Ostatnio często serwuję sałatki na obiad. Tym razem sałatkę z burakiem i serem feta zabrałam do pracy. Jest pyszna. Wszystkie jej składniki idealnie się komponują. Dzięki dipowi na bazie oliwy i octu balsamicznego z ziołami, nawet niejadki buraków się skuszą. Na 2 duże porcje. SKŁADNIKI 1 opakowanie miksu sałat 1 duży pomidor 1 duży ugotowany burak 1 średnia czerwona cebula(...)extra virgin 1 łyżka mieszanki ziół sałatkowych WYKONANIE Do garnuszka wlać oliwę, dodać ocet balsamiczny, mieszankę ziół i wymieszać. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Paprykę, pomidor i buraka pokroić na mniejsze kawałki. Na dwa duże talerze nałożyć najpierw miks sałat, następnie cebulę, paprykę, pomidor, buraka i ser feta pokrojony w kostkę. Sałatkę polać dipem i podawać od razu
Passions hobbies lifesmaku. W przepisie podaję orientacyjną ilość kwasu, a to dlatego, że każdy kawas będzie troszkę inaczej smakował. Dlaczego, a to z kilku powodów. Do przygotowania kwasu używamy różnego rodzaju buraków, znaczenie ma również czas kiszenia, u jednych proces ten zachodzi szybciej u innych wolniej. Spowodowane jest to temperaturą, w jakiej kiśnie kwas, a tym samym ma to wpływ na intensywność(...)żeby smak odpowiadał Waszemu podniebieniu. Jedno jest pewne, że barszcz powinien być kwaśny , intensywnie buraczany z delikatną nutą słodyczy i sporą ilością pieprzu! Do gotowania dodałam również porcję świeżych buraków, które oddają zupie słodyczy i pięknego koloru . Barszcz wigilijny podajemy najczęściej z dodatkiem uszek , a przepis na nie znajdziecie we wcześniejszych wpisach 🙂 Można podać go również z pasztecikami przygotowanymi
SprawdzonaKuchnia.plpasta to prawdziwy hit :) Kiedy zrobiłam ją po raz pierwszy od razu wiedziałam, że zostanie w mojej kuchni na dłużej. Jest świetną alternatywą na buraka, który znudził już nam się w formie sałatek czy kremów. Ponadto zawiera dużo witamin, jest lekka i bardzo pożywna :) Do jej wykonania potrzebujemy: 500 g ugotowanych buraków, 500 g fileta z kurczaka(...)bulionu, 2 łyżki musztardy, 1 łyżeczka soku z limonki, sól, pieprz, czosnek, szczypiorek do dekoracji Ugotowane i obrane buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kurczaka gotujemy w bulionie ok. 30 minut. Następnie wrzucamy do blendera i blendujemy na drobne kawałeczki. Jeśli nie posiadamy odpowiedniego sprzętu wystarczy, że rozdrobnimy go nożem :) Do tak przygotowanego mięsa dodajemy buraki. Podlewamy
Przepis na Dzień Dobryrzuci kamień - w mojej kuchni mimo wszystko klasyki nie brakuje i dlatego dziś do obiadu będą właśnie klasyczne zasmażane buraczki. Zasmażane buraczki - przepis Do przygotowania surówki będziesz potrzebować: 2 buraki, łyżeczkę oleju rzepakowego, łyżkę octu balsamicznego, sól i pieprz do smaku, natkę pietruszki do posypania. 1. Buraki ugotuj do miękkości (mi to zajęło ok. godziny), obierz i zetrzyj na grubej(...)tarce. 2. Na patelni rozgrzej olej, dodaj buraki, sól, pieprz, chwilę przesmaż i wymieszaj z octem. 3. Gotowe buraczki wyłóż na talerz i posyp posiekaną natką pietruszki. P.S. Jeśli będzie już gotować buraki zastanówcie się, czy nie ugotować dodatkowej sztuki lub dwóch, które będziecie mogli wykorzystać następnego dnia, np. do przygotowania buraczanych kopytek , buraczanego kotleta mielonego czy sałatki z białej
Z notatnika dietetykamoja 😄 Ale żeby nie było nudno (i żeby nikt nie marudził) przygotowuję różne warianty smakowe - dla każdego coś dobrego. I tak, dla wielbicieli śledzia przygotowałam jajka faszerowane śledziem i burakiem. Choć ja fanką śledzia nie jestem i chyba nigdy nie będę, to przyznam, że ten farsz smakował nawet mi 😂 Myślę, że takie połączenie smakowe może zaskoczyć wiele osób(...)może ktoś jednak zmieni zdanie na temat śledzia? Więc polecam! Jajka faszerowane śledziem i burakiem - przepis na 4 porcje Do przygotowania faszerowanych jajek będziesz potrzebować: 4 jajka, 1 duży filet śledzia matias, małego buraka, łyżkę jogurtu, natkę pietruszki, pieprz do smaku. 1. Śledzia wymocz w wodzie przez kilka godzin. 2. Buraka ugotuj w garnku do miękkości, po czym go wystudź
