Składniki: 4 l wody 40 dkg włoszczyzny 1 dkg grzybów suszonych 2 kg buraków 10 dkg cebuli 10 dkg masła 3 dkg cukru 0,1 g liści laurowych 0,2 g ziela angielskiego 2,5 g czosnku 1l zakwasu z buraków (przepis na blogu) 2,5 dkg soli 2,5 dkg pietruszki zielonej(...)ugotować wywar. Przecedzić go. Grzyby umyć, namoczyć w 1 litrze wody, ugotować, odcedzić wywar. Cebulę oczyścić, pokroić w plastry, udusić z 5 dag masła, podlewając wywarem z włoszczyzny. Buraki oczyścić, pokroić w plastry, zalać 2 litry wywaru z włoszczyzny, dodać cukier i roztarte przyprawy, gotować około 10 minut, odstawić na 30 minut i po tym czasie odcedzić. Cebulę przetrzeć przez
Przepisy kulinarne babci Antoninyprzygotowania zupy potrzebujemy: – 4 świeże buraki możliwie z liśćmi – garść rzodkiewek – 1 zielonego ogórka obranego ze skórki – 1 cebulę – pęczek szczypiorku lub koperku – sól, pieprz – jogurt + kefir/maślankę – 3 jajka ugotowane na twardo Ugotować jajka. Buraki oddzielić od liści, umyć i obrać. Ugotować do miękkości, w wodzie z dodatkiem odrobiny octu (jakieś(...)łyżki) wtedy zachowają ładny, buraczany kolor. Studzimy. Uwaga – nie wylewać wody z!gotowania buraków!!! Rzodkiewki, ogórka, szczypiorek, koperek, cebulę i jajka kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Dodajemy jogurt – u mnie ok 500g. Kroimy buraki w kostkę i dorzucamy do zupy. W celu uzyskania ładnego koloru dodajemy wody z gotowania buraków. Całość doprawiamy do smaku solą
Szybko Tanio SmacznieByło już buraczkowe risotto , to dziś czas na buraczkowe kluski śląskie- równie urzekające kolorem i ciekawym smakiem, a przy tym są bardzo... przyjazne dla portfela :) Polecam użyć pieczonych buraków, ze względu na głębszy smak i kolor, choć oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać gotowaneg buraki. Kluski w tej wersji podaje się tak samo, jak tradycyjne- głównie(...)sosu, albo jako danie podstawowe i okraszone np. tylko boczkiem czy samą duszoną cebulką (z dodatkiem cydru lub słodkiego wina- mniaaammm!) * ziemniaki- 800 g * buraki- 200 g * mąka ziemniaczana Buraka (jak 1 duży przekroić na ćwiartki, mniejsze na pół) owinąć w folię aluminiową, wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni (termoobieg) i piec przez około 45 minut. W międzyczasie ziemniaki
Kraina Miodem PłynącaBezapelacyjnie miano królowej jesieni należy do dyni, ale należy pamiętać, że o tej porze roku na straganach rządzą również- jakże cenne dla Naszego organizmu- późne buraki! :) To proste danie w postaci risotto jest nie tylko bardzo smaczne, ale również dodatkowo zachęca Nas do jedzenia swoim wyjątkowo niesamowitym kolorem :) Dodatek chrupiącej szynki fajnie przełamuje słodycz buraka i sprawia, że potrawa nabiera(...)oczywiście nie zaszkodzi również i odrobina startego parmezanu- jak przy klasycznym risotto. * ryż do risotto- 1 szklanka * bulion warzywny/mięsny- 1,2 litra * białe, wytrawne wino- 100 ml (opcjonalnie) * burak- 1 średniej wielkości (około 180 g) * cebula- 1 szt. * masło- 30 g * olej ryżowy- 1 łyżka do smażenia * sól, pieprz- do smaku * szynka szwarcwaldzka- po 2-3 plasterki na porcję
Kraina Miodem Płynącawyrażenie mówi samo za siebie, że należy uraczyć się czymś słodkim :) A że można słodko i zdrowo to pewnie już też wiecie :) A jak ktoś nie lubi buraków to możecie mu je przemycić w wypieku, który dla Was przygotowałam. Na blogu już jest jeden przepis na ciasto z dodatkiem buraków ( klik ), a dzisiaj zapraszam Was na nieco inne, ale równie(...)pyszne. Burak nadaje wypiekowi lekko różowy kolor. Oczywiście smak warzywa nie jest zbytnio wyczuwalny a bakalie fajnie uzupełniają całość. Ciasto idealne na jesienną porę. Do konsumpcji z dużym kubkiem ulubionej kawy i towarzystwa do ulubionej książki :) Przepis zaczerpnęłam z magazynu Moje Gotowanie nr 9/2016. Składniki: 50 g posiekanych orzechów włoskich 50 g suszonej żurawiny 3 jajka 250 g cukru
