burak - 4917 przepisów (strona:36/328)

Zupa krem z pieczonych buraków z gruszkami i imbirem / Cream of roasted beet soup with pears and ginger 234

Przepyszna, kremowa i bardzo rozgrzewająca zupa z pieczonych buraków z dodatkiem gruszki i imbiru, podana z kwaśną śmietaną i orzechami włoskimi. Doskonała alternatywa dla tradycyjnego barszczu świątecznego.  Polecam!Przepis powstał w ramach e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem z PierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl. Możecie go znaleźć pod adresem http://gwiazdka.fooder.pl/przepisy?showBook=true wraz(...)ponad 100 przepisami z dotychczasowych opublikowanych bożonarodzeniowych e-booków.Scroll down for recipe in EnglishZupa krem z pieczonych buraków z gruszkami i imbirem (4  porcje)Przygotowanie wraz z pieczeniem buraków ok. 1,5 h Składniki:450 g średnich buraków, umytych1 duża cebula, posiekana w drobną kostkę1 łodyga selera, posiekana w kostkę2 dojrzałe gruszki, obrane, bez gniazd nasiennych i pokrojone

karmelowy
Perliczka pieczona w tymianku i czosnku 526

Dzisiaj zapraszam na pyszną nasyconą aromatem tymianku i czosnku perliczkę podaną z pieczonymi ziemniakami i burakami. Danie wbrew pozorom nie jest trudne w przygotowaniu, a wygląda i smakuje niezwykle wykwintnie. Moim zdaniem takie przygotowanie to jeden z najlepszych sposobów na pieczenie drobiu. Trzeba też podkreślić, że mięso z perliczki zawiera bardzo mało tłuszczu i jest bardzo zdrowe. Do przygotowania(...)dania użyłem:1 perliczki (około 1 200 gram),6 cienkich plasterków boczku parzonego,1 pomarańczy,4 średnich buraków,500 gram niewielkich ziemniaków,1 główki i 2 ząbków czosnku,3 łyżek stołowych suszonego tymianku,2 łyżeczek cukru,oliwy,soli,czarnego świeżo mielonego pieprzu.Przygotowanie perliczki zacząłem wcześnie rano od zamarynowania mięsa, które powinno przesiąknąć tymiankowo - czosnkowym aromatem, a w tym celu natarte

Wyprawy kulinarne
Wigilijny barszcz po mojemu 161

jakbyśmy przygotowywali imprezę dla znajomych. Nie wyobrażam sobie świąt bez własnoręcznie ugotowanego barszczu, nawet jeśli muszę potem szorować kuchenkę i ręce po obieraniu buraków. Nie wyobrażam sobie potraw kupionych na stoisku garmażeryjnym, bo lepiej mniej, ale swoje. Nie wyobrażam sobie świąt beż wielkiej, błyszczącej choinki...Pamiętam, że w moim rodzinnym domy jednym(...)kawałek pora w ilości takiej, jak do rosołu.Kiedy wszystko jest już miękkie, wtedy wyjmuję mięso i warzywa, a do wywaru wkładam pokrojone w grube plastry czerwone buraki i garść namoczonych wcześniej suszonych grzybów. Dlaczego wyjmuję przedtem inne warzywa i mięso? Ano dlatego, że po pierwsze z tych warzyw można zrobić całkiem pyszną sałatkę, a z mięsa na przykład

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa krem buraczano-pomidorowa z fetą 247

Zupa krem buraczano-pomidorowa z fetą... Soczyste, słodkie pomidory i rubinowe buraki. Delikatny, kwaskowaty posmak octu balsamicznego. Kleks kwaśnej śmietany i okruszki fety. A całość oprószona szczypiorkiem. Zapraszam!   Składniki: 4 średnie buraki; 1 cebula; Puszka pomidorów (waga 400 g); 1 łyżka oliwy z oliwek; 2 ząbki czosnku; 1 litr bulionu (u mnie 1 litr gorącej, przegotowanej wody + łyżka vegety(...)sera feta; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; Pęczek szczypiorku; 1,5 łyżeczki suszonego tymianku; 2 łyżki octu balsamicznego; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Buraki obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek drobno posiekać. Czosnek obrać, przeciśnąć przez praskę. W granku, w którym będzie gotowana zupa, rozgrzać oliwę. Na rozgrzaną oliwę

