wady będą oto mieć praktyczne zastosowanie! - Natenczas gdy Majchrowski zadął na rogu! (A o dziwo, u Majki jeszcze nie było niepokojącego, w kuchni smogu...) Zabrałam się ja do mordowania buraka za pomocą obieraka. Następnie mój zapał klęknie- nie mam do buraka wegańskiej omasty! A na pohybel! Będzie zwykłej "12tki Krasnegostawu"-śmietanowej pasty:) Boć to i ja nie w pełni(...)smaku sosu sojowego, w śląskiej prostej kuchni mi przecież nieznanego. Fantazjuję o owym egzotycznym smaku, nawet w domowym hamaku. Więc kiedy barwy piękne, od kuli złocistej jaglanej po burak kubistyczny poukładałam ....mało się ze szczęścia nie popłakałam i nie posmarkałam. Wkładam (nie na łopacie drogi bracie:) ale na widelcu do buzi to westchnienie i jakie pierwsze me wrażenie? Kula
Food SquareSKŁADNIKI: 1 kg sera twarogowego na sernik 150 g twarogu koziego 150 g sera koziego w plastrach 3 ugotowane buraki (około 600-700 g) 4 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka suszonej bazylii garść listków świeżej bazylii 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia PRZYGOTOWANIE: Wcześniej ugotuj buraki lub kup już ugotowane (ta opcja jest dla tych, których(...)mnie ochota na takie ciasto nadejdzie od tak i muszę je zrobić od razu). Ugotowane buraki pokrój w kostkę (wcześniej należy je obrać jeżeli gotowaliście je sami). Umieść w naczyniu miksującym thermomixa (lub zwyczajnego miksera). Miksuj do uzyskania gładkiej masy na najwyższych obrotach 15 s/ obr.10. Następnie dodaj pozostałe składniki i powtórz czynność przedłużając czas miksowania do 2 minut
ClauditteMissCookingNiedawno robiliśmy ćwikłę . Przy tej okazji postanowiliśmy zrobić także tarte buraki w occie. Zwykle robimy takie na zimę, stanowią doskonały dodatek do obiadu. Ale pomyśleliśmy, że i teraz jest dobry moment na to, bo być może przyda Wam się ten przepis do wykorzystania na wielkanocny stół. Takie buraczki byłyby niezłym dodatkiem do świątecznego śniadania. Potrzebujemy: około(...)buraków 1 i 1/4 szklanki cukru (około 275 g) 1 szklanka octu (około 250 g) 4,5 łyżeczki soli Buraki zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości. Może to potrwać nawet ponad godzinę. Po ugotowaniu lekko przestudzamy i obieramy ze skórki. Ścieramy na tarce na grubych oczkach lub za pomocą melaksera. Do startych buraków dodajemy ocet, cukier i sól. Próbujemy
Marder&Marder ManufactureChcecie zaskoczyć gości na wielkanocnym śniadaniu? Koniecznie podajcie im fioletowe jajka. Barwione naturalnie przy pomocy buraków. Wyglądają fantastycznie, a farbowanie tylko nieznacznie wpływa na ich smak :) Polecamy Czas przygotowania: cała noc Ilość porcji: 3 jajka Składniki: 3 ugotowane jajka 1 burak Burak gotujemy około godzinkę, aż będzie miękki. Wodę z gotowania zlewamy do miski i dorzucamy pokrojonego na kilka(...)kawałków buraka. Wkładamy obrane jajka i zostawiamy na całą noc w lodówce. W między czasie dobrze jajka przemieszać ze dwa razy. Rano* wyciągamy z wody i otrzymujemy jajka o pięknej fioletowej barwi. Idealnie nadają się do podania z pastą lub do sałatki. *Nie zostawiamy jajek zbyt długo w wodzie bo będą pęcznieć i pękać
Kolizje Smakówszklanką mleka lub kefiru smakują wybornie. SKŁADNIKI: 400g mięsa mielonego wieprzowego, 1 łyżeczka soli czosnkowej, 1 jajko, 2 łyżki bułki tartej, 1 kg ziemniaków, 2 marchewki, 1 duży burak ćwikłowy, 2 cebule, 200g kiełbasy cienkiej, 4 łyżki smalcu, oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Mięso mielone przekładam do miski. Dodaję jajko, bułkę tartą, sól czosnkową oraz odrobinę soli i pieprzu(...)Dokładnie łączę wszystkie składniki. Z masy formuję małe okrągłe klopsiki. Klopsy smażę na rumiano na rozgrzanej oliwie. 2. Warzywa obieram. Ziemniaki kroję na ćwiartki. Buraka kroję w półplasterki. Cebulę kroję w piórka. Marchewkę i kiełbasę kroję w plasterki. 3. Na dno garnka wrzucam pokrojony smalec. Następnie do garnka nakładam porcję ziemniaków, buraka, marchewki, cebuli oraz kiełbasy. Oprószam solą
