się da. Są soczyste, słodkie i idealnie smakują w każdej postaci. Najczęściej jem na surowo jako przekąskę lub w postaci koktajlu. Koktajl bananowy z czerwoną pomarańczą i burakiem smakuje cudownie i zdrowo, bo dodałam do smaku nieco miodu. Pyszny koktajl w środku zimy to jest to! Moc witamin! Aby dodać więcej włoskiego smaku koktajl podałam z chrupiącymi(...)migdałami, które idealnie komponują się z pomarańczą. Koktajl bananowy z czerwoną pomarańczą i burakiem / 2 porcje Składniki: 400 g jogurtu naturalnego 1 czerwona pomarańcza 1 banan 1 mały burak miód do smaku kilka migdałów ze skórką do podania Przygotowanie: Jogurt przelewamy do kielicha blendera. Banana obieramy i wrzucamy do jogurtu. Pomarańcza czerwoną obieramy najlepiej bezpośrednio nad kielichem
Moja smaczna kuchniaszczęście nie było mi potrzebne. Dziś lubię eksperymentować. Tradycyjne naleśniki coraz chętniej zastępuje wersją eksperymentalną. I tak dziś przedstawiam Państwu mój ostatni hit – czerwone naleśniki. Swój kolor zawdzięczają burakom. Nie martwcie się jednak, sok nie psuje smaku naleśników, a wręcz przeciwnie Czerwone naleśniki to dobry sposób na przemycenie zdrowego soku z buraków do diety Dodatkowo jako ich zaletę uznaje(...)pasują zarówno do wytrawnych nadzień oraz tych słodkich Jaką wersję lubicie najbardziej :)? Czerwone naleśniki przepis na 12 naleśników 350 g mąki orkiszowej 2 jajka 200 ml soku z buraka 300 ml wody gazowanej szczypta soli łyżeczka oleju kokosowego ulubione dodatki Do misy malaksera lub blendera przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli, jajka, sok z buraka i wodę gazowaną. Całość dokładnie zmiksuj
365 dni dookoła kuchniProsta do wykonania, z minimalną ilością składników a jednocześnie pyszna pasta na bazie buraka i słonecznika. Idealna na kanapki jak i do wyjadania prosto z miseczki lub maczania w niej krakersów, chipsów, nachos 😄 SKŁADNIKI: 3-4 buraki 1 kopiata łyżka słonecznika 2-3 łyżki gęstego jogurtu sól, pieprz do smaku SPOSÓB WYKONANIA : Buraki kroimy w ćwiartki, wkładamy(...)rękawa do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok. 20-25 min. Przestudzone buraki obieramy i wrzucamy do blendera. Dodajemy 2-3 łyżki gęstego jogurtu, kopiatą łyżkę słonecznika, doprawiamy solą i pieprzem
Marcepanowa kuchniafiletów śledziowych 2 ziemniaki cebula 2 jajka 2 średnie buraki 4 łyżki majonezu łyżka śmietany 18% WYKONANIE: 1. Śledzie włożyć do miski i wypłukać w zimnej wodzie. Odstawić na min godzinę, w między czasie 2-3 razy zmienić wodę. 2. Śledzie osuszyć i pokroić w ukośne paski. 3. Ziemniaki umyć i ugotować do miękkości(...)Obrać, ostudzić i pokroić w kostkę. 4. Cebule pokroić w drobną kostkę. 5. Jajka ugotować na twardo. Oddzielić żółtka od białek, zetrzeć na tarce o małych oczkach. 6. Buraki ugotować do miękkości, zetrzeć na tarce o małych oczkach. 7. W miseczce połączyć majonez ze śmietaną. 8. W przezroczystej salaterce układać kolejno warstwy: ziemniaki, sos majonezowy, śledzie, cebula, sos majonezowy
Atlas SmakówPachnący, intensywny w kolorze, niezbędny do świątecznego barszczyku - zakwas z buraków. Zróbcie tydzień przed Wigilią i dodajcie do barszczu. Wzmocni kolor, smak i zapach. Składniki: 1 kg buraków 6 ząbków czosnku 6 liści laurowych 8 ziaren ziela angielskiego 25 ziaren pieprzu czarnego 3 płaskie łyżeczki soli 1,5 litra przegotowanej wody Wykonanie: Buraki myjemy, obieramy i kroimy na cienkie plasterki(...)Czosnek, bez obierania, kroimy na pół. Do słoika lub kamionkowego naczynia wkładamy czosnek, listki laurowe, ziele angielski oraz pieprz czarny. Na koniec wkładamy pokrojone buraki. W ciepłej wodzie rozpuszczamy sól. Solanką zalewamy buraczki. Buraczki dociskamy, aby nie wypływały na wierzch, np. małym spodeczkiem. Słoik przykrywamy i odstawiamy na 6-7 dni. Słoik przykrywam ściereczką lub zakrętką. Jednak zakrętki
