burak - 4917 przepisów (strona:115/328)

Zupa krem z buraków 150

Sycąca kremowa zupa z buraków podawana z kleksem gęstej śmietany i szcypiorkiem, smaczna na ciepło i zimno. Składniki: 5 buraków ziemniak marchewka 1/2 selera cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz sok z cytryny oliwa lub olej szczypiorek gęsta śmietana Cebulę i czosnek drobno pokroić. Buraki i pozostałe warzywa obrać i pokroić na kawałki. W garnku rozgrzać oliwę, podsmażyć na niej

wyzwania kuchenne
Jak zrobić różowe jajka wielkanocne? 204

Dzisiaj kolejna propozycja na wielkanocne jajka, klasyczne jajka na twardo w nowej, kolorowej odsłonie. Jak zrobić różowe jajka wielkanocne? To nic trudnego, wystarczy mieć zakwas z buraków lub koncentrat z buraka, oraz ugotowane na twardo i obrane ze skorupek jajka. Intensywność różowego koloru jajek jest zależny od kilku czynników: skoncentrowania zakwasu, czasu moczenia jajek w zakwasie i od wielkości samych(...)środku i miały tylko różową powierzchnię, dlatego jajka moczyły się w zakwasie tylko godzinę. Składniki : 5 jajek ugotowanych na twardo i obranych, ok. 1 szklanki domowego zakwasu z buraków , może być kupny koncentrat, ale wtedy trzeba go wymieszać z wodą. 1 łyżka domowego octu jabłkowego (może być kupny) Przygotowanie : Ugotowane jajka bez skorupek wkładamy do słoika, zalewamy je zakwasem wymieszanym

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Różowe jajka 148

zrobić takie różowe jajka wystarczy zamoczyć je w soku lub koncentracie z buraków. Możemy użyć domowego lub kupnego koncentratu. Możecie także sami zrobić taki roztwór, wystarczy, że ugotujecie buraki w wodzie z odrobiną octu. Im mocniejszy koncentrat i czas moczenia, tym kolor będzie ciemniejszy i bardziej intensywny. U mnie moczyły się dosyć krótko (ok. 15 minut)  w zalewie(...)koncentrat buraczany lub zalewa z buraczków, do dekoracji: rzeżucha, szczypiorek, czerwony pieprz. Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Zalewamy zimną wodą. Po ostudzeniu obieramy i zalewamy koncentratem lub zalewą z buraków. Jeśli jajka nie są całe zakryte, to po 15 minutach odwracamy je, tak by druga strona teraz była zamoczona. Im dłużej będziemy moczyć, tym kolor będzie ciemniejszy- bardziej fioletowy

Aga w kuchni
Tarta z karmelizowaną cebulą, burakiem i kozim serem na cieście francuskim 177

tylko mam dzień lenia, robię mega szybką tartę z ulubionymi składnikami. Taka tarta sprawdzi się równie dobrze, gdy nawiedzą nas niespodziewani goście. Dziś wersja z moją ukochaną karmelizowaną cebulą, burakiem i kozim serem. Składniki: 1 płat ciasta francuskiego 1 ugotowany burak – obrany i pokrojony w cienkie plastry 200 g sera koziego – podpuszczkowego dojrzewającego – startego na tarce(...)pieczenia). Boki zawiń do środka i przyciśnij widelcem. Ciasto będzie się kleić więc warto mieć obok mąkę i ‚maczać’ w niej widelec. Na cieście ułóż karmelizowaną cebulę, plastry buraka, posyp tartym kozim serem. Dopraw solą i pieprzem. Piecz w temperaturze 200 C przez około 15 – 20 minut – do momentu aż ciasto będzie miało złoty kolor. Odstaw do przestygnięcia. Na cieście

Moja pasja smaku
Sokowirówka, czy warto? 169

moją Aurę. Fantastyczne uczucie! Z samego rana pobiegłam do sklepu i do koszyka pakowałam marchewki, pomarańcze, jabłka, wujka samo zło (czyt, seler naciowy, tak ochrzcił go mój syn), buraki itd. Ludzie tak dziwnie na mnie spoglądali jak na taśmę kasy wykładałam wielką górę owoców i warzyw, a ja? Nie będąc dłużna przyjrzałam się im, ha! po dwie marchewki mieli(...)części można myć w zmywarce I co ja o tym sądzę? Moc jak najbardziej ok, nie sądzę aby potrzebna mi była większa. Sokowirówka świetnie radzi sobie zarówno z twardym burakiem, selerem naciowym, czy świeżymi ziołami. Dodatkowo sprawdziłam jak poradzi sobie z rozmrożoną uprzednio czarną porzeczką. Testy zdała na 5+, tym bardziej, że ja do podajnika wkładam po kilka owoców