Tradycyjna kuchnia KasiPaszko! Zespół "BP" walczy w służbie jadła! Więc poddaj się, lub do kuchni marsz! Mniam! To fakt! Różowe bułki buraczane Przepis na ok. 14-16 bułek Potrzebujemy: 3 małe buraki 1-1,5 szklanki mleka sojowego niesłodzonego (odrobinę z tego zostawiamy do posmarowania bułek na koniec) 4-5 szklanek mąki pszennej 50 g drożdży świeżych 5 łyżek oleju sól(...)łyżeczki cukru 1/3 szklanki ciepłej wody sezam + opcjonalnie nasiona lnu do posypania Przygotowanie: 1. Buraki gotujemy ok. 30-40 min, aby zmiękły. Im mniejsze, tym czas gotowania krótszy. Po ugotowaniu czekamy, aż ostygną, obieramy i kroimy na mniejsze części. 2. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i dodajemy cukier. Odstawiamy na 10 minut i czekamy, aż zaczną reagować
Bananowe PoleZdrowo, kolorowo i wiosennie :), buraki w luksusowym wydaniu z suszoną śliwką i czosnkiem, w wersji light używamy jogurtu naturalnego, a dla tych co kalorii nie liczą proponuje dodać majonez. Składniki: - 5 średnich buraków - 2 ząbki czosnku - 12 suszonych śliwek - 3 łyżki jogurtu naturalnego lub majonezu - 1 łyżka soku z cytryny - sól - pieprz Po sprawdzone śliwki zapraszam na stronę www.Skworcu.com.pl(...)Buraki gotujemy w łupinach, lekko solimy wodę, studzimy i obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do startych buraków dodajemy drobno pokrojone śliwki, skrapiamy sokiem z cytryny, wyciskamy czosnek przez praskę i łączymy z jogurtem i przyprawami. Podajemy ze świeżym szczypiorkiem
Apetyczna babeczkaChociaż nie zawsze miał idealną barwę. Tym razem się udało. Nawet trzymając się tych samych zasad, nie zawsze uda się uzyskać identyczny efekt. Składniki (na 3 porcje): 3 małe buraki 1,5 litra wody 1 litr dobrze doprawionego rosołu na mięsie ziele angielskie, liść laurowy 1-2 ząbki czosnku łyżeczka świeżej posiekanej natki pietruszki, opcjonalnie suszonej pieprz mielony jeśli(...)stworzyć sytsze danie dodaj na koniec lub bezpośrednio na talerz pokrojone warzywa z rosołu i ugotowane na twardo jajko, możesz też podać z pierogami lub tradycyjnie z uszkami Przygotowanie : Buraki obierz, najlepiej w rękawiczkach. (Umyć ręce po soku z buraków to bardzo trudna sprawa... ). Gotuj w całości, do miękkości. na wodzie, bez soli. Wyciągnij je z barszczu. Nie przejmuj się
Anioszek w kuchniumiarem. W codziennym menu nie może zabraknąć zdrowych tłuszczów oraz białka – ich idealnym źródłem są łatwo dostępne i pyszne ryby Graal®. Dziś propozycja na pyszną sałatkę z dodatkiem pieczonego buraka, gotowanego na parze brokuła z nutą świeżego ogórka. Dodatek tuńczyka sprawi, że sałatka będzie nad wyraz syta i z charakterem! Składniki w dowolnych proporcjach puszka tuńczyka w kawałkach Graal(...)burak pieczony w piekarniku ogórek świeży pomidorki koktajlowe lub śliwkowe brokuł gotowany na parze szpinak baby mix sałat glassa sojowa z octem balsamicznym z Modeny listki bazylii i czarny sezam do dekoracji Najpierw upiecz buraka w piekarniku do miękkości, obierz, pokrój na plasterki i odstaw na bok. Międzyczasie ugotuj różyczki brokuła, odstaw do wychłodzenia. Ogórka obierz ,przekrój wzdłuż i usuń
Z Kuchni Do KuchniSmaczna, prosta w przygotowaniu sałatka warstwowa śledziowa z burakami, ziemniakami, cebulą i jajkiem to idealna propozycja dla wielbicieli śledzi. Sałatka doskonale prezentuje się na świątecznym stole a dzięki poszczególnym warstwom zyskuje niepowtarzalny smak. składniki na 6 porcji 450 g filetów śledziowych w oleju 2 czerwone cebule 3-4 ugotowane buraki 3-4 ugotowane ziemniaki 4 jajka ugotowane(...)majonezu pęczek szczypiorku czarny pieprz sól przepis Obrane i wystudzone ziemniaki ścieramy do miski na tarce o dużych oczkach. Do drugiego naczynia ścieramy obrane ze skórki i wystudzone buraki. Odsączone z oleju śledzie kroimy w kostkę lub paski a następnie przekładamy na dno szklanej miski. Obraną cebulę drobno siekamy i posypujemy nią śledzie. Kolejną warstwą sałatki są równomiernie rozprowadzone ziemniaki
