burak - 4917 przepisów (strona:55/328)

Granola owsiana w mini kuleczkach :) 167

wiśni, naturalny aromat * jabłka * syrop z agawy * cukier kokosowy * olej słonecznikowy * olej kokosowy * pełnoziarniste chrupki z ryżu brązowego * inulina * mąka z tapioki * warzywa w proszku (szpinak, brokuły, marchewka, pomidory, buraki, grzyby shitake) * aromat truskawkowy  Po otwarciu opakowania czuć wyraźną, intensywną woń słodkiej truskawki. W środku znajduje się 8 małych "granolowych" kuleczek i troszkę okruszków :) Kulki te nie są chrupiące(...)jabłka (9,5%) * rodzynki * syrop z agawy * cukier kokosowy * olej słonecznikowy * olej kokosowy * pełnoziarniste chrupki z ryżu brązowego * inulina * mąka z tapioki * warzywa w proszku - szpinak, brokuły, marchewka, pomidory, buraki (0,4%) * grzyby shitake  Jak one pachną!!! Przecudownie cynamonowo :) Naturalnie i intensywnie. W smaku cynamon jest również mocno wyczuwalny. Kuleczki są też bardzo słodkie, lekko chrupiące. Widoczne są także

Zdrowie na języku :P
Burgery z omletem jajecznym, burakami i awokado 143

font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Burgery z omletem jajecznym, burakami i awokado Składniki – bułeczki – 6 sztuk: Mąka pszenna – 400g Mąka żytnia – 200g Drożdże – 20g Woda – 400ml Olej rzepakowy – 50ml Sól – 1 łyżeczka Cukier – ½ łyżeczki Żółtko – 1 sztuka Sezam do posypania(...)białko do posmarowania Składniki: Jajka – 5 sztuk Mleko – 3 łyżki Buraki – 2 sztuki Awokado – 1 sztuka Pomidory – 3 sztuki Sałata, kiełki Sól, pieprz, ulubione zioła Składniki - sos: Musztarda np. miodowa – 4 łyżki Jogurt naturalny – 4 łyżki Passata pomidorowa – 4 łyżki Czosnek – 2 ząbki Wykonanie – bułki: Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i soli. Do dużego naczynia przesiewamy mąkę

Kuchnia Bon Appetit
Tatar z buraków z granatem i kozim serem 151

ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Tatar z buraków z granatem i kozim serem Składniki – 2 porcje: Burak – 1 sztuka Granat – ½ sztuki Ser kozi – 100g Oliwa z oliwek – 2-3 łyżki Sok z ½ limonki Syrop klonowy – 1 łyżka Natka pietruszki(...)pęczka Sól Wykonanie: Buraka umyć, zawinąć w folię i piec przez 45-50 minut w 180 stopniach. Następnie obrać go ze skóry i pokroić w drobną, równą kostkę. Pokrojonego buraka wymieszać z sokiem z limonki, posiekaną natką pietruszki, syropem klonowym i oliwą. Doprawić do smaku solą (nie za dużo, bo ser kozi jest dość słony!) i przełożyć do ringów. Następnie

Kuchnia Bon Appetit
Warzywa korzeniowe w akcji – dni otwarte Bejo Zaden Poland 227

cytryny. Wymieszajcie dokładnie i doprawcie solą i pieprzem. Możecie podać z jogurtem greckim i orzechami piniowymi. SZASZŁYKI Z WARZYW KORZENIOWYCH Składniki: – kilka marchewek – kilka korzeni pasternaku lub pietruszki – kilka buraków – 1 biała rzodkiew – 500 gramów boczku surowego – 1 cytryna – łyżka kminu rzymskiego – łyżka ziaren kolendry – pół szklanki oliwy – łyżka soli morskiej – łyżka czarnego pieprzu – pół szklanki jasnego sosu sojowego Wykonanie(...)jednolitej masy. Rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni. Dużą formę do pieczenia wysmarujcie masłem i wysypcie kaszą, a następnie wyłóżcie ciasto równo w formie. Pieczcie ok 40 minut. BROWNIE Z BURAKIEM Składniki: – szklanka mąki pszennej – szklanka startych pieczonych buraków – 250 g masła – 250 g gorzkiej czekolady 70% – szklanka brązowego cukru – 3 duże jajka – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – łyżka masła – ⅓ szklanki

karmelowy
Pieczone kolorowe buraki 158

razem z  wodą, w której się gotowały. A poza tym ta forma obróbki warzyw dodaje im specyficznego pysznego smaku. Dziś zapraszam Was na  wspaniałe kolorowe buraki upieczone  z rozmarynem i oliwą z oliwek. Na koniec odrobina jogurtowego serka i pyszne danie gotowe. Ja wykorzystałam  labneh, jogurtowy serek , który sama przygotowałam(...)przepisie możecie bez żadnego problemu wykorzystać Wasz ulubiony delikatny serek. Pieczone kolorowe buraki Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1000 g kolorowych buraków sól morska oliwa z oliwek EV świeży rozmaryn sok z 1/2 cytryny koperek grubo zmielony pieprz 2-3 łyżki  labneh, jogurtowego serka Wykonanie: Buraki płuczemy, kroimy na pół, układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy grubą solą, rozmarynem