Blondynka Gotuje
Gnocchi na bazie pieczonych buraków z orzechami i jogurtem. 163

language:EN-US;} Dziś w propozycji włoskie gnocchi, które bardzo przypominają nasze polskie kopytka :) Przepis zainspirowany jednym z popularnych programów kulinarnych, lecz w trochę innej wersji Składniki: -> 2 buraki -> 250g ziemniaków -> 1 jajko -> 75 g mąki -> 1 łyżka tartego parmezanu ( można pominąć) -> sól, pieprz, tymianek, -> garść orzechów włoskich -> jogurt naturalny Wykonanie: Nagrzewamy(...)piekarnik do 180C i pieczemy buraka owiniętego w folię przez około godzinę. W tym czasie gotujemy ziemniaki w mundurkach ( dzięki czemu wchłoną one mniejszą liczbę wody i zredukuje to ilość użytej mąki). Buraka obieramy ze skórki i blendujemy na gładką masę.   Ugotowane ziemniaki obieramy ze skórki i rozgniatamy. Dodajemy tarty parmezan, jajko oraz przyprawy. Wszystko ze sobą mieszamy

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Sałatka z buraków z gruszką 93

buraki, 2 twarde gruszki, garść orzechów włoskich, garść prażonych pestek dyni, sos: 2 łyżeczki musztardy francuskiej, 1 łyżeczka miodu, sok z 1/2 cytryny, 4 łyżki octu winnego (u mnie z kwiatów czarnego bzu), 4 – 5 łyżek oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, kolendra, Buraki umyć, zawinąć w folię aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę. Odstawić(...)plasterki, w poprzek gruszki. Skropić sokiem z cytryny. Do miseczki włożyć musztardę, miód, ocet i resztę soku z cytryny. Dokładnie wymieszać. Mieszając dalej, wlewać olej. Na talerzu ułożyć plasterki buraka i gruszki. Polać sosem. Posypać pestkami dyni, posiekanymi orzechami i listkami kolendry.     zastawa

królestwo garów
Marynowane jajka 132

roku zawsze staram się, żeby na świątecznym stole pojawiło się jakieś nowe danie. Oto ono, czyli marynowane jajka w burakach. Prawda, że cudne ? Jajka możemy podać z majonezem, sosem tararskim lub z  chrzanem śmietankowym . Marynowane jajka Czas przygotowania: 8 godzin Składniki: 6 wiejskich dużych jajek 2 duże buraki(...)szklanki wody 1 szklanka octu 10% 2 listki laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka cukru majonez koperek i kiełki do przybrania Wykonanie: Buraki kroimy w plastry, wkładamy do garnka, dodajemy wodę, ocet i wszystkie przyprawy. Doprowadzamy do zagotowania i gotujemy przez 10 minut. Wywar odcedzamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Jajka gotujemy na twardo, zalewamy zimną

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z czerwonym jajem 218

sałatkę z czerwonym jajem, której nie powstydzi się żadna Pani Domu!  Składniki na sałatkę (na 6 osób): 1 butelka soku buraczanego 1 mieszanka sałat włoskich  5 średnich buraków 6 jajek 4 kawałki chleba pszennego lub pszenno - żytniego  2-3 szalotki 200 gramów bekonu lub pancetty sól do smaku  oliwa z oliwek Składniki na dressing(...)smaku Wykonanie: Jajka ugotuj na twardo, wystudź, następnie włóż do pojemnika z sokiem buraczanym tak, aby płyn pokrył je w całości. Wstaw do lodówki na około 2 godziny.  Buraki umyj dokładnie, następnie osusz papierowym ręcznikiem i zawiń każdy osobno w folię aluminiową. Włóż do piekarnika i piecz na blaszce przez godzinę w temperaturze 180 stopni. Ostudź i obierz

