pracy, a barszcz na swojskim zakwasie jest niepowtarzalny. Również ten zakwas pity na surowo jest nie tylko bardzo dobry ale i zdrowy. Składniki na słoik 1 litr: 2 - 3 buraki 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 0,5 l przegotowanej ciepłej wody 1 liść laurowy Przygotowanie: Buraki pokroić w plastry, kostkę lub zetrzeć na tarce. Czosnek obrać(...)pokroić w plastry. W wodzie rozpuścić cukier i sól. Przełożyć buraki i czosnek do litrowego słoika i zalać wodą. Zostawić przykryte w ciepłym miejscu na 3 - 7 dni. Jeśli na wierzchu słoika zrobi się piana należy ją zebrać. To jak długo zostawimy zakwas do kiszenia zależy od nas. Najlepiej próbować go co jakiś czas jak bardzo jest ukiszony
Mama GotujeŚwietny przepis na tarte buraczki w zalewie octowej do słoiczka. Przepis wypróbowały wcześniej moja mama i bratowa. Buraczki są pyszne, niezbyt kwaśne, doskonałe również dla dzieci. Składniki: buraki ok. 3 kg Zalewa: 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku ¾ szklanka octu 10% 3 szklanki wody 1 szklanka cukru 7 liści laurowych 7 zieli angielskich 7 ziaren pieprzu 1 łyżka soli Wykonanie(...)Buraki ugotować, wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przygotować zalewę: Cebulę pokroić w kostkę, dodać resztę składników, gotować przez około 10 minut. Zalewę wystudzić. Buraki zalać zalewą, wymieszać i odstawić na godzinę. Buraki wymieszać, przełożyć do słoików i pasteryzować 20 minut
Mama GotujeBardzo lubię buraczki z chrzanem jako dodatek do obiadu czy wędlin. Tym razem smak tradycyjnej ćwikły wzbogaciłam winno-słodkim smakiem jabłek. Pycha! Składniki: 1 kg buraków 1 jabłko sok z połowy cytryny 4 łyżeczki chrzanu (albo wedle uznania) sól, pieprz czarny, cukier 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek Przygotowanie Buraki gotujemy w mundurkach na wolnym ogniu przez około(...)godz, aż staną się miękkie. Buraki odstawiamy do wystygnięcia, następnie obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Odciskamy nadmiar soku. Jabłko obieramy, pozbywamy się gniazda nasiennego i również ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Odciskamy sok i dodajemy do buraków. Dodajemy również chrzan, sok odciśnięty z cytryny, przyprawy i oliwę. Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin
e-PrzepisyKulinarnemnie obudziła się wiosna na całego! Więc ta zupa wpasowała się w mój nastrój idealnie… Pyszna, doprawiona obficie pieprzem wprawiła mnie w jeszcze lepszy humor SKŁADNIKI 4 średnie buraki 3 podudzia z kurczaka lub 1 udko (mięso można pominąć) 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula por (ok. 10 cm) 1 puszka białej fasoli 4 duże ziemniaki liść(...)liściem laurowym i zielem angielskim. Gotować ok. 30 min. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do innego garnka, zalać wodą, posolić i ugotować (mają być ugotowane al dente). Buraki obrać, przekroić na połówki. 2-3 buraki zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Starte buraki i te pozostawione w połówkach wrzucić do bulionu i gotować ok. 30 min (w razie
zabawa smakiemBarszcz mieszany z ziemniakami... Na bazie czerwonych buraków. Z dodatkiem barszczu białego. Przyprawiony czosnkiem i majerankiem. Podany z ziemniakami z cebulką. Pyszna odmiana tradycyjnych przepisów. Smacznego! Składniki: 3 średnie, czerwone buraki; 1 opakowanie barszczu białego (u mnie Winiary), rozpuszczonego w 200 ml zimnej wody; 1 ząbek czosnku; 1 liść laurowy; 3 ziarna ziela angielskiego; 2 litry wody; 1/2 łyżki(...)łyżka octu spirytusowego; 1 kg ziemniaków; 1 duża cebula; 2 czubate łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; Olej do podsmażenia cebuli; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Buraki obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki). Ząbek czosnku obrać, zmiażdżyć ręką lub nożem. Cebulę obrać, drobno posiekać. Podsmażyć na złoty kolor na rozgrzanym