Z notatnika dietetykapiekarniku. Uwielbiam je! Mogą być serwowane w formie obiadu jako kotlety lub w formie burgera w bułce, z dodatkiem warzyw. Są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, gdyż buraków nie trzeba wcześniej piec czy gotować - wystarczy obrać ze skóry i zetrzeć na tarce. Burgery pieczemy w piekarniku, dzięki temu są mniej kaloryczne i idealne dla osób dbających o linię(...)cynk). Bogata jest również w tłuszcze nienasycone (kwas linolenowy, oleinowy i linolowy), których spożywanie przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu, zmniejsza ryzyko miażdżycy i innych chorób układu krążenia. Natomiast buraki to niesamowite warzywa, które mają mnóstwo właściwości leczniczych i odżywczych. Są źródłem m.in. potasu, żelaza, magnezu, kwasu foliowego oraz witamin C i A. Wpływają korzystnie na kondycję serca, pomagają obniżyć
Kuchnia MagdaLenypiekarniku. Uwielbiam je! Mogą być serwowane w formie obiadu jako kotlety lub w formie burgera w bułce, z dodatkiem warzyw. Są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, gdyż buraków nie trzeba wcześniej piec czy gotować - wystarczy obrać ze skóry i zetrzeć na tarce. Burgery pieczemy w piekarniku, dzięki temu są mniej kaloryczne i idealne dla osób dbających o linię(...)cynk). Bogata jest również w tłuszcze nienasycone (kwas linolenowy, oleinowy i linolowy), których spożywanie przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu, zmniejsza ryzyko miażdżycy i innych chorób układu krążenia. Natomiast buraki to niesamowite warzywa, które mają mnóstwo właściwości leczniczych i odżywczych. Są źródłem m.in. potasu, żelaza, magnezu, kwasu foliowego oraz witamin C i A. Wpływają korzystnie na kondycję serca, pomagają obniżyć
Kuchnia MagdaLenyBuraczki zasmażane do obiadu to jeden z moich ulubionych dodatków. Bardzo lubię jeść je przede wszystkim z kotletem mielonym i ziemniakami – pycha! Aby przygotować buraczki zasmażane, musimy najpierw buraki upiec lub ugotować do miękkości. Jednak można pominąć ten etap i zaopatrzyć się w sklepie w pakowane, już ugotowane buraczki. Przyznam, że tak robię najczęściej, bo jest po prostu szybciej(...)Jeżeli jednak zdecydujecie się ugotować lub upiec buraki, pamiętajcie, aby obierać je w momencie, kiedy są jeszcze ciepłe. Skórka buraka będzie wtedy dużo łatwiej odchodzić. Moje buraczki zasmażane do obiadu ścieram na tarce o drobnych oczkach oraz dodaje do nich jabłko, które nadaje nieco kwasowości i słodkości. Sprawdźcie poniższy przepis. Zobacz też: Surówka z kapusty pekińskiej z marchewką i jabłkiem
Kuchnia Bazyliiwołowiny podawane z oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny. Takie carpaccio można przygotować również z warzyw czy ryb. Ja ze względu na porę roku postanowiłam przygotować je z buraków, które ugotowałam na parze. Do tego ser pleśniowy oraz orzechy włoskie, które doskonale się uzupełniają. Dodatkowo do ozdoby talerza użyłam sałaty strzępiastej, ponieważ akurat taką miałam w lodówce jednak(...)bardziej polecam do carpaccio rukolę, ponieważ ma lekko orzechowy aromat. Takie carpaccio może stanowić lekką i smaczną przystawkę podczas spotkania ze znajomymi, kolację czy przekąskę do pracy. Składniki: 2 buraki, ugotowane na parze lub upieczone w piekarniku 100g sera z niebieską pleśnią garść orzechów laskowych kilka liści sałaty lub 2 garści rukoli oliwa z oliwek sól, pieprz Przygotowanie: Buraka gotujemy
Życie ze smakiemgotowanymi ziemniaczkami i pomidorem skropionym oliwą z oliwek. Kaloryczność posiłku: całość (4 porcje): 2160 kcal 1 porcja: 540 kcal PLACUSZKI Z BURACZKIEM Składniki: 400 g buraków 2 jajka 6 płaskich łyżek mąki (u mnie: pełnoziarnista) 2 ząbki czosnku (dodałam od siebie) sól, pieprz olej do smażenia (2 łyżeczki) Wykonanie: Buraki myjemy i gotujemy razem ze skórką(...)garnku lub możemy zawinąć je w folię aluminiową i upiec w piekarniku (190 stopni przez 60-90 min. w zależności od wielkości buraków). Miękkie buraki studzimy i obieramy ze skórki, a następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy sok z buraków i przekładamy je do miski. Dodajemy jajka, mąkę, obrane ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz sól i pieprz