Garniec Magalie
Placki buraczano-ziemniaczane 197

buraki są zdrowe :) Składniki 2 średnie buraki 3 nieduże ziemniaki 1 mała cebula 3 ząbki czosnku 4 łyżki mąki 1 jajko sól, pieprz   Sposób przygotowania Buraki zetrzeć … Czytaj dalej Placki buraczano-ziemniaczane

czarrna od kuchni
Barszcz ukraiński 165

polecam Wam pyszną, zdrową i pożywną zupę. Aby przygotować ją szybciej dodałam do niej fasolkę z puszki. Zaoszczędziłam w ten sposób czas na długie moczenie i gotowanie ;)  3 buraki 4 duże ziemniaki 1 pietruszka 2 marchewki kawałek selera kawałek kapusty włoskiej 2 małe cebulki ząbek czosnku puszka białej fasoli 1/2 szkl śmietany 1-2 łyżki octu/soku z cytryny(...)skrzydełka lub udko 1 łyżeczka kucharka liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz natka pietruszki do posypania Buraki szorujemy i pieczemy lub gotujemy do miękkości. Obieramy i ścieramy na tarce. W garnku zagotować 2 litry wody. Wrzucić skrzydełka, obrane marchewki, pietruszkę, seler, ząbek czosnku i nakłute nożem cebulki. Dodać liść laurowy, ziele ang., kucharek i gotować do miękkości. Wyjąć

Smakołyki Asi
Uszka z barszczem 194

cebule 3 łyżki bułki tartej 60ml oleju rzepakowego sól, pieprz do smaku Dodatkowo: masło do omaszczenia uszek Barszcz: 2,5l ugotowanego rosołu drobiowo-wołowo-warzywnego (przecedzonego przez sito) 10 buraków średniej wielkości 1 cebula 2 marchewki 1 pietruszka 2 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu 2 ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny lub 2 łyżki octu winnego(...)sobą. Podobnie postępujemy z drugą częścią ciasta. Uszka gotujemy w osolonej wodzie ok 2 minuty od momentu wypłynięcia, a następnie polewamy stopionym masłem i delikatnie mieszamy.  4. Obrane buraki, marchewki, pietruszkę, cebulę, czosnek, ziele angielskie, ziarna pieprzu oraz liście laurowe zalewamy 2,5 litrami wody. Stawiamy na małym ogniu. Po ok 30 minutach dodajemy ocet winny. Gotujemy do miękkości

Kuchnia w czekoladzie
Różowe kopytka z boczkiem 128

wtorkowe popołudnie polecam przepis na pyszne buraczkowe kopytka z boczkiem. Ich przygotowanie zajmuje kilka chwil, a efekt końcowy jest znakomity.  SKŁADNIKI: 600g ziemniaków, 1 średni burak ćwikłowy, 1 i 1/3 szklanki mąki, 1 jajko, 200g boczku surowego, sól. PRZYGOTOWANIE: 1. Buraka gotuję do miękkości we wodzie. Obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach. Ziemniaki obieram, gotuję do miękkości(...)osolonej wodzie. Odcedzam i przeciskam przez praskę. 2. Ziemniaki oraz startego buraka przekładam na stopnicę. Dodaję mąkę oraz jajko. Zagniatam ciasto. Z ciasta formuję wałeczki, które następnie kroję na ukos. Kopytka wrzucam na gotującą się osoloną wodę. Gotuję 5 minut od momentu wypłynięcia. Odcedzam i wykładam na talerz. 3. Boczek kroję w cienkie paski. Podsmażam na rumiano. Boczkiem okraszam kopytka

Tradycyjna kuchnia Kasi
Cudowny buraczany koktajl z mango,bananami ,kiwi i jeżynami 112

schowajcie w lodówce. Jest pyszny, jest gęsty , daje uczucie sytości na długo, dodaje energii, oczyszcza. Piję go często, bo u mnie w lodówce zawsze są upieczone w folii buraki. Składniki na 2-3 porcje 2 kiwi golden 2 banany 2 jabłka 4 małe buraki upieczone w folii dojrzałe mango chłodny napar z czystka garść jeżyn melasa z trzciny cukrowej(...)Skworcu mięta do dekoracji Najpierw upiecz buraki w folii do miękkości. Obierz, wystudź. Wszystkie składniki odpowiednio umyj, obierz. Wrzuć do blendera, zostaw kilka jeżyn do dekoracji. Wlej około 350 ml naparu z czystka możesz mniej, zależy ile dasz buraczków, dosmacz melasą z trzciny cukrowej. Zmiksuj na pulpę. Udekoruj jeżynami i miętą. Pij na zdrowie i na dobre samopoczucie. Pij wtedy

Z Kuchni Do Kuchni