burak - 4917 przepisów (strona:59/328)

Zakwas z buraków na wigilijny barszcz 137

Zostało już niewiele czasu do świąt. Zatem czas na zakwas z buraków. Zakwas na wigilijny barszcz, ale nie tylko. Zróbcie go więcej, bo picie zakwasu jest bardzo korzystne dla zdrowia. To naturalny probiotyk, ale także bogactwo antyoksydantów.  Mój zakwas już fermentuje. Jeszcze kilka dni i będzie gotowy.  Ten przepis pochodzi  z warsztatów kulinarnych z Martą Dymek(...)Jadłonomii.  duży słój z gumką  500 g buraków 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 2 ziela angielskie łyżeczka soli kilka ziarenek czarnego  pieprzu 2 szklanki wody mineralnej Buraki obierz i umyj. Pokrój w grube plastry. Ułóż ciasno w czystym słoju. Dodaj przyprawy. Wsyp sól do odmierzonej ilości wody i wymieszaj. Zalej nią buraki tak, aby były całkowicie

AZgotuj!
Buraczano-malinowy torcik 99

Przepyszne ciasto z dodatkiem pieczonych buraków których tak na prawdę nie czuć w środku. Dzięki nim natomiast ciasto ma przyjemny bordowy kolor. Podane z mleczkiem kokosowym i kremem buraczano-malinowym wprost rozpływa się w ustach. Dużo stracicie jak nie spróbujecie ;) Polecam gorąco! Przepis na samo ciasto pochodzi z książki „Warzywo” Dominiki Wójciak. Zmiejszyłam tylko ilość cukru a następnym(...)razem nie będę go dodawała wcale bo dla nas ciasto było bardzo slodkie. Nie mogłam się powstrzymać i przygotowałam do niego pyszny krem z pieczonych buraków, malin i miodu malinowego. Wymieszany z mleczkiem kokosowym i mascarpone to prawdziwa uczta dla podniebienia :) ciasto: 2 upieczone buraki łyżka octu jabłkowego lub białego winnego 2/3 szklanki oleju rzepakowego 2 łyżki cukru trzcinowego

Mienta blog
Buraki pieczone z rukolą, serem feta i pestkami dyni 163

Buraki mogłabym jeść codziennie w każdej postaci. Kocham ćwikłę, barszcz ukraiński, czerwony do krokietów i od dziś uwielbiam buraki pieczone. Pierwszy raz je zrobiłam i są wyśmienite. Zrób je ze mną :)  Składniki dla 2 osób: 6 średnich buraków rukola ser feta pestki dyni sos do pieczenia ( 30 ml octu balsamicznego, łyżka miodu, szczypta cynamonu, 30 ml oliwy z oliwek(...)szczypta papryki czerwonej słodkiej, sól, pieprz) sok z połowy cytryny i starta skórka Wykonanie: Buraki myję, obieram i kroję w ósemki. W miseczce mieszam składniki na sos. Mieszam go razem z burakami, przekładam na blaszkę i wkładam do piekarnika na około godzinę. Gdy będą miękkie, czekam aż lekko ostygną i mieszam razem z rukolą, serem feta i pestkami dyni. Polewam

Bike By Life
Zupa krem z pieczonych buraków 309

Lubicie eksperymentować?:) Może w tym roku zamiast zwykłego barszczyku dacie się namówić na zupę krem na Wigilię?  Jest gęsta, słodka od buraków i dosyć pikantnie doprawiona. Całości dopełniają kostki sera feta. Intensywny kolor, głęboki smak i prostota przygotowania. Wspaniałości, mówię Wam (: Czas przygotowania: 60 minut   Składniki: ok. 1kg czerwonych buraków 1,5 litra bulionu sól, pieprz ziele angielskie(...)liść laurowy kwasek cytrynowy ser feta Każdego buraka zawijamy w folię aluminiową i układamy na blasze. Pieczemy w 200 stopniach przez 40 minut lub dłużej, jeśli potrzeba- buraki powinny być miękkie. Studzimy. W garnku podgrzewamy bulion z zielem i liściem laurowym. Dodajemy obrane i pokrojone buraki i doprowadzamy do wrzenia. Wyjmujemy liść laurowy i ziele. Miksujemy.  Jeśli zupa wydaje

Czerwona Porzeczka
Zupa buraczano-jaglana z kokosową nutą 130

Buraki. Ja kocham buraki. Dlatego, że są niezwykle zdrowe, odkwaszają nasz organizm, są dostępne niemal przez cały rok, a szczególnie teraz, na jesieni. Wykonanie tej kremowej zupy jest proste. Składniki 8 średnich buraków pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej u mnie  Melvit pół szklanki mleka kokosowego 1 czerwona cebula 2 duże ząbki czosnku 1 jabłko 2 cm świeżego kłącza imbiru(...)kurkumy pół łyżeczki nasion kolendry, może być mniej pół łyżeczki zmielonych nasion kopru włoskiego szczypta majeranku olej kokosowy do smażenia sól himalajska różowa lub morska groszek ptysiowy  Brześć Buraki upiecz w folii aluminiowej w 180 stopniach, około 40 minut. Odstaw do przestygnięcia. Gdy już będą chłodne ,obierz ze skórki i pokrój na ćwiartki. Ugotuj kaszę jaglaną zgodnie z zaleceniem

