burak - 4917 przepisów (strona:122/328)

Śledź pod pierzynką czyli buraczki rządzą 454

Nigdy nie zrobiłam śledzia pod pierzynką z innego przepisu. Ten towarzyszy mi od 12 lat i tak pozostanie :) Składniki: 1/2 słoika śledzi wiejskich (ok. 330 gramów) 3 buraki 1 duża cebula lub cebulka, która znajduje się w słoiku wraz ze śledziami - osobiście wolą właśnie tę ze słoika majonez, najlepiej kielecki, ponieważ jest świetnie przyprawiony sam w sobie 4 łyżki startego(...)żółtego sera 3 listki laurowe 1 płaska łyżeczka pieprzu szczypta soli Buraki gotujemy w wodzie doprawionej listkami laurowymi, solą i pieprzem, a po wystudzeniu należy zetrzeć na tarce o dużych oczkach Jeśli używamy cebulę taką nie ze słoika to należy pokroić ją w kostkę Śledzie również kroimy w kostkę W szklanym naczyniu (wówczas ładnie widać układane warstwy) wykładamy składniki

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Walentynkowe ciasto czekoladowe z dodatkiem czerwonych buraków 226

całe noce całe dnie, od świtu, aż do zmroku tak zawsze jak co roku..ale słodko się zrobiło… a ciasto nas jeszcze dosłodziło. Składniki: 300 g ugotowanych na miękko buraków, 200 g mąki pszennej, 1 ½   łyżeczki sody oczyszczonej, ¼ łyżeczki soli himalajskiej, 4 łyżki kakao,  100 g czekolady gorzkiej, 3 jaja, 300 g cukru trzcinowego, 1 łyżka cukru(...)wanilią, ½ łyżeczki aromatu waniliowego, 200 ml oleju rzepakowego, ponadto: 100 g gorzkiej czekolady, cukier puder,   masło do wysmarowania formy,   mąka do oprószenia formy. Przygotowanie: Ugotowane i wystudzone buraki trzemy na najdrobniejszej tarce lub miksujemy. Przygotowujemy wcześniej suche składniki, czyli łączymy mąkę z kakao, sodą i solą. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, pozostawiamy do przestygnięcia, ale ma być płynna

Moniki Smakołyki
Barszcz z pasztecikami 183

Składniki: 250 g mąki pszennej 5 łyżek kwaśnej śmietany szczypta soli pół kostki masła suszone grzyby kiszona kapusta 2 cebule 1kg buraków 5 ząbków czosnku 2 liście laurowe 2 marchweki 1 pietruszka ćwiartka selera pieprz w ziarenkach kilka ziarenek ziela angielskiego sól 2 łyżki octu 1-2 łyżeczki cukru (do smaku) Przygotowanie: Buraki i cebulę obrać (w rękawiczkach) pokroić(...)ząbki czosnku. Zalać gorącą przegotowaną wodą i 2 łyżkami octu. Zostawić na 2 dni niech się zakwasi. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i dodać po dwóch dniach do buraków. Ja dolałam jeszcze więcej wody. Przyprawić kilkoma ziarenkami ziela angielskiego, pieprzu, cukrem i w razie potrzeby jeszcze octem. Dosolić do smaku i trzymać na małym ogniu, aż się mocno podgrzeje

Gaździnka warzy
Pieczone buraki z czosnkiem 147

Składniki: 5 małych buraków 2 duże ząbki czosnku kilka kropel oleju sól, pieprz Przygotowanie: Buraki obrać pokroić w ćwiartki. Ułożyć na sreberku, przyprawić solą, pieprzem i kilkoma kroplami oleju. Czosnek nie obierać, rozgnieść go nożem i dodać do buraków. Szczelnie zawinąć w sreberko i włożyć do pieca na 30 min nagrzanego do 180 st C. Dobrze smakują z pieczoną rybą

Gaździnka warzy
Pierwsze danie - Buraki 139

Składniki: 5 średnich buraków 2 żółte cebule jedna czerwona łyżeczka octu jabłkowego bulion warzywny 1-2  ząbki czosnku szczypta tymianku (opcjonalnie) łyżka masła sól, pieprz Przygotowanie: Buraki (nie obrane) owinąć folią, piec w ok 180 °C przez godzinę. Cebulę obrać i pokroić w większą kostkę. Zeszklić w garnku na maśle z czosnkiem, dodać obrane i pokrojone w kostkę buraki