Kulinarne przygody Gatity
Zupa botwinkowa z fasolą, śmietaną i jajkiem! 208

Zupa botwinkowa z czerwonych buraków i botwinki, na pewno już gościła u Was w tym sezonie. Niewątpliwie, każdy z nas przygotowuje tą zupę inaczej, i tak jak ją zapamiętał z dziecinnych lat. Ja zupę botwinkową robię co najmniej na pięć sposobów. Jednym z nich jest zupa na wywarze mięsnym, z dużą ilością buraków pokrojonych na plasterki ćwiartki z dodatkiem białej(...)lekka zarazem. Bardzo lubią ją przygotowywać jak i jeść ;-) . Serdecznie zapraszam! A Wy jaką botwinkową lubicie najbardziej? SKŁADNIKI (na duży garnek około 4-4,5 litra): - 6 dużych buraków - 2 pęczki młodej botwinki - wywar z mięsa np. kury, indyka lub wołowy (jeśli nie masz użyj 3 kostek: 2 rosół z kury i 1 szt rosół wołowy) - puszka fasoli białej konserwowej

SMYKWKUCHNI
Surówka z młodej kapusty i buraka 243

surówka z młodej kapusty i surowego buraka, raz zrobiona, pojawia się ostatnio często na naszych talerzach. Nic dziwnego. Biegnijcie na bazarek po główkę młodej kapusty i soczystego buraka i przekonajcie się sami, bo to połączenie idealne. :) Składniki: - 1 główka poszatkowanej młodej kapusty - 1 duży burak starty na tarce (lub 2 małe) sos: - 3 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżka syropu(...)słodzącego (np, z agawy) - 1 łyżka musztardy miodowej (lub innej łagodnej) - 1 łyżeczka soli morskiej Mieszamy i jemy :) ---------- Zapraszam też po przepisy na inne surówki: - ze szpinaku i buraka  - z brukselki  z rodzynkami - z brukselki i białej rzodkiewki  z żurawiną - z buraków i pietruszki

Smakuje zdrowo
Pizza na buraczanym spodzie. 236

Pizza na buraczanym spodzie chodziła za mną od dawna. Ten kolor mnie zachwycił,smak zresztą również .Do uzyskania tak jaskrawego różu potrzebujecie nie tylko pulpę ze startego, ugotowanego buraka ,ale też sok z gotowania buraczków . Nie wylejcie jej przypadkiem . Składniki: 200 g mąki pszennej 150 g mąki żytniej 15 g świeżych drożdży 150 ml ciepłej wody z gotowania buraków pulpa(...)jednego niewielkiego buraka ,ugotowanego do miękkości i startego na tartce o drobnych oczkach 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy z oliwek przyprawy:sól ,pieprz,oregano Dodatki: 150 ml śmietanki 18% 10 cienkich szparagów ,zanurzonych we wrzątku na 5 minut orzechy włoskie cukinia ,nieduży kawałek orégano ,sól i pieprz Najpierw trzeba ugotować buraka wyszorowanego do miękkości. Ja gotuję

Ladylaura.
Tarta szpinakowo-buraczana z wędzonym halibutem 186

sklepach, czy o zgrozo w marketach. Do tego buraczki od rodzimych rolników, co to niekoniecznie opryski robią i można smacznie i zdrowo zjeść. Jak połączyć w jedno szpinak, buraki i rybę wędzoną? Dla mnie idealnym łącznikiem jest właśnie tarta, którą uwielbiam robić. Mam jeden, sprawdzony, idealny przepis na spód tarty i jestem mu wierna. Składniki na ciasto 250 g mąki(...)brzegi. Delikatnie nakłuć spód widelcem. Składniki na farsz do tarty: 200 g wędzonego dorsza (można zastąpić wędzoną makrelą), oczyszczonego – bez ości, skóry 100 g świeżego szpinaku 1 pieczony burak typ podłużny (ale oczywiście może być jak najbardziej okrągły duży) 2 ząbki czosnku 1 mała cebula łyżka masła 200 ml śmietanki 30% 3 jajka ok. 60 g sera żółtego carskiego

gutfut
Krem z buraków 93

Pyszny delikatny krem z buraków z dodatkiem mleczka kokosowego. Buraki wzmacniają układ krwionośny.Zapobiegają anemii.Zalecane są dla kobiet w ciąży ponieważ zawierają dużo kwasu foliowego. Przepis na mleko kokosowe znajdziecie na moim blogu. Link poniżej http://kukingo.blogspot.com/2014/11/mleczko-kokosowe.html Składniki: 6 buraków pół szklanki mleka kokosowego przyprawy: pieprz czarny, tymianek, bazylia, papryczka chilli  łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie Buraki obrałam(...)umyłam, pokroiłam na mniejsze części i ugotowałam.( Nalałam tyle wody, by zakryła buraczki) Kiedy buraki się ugotowały zmiksowałam, dodałam przyprawy ( według uznania) łyżkę cytryny oraz pół szklanki mleka kokosowego. Wszystko zagotowałam na małym ogniu. Smacznego

