burak - 4917 przepisów (strona:36/328)

Rolada buraczkowa ze śledziem 122

same smaki zamknąć w innej formie. Zainspirowana  pomidorową roladą , którą przygotowywałam jakiś czas temu zdecydowałam, że zamknę śledzika w buraczkowej roladce. Do zabarwienia ciasta na roladę użyłam sproszkowanego buraka, jednak jeśli nie macie takiego składnika w domu, to sok z buraka też powinien się sprawdzić. U mnie farsz jest minimalistyczny, jedynie serek z przyprawami, śledź i pieczony burak. Można(...)niewielkie plastry będzie idealnym finger-food. ROLADA BURACZKOWA ZE ŚLEDZIEM CIASTO 2 jajka 200 g maki (u mnie pół na pół pszenna i orkiszowa) Pół szklanki kefiru Łyżka sproszkowanego buraka Pół łyżeczki proszku do pieczenia Opcjonalnie woda FARSZ Serek naturalny typu Bieluch (około 250-300g) Ząbek czosnku Zioła, pieprz Czerwony pieprz Solony filet śledzia Upieczony burak CIASTO Z białek

HealthyCreations
Menu na przedświąteczny obiad na słodko 136

Boże Narodzenie to najlepszy kulinarnie okres w roku. To czas grzybów, suszonych owoców, buraków, maku i pierniku. Jeśli chcemy zacząć świętowanie wcześniej możemy postawić na te same smaki w mniej tradycyjnej formie. Dziś będzie zestaw dla osób, które lubią słodkie smaki i to nie tylko na deser. Może przyda się też na obiad w kolejne dni świąt. Zupa z suszonych(...)dnia gotować pół godziny i zmiksować na gładki krem. Gotować jeszcze 10 minut. Przed podaniem podgrzać uszka, dodać do ciepłej zupy na talerzu i udekorować natką pietruszki. Sałatka z buraków i łososia Składniki na 4 porcje: 100 g ugotowanych buraków obranych i pokrojonych na duże kawałki mała czerwona cebula drobno pokrojona imbir marynowany (taki do sushi) opakowanie wędzonego łososia

Ugotowane pozamiatane
Buraki nadziewane sałatką śledziową 127

Bardzo lubię tradycyjne dania podawać w nieco odmiennej formie. Pyszna świąteczna przystawka Wigilijna ale równie świetna na różnego rodzaju imprezy. Średniej wielkości buraki  Przepis na  Sałatka Śledziowa  znajdziecie  Tutaj   Jeżeli przygotowuję tą przystawkę na święta to buraczki gotuję obrane  w całości i mam dodatkowo wywar na barszczyk Wigilijny na który przepis znajdziecie  Tutaj(...)Można też buraki upiec w piekarniku wraz ze skórką. Umyte nie obrane buraki układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180 stopni od 50 do 1 i pól godziny w zależności od wielkości buraków. Najlepiej sprawdzimy to wbijając cienki nożyk lub widelcem. Następnie buraki dobrze wystudzić i pieczone obrać ze skórki. Wydrążyć środek  ( wydrążone części możemy

Andzia Pichci
Zakwas na barszcz czerwony 4134

dniach, a po odcedzeniu możecie go trzymać w lodówce przez dwa tygodnie. Niebawem pojawi się także przepis na barszcz z wykorzystaniem zakwasu . Zakwas na barszcz czerwony 1,5 kg buraków 6 dużych ząbków czosnku 6 liści laurowych 8 ziaren ziela angielskiego 20 ziaren pieprzu 2 łyżeczki soli Buraki obierz i pokój w cienkie plastry. Przygotuj duży, wyparzony słój. Plasterki buraków(...)układaj warstwowo w słoju. Między buraki włóż pokrojone na pół ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i sól. Na koniec zalej słój wodą (przegotowaną lub mineralną) tak, żeby zakrywała buraki. Ważne jest, żeby żaden kawałek buraka nie wystawał ponad poziom wody (zapobiega to powstawaniu pleśni). Wierzch słoja przykryj złożoną gazą i przewiąż gumką/sznurkiem albo przykryj pokrywką (jeśli użyjesz