My simple kitchenBardzo lubię smak buraków. Pewnie dlatego, że są słodkie a ja za słodkim przepadam. Buraki przyrządzone właśnie w ten sposób polecam nie tylko jako dodatek do np. mięsnego obiadu, ale także jako samodzielne danie. Można je zjeść z kromką pysznego chleba. Składniki: 1 kg buraków duży por 2 duże czerwone cebule 1,5 szklanki bulionu 2 łyżki masła sól(...)pieprz natka pietruszki Sposób przygotowania: Buraki obieramy ze skórki. Kroimy w cienkie plasterki. por kroimy w krążki a cebulę w piórka. Buraki podsmażamy na maśle ok. 10 minut. Dodajemy por i cebulę. Zalewamy bulionem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem przez ok. 30 min. Danie podajemy posypane natką pietruszki. źródło: przepis własny Ilość porcji: ok.6 Czas przygotowania
Pobite gary Barbaryjesień nadchodzi. W tygodniowym menu staram się aby była kasza, ryż, makaron (Miśka uwielbia kluchy) i przynajmniej raz zupa. Padło na kaszę, a po mojej lodówce błąkał się ugotowany burak, który nie zmieścił się do słoików. W pieczonej papryce jest coś wyjątkowego, smakuje wybornie z dodatkiem buraków i cynamonu i tak oto powstało to danie. Składniki na 4 porcje jako(...)danie główne: 4-5 czerwonych papryk około pół kg pomidorów 50 g orzechów laskowych (oczywiście mogą być inne) 1-2 ugotowane buraki 3-4 łyżki octu balsamicznego z czerwonego wina (u mnie to był morelowy sos na bazie tego octu-wynalazek z Lidla,swoją drogą polecam) łyżeczka pieprzu, soli, cynamonu i czarnuszki 2 łyżki oliwy do smarowania papryki + ulubiona kasza
greenscarfPiękna, kolorowa i pełna witamin sałatka, pyszna o każdej porze dnia. Połaczenie buraczków z awokado nie tylko smakuje wybornie, ale i wygląda elegancko. Zamiast gotować buraki w wodzie polecam owinąć je w folię aluminiową i upiec w piekarniku. Dzięki takiej obróbce zachowają więcej witamin i pozostaną jędrne oraz soczyste. Najlepiej upiec od razu większą ilość buraków, które(...)smaku awokado oraz wyraźnym w smaku i lekko pikantnym serem pleśniowym. Całość skropiłam kremowym miodowo-musztardowym dressingiem i posypałam prażonymi pestkami dyni. SKŁADNIKI na 2 porcje SAŁATKA 2 nieduże buraki 1 awokado 50 g sera sera pleśniowego (Gorgonzola, Lazur, Brie) 4 łyżki pestek dyni 75 ml czerwonego wytrawnego wina 1 łyżeczka cukru 2-3 łyżki kremu balsamicznego
cool and mintypietruszki, selera i opalonej nad ogniem cebuli. Z dodatkiem startych na tarce pieczonych buraczków i jabłek oraz suszonych borowików. Doprawiony czosnkiem, majerankiem, lubczykiem i sokiem z cytryny. Pieczenie buraków i jabłek w łupinach, wydobywa z nich intensywny, skoncentrowany aromat i lekko słodki smak, który sprawia, że odstany przez noc barszcz zawsze wychodzi aromatyczny i mocno rubinowy w kolorze. Jest(...)bardziej słodki i delikatniejszy od tradycyjnego barszczu z gotowanych buraków. Taki barszcz smakuje nie tylko od święta. Doskonale sprawdzi się jako lekki obiad, a podany z krokietami, będzie idealną przekąską na każdej imprezie. Poza Wigilią polecam ugotować go na wywarze z kurczaka zagrodowego lub kaczki, dzięki czemu będzie jeszcze bardziej esencjonalny. Można przygotować go kilka dni przed planowanym podaniem
cool and mintyZupa krem z batata i buraków to w ostatnim czasie mój absolutnie numer jeden na liście domowych zup. Zupka jest banalnie prosta w wykonaniu i nie potrzebuje wiele przygotowań. Ma fantastyczny różowy kolor i jest niezwykle ciekawa w smaku: lekko słodka ze znaczącą nutą buraka, a całość dopełnia aromat podsmażanej cebulki. Polecam absolutnie każdemu! Przepis został podpatrzony na stronie(...)hpba.pl Czas przygotowania: 10 minut + czas na ugotowanie warzyw Ilość porcji: 4 Składniki: 4 buraki średniej wielkości 1 batat 1 cebula 0,5 litra rosołu/wywaru warzywnego Odrobina oleju rzepakowego Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól Batat i buraki obieramy, kroimy na mniejsze części i gotujemy. Batat ugotuje się nieco szybciej więc wyjmujemy go kiedy będzie miękki