Gaździnka warzy
łosoś na czerwonej poduszce-----salmone su un cuscino rosso 172

czerwony burak   2 łyżki oliwy z oliwek    1 łyżka czerwonego octu winnego                oliwa  1łyżeczka soli morskiej        pieprz do smaku   1 łżeczka startej skórki cytrynowej(...)Ugotowany burak pokroić na plastry . Następnie oliwę z oliwek wymieszać z octem winnym i zalać pokrojone plastry.Na rozgrzanej patelmi obsmażyć plastry buraka ,  wyłożyć na talerz. Posypać solą sól morską z otarta skórką cytrynową.Na plastry wyłożyc rybę.          salmone su un cuscino rosso

w mojej kuchni
Pierogi z burakami i grzybami 154

takim połączeniu. A szkoda bo są naprawdę przepyszne! Składniki: Na ciasto: 300g maki pszennej tortowej żółtko jajka 160ml gorącej wody 50g miękkiego masła szczypta soli Na farsz: 3 średnie buraki około 10 suszonych grzybów łyżka masła sól, czarny pieprz Okrasa: 2 łyżki oliwy z oliwek 2 duże białe cebule Wykonanie: Farsz:Buraki szorujemy, osuszamy i zawijamy w folie aluminiową. Pieczemy(...)piekarniku w 180 stopniach przez 1h. Studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Grzyby moczymy prze noc małej ilości wody. Gotujemy i drobno siekamy. Łączymy z burakami i łyżka roztopionego masła. Doprawiamy sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Ciasto: Z mąki, żółtka, masła, wody i szczypty soli zagnieść jednolite, elastyczne ciasto. Cieniutko rozwałkować i wykroić koła. Na środek

Pyry na Gaz
BURACZANE PLACUSZKI 145

końcu muszę spełniać zachcianki moich testerów kulinarnych.  Ale dzisiaj nie o tym :) Zabieram ze sobą do pracy buraczane placuszki, a Was zostawiam z przepisem. SKŁADNIKI: 3 średnie buraki 3 średnie ziemniaki 1 szalotka 2 ząbki czosnku 1 jajko 1 łyżka maki sól, pieprz ziołowe ziarenka smaku olej śmietana A jak to zrobić: Buraki ugotować do miękkości, obrać ze skóry(...)zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce do ziemniaków. Buraki i ziemniaki przełożyć do miski, dodać pokrojoną w kostkę szalotkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dokładnie wymieszać z jajkiem i mąką doprawiając solą, pieprzem i ziarenkami ziołowymi. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Podawać z odrobiną gęstej śmietany

Kuchnia w opałach
CIASTO Z BURAKÓW 157

Przeglądając blogi kulinarne natrafiłam na blog Trochę inna cukiernia , a w nim na przepis na ciasto buraczkowe. Z sympatii do buraków postanowiłam przepis wypróbować. Ciasto jest bardzo ciekawe w smaku, z każdym kęsem pozwala na odkrycie kolejnego aromatu. Nie udało mi się jednak uzyskać pięknego buraczkowego koloru wewnątrz, ale i tak polecam. SKŁADNIKI: 1 szklanka tartych buraków (surowych, startych(...)Ciasto wylać do wysmarowanej, małej tortownicy (18 cm.).  Piec w 180 stopniach przez ok. 30 minut (do suchego patyczka). Ciasto polałam lukrem cytrynowym białym i zabarwionym sokiem z buraka

Kuchnia w opałach
SAŁATKA Z PIECZONYCH BURAKÓW Z KALAFIOREM I CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM 164

przyniesie nam produkty o cudownych barwach. Dzisiaj proponuję sałatkę w moim ulubionym kolorze, przełamaną zielenią czosnku niedźwiedziego, który otrzymałam od Małgosi z Bon Appétit Małgorzaty SKŁADNIKI: 2 średniej wielkości buraki kilka różyczek kalafiora 10 listków czosnku niedźwiedziego 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego sól pieprz kolorowy oliwa A jak to zrobić: Buraki umyć, przekroić na pół, skropić oliwą(...)wstawić (w zamkniętym naczyniu żaroodpornym) do nagrzanego piekarnika 170 stopni na około godzinę. Kalafior podzielić na małe różyczki i ugotować al dente. Upieczone buraki obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Dodać kalafior i posiekane listki czosnku. Doprawić solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać razem z jogurtem i majonezem

