok 6 całkiem pikantnego curry z burakami i słodkimi ziemniakami porcji potrzebujemy: – 2 średniej wielkości słodkie ziemniaki – 3 buraki (ok 500 g) – 1 szklankę ciecierzycy (przed ugotowaniem) namoczoną przez całą noc – 1 sporego(...)podgrzewamy olej a w moździerzu przygotowujemy nasze przyprawy – sól, pieprz, nasiona kolendry i chilli. Tą ostrą mieszankę wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i szybko mieszamy do połączenia składników. Obrane buraki wraz ze słodkimi ziemniakami (można nie trzeba obierać) kroimy w grubą kostkę. Pomidory kroimy w drobną kostkę. Całość dodajemy do garnka z przyprawami i podsmażamy przez ok 10 minut

Szybko Tanio Smacznie
Sałatka z buraczkiem, roszponką, olejem lnianym i serowym warkoczem 99

konfiturą żurawinową, kupioną na straganie razem z oscypkiem. Jest dość słodka, dlatego też przełamałyśmy jej smak octem winnym. A dlaczego warkocz? Nie potrafiłyśmy się mu oprzeć Składnik 1 średni burak 1 łyżka konfitury z żurawiny 1 łyżka octu winnego czerwonego pleciony warkocz „oscypkowy” 1 łyżeczka masła klarowanego roszponka garść prażonych orzechów włoskich Sos 2 łyżki soku z limony 2 łyżki(...)oleju lnianego sól, pieprz Wykonanie Buraka pieczemy w temperaturze 200°C około 45min, następnie obieramy ze skóry i kroimy w cienkie plasterki (ok 3mm). Na patelnię wrzucamy konfiturę z żurawiny, dodajemy sok z limonki, lekko podgrzewamy. Następnie dodajemy plasterki buraków i obsmażamy w konfiturze z obu stron. Na drugiej patelni rozgrzewamy masło klarowane i obsmażamy warkocz na złoty kolor

Tajemnice Smaku
Wigilijny barszcz czerwony na zakwasie z uszkami 108

oraz czerwony barszcz. Barszcz już zapasteryzowany, czeka na otwarcie 24.12, a grzybową przygotuję parę godzin przed Wigilią. A u Was, jakie zupy jada się na święta? Składniki: – 1kg buraków – 700ml zakwasu buraczanego – 6 marchewek – 2 pietruszki – 2 pory – 2 cebule – 1 seler – natka pietruszki – 20g suszonych grzybów – 8 kulek ziela(...)łyżeczki majeranku – 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu – 1/2 łyżeczki soli Dodatkowo: domowe uszka z pieczarkami i cebulką lub paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami Buraki myjemy, osuszamy i kroimy na połówki lub ćwiartki jeżeli są duże. Każdą część pojedynczo zawijamy w folię aluminiową, matową stroną na zewnątrz. Pieczemy w 180 stopniach przez około 1 godzinę, studzimy. Marchewki, pietruszki

Be Fit Be Strong
Sałatka śledziowa z ziemniakami i burakami 248

pierwszym miejscu obowiązkowo widnieć będzie ubranie choinki i upieczenie pierniczków. Mała M przyjdzie po południu z przedszkola i będzie miała co dekorować :) Bardzo szybka i łatwa sałatka śledziowa. Ziemniaki, buraki i jajka można ugotować dzień wcześniej a rano tylko pokroić i wymieszać z resztą składników. Nie za słona, sycąca i lekko słodka dzięki burakom. Składniki: 4 solone filety śledziowe(...)buraki 1 jabłko 3 jajka 3 ziemniaki 2 łyżeczki musztardy sarepskiej 3 łyżki majonezu sól, pieprz Buraki ugotować. Wystudzić. Obrać ze skórki i pokroić w drobna kostkę. Ziemniaki ugotować w mundurkach. Gdy wystygną obrać ze skórki i również drobno pokroić. Jajka ugotować na twardo, pokroić w kostkę. Filety śledziowe namoczyć w mleku na 1 godzinę. Następnie pokroić w większą kostkę

My simple kitchen
Barszcz czerwony z ziemniakmi 176

szczypty pieprzu czarnego mielonego 80 gramów cebuli 1/2 łyżeczki soli 1 ząbki czosnku 3 łyżeczki przyprawy uniwersalnej  1000 gramów wody 200 gramów ziemniaków 400 gramów czerwonych buraków 20 gramów oliwy 1 kostka rosołowa 1 ziarenko ziela angielskiego 1 liść laurowy sok z cytryny Do naczynia thermomiksa włożyć buraki pokrojone na kawałki ,rozdrobnić 12s/obr.4 . Buraki przełożyć do innego naczynia(...)naczynia thermomiksa włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić 3 s/obr. 5 . Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.Dodać oliwę, dusić 3 min/120°C/obr. 1. Dodać rozdrobnione buraki, pokrojone w kostkę ziemniaki, wodę, przyprawę uniwersalną, ziele angielskie, liście laurowe, kostkę rosołową, sól i pieprz gotować 30 min/100°C/obr. 1. Dodać ocet, sok z cytryny, cukier i śmietanę, gotować

Moje domowe kucharzenie