Kukuleczki
Pasta z pieczonego buraka i fasoli 124

Przepyszne smarowidło z pieczonego buraka i białej fasoli. Podawać można je można jako surówka lub pasta do chleba. Składniki: 1 średni burak 2 łyżeczki chrzanu puszka białej fasoli  1 łyżka soku z cytryny 2- 3 łyżki oliwy  świeży pieprz  Przygotowanie: Do rozgrzanego piekarnika w 200 stopniach włożyłam wyszorowanego buraka zawiniętego w folię aluminiową. Piekłam około 45 minut(...)Piekarnik można zstąpić patelnią :) alternatywa dla osób, które nie posiadają piekarnika. Wystarczy pokroić obranego buraka w małą kosteczkę i dusić do miękkości.  Upieczonego buraka przestudziłam. Zmiksowałam z pozostałymi składniki. Doprawiłam pieprzem. Tak przygotowaną pastę można jeść na różne sposoby

Kukuleczki
SAŁATKA Z PIECZONYM BURAKIEM I POMARAŃCZĄ NA SZPINAKU 248

Zanim wiosenne nowalijki wybujają na dobre, warto zaserwować sobie witaminową dawkę energii, ciesząc się smakiem pieczonego buraka, soczystej pomarańczy i pleśniowego sera. Idealne połączenie na każdą porę roku! SAŁATKA Z PIECZONYM BURAKIEM I POMARAŃCZĄ NA SZPINAKU Składniki: ·          250 g szpinaku baby ·          dwa średniej wielkości(...)buraki ·          dwie pomarańcze ·          25 g sera z niebieską pleśnią ·          garść orzechów włoskich Sos: ·          3 łyżki oleju ·          1 łyżka octu winnego

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Sałatka z buraczków 360

Sałatka z buraczków. Dzisiaj proponuję Wam sałatkę z buraków czerwonych. Ja wykorzystałam ją do obiadu ale myślę, że może być również podana jako przekąska na imprezie. nie ma w niej dużo składników. Robiłam ją pierwszy raz ale myślę, że będzie u nas często gościć. Zakupy; - 5 buraków czerwonych - cebula - kwasek cytrynowy - majonez - jogurt naturalny - jabłko - sól, cukier do smaku Przygotowanie(...)Buraki obrałam, pokroiłam w kostkę i gotowałam w osolonej wodzie aż do miękkości. niektórzy gotują buraki całe w skórce ale ja uważam, że tak się szybciej ugotują jak są już pokrojone. W międzyczasie kroję drobno cebulę i jabłko. Gdy buraki będą ugotowane odcedzam je i studzę. Gdy wystygną dodaję troszkę kwasku cytrynowego, żeby buraczki "nabrały koloru", pokrojone jabłko i cebulę

Tanio smacznie i prosto
Sałatka z buraczków 132

idealny czas na przyrządzanie rozmaitych przetworów. W naszych spiżarniach pojawiają się słoiki wypełnione po brzegi różnokolorowymi dżemami, kompotami, marynatami i sałatkami. W naszej spiżarni większość półek zajmuje sałatka z buraków, której robię na prawdę ogromne ilości. Wszyscy domownicy ją uwielbiają. Jest to świetny, witaminowy dodatek do tradycyjnych polskich obiadów. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 20 min Czas gotowania(...)Czas całkowity 1 hr 20 min Czas przygotowania 20 min Czas gotowania 1 hr Czas całkowity 1 hr 20 min Składniki 3 kg buraków czerwonych 500 g papryki czerwonej 3 średnie cebule Zalewa 250 ml octu 250 ml oleju 220 g cukru 1/2 łyżeczka soli Instrukcje Buraki zalewamy zimną wodą i gotujemy do momentu, aż będą miękkie. Do gotowania starajmy

Wędrówki po kuchni
Botwinka 186

Botwinka 2016-04-06 23:29:38 Ilość porcji: 4 Botwinka, królowa wiosennych zup. Gotowana z młodych listków buraka ćwikłowego. Po dodaniu do niej zaledwie kilku prostych składników powstaje pyszna wiosenna zupa, która pobudza apetyt, odkwasza i odtruwa organizm. Jest lekkostrawna i bardzo prosta w przygotowaniu. Zawsze z niecierpliwością wyczekuję tych pierwszych, młodych listków - botwinkę mogłabym jeść codziennie. Napisz opinię(...)Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 45 min Czas całkowity 1 hr Składniki 3 skrzydełka z kurczaka 2,5 litra wody 1 pęczek włoszczyzny 2 pęczki botwinki 1 średni burak 1 pęczek koperku 3-4 łyżki słodkiej śmietanki szczypta cukru 1/2 cytryny pieprz sól Dodatkowo 4 jajka Instrukcje Skrzydełka myjemy zalewamy zimną wodą i gotujemy. Po 10 minutach gotowania usuwamy

Wędrówki po kuchni