Smakowite Daniajest trudno zauważyć, że ostatnio mam fazę na buraki. Niezmiernie żałuję, że tak późno odkryłam ich cudowne właściwości . Staram się kilka razy w tygodniu przygotować coś z buraków. Zupy-kremy są to moje ulubione pozycje. Nie mówiąc o sokach ,czy koktajlach. Dziś na dzień dobry, stawiający na nogi, pyszny koktajl. Przygotujecie go szybko, pod warunkiem, że macie już wcześniej upieczone(...)buraki w piekarniku. Jeśli macie, to obierzcie i przygotujcie ten koktajl , bo na serio warto. Składniki 3 buraki pieczone, obrane 3 jabłka 2 natki pietruszki jeśli małe, lub jedna olbrzymia 1 mango 2 łyżki soku z acerola łyżka brązowego cukru trzcinowego demerara SYMBIO łyżka nasion chia Składniki umyj, pokrój w kawałki. Wrzuć do blendera, nalej soku z acerola. Wsyp
Z Kuchni Do KuchniKochani, przedstawiam Wam pyszny i wspaniały sok z buraka i pietruszki. Buraka właściwie nie trzeba przedstawiać- choć biedny , niedowartościowany chowa się wstydliwie w skrzynkach warzywniaków. Jest cudowny, aromatyczny i bardzo wartościowy. O pietruszce nie wspomnę! Powinniśmy pić soki wyciskane, bądź blendowane. Miałam szczęście, że wpadła mi w ręce super książka Beaty Pawlikowskiej "Soki i koktajle świata"nakładem Edipresse Książki(...)tylko przepisy na płynne lekarstwa, ale również coś w rodzaju pamiętnika suto okraszonego barwnymi fotografiami. Zapierające dech w piersi opowieści suto zakrapiane zdrowiem! Dziś przygotuję sok z buraka i pietruszki, idealny dla dzieciaków, wspaniały dla każdego kto ceni sobie dobre samopoczucie. Będzie potrzebna sokowirówka lub wyciskarka, której nota bene nie mam jeszcze, nad czym ubolewam, bo wiem jak dużo tracę
Z Kuchni Do KuchniJeśli sałatka śledziowa, to koniecznie z burakiem. Kojarzy mi się ze Świętami, bo tylko wtedy pojawiała się na naszym stole, choć moja wersja jest nieco inna. Przygotowuję ją kiedy mam ochotę i na śledzie i na sałatkę, to połączenie jednego z drugim. :-) Jest dość czasochłonna, ale zapewniam, że warto. 200g filetów śledziowych w oleju 3 ziemniaki 2 buraki 3 jajka(...)łyżki majonezu pieprz 1. Filety śledziowe moczymy w wodzie przez około 30 minut. Osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, kroimy na kawałki o szerokości około 1 cm. 2. Buraki i ziemniaki w mundurkach myjemy i gotujemy do miękkości. Jajka gotujemy na twardo. 3. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, buraki obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Jajka kroimy
Szefowa kuchnipotrzebujemy? 4-5 filetów śledzia jabłko - wg autorki kwaskowate ale ja użyłem słodkiego i pasowało zdecydowanie. lepiej jak będzie twarde 1 czerwona cebula łyżeczka chrzanu tartego 2-3 małe buraki 4 łyżki oleju rzepakowego 1 zielony ogórek 1 łyżka octu jabłkowego (ja użyłem winnego bo jabłkowego nie miałem) 1 łyżeczka miodu kwaśna śmietana (kilka łyżek) pieprz, sól Jak robimy? Buraki(...)kroimy w drobną kostkę. Mieszamy śledzie, jabłka, cebulę i ogórek. Dodajemy olej, chran i pieprz. Mieszamy i wstawiamy do lodówki dla przegryzienia się smaków Podajemy tatar na plastrach buraka a na wierzch dodajemy łyżkę śmietany. Pycha
Snejkusiowe Przepisywrócić do dzielenia się z Wami moimi kulinarnymi wybrykami. Tęskniliście chociaż trochę? Zacznę od przepisu, którego wynik w postaci zdjęcia publikowałem 1 stycznia na FB. Czego potrzebujemy? -około 8 buraków obranych, pokrojonych w plastry maks cm-we; im mniejsze buraki tym lepsze (4 buraki na porcję) -łosoś wędzony na zimno ok 150 gramów na porcję -twaróg półtłusty 250 gramów -śmietanka(...)pieprz -kilka kropel soku z limonki Zaczynamy. Cztery łyżki oliwy łączymy z dwiema łyżkami octu cydrowego (można go zastąpić np jabłkowym). Solimy i pieprzymy do smaku i mieszamy z burakami. Plastry układamy na ruszcie ,(lub na papierze do pieczenia skropionym oliwą; jednak w tym wypadku będzie trzeba je przewracać w połowie pieczenia), i wkładamy do piekarnika góra-dół
BaRepas