Smak mojego domutradycyjne 7 dag,mleko letnie 1 pełna szklanka, mąka tortowa 60 dag, szczypta soli, jajka 3 sztuki "L", cukier 3/4 szklanki, aromat waniliowy 3 krople, fasola czerwona 1 puszka, burak czerwony średni 1 sztuka, jabłka szara reneta 4 sztuki, cynamon 1 łyżeczka KRUSZONKA: 100 gram miękkie masło, 100 gram cukier, 150 gram mąka tortowa, puder cukier do posypania ciasta fasolę(...)czerwoną wylać na sito i do rozdrabniacza, dodać burak obrany i pokrojony na talarki, wszystko dokładnie rozdrobnić drożdże wkruszyć do misy robota, dodać 1/4 szklanki mleka letniego, łyżkę mąki i dokładnie rozmieszać, misę przykryć talerzem na 30 minut w ciepłym miejscu do podrośniętego zaczynu wsypać przesianą mąkę, cukier, szczyptę soli, wbić jajka, wlać resztę letniego mleka, dodać fasolę z burakiem
W Mojej Kuchni Lubięsmak tej ryby idealnie komponuje się z polskimi dodatkami: jabłkami, buraczkami, ogórkami kiszonymi i cebulą. Całość smakuje obłędnie. Składniki: 450g śledzi Matias 2 ogórki kiszone 2 jabłka 3 buraki 1 czerwona cebula 3 ziemniaki 3 jajka 5 łyżek majonezu sok z 1/2 cytryny sól pieprz Dekoracja: 1 burak pokrojony w gwiazdki (za pomocą foremki) Wykonanie: 1. Filety śledziowe(...)wymoczyć w czystej wodzie, następnie pokroić w paseczki. 2. Ziemniaki i buraki ugotować w osolonej wodzie (w osobnych naczyniach) po tym czasie wystudzić i pokroić w kostkę. 3. Jajka ugotować na twardo, następnie wystudzić i zetrzeć na tarce. 4. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. 5. Czerwoną cebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kosteczkę. 6. Ogórki kiszone również
Szalona Kuchnia EwelinySałatka z buraków, śliwek i czerwonej cebuli - idealna sałatka ze śledziem, burakami i ziemniakami, nie tylko na wigilijny stół. (porcja na 4-6 osób) Śledzie : 6 filetów śledzia matias, słoik marynowanych śliwek w octowej zalewie, sałatka ziemniaczana : 500 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach, 30 ml octu białego winnego, 200 ml esencjonalnego bulionu mięsnego, sól, 20 ml oleju rzepakowego, 1 nieduża(...)pieprz, 1/2 pęczka szczypiorku, marynata do cebuli : 4 malutkie czerwone cebule, 100ml octu winnego czerwonego, 2 czubate łyżki cukru, 2 liści laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 4 średnie podłużne buraki, 2 łyżki grubo posiekanych orzechów włoskich, olej słonecznikowy, szczypta soli, pieprz świeżo mielony cukier Wyjąć śliwki z zalewy, płynem zalać śledzie i odstawić najlepiej na całą noc do lodówki. Następnie
królestwo garówMoja ulubiona jesienna zupa. Gęsta, aromatyczna, rozgrzewająca, na pierwsze chłody, wręcz cudowna :). Z przepisu Taty. Składniki: 4 buraki (wybieram podłużne) 3 ziemniaki 2 marchewki 1 mała pietruszka kawałek selera kawałek pora 330 ml (kubek) passaty pomidorowej (domowej, w sezonie przetarte pomidory) duży ząbek czosnku przyprawy: kilka ziaren pieprzu, 1-2 ziarenka ziela angielskiego, listek laurowy(...)łyżeczki kminku, kilka goździków, duża szczypta cynamonu i imbiru, sól łyżka tłuszczu (masło klarowane, olej, oliwa) 750 ml woda (lub więcej, jeśli nie chcemy gęstej zupy) Wykonanie: Buraki upiec. Buraki owijam w folię i piekę 40-60 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 °C. Nie Od razu piekę dużą ilość i przeznaczam na tarte do drugiego dania, carpaccio, sałatki śledziowe