Przepisy na widelcu
Przegląd zdrowych batonów 124

HEALTHY SNACK -MASŁO ORZECHOWE   daktyle 64%, pasta z  orzechów arachidowych  22% (prażone  orzechy arachidowe  100%), orzechy  arachidowe  14%   ▸ SUPERFOOD  BAR-BURAK & SUROWE KAKAO   daktyle, burak 17%,  migdały  10%, ziarna słonecznika 5%, siemię lniane 4%, surowe kakao 2%. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); LIFEBAR Dostępny w sklepach ze zdrową żywnością(...)sproszkowane liofilizowane jagody acai (6%), sproszkowane banany(5%), sproszkowana liofilizowana żurawina),  orzechy  (25%)  (orzechy brazylijskie ,  migdały , pasta z  migdałów ), sproszkowany liofilizowany sok z buraka (2%)    ▸ BURACZANY   Owoce(69%), daktyle, rodzynki), nasiona słonecznika, buraki sproszkowane (7,4%), oliwa z oliwek extra virgin, olejek eteryczny cytrynowy ENERGY BAR Anny Lewandowskiej Dostępny w Lidlu, cena

zdrowo i aktywnie
DOMOWE SOKI I LODY - 5 PRZEPISÓW (TEST WYCISKARKI WOLNOOBROTOWEJ HUROM H100) 153

projektuje i produkuje od 1974 roku, i jest podrabiany niemal od początku. Oto efekty testów  - wszystkie przepisy pochodzą z książki dołączonej do wyciskarki wolnoobrotowej Hurom H100: 1) Sok burak-jabłko  Substancje zawarte w burakach oczyszczają krew oraz wspomagają trawienie, a błonnik pokarmowy z jabłek wzmacnia i usprawnia funkcjonowanie układu trawiennego. Ponadto buraki zapobiegają anemii i działają ochronnie(...)wątrobę. Składniki: (1 porcja) 2 jabłka 1 średniej wielkości burak 1/2 cytyny Wykonanie: Myjemy wszystkie składniki. Usuwamy gniazda nasienne z jabłek i kroimy je na mniejsze kawałki. Buraki obieramy ze skóry i kroimy na kawałki wielkości 2-3 cm. Cytrynę obieramy ze skóry i kroimy na mniejsze kawałki. Ustawiamy manetkę w pozycji zamkniętej. Wyciskamy sok z połowy przygotowanych jabłek, następnie

Kuchnia MagdaLeny
Udo z indyka z ziemniakami i buraczkami 107

powstającym sosem, mięso wychodzi mięciutkie i soczyste, przyprawione m.in.: kminkiem, kolendrą, goździkami, papryką, czosnkiem i imbirem, zdecydowanie moje klimaty, pięknie pachnie, apetycznie wygląda. Mięso z indyka podane z pieczonymi burakami pokrojonymi w kostkę oraz ugotowaną marchewką i tłuczonymi ziemniakami. Taki domowy, mięsny, dość syty obiad. SKŁADNIKI: 1 udo z indyka (Krakus) 2 buraki pieczone z tego przepisu 2 marchewki sól(...)pieprz, kilka kropel soku z cytryny, szczypta cukru pudru do podania tłuczone ziemniaki i posiekana natka lub koperek PRZYGOTOWANIE: Upieczone buraki obieram i kroję w kostkę. Marchewkę obieram, kroję w kostkę (szybciej się ugotuje) i gotuję w niewielkiej ilości wody do miękkości. Odcedzam i łącze w małym garnuszku z burakami. Doprawiam solą, pieprzem, skrapiam sokiem z cytryny, posypuję cukrem pudrem

Zasmakuj Kuchni
barszcz czerwony po mojemu 154

Składniki 3-4 kg obranych i pokrojonych surowych buraków ,plus około 1 ½- 2 kg surowych buraków 1 szklanka suszonych grzybów 6 ziaren ziele ang. 2 goździki 6 ziaren pieprzu 2 pory z liśćmi 4 cebule 2-3 łyżki octu dębowego to nic innego jak .ocet balsamiczny dojrzewający w beczkach 2-3 winne jabłka pokrojone w ćwiartki 5 ząbków czosnku(...)łupinkach 3-4 liście laurowe 1 łyżeczka kminku 1 płaska łyżeczka kurkumy Wykonanie Por ,czosnek i cebule upiec w piekarniku na złoty ciemny kolor. Buraki obrać ,pokroić w plastry ,zalać zimną wodą ( ,tak ,aby woda była 3-4 cm ponad burakami )   i zagotować . Gotować powoli,na małym ogniu,aż buraki zmiękną. Dodać jabłka i upieczony czosnek. Gdy barszcz zacznie

mojej kuchni
Pomysł na świąteczną i sylwestrową przystawkę z jajek przepiórczych, łososia wędzonego, buraków karmelizowanych, pasty Tarama o 190

Pomysł na świąteczną i sylwestrową przystawkę z jajek przepiórczych, łososia wędzonego, buraków karmelizowanych,  pasty Tarama oraz sałat  Podanie sałatki czy przystawki w sposób elegancki, wykwintny z dodatkiem pasty Tarama pochodzącej z Grecji, składającej się z ikry z dorsza, suchego białego chleba, oliwy, tartej czerwonej cebuli oraz soku z cytryny. Dobór świeżych sałat jest dowolny. Na moim talerzu(...)czasu. Danie może znaleźć się w menu świątecznym jak i sylwestrowym. Zapraszam. Proporcje na 3 osoby: Składniki: 8 jajek przepiórczych 150 g łososia wędzonego atlantyckiego 3 upieczone lub ugotowane buraki  1 garść pomidorków koktajlowych   1 czerwona cykoria 2 garści rukoli oliwa z pierwszego tłoczenia  1 łyżka masła 1 cytryna sól mineralna  biały pieprz Karmelizowane buraki