Kolizje SmakówCzęsto najlepsze i najprostsze przepisy powstają po przez kompletną improwizacje. Tak właśnie jest w przypadku tej sałatki. Chcąc wykorzystać pozostałe z obiadu pieczone buraki połączyłam je z moją ulubioną kaszą kuskus i natką pietruszki. Takie połączenie wyjątkowo mi zasmakowało i myślę, że zagości u mnie na dłużej. Sałatka jest bardzo prosta do przygotowania i jest idealną propozycja na lunch(...)pracy lub szkoły. Sałatka z kuskusu z pieczonymi burakami i natką pietruszki Składniki : 4 średnie pieczone buraki 100 g suchej kaszy kuskus pęczek natki pietruszki 1 łyżeczka czosnku sól, pieprz woda do zalania kaszy kuskus Przygotowanie: Kuskus posolić,popieprzyć i zalać wrzącą wodą. Buraki pokroić w małą kostkę. Natkę pietruszki posiekać. Kuskus, buraki i natkę wymieszać razem w misce. Dodać
wegujemystanu Assam (północno-wschodnie Indie), to ze względu na pracę męża miała okazję mieszkać w wielu zakątkach subkontynentu. To właśnie od Panchami dostałam przepis na zupę krem z buraków i.... pomidorów. A tutaj znajdziecie więcej naszych zdjęć, nie tylko kulinarnych :) Składniki - proporcje na dwie - trzy osoby 2 średniej wielkości buraki 3 średniej wielkości pomidory (lub pomidory z puszki(...)drobiowego 2-3 ząbki czosnku, posiekane 2-3 łyżki oleju lub oliwy 1-2 łyżeczki soku z cytryny sól i pieprz i szczypta cynamonu do smaku Przygotowanie Buraki, pomidory i marchew umyć, obrać ze skórki i drobno pokroić. Cebulę i czosnek posiekać. W garnku o grubym dnie lub w szybkowarze rozgrzać olej, dodać cebulę i czosnek i smażyć przez
Kulinaria - potrawy z różnych stron światastali czytelnicy wiedzą, że mam słabość do pieczonych buraków. Bardzo je lubię. Po upieczeniu stają się słodkie i aromatyczne i szybko można z nich wyczarować prawdziwe pyszności. Jeśli szukacie pomysłu na ciekawą przekąskę na spotkanie z przyjaciółmi czy też wieczór przed telewizorem (wybierzcie sami;), polecam Wam ten dip. Można go podać ze świeżymi, chrupiącymi warzywami, pieczywem, nachosami czy krakersami(...)także jako dodatek do grillowanych mięs. Składniki: 1 duży upieczony burak* 100 g serka twarogowego (może być kozi) 1 ząbek czosnku 2 łyżki soku z cytryny sól pieprz po 1 łyżeczce kuminu i nasion kolendry 3 łyżki oliwy czarny i biały sezam Przygotowanie: *Buraka dokładnie myjemy, osuszamy, skrapiamy oliwą, solimy i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy w piekarniku w temperaturze
Smakowity Blog Kulinarnyrazem coś dla miłośników koziego sera –tarta z kozim serem i burakami. Oczywiście jeżeli nie przepadamy za intensywnym smakiem koziego sera to można go zamienić np. na Brie. Spód do tarty nie wymaga chłodzenia w lodówce przed upieczeniem, dzięki czemu możemy zaoszczędzić czas. Składniki: * 125 g zimnego masła * 180 g mąki pszennej * 2-3 łyżki zimnej wody * 1 żółta cebula(...)ugotowanych lub upieczonych w piekarniku buraków czerwonych * 3 jajka * 150 g sera koziego * 200 ml crème fraiche 36% * 1 łyżeczka miodu * 1 łyżka oliwy z oliwek * 3-4 gałązki rozmarynu * Sól, pieprz Wykonanie: Masło kroimy szybko na małe kawałki, dodajemy mąkę i wodę. Całość zagniatamy do połączenia składników a następnie wykładamy nim formę do tarty o średnicy 26 cm. Spód
MohiellaTaki właśnie do krokietów, ale niekoniecznie... Nadaje się też do uszek, a doprawiony lekko śmietaną sprawdzi się z ziemniakami i jajami na twardo :-) Barszcz czerwony BARSZCZ CZERWONY 1 kg buraków 2 listki laurowe kilka ziaren pieprzu 2 kulki ziela angielskiego 0,5 l bulionu lub 1 kostka rosołowa szczypta cukru szczypta kwasku cytrynowego Buraki myjemy, obieramy i kroimy w plastry(...)starłam na grubej tarce jarzynówce). Pokrojone buraki układamy w garnku i wlewamy około 2,5 litrami wody i bulion. Jeśli nie mamy bulionu wlewamy 3 litry wody i dodajemy kostkę rosołową. Wrzucamy pieprz (u mnie 5 ziaren), ziele angielskie i listki laurowe. Wszystko razem gotujemy przez około 30 minut (aż buraki będą miękkie). Na koniec doprawiamy niewielką ilością cukru (jeśli
peggiwkuchni