Rodzinka w kuchniburaku naciowym już pisałam. Przedstawiłam go w gołąbkach. Dzisiaj druga odsłona. Burak naciowy jako dodatek do głównego dania. Przygotowany jak szpinak z czosnkiem. Danie zdecydowanie warte zapamiętania. Szybko i smacznie. Polecam. Składniki: Burak naciowy Czosnek Sok z cytryny Sól Pieprz Niewielka ilość oleju Wykonanie: Na patelnię wlewamy niewielką ilość oleju. Dodajemy umyty i posiekany burak naciowy. Przyprawiamy solą, pieprzem, sokiem
Smaki EwyJeżeli macie ochotę przygotować dla swoich gości wykwintne i pięknie wyglądające ciasto - jak z cukierni, ale Wasz umiejętności nie są szczytem umiejętności cukierniczych - polecam przygotować czekoladowy torcik na bazie buraków! Buraki w tym cieście nie są wyczuwalne ani trochę, może poza tym, że dzięki nim ciasto jest wilgotne i długo zachowuje świeżość. Przepyszne ganache, które jest chyba najłatwiejszą masą(...)użyłam czekolad od Mercatare , która jest dystrybutorem i importerem produktów ekologicznych i naturalnych, w tym hiszpańskich czekolad Torras, słodzonych stewią. Potrzebujemy: 275 g mąki pszennej 200 g upieczonych buraków bez skórki (mogą być również ugotowane w mundurkach) 1 jabłko 300 ml oleju roślinnego 5 jajek 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 100 g ciemnego kakao 300 g cukru
MamaOskarkaCzas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 3-4 porcje Drukuj Różowe naleśniki z twarogiem i owocami By Piotr 3 września 2018 Składniki: Sok (naturalny barwnik): burak - 1/2, pokrojonego w mniejsze kawałki maliny - 1/2 szklanki Naleśniki: jajka - 2 sztuki mleko - 1 szklanka woda - 1 szklanka mąka - 200g tłuszcz - 1-2 łyżki sól - szczypta (opcjonalnie) cukier - szczypta (opcjonalnie) Nadzienie twaróg - 300g miód(...)łyżki cynamon - szczypta owoce - 2 szklanki (u mnie maliny i borówki) mięta - do dekoracji (opcjonalnie) Wykonanie: Sok: Buraka obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Razem z malinami umieszczamy w wyciskarce z drobnym sitem i manetką ustawioną w pozycji zamkniętej. Wyciskamy sok. Naleśniki: Jajka mieszamy z mlekiem i wodą mineralną. Dodajemy przesianą mąkę, tłuszcz, sól i cukier (jeśli używamy). Wszystkie składniki
Pogotujmy.plIndyk pieczony, sałata rzymska i buraki – pomysł na lunch do pracy Codzienny problem, to co zjeść kolejnego dnia w pracy ;) Tak, też tak czasem masz ? Jeśli tak zapraszam na kolejny przepis do lunchboxa . Indyk pieczony, sałata rzymska i buraki – to wylądowało w moich pudełkach ostatnio. Indyk pieczony mój ulubiony czyli z rozmarynem, do tego ziemniaczki(...)przyrumieniać. Do pudełka zapakowałam po kawałku indyka, ziemniaki i sałatę. Na drugie śniadanie : jogurt zmiksowałam z borówkami i nasionami słonecznika. Popołudniowa przekąska to jeden mały gotowany burak pokrojony na plasterki, na nim serek Bieluch i posypana całość nasionami słonecznika. Indyk pieczony, sałata rzymska i buraki – pomysł na lunch do pracy
Kuchnia na wzgórzupiżmowej 1/2 grejpfruta Kolacja pomidory z cebulą i koperkiem ryż z kalafiora z marchewką Dzień trzeci Śniadanie: szklanka letniej wody z sokiem z 1/2 cytryny sok z kiszonych buraków z marchewką zielone smoothie II śniadanie: kiszone rzodkiewki sałatka: pomidory, cebula, liście szpinaku, surowy kalafior + sok z cytryny lub ocet jabłkowy, przyprawy, świeże zioła Obiad: zielony ogórek i marchewka pokrojone(...)cytryny 1 szklanka zakwasu buraczanego podgrzanego do 40 stopni C. Koktajl z zielonego ogórka, jabłka i imbiru II śniadanie: surówka z kapusty z marchewką rzodkiewki Obiad: chłodnik z buraków spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym Podwieczorek: kiszona kapusta ze startą marchewką i cebulą 1 porcja wegańskiej szarlotki Kolacja: grillowana cukinia z warzywami po grecku sok wielowrzywny
Kulinarne przygody Gatity