Gospodyni Miejskasię kupić w małej paczce. Jako, że sałatkę robiłem w Walentynki, nie mogło zabraknąć motywu związanego z tym dniem. Jarmuż podałem z serduszkiem z trójkolorowej quinoa :) , frytkami z buraka :) i kozim serem. Składniki : 2 garście jarmużu 2 plastry buraka 30g sera sałatkowego z mleka koziego 3 łyżki quinoa trójkolorowej 1,5 łyżeczki oleju z cytryną(...)bazylią Przyprawy : pieprz czarny kardamon mielony kminek cały Buraka myjemy, obieramy i kroimy 2 średniej grubości plastry, które pokroiłem na "frytki", ale równie dobrze można normalnie pokroić :) Przyprawiamy kawałki buraka pieprzem czarnym, kardamonem mielonym i posypujemy całym kminkiem. Quinoa wsypujemy na sitko z drobnymi oczkami i przepłukujemy wodą. Następnie przesypujemy ją do pojemnika do przechowywania żywności
Parowar Facetaogóle zaprzestałam. Teraz mam silne postanowienie przeproszenia się z moim cudem techniki i przyrządzania jak najczęściej świeżych soków dla całej rodziny. Na pierwszy ogień idzie sok z udziałem buraka. Pyszny, aromatyczny i zdrowy (a burak mimo, ze dominuje nad kolorem, to nie nad smakiem!) Czas przygotowania: 5 minut Ilość porcji: 3 małe szklanki Składniki: 1 burak 2 jabłka 5 marchewek(...)gałązki natki pietruszki Kilka kropli soku z cytryny Wszystkie produkty myjemy. Jabłka tniemy na pół, a z marchewek i buraka odcinamy końcówki. Wszystkie składniki umieszczamy po kolei w sokowirówce. Do powstałego soku dodajemy kilka kropli cytryny, całość mieszamy i podajemy. Smacznego
Kolizje SmakówDzisiaj kolejna propozycja na domowe przetwory. Tym razem zapraszam na pyszna sałatkę z buraków i papryki. Idealnie komponuje się ona z daniami mięsnymi ale także wybornie smakuje sama np jako dodatek do kanapek;) Jeżeli macie jeszcze wolne miejsce w swoich spiżarniach albo piwnicach to koniecznie ją zróbcie, bo nie pożałujecie;) Polecam bardzo;) Składniki: 3,5 kg buraków 2 kg papryki(...)czerwonej 4 cebule 2 łyżki soli szklanka octu szklanka oleju szklanka cukru Wykonanie: Buraki ugotować, następnie obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Paprykę wydrążyć, wymyć i pokroić w paseczki. Cebulę obrać i pokroić w plastry. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Ocet, olej cukier i sól dokładnie wymieszać w miseczce a następnie wlać do sałatki. Sałatkę wymieszać
Krakowskie smaki AniOchłodzenie w środku zimy . przepis na trzy - cztery porcje 1 kg buraków czerwonych 1 litr wołowego wywaru w wersji wege można dodać wodę lub wywar warzywny 3 jabłka bez gniazd - pokrojone na cztery garść suszonych śliwek garść suszonych grzybów 2 marchewki 1 korzeń pietruszki kawałek selera kawałek pora 2 cebule pęk świeżego kopru 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka ziela angielskiego(...)pieprz i sok z dwóch cytryn- do smaku żelatyna na 1,5 litra wywaru DODATKOWO 1 szklanka serka twarogowego ze śmietaną kilka liści botwinki ogórek świeży kilka rzodkiewek koperek Buraki obrać , umyć i pokroić na większe cząstki zalać bulionem dodając obrane i umyte warzywa oraz owoce i koper , cebulę w całości smażyć na suchej patelni aby uzyskać przypalony
na gazieBarszcz to żelazny punkt wigilijnego menu. Przygotowany z pieczonych buraków ma głęboki lekko słodkawy smak. W towarzystwie grzybowo-kapuścianych uszek smakuje wybornie. Najlepszy jest przygotowany dzień wcześniej taka aby smaki i aromaty dobrze się połączyły. Składniki: Na barszcz: 1,5kg buraków 1 l bulionu duża cebula 3 ząbki czosnku 3 liście laurowe 3-4 ziarna ziela angielskiego 6-8 ziaren(...)uszka: 300g maki pszennej tortowej żółtko jajka 160ml gorącej wody 50g miękkiego masła szczypta soli około 20 suszonych grzybków kiszona kapusta 2 łyżki masła sól, czarny pieprz Wykonanie: Barszcz: Buraki szorujemy, osuszamy i zawijamy pojedynczo w folię aluminiową. Pieczemy w 180 stopniach C przez 1h. Odwijamy, studzimy i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę. Grzyby (zarówno do zupy