Gospodyni Miejska
Ćwikła 201

Domowe buraczki z chrzanem. Super dodatek do mięs, serów i kanapek, idealna na co dzień i od święta.   Składniki:1 kg buraków ćwikłowychmały korzeń chrzanucytryna przyprawy: sól, pieprz, cukierocet (najlepiej jabłkowy)   Buraki myjemy, zalewamy wrzątkiem i gotujemy około dwóch godzin. Uzupełniamy parującą wodę żeby buraki były całe zakryte. Sprawdzamy widelcem czy są miękkie, odlewamy wodę(...)buraki pozostawiamy do przestudzenia. Buraki obieramy i ścieramy na tarce, najlepiej na drobnych oczkach.Korzeń chrzanu płuczemy chłodną wodą, obieramy skórkę i ścieramy na drobnych oczkach tarki (polecam zetrzeć chrzan w mikserze). Starty chrzan mieszamy ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny żeby nie ściemniał. Do buraków dodajemy odpowiednią ilość chrzanu smakując czy nie jest zbyt mocny. Doprawiamy solą, pieprzem

prawdziwe jedzenie
Buraczane carpaccio 111

Dzisiaj popisowa przystawka mojego męża. Carpaccio ma ciekawy smak, głównie za sprawą świetnej zalewy. Polecam :-) Składniki: pół kg niedużych, dokładnie umytych buraków (ze skórką) garść uprażonych orzechów ziemnych garść uprażonych ziaren słonecznika duża garść rukoli 6 łyżek sosu sojowego pół szklanki oliwy z oliwek 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę sok z 1 cytryny sól pieprz Przygotowanie: Buraki kroimy(...)cienkie plasterki, odcinając końcówki. Przygotowujemy zalewę: mieszamy czosnek, sos sojowy, oliwę i sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Do połowy dressingu wrzucamy plasterki buraków i na godzinę wstawiamy do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, a buraki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i pieczemy przez 40 minut (uważając, żeby się nie przypaliły). Po upieczeniu buraki studzimy, wrzucamy

Kulinarny Pamiętnik
39.Rumiane, walentynkowe serca: czyli pierogi pieczone w nieco buraczkowo-orientalnym wydaniu! 244

dziś prosto, z domieszką drożdży i pięknego rumianego odcieniu, kruchości i niecodziennych połączeń smakowych w postaci farszu.  A mianowicie zapraszamy Was na: pieczone pierogi z farszem z upieczonych buraków, ugotowanych ziemniaków, sera feta, usmażonego boczku, czosnku i duuużej ilości natki pietruszki(dość niecodziennie prawda?) Pierogi pieczone są o tyle świetne, iż smakują idealnie nawet na zimno - np. przekąskę(...)łyżki oleju pół łyżeczki / 1 łyżeczka curry w proszku odrobina kurkumy - dla koloru  1 jajko - do posmarowania pierogów przed upieczeniem Farsz: 2 duże ziemniaki 2 średniej wielkości buraki 4 ząbki czosnku 300g boczku 1-3 łyżki masła do smażenia pół natki pietruszki  pół opakowania sera feta pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej świeżo zmielona sól morska  świeżo

Symfonia Smaków
Brownie z buraka – czyli zdrowe i czekoladowe ciasto 89

Kochani! Tym razem mam dla Was coś pysznego, czekoladowego i zdrowego – oto przepyszne brownie z buraka. Przepis jest naprawdę bardzo łatwy, a ciasto idealne dla wszystkich łakomczuszków, którzy jednak przestrzegają zasad zdrowej diety Taką wersję brownie polecam szczególnie kobietom w ciąży ze względu na wykorzystanie buraczków, które są źródłem żelaza, a także gorzkiej czekolady i kakao, które obfitują(...)magnez. Te dwa składniki są szczególnie pożądane w diecie kobiet ciężarnych. Takie ciasto to także idealna, zdrowa słodycz dla najmłodszych! Brownie z buraka prezentuje się rewelacyjnie, prawda? Brownie z buraka – składniki (blaszka 23x36cm) 3 małe ugotowane buraczki, 300g (ja użyłam już ugotowanych, hermetycznie zapakowanych buraczków z Lidla, które serdecznie polecam), 3 łyżki syropu daktylowego, 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

Natka Pietruszki
Kiszony barszcz czyli zakwas z buraków 92

Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na zakwas z buraków nazywany przez niektórych kiszonym barszczem. Przepis był wielokrotnie testowany i udoskonalany przez moją mamę, która od lat opowiada mi o jego cudownych właściwościach i składzie pełnym mikroelementów, witamin i naturalnych probiotyków. Taki napój to prosta, szybka i tania opcja na zredukowanie pierwszych objawów osłabienia oraz spadku odporności, wzmocnienie systemu immunologicznego(...)regenerację organizmu. Zakwas z buraków jest naturalną ochroną i wsparciem, wzmacnia układ krwionośny, działa krwiotwórczo, przeciwzapalnie i redukuje poziom cholesterolu w naszym ciele, a także poprawia przyswajalność żelaza. Warto dodać, że zakwas jest polecany osobom starającym się schudnąć, ponieważ ma dużo błonnika, a zawarty w napoju kwas mlekowy wspomaga proces trawienia i pobudza pracę jelit. Zakwas wzmacnia florę bakteryjną jelit