Z Kuchni Do Kuchni
Grzyby i warzywa jesienne - podsumowanie akcji 191

pora , ogórka i kapusty kiszonej              autorka: Bożena z bloga Moje domowe kucharzenie   Sałatka z jarmużem i burakami z sosem chrzanowym              autorka: mops w kuchni z bloga Mops w kuchni   Surówka z kiszonej kapusty(...)fenkułu autorka: Badylarka z bloga Weekendy w domu i ogrodzie Lunch box - sałatka z brokułów. autorka: Dietifit z bloga Dietifit od kuchni     A teraz cię burak zjem w sałatce, czyli kolorowa sałatka z pieczonych jarzyn autorka: ania7roz z bloga fabryka czasu ulotna Kolorowa surówka z kapusty pekińskiej autorka: Bogusia82 z bloga Bajeczna Kuchnia Zupy Zupa z grillowanej

Weekendy w domu i ogrodzie
Sałatka śledziowa z burakami 445

Smaczne i proste połączenie śledzi i buraków. Idealnie nada się na spotkanie rodzinne lub z przyjaciółmi. Składniki 4 średniej wielkości ziemniaki 4 średniej wielkości buraki 2 duże cebule 400 g matiasów 5 kopiastych łyżek majonezu 2 jajka 1 łyżka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego tymianku pieprz czarny mielony Przygotowanie Ziemniaki ugotowałem w mundurkach, ostudziłem, obrałem i pokroiłem w kostkę. Buraki(...)Jajka ugotowałem na twardo, białka drobno posiekałem, żółtka rozkruszyłem. Filety śledziowe opłukałem i pokroiłem w większą kostkę, wymieszałem z tymiankiem, oprószyłem pieprzem. Majonez wymieszałem z bazylią. Warstwami układałem ziemniaki, buraki, śledzie, cebulę i majonez. Wierzch sałatki udekorowałem białkiem, żółtkiem i burakami

R'n'G Kitchen
Salatka z kuskusu z buraczkiem i feta 151

będziecie zaglądać. Jako pierwsze takie danie zdecydowałam się przygotować wspomnianą sałatkę z kuskusu z buraczkami i fetą. Składniki: 1 szklanka kaszy kuskus* 1 opakowanie sera feta 4 średnie ugotowane buraki (użyłam gotowych, ugotowanych buraków, które można u mnie kupić zafoliowane w każdym sklepie. Paczkowane są właśnie po cztery sztuki i muszę przyznać że są bardzo smaczne, ponadto zaoszczędza to wiele(...)czasu, poneiważ buraki gotują sią bardzo długo, a tu mam smaczne, miekkie buraczki nadające się od razu do jedzenia) po świerć łyżeczki mielonego kminu rzymskiego, czerwonej mielonej papryki i mielonej kolendry natka pietruszki orzechy - w przepisie Malwiny były to orzechy włoskie, poniewaz akurat nie miałam takich w domu użyłam orzeszków pinii, lekko uprażonych na suchej patelni Dressing: sok z połowy

Codzienne Gotowanie
Zupa krem z buraka i gruszki 270

Przepis na tą aromatyczną, rozgrzewającą zupę długo zalegał gdzieś na moim biurku. Przypomniałam sobie o nim ostatnio, kiedy miałam w domu za dużo dojrzałych gruszek. Gruszki i buraki tworzą wspaniały, słodki krem. Łyżka chrzanu dodaje ostrości i ostatecznie decyduje o smaku zupy. Świetnie rozgrzewa i oryginalnie smakuje, a do tego jest prosta w przygotowaniu i ekstremalnie tania. Jej smakiem(...)pewno zaskoczycie gości, kiedy podacie ją do obiadu lub kolacji. Czego potrzebujemy? - 3 buraki - 3 gruszki - pół czerwonej cebuli - oliwa z oliwek - łyżka chrzanu - sól - pieprz - odrobina sera feta (do podania) Przygotowanie: 1. Buraki ugotować, obrać ze skórki. Następnie pokroić w kosteczkę. 2. Cebulę i gruszki również pokroić w kostkę. 3. Wszystko razem wrzucić na patelnię, dodać oliwę i dusić

two broke sisters
Zupa buraczkowo - pieczarkowa. 128

Zupa jest naprawdę smaczna a buraki lubimy w każdej postaci. Obiad idealny! Polecam ;-)   składniki; 4 ziemniaki 3 buraki czerwone 2 laski zwyczajnej 2 łyzki smietany 1 marchewka 1 pietruszka 8 pieczarek sól, pieprz, ziele angielskie, lisc laurowy 2 łyzki soku z cytryny 2 łyzki oleju   Do garnka wlewamy wode,wrzucamy obrana i pokrojona marchewke, oraz ziele i lisc(...)laurowy, gotujemy na małym ogniu. W drugim garnku gotujemy obrane i pokrojone w kostke buraki czerwone do miekkosci. Do wody  dodac ok. dwie łyżki soku z cytryny aby buraki zachowały swój kolor. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostke a pieczarki w półplasterki(jeśli sa duże należy je wcześniej obrac) i dodajemy do zupy. Kiełbase kroimy w plastry