Pyry na GazKotlety gryczane powstały spontanicznie. Gotowałam sobie zupę buraczaną i zostały mi duże kawałki buraków i mięso z zupy. Po dodaniu kaszy, którą uwielbiam, powstało naprawdę smaczne, chrupiące danie. Kotlety gryczane Drukuj przepis Składniki 1,5 torebki kaszy gryczanej (akurat tyle miałam w pudełku ;)) 2 żeberka (ugotowane z zupy buraczanej) 1 burak (ugotowany z zupy buraczanej) 2 jajka sól pieprz przyprawa(...)patelni) listonic_name = "Kotlety gryczane (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "1,5 torebki kaszy gryczanej (akurat tyle miałam w pudełku ;)) 2 żeberka (ugotowane z zupy buraczanej) 1 burak (ugotowany z zupy buraczanej) 2 jajka sól pieprz przyprawa do gyrosa bułka tarta pestki słonecznika (sprażyć na patelni) " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Kaszę gryczaną ugotować i odcedzić. Krok
CoolinarniePLfaszerowane chrzanowym serkiem Almette i cebulą. W lekkiej marynacie z oliwy, cytryny, soli, cukru i pieprzu. Smaczna, ciekawa przekąska, świetnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju przyjęciach. Składniki: -3 buraki średniej wielkości (takie jak na zdjęciu) -pół opakowania serka chrzanowego almette+łyżka śmietany/jogurtu -mała cebula -łyżka oliwy, soku z cytryny -sól,pieprz, cukier do smaku Przygotowanie: Buraki ugotować(...)wodzie do miękkości. Gdy ostygną, obrać. Górę odkroić i delikatnie wydrążyć środek. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny i przyprawami. Pędzelkiem posmarować powstałą marynatą buraki. Cebulę drobno posiekać i połączyć z pozostałym miąższem z buraków, doprawić. Serek chrzanowy wymieszać z jogurtem/śmietaną i pozostałymi składnikami. Gotowym farszem napełnić buraczane miseczki, przykryć. Smacznego
Kuchnia Elliegdyż nie robimy ich zbyt często, a jeśli już, muszą to być nasze ulubione. I taki właśnie jest krupnik, ale nie ten zwykły - wyłącznie z kaszą - a z dodatkiem buraków. I nigdy nie dodajemy do niego śmietany, bo ta kojarzy nam się głównie z zalewajką (najlepszą robiła nasza babcia) i kiepskimi krupnikami z restauracji! Zupa ta najlepiej smakuje na drugi(...)dzień, gdy "przejdzie" ona już burakami i kaszą, która konkretnie napęcznieje :). Składniki: 2 ćwiartki z kurczaka 3 buraki (średnie) ziemniaki (my dałyśmy ok. 5 sztuk, ale dajemy wedle uznania) 2 marchewki 2 pietruszki pół dużego selera por (do smaku) kasza jęczmienna (ok. 15-20 łyżek) koperek przyprawy (u nas: ziele ang., liść laurowy, pieprz w ziarnkach, kostki rosołowe, czosnek) Przepis
WeAreCrazymiałem czasu wcześniej wrzucić. Dziś przepis na filet z piersi, czyli moje ulubione mięsko, jak już pewnie zauważyliście :) Plus dodatek, czyli buraczki i ziemniaki :) W całości buraka trzeba parować ok. godziny, więc pokroiłem w plastry :) Składniki : filet z piersi kurczaka 1 burak 2 ziemniaki szczypiorek 3 łyżki oliwy z oliwek Przyprawy : pieprz biały zioła dalmatyńskie(...)białym i ziołami dalmatyńskimi. Pierś odstawiamy na bok, żeby choć trochę się zamarynowała :) Oczywiście mięso można przygotować wcześniej i dłużej marynować, ale ja przeważnie nie mam na to czasu. Buraka myjemy, obieramy i kroimy w miarę cienkie plastry. Im grubsze są, tym więcej czasu potrzeba, żeby nie były twarde. Plasterki przyprawiamy papryką słodką, pieprzem czarnym i kardamonem mielonym. Ziemniaki obieramy
Parowar Facetapodczas zimy. Korzystajmy więc z sezonu na nowalijki, które pojawiły się już w warzywniakach i na straganach. Polecam moją ulubioną wiosenną zupę- botwinkę. Młode liście i łodygi buraka aż się prosiły o przygotowanie tej zupy. Z botwinki można przygotować też inne dania niż zupę czy chłodnik. Młode liście botwinki można dodać do sałatki lub przygotować farsz do pierogów. Świetnie komponuje(...)pewnością na jakieś eksperymenty kulinarne z jej udziałem, do czego i was zachęcam. Piszcie jeśli macie jakieś ciekawe pomysły, a z chęcią je wypróbuję. Składniki: pęczek botwinki 3 duże buraki (lub butelka koncentratu z buraków) włoszczyzna: marchew, pietruszka, por, odrobina selera 6 ziemniaków jogurt naturalny lub śmietana jajka ugotowane na twardo 2 łyżki octu 1 łyżka cukru sól, pieprz koperek
Smakowity Blog Kulinarny