Kuchnia w opałach
Zupa gulaszowa wg Brasileiro - wersja druga 194

prezentowaliśmy zupę która przypominała zupę dla teściowej, dzisiaj jej druga odsłona. Składniki na 10 osób: - 0,8 kg kg mostka wołowego (z kośćmi) - 4 ziemniaki niewielkie - 4 marchewki - 2 buraki - 2 średnie cebule białe - 1 duża czerwona papryka - 3 ząbki czosnku - opakowanie kolendry świeżej - 2 duże łyżki kuminu - 2 łyżki octu białego (może być mniej jeśli nie lubimy) - 3 kostki(...)momentu, gdy mięso lekko się nam podsmaży. Dodajemy gorącą wodę, aby przykryła mięso i warzywa. Gotujemy 20 minut. Po 20 minutach dodajemy  skrojone w drobną kostkę buraki. Gdy buraki już dodane kroimy również w kostkę marchewkę.  Znów gotujemy 20 minut. Po tym czasie na samym końcu wrzucamy ziemniaki (też pokrojone w kostkę). Zupę gotujemy do momentu aż ziemniaki

Smaki Brazylii
Zupa buraczkowa 156

Pamiętajmy im więcej wysiłku włożymy w ugotowanie dobrego rosołu tym zupa będzie smaczniejsza. Nie polecam tutaj pójścia na skróty i użycia rosołku z kostki. Składniki: 2 l rosołu 5 buraków z łodyżkami 5 ziemniaków 4 marchewki ( mogą być z rosołu) 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 18% (opcjonalnie) Wykonanie: Buraki i ziemniaki kroimy w równą kostkę. Łodyżki buraków kroimy na małe

IMPRESJA SMAKU
Selerowe gratin z czerwonymi buraczkami - zimowa zapiekanka 219

Inspirowamny kuchnia francuską - prawdziwy przysmak,z prostych,wręcz banalnych składników.Świetny jako samodzielne danie,może stanowić przystawkę lub świetną przekąskę.Klasyk kuchni francuskiej gratin - proste,sycące danie.Zapiekanka z buraka i selera zatopiona w aromatycznym sosie beszamelowym z dodatkiem pora i lekką chrupiącą skorupką z przypieczonego sera.Dwa wspaniałe zimowe warzywa w roli głównej stanowią naprawdę pyszne danie nie tylko dla wegetarian.Zapraszam(...)przepisu. Składniki na 4 porcje: 2 małe lub 1 duży seler 500 g ugotowanych buraków 1/2 pora 1 ząbek czosnku 80 g twardego sera np.Gruyere 50 g masła 1 łyżka mąki 250 ml mleka 2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka gałka muszkatałowa sól,pieprz Wykonanie: selera umyć,obrać,przekroic na pół i pokroić w 0,5 cm plastry.Wrzucić do gotujacej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka z mozzarelli z karmelizowaną gruszką i pesto z buraka 216

łyżki syropu z agawy lub miodu, 50 ml białego wytrawnego wina,  1 łyżeczka octu winnego, szczypta kurkumy, listki tajskiej bazylii i czerwony pieprz do przybrania. Pesto: 4 małe buraki, 4 łyżki oliwy  Monini Classico Extra Vergine, 4 łyżki kremowego sera koziego, 4 łyżki prażonych płatków migdałów, 1-2 łyżka syropu z agawy, 1-2 łyżka octu balsamicznego, sól(...)pieprz do smaku. Przygotowanie: Buraki wyszorować, osuszyć, zawinąć w folię aluminiową, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 40 minut. Gruszkę obrać, pokroić w plastry (ok. 0,5 cm), zagotować z winem, octem winnym, 2 łyżkami syropu z agawy, przeciętymi na pół papryczkami i kurkumą. Gotować 5 minut aż sos zgęstnieje. Buraki obrać, pokroić w mniejsze kawałki, zmiksować

SzczyptaSmaQ
Sałatka z buraczków i marynowanych karczochów 191

Pora na smaczne i zdrowe buraczki. Dziś w formie sałatki. Połączyłem gotowane buraki z serem feta oraz marynowanymi karczochami w oleju słonecznikowym. W efekcie uzyskałem lekką, a zarazem sycącą sałatkę, którą możecie również zaserwować w formie przystawki. Czas przygotowani:  10 min.Porcja dla 3 osóbKoszt przygotowania: 11,00 złSKŁADNIKI:4 ugotowane buraki200 g marynowanych karczochówser fetaszczypiorek2 łyżeczki oliwy(...)oliwek1 łyżeczka soku z cytrynypieprz biały mielonyszczypta soliPRZYGOTOWANIE:Ugotowane buraki kroimy w półksiężyce i przekładamy do miski. Dodajemy marynowane karczochy i posiekany szczypiorek. Polewamy oliwą z oliwek. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i białym pieprzem. Mieszamy i przekładamy na talerz. Na koniec posypujemy serem feta. Smacznego

kulinarnyJa