Pora na pora i pomidora
Botwinka 93

Zupa botwinka pojawia się na naszych stołach wraz z nadejściem wiosny. Przygotowuje się ją z młodych liści i korzeni buraków ćwikłowych. Botwina to warzywo sezonowe i warto z niego korzystać, gdyż jest prawdziwą skarbnicą witamin i składników mineralnych. Składniki zawarte w botwinie wykazują m.in. właściwości odkwaszające organizm, pomagają zwalczyć stres i ukoić nerwy, a także wspomagają procesy(...)przepis i teraz pojawia się w odświeżonej wersji... Składniki różnią się nieznacznie, jednak całkiem inny jest sposób wykonania, a przede wszystkim są lepsze zdjęcia.  Pyszna zupka z liści buraków z dodatkiem ziemniaków, startej marchewki oraz dodatkowego buraczka dla koloru i dużą ilością zieleniny - koperku oraz szczypiorku, zabielona śmietaną. Można przygotować ją w wersji wegetariańskiej na bulionie warzywnym

Kuchnia MagdaLeny
Botwinka 93

Zupa botwinka pojawia się na naszych stołach wraz z nadejściem wiosny. Przygotowuje się ją z młodych liści i korzeni buraków ćwikłowych. Botwina to warzywo sezonowe i warto z niego korzystać, gdyż jest prawdziwą skarbnicą witamin i składników mineralnych. Składniki zawarte w botwinie wykazują m.in. właściwości odkwaszające organizm, pomagają zwalczyć stres i ukoić nerwy, a także wspomagają procesy(...)przepis i teraz pojawia się w odświeżonej wersji... Składniki różnią się nieznacznie, jednak całkiem inny jest sposób wykonania, a przede wszystkim są lepsze zdjęcia.  Pyszna zupka z liści buraków z dodatkiem ziemniaków, startej marchewki oraz dodatkowego buraczka dla koloru i dużą ilością zieleniny - koperku oraz szczypiorku, zabielona śmietaną. Można przygotować ją w wersji wegetariańskiej na bulionie warzywnym

Kuchnia MagdaLeny
Ratatouille, warzywny gulasz (dieta dr Dąbrowskiej) 117

diety warzywno-owocowej ,  w którym podaję Wam gotowy  tygodniowy jadłospis. Kulinarne inspiracje Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej, między innymi: sałatkę z pieczonych buraków surówkę z czerwonej kapusty z chrzanem   pieczoną brukselkę z cebulą i czosnkiem zupę krem z białych warzyw sos czosnkowy z kalafiora młoda kapusta z koperkiem chłodnik z buraków leczo wegańskie(...)wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami

Kulinarne przygody Gatity
Buraczki marynowane 77

dodatkiem do naszych posiłków. Tak nam zasmakowały, że postanowiliśmy zrobić własne, wprawdzie nasza półka z zapasami na zimę już się uginała pod ciężarem słoików, ale kilka dodatkowych z marynowanymi burakami musiała jeszcze udźwignąć. Składniki na marynowane buraczki na zimę 1 kg buraczków 1,5 litra wody 1 szklanka octu 10% 2 łyżki cukru 1 łyżka soli 3 ząbki czosnku

niecodziennikpary
Buraczki z pomarańczami 98

Buraczki z pomarańczami do obiadu sprawdzają się w towarzystwie pieczonego mięsa, dlatego gdy na niedzielny obiad robiliśmy kurczaka confit , wiedzieliśmy, że wraz z puree z batatów będą odpowiednimi dodatkami. Buraki wzbogacone sokiem z pomarańczy i cytryny oraz goździkami doskonale podkreślały smak delikatnego mięsa z kurczaka. Warto czasem zamienić popularny sposób przygotowywania buraków do obiadu i zrobić buraczki z pomarańczami(...)bardziej, że robi się je szybciej. Udostępnij Składniki na buraczki z pomarańczami 500 g buraków 200 g brązowego cukru 1 cytryna (sok) 1 pomarańcza (sok i skórka) 1 płaska łyżeczka kminku 2 goździki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Pomarańczę sparzyć, wyszorować, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Z cytryny wycisnąć sok. Buraki obrać, umyć, zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Przełożyć

niecodziennikpary
Carpaccio buraczane z kozim serem 151

Składniki 2 buraki garść rukoli liście botwinki pestki słonecznika i dyni orzeszki pinii 100 g sera koziego sos 1 łyżeczka musztardy francuskiej 2 ząbki czosnku 1/4 szklanki oliwy z oliwek 2 łyżeczki miodu 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich sok z cytryny sól i pieprz Przygotowanie Buraki w łupinkach zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni(...)miękkości, czyli około 40-50 minut. Po upieczeniu buraki ostudź i pokrój w bardzo cienkie plasterki. Ułóż plasterki buraka na talerzu, a na środku umieść mieszankę rukoli i botwinki. Na suchej patelni upraż pestki i orzeszki pinii. Posyp nimi carpaccio z buraków. Następnie rozkrusz ser kozi i rozsyp na powierzchni. W moździerzu rozetrzyj zioła prowansalskie i czosnek. Dodaj musztardę, miód

KUCHNIA POLSKA