Kuchnia MagdaLenynieduże marchewki 1 korzeń pietruszki kawałek selera kawałek pora, około 10 cm 3 spore ząbki czosnku 1,3 l wody 3 ziemniaki 3 łyżki przecieru pomidorowego 1/2 słoika buraka tartego „Manufaktura Wielkopolska ” 1 puszka fasoli jasnej, bez zalewy 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oleju roślinnego 5 ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe sól, pieprz Przygotowanie(...)wykończyć jej smak. Po około 20 minutach gotowania, kiedy ziemniaki zmiękną dodaj buraczki tarte “Manufaktura Wielkopolska” oraz sok z cytryny (sprawia on, że buraki nie tracą swojego pięknego koloru). Po chwili dodaj przecier pomidorowy, nie koncentrat, (chociaż koncentratu też można użyć, ale w mniejszej ilości) oraz fasolę
kuron.com.pldawana "chodziło" za mną risotto, miałam na nie wielką ochotę. Postanowiłam przygotować risotto z burakami , które są świetnym warzywem o tej porze roku, ponadto idealnie pasują do ryżu. Risotto udało się wyśmienicie - słodkie i kremowe, pyszne i łatwe w przygotowaniu. Zdecydowanie polecam na pyszną kolację na ciepło. Wszystkie szczegóły o tym jak przygotować prawdziwe risotto, łącznie z włoską nomenklaturą, znajdziecie(...)wpisie Risotto z suszonymi grzybami . Wraz ze mną danie z burakami przygotowała Patrycja i Mirabelka, zajrzyjcie do nich po inspiracje na potrawy z wykorzystaniem buraków! Risotto z burakami Składniki: 2 większe szalotki bananowe (lub średniej wielkości cebula) 3 łyżki masła 1 łyżka oliwy z oliwek 250g ryżu arborio pół szklanki białego wytrawnego wina
Codzienne GotowanieRobicie je sami czy kupujecie? Jeżeli tylko macie możliwość - róbcie je sami! Moja propozycja to prawdziwa bomba witaminowa. Sok idealny na oczyszczenie i wzmocnienie organizmu. Jakie właściwości ma burak, jabłko, imbir i seler naciowy? Burak- wzmacnia układ krwionośny, wspomaga odporność i ma właściwości przeciwnowotworowe Jabłko - reguluje pracę jelit, chroni przed zawałem, wspomaga pracę mózgu i oczyszcza organizm Imbir - zwiększa(...)koncentrację, wspomaga trawienie Seler naciowy - odtruwa, wspomaga leczenie stawów, wzmacnia włosy, oczyszcza skórę i chroni organizm przed wolnymi rodnikami Składniki na 2-3 szklanki: 1 jabłko 2 buraki 10 cm kawałek imbiru 1 seler naciowy (400g) Przygotowanie: Imbir i buraki obieramy. Buraki kroimy na pół Jabłko kroimy na 4 części i pozbawiamy środka oraz ogonka. Wyciskamy
CzarnawisienkaJakiś czas temu na blogu pojawił się przepis na spaghetti z pesto z buraków . Pomysł na danie cieszące podniebienie a jednocześnie oko swoim pięknym soczystym kolorem, tak nam si ę spodobał, że postanowiłyśmy przygotować risotto z burakami. Kremowe, aromatyczne, pachnące masłem i parmezanem, idealne do przygotowania w 30 minut. Smacznego! **** Qualche tempo fa ho postato sul blog la ricetta(...)risotto alle barbabietole è ideale per chi ha poco tempo da dedicare tra i fornelli. SKŁADNIKI (4 porcje) 250 g ry ż u 300 g buraków 2 szalotki 2 ząbki czosnku 750 ml bulionu warzywnego 100 g parmezanu 40 g masła s ó l, pieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI (4 porzioni
La grande e la piccola cuocaKiedy jakiś czas temu zobaczyłam przepis na to smoothie z burakiem na blogu Beatki z Praktykulinarni , od razu wiedziałam, że wkrótce zagości on także u mnie na stole. Piękne kolory, same zdrowe składniki, łatwy sposób przygotowania, czyli wszystko tak jak lubię. A tak na marginesie, zajrzyjcie koniecznie na tego bloga, znajdziecie tam mnóstwo smacznych, zdrowych i bardzo kolorowych(...)przepisów. Tak więc zainspirowana pysznym pomysłem na bananowe smoothie z burakiem przystąpiłam do działań w kuchni. Zmieniłam tylko nieco składniki, bo nie miałam mrożonych malin ani orzechów. Wyszło pysznie i bardzo apetycznie. Zresztą sami zobaczcie! Zapraszam po przepis. Bananowe smoothie z burakiem Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1 upieczony burak 1 dojrzały banan 200 ml jogurtu naturalnego
Kulinarne przygody Gatity