Wino Francja Kuchnia
barszcz czerwony po mojemu 436

Składniki 3-4 kg obranych i pokrojonych surowych buraków ,plus około 1 ½- 2 kg surowych buraków 1 szklanka suszonych grzybów 6 ziaren ziele ang. 2 goździki 6 ziaren pieprzu 2 pory z liśćmi 4 cebule 2-3 łyżki octu dębowego to nic innego jak .ocet balsamiczny dojrzewający w beczkach 2-3 winne jabłka pokrojone w ćwiartki 5 ząbków czosnku(...)łupinkach 3-4 liście laurowe 1 łyżeczka kminku 1 płaska łyżeczka kurkumy Wykonanie Por ,czosnek i cebule upiec w piekarniku na złoty ciemny kolor. Buraki obrać ,pokroić w plastry ,zalać zimną wodą ( ,tak ,aby woda była 3-4 cm ponad burakami ) i zagotować . Gotować powoli,na małym ogniu,aż buraki zmiękną. Dodać jabłka i upieczony czosnek. Gdy barszcz zacznie się

w mojej kuchni
BROWNIE Z BURAKA 94

Składniki: -burak surowy 300 g - kakao 30 g - jaja 2 szt. - banan – 3 szt. - mąka żytnia razowa – 1 szklanka (120 g) - miód 100 g - soda oczyszczona – 1 łyżeczka Wykonanie: Buraka zetrzeć na tarce na małych oczkach. Jaja zblendować z bananami, dodać kakao, miód i mąkę z sodą. Wymieszać aby powstała jednolita konsystencja. Na sam koniec dodać starte buraki, wymieszać ponownie(...)Całość: 1619 kcal B:39 g W:240g T: 46 g /:6 = 270 kcal B:6,5 g W: 40 g T: 7 g  2-ga opcja Składniki: -buraki gotowane 500 g - kakao – 4 łyżki 40 g - jaja 3 szt. - banan – 3 szt. (350 g) - mąka jaglana – 5 łyżek (50 g) - mąka pszenna – 7 łyżek (80 g) - miód

Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czas
Buraczki tarte 161

tradycyjny przepis na buraczki tarte, pochodzi od mojej mamy. Odkąd pamiętam, to u mnie w domu, zawsze tak samo smakował, ten ulubiony dodatek do obiadu. Choć z przepisami na buraki lubię eksperymentować, to obowiązkowo jedna porcja na zimę, jest przygotowana według tego przepisu. Zazwyczaj jadamy je na zimno, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby je serwować na ciepło. Składniki(...)buraków 3 ząbki czosnku Zalewa: ½ szklanka octu 1 szklanka cukru 1 szklanka wody 4 liście laurowe 6 ziaren pieprzu 6 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka soli 1 cebula Przygotowanie: Buraki ugotować, obrać ze skórki, zetrzeć na tarce na dużych oczkach. W czasie, kiedy gotują się buraczki, przygotować zalewę. Cebulę obrać, pokroić w pióra, zagotować z pozostałymi składnikami zalewy. Przestudzone buraki

Kierunekuchnia
DOMOWE SOKI I LODY - 5 PRZEPISÓW (TEST WYCISKARKI WOLNOOBROTOWEJ HUROM H100) 176

projektuje i produkuje od 1974 roku, i jest podrabiany niemal od początku. Oto efekty testów  - wszystkie przepisy pochodzą z książki dołączonej do wyciskarki wolnoobrotowej Hurom H100: 1) Sok burak-jabłko  Substancje zawarte w burakach oczyszczają krew oraz wspomagają trawienie, a błonnik pokarmowy z jabłek wzmacnia i usprawnia funkcjonowanie układu trawiennego. Ponadto buraki zapobiegają anemii i działają ochronnie(...)wątrobę. Składniki: (1 porcja) 2 jabłka 1 średniej wielkości burak 1/2 cytyny Wykonanie: Myjemy wszystkie składniki. Usuwamy gniazda nasienne z jabłek i kroimy je na mniejsze kawałki. Buraki obieramy ze skóry i kroimy na kawałki wielości 2-3 cm. Cytrynę obieramy ze skóry i kroimy na mniejsze kawałki. Ustawiamy manetkę w pozycji zamkniętej. Wyciskamy sok z połowy przygotowanych jabłek, następnie

Kuchnia MagdaLeny