Radość kipiąca uśmiechem.
Barszczyk czerwony do picia 163

Zrobiło się chłodniej i wciąż pada, więc przyszła ochota na coś ciepłego do picia :) Sezon na tegoroczne buraki otwarty! Składniki : duży czerwony burak 2 marchewki kawałek (10 cm) pora pół cebuli kawałek (5 cm) imbiru 2 liście laurowe łyżka cukru majeranek 1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego sól pieprz mielony Warzywa obrać. Buraka pokroić na kawałki. Marchewki, kawałki buraka, por i imbir(...)cukier. Zalać wodą -  tak, by woda sięgała mniej więcej 2 razy wyżej niż warstwa warzyw na dnie. Gdy woda zawrze, dorzucić liście laurowe. Gotować do momentu, gdy w buraki będzie można wbić widelec (przydadzą się do inne potrawy). Zdjąć z palnika. Wyjąć cebulę i pora. Dosypać majeranek (według uznania). Doprawić do smaku solą, pieprzem i kwaskiem cytrynowym.  Pić

Weekendy w domu i ogrodzie
Sok z buraka, marchewki i jabłka 162

trochę energii... Zamiast łyknąć 50 tabletek na to i na tamto pomyślałam o warzywach i owocach, tym bardziej że mamy lato więc nie trudno kupić coś świeżego. Akurat dostałam buraki, marchewkę i jabłka od teściów - wszystko piękne i prosto z ogrodu. Nic tylko zrobić sok. Wyszedł pyszny i smakował nawet mojemu czterolatkowi:). Inspiracją był przepis ze strony Moja(...)Delicja . Gdyby ktoś miał ochotę na odrobinę lektury dotyczącej zdrowotnych właściwości buraków polecam artykuł ze strony Poradnik Zdrowie . UWAGA !!! Świeżo wyciśnięty może być drażniący dla żołądka, dlatego przed jego wypiciem należy odczekać minimum 30 minut lub nawet 1 godzinę!!!   Składniki na 3 szklanki :   2 średnie buraki (najlepsze do soków są podłużne) 4 marchewki

cucinare
Ryż naturalny+ pieczone buraki, awokado i orzechy 172

Ryż naturalny+ pieczone buraki, awokado i orzechy Buraki są bardzo popularne w Polsce. I dobrze, bo są bardzo zdrowe; jednak by w pełni korzystać z ich wartości odżywczych, nie należy ich gotować. Buraki, w przeciwieństwie do innych warzyw, zawierają niewiele witamin. Mają sporo  kwasu foliowego i trochę witaminy C. Jest w nich za to dużo pierwiastków mineralnych: żelazo, wapń(...)potas, mangan, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, kobalt, rubid i cez (nawet pisząc to, czuję się znów jak na lekcjach chemii xD).  Jednak składniki mineralne zawarte w burakach rozpuszczają się w wodzie, dlatego najlepiej upiec je w całości, ze skórką. Swój intensywny kolor zawdzięczają betaninie. Jest to antyutleniacz, chroniący nasz organizm przed działaniem wolnych rodników. Z tego powodu

Wegańska kuchnia orientalna
Zupa krem z pieczonych buraków 171

podniebienia. Do tej pory wspominam najlepszą jagnięcinę jaką kiedykolwiek jadłam. Smak, zapach, sposób podania to mistrzostwo świata. Na przystawkę zamówiliśmy małże Św. Jakuba i  zupę krem z pieczonych buraków. Zupa stała się inspiracją do stworzenia swojego przepisu. Wszystkie dania podane na najwyższym poziomie.  Próbowanie tego czego się nigdy nie jadło było prawdziwą przyjemnością: lody tymiankowe, espuma orzechowa(...)przytulny i elegancki. Jednak to w niczym nie przeszkadza. Uważam, że były to niezwykle mile spędzone dwie godziny. Na pewno jeszcze tam zagościmy.  Składniki: - około 1kg średniej wielkości buraków - czerwona cebula - 2 ząbki czosnku - sok z połowy pomarańczy - łyżeczka soku z cytryny - łyżeczka tymianku - sól, pieprz - oliwa z oliwek - 1 litr wywaru jarzynowego  Sposób przygotowania: Buraki myjemy

Pan i Pani Smith w kuchni