burak - 4917 przepisów (strona:130/328)

Zakwas z buraków 164

Zakwasu z buraków używam do przygotowania czerwonego barszczu. Jest bardzo aromatyczny. Należy go przygotować ok. 5-7 dni przed gotowaniem barszczu. Buraki obrać i pokroić w dość cienkie plastry. Przełożyć

Bullio
Pęczotto buraczane 149

poznać wiele właściwości odżywczych warzyw i owoców. Dodatkowo im intensywniejsza barwa, tym większa zawartość danego pigmentu i silniejsze jego działanie. Dlatego u mnie na talerzu zawsze tęczowo i różnorodnie. Buraki czerwone jak sama nazwa wskazuje zaliczamy do grypy warzyw czerwonych. Swój kolor zawdzięczają takim barwnikom jak: likopen wzmacniający serce i obniżający poziom cholesterolu, antocyjany wzmacniające naczynia krwionośne oraz betalainy poprawiające(...)odporność i spowalniające starzenie. Dzisiejsze pęczotto poza tym, że zawiera zdrowe buraki to jeszcze jest smaczne, proste i cieszące oko. W kolorach siła. A jaki jest Wasz ulubiony kolor w kuchni? Na koniec chciałabym Wam przypomnieć o 10% rabacie na produkty Ambition na hasło ZDROWA-JESIEŃ w sklepie DAJAR (rabat obowiązuje do 31.12.2017r.) Składniki (2-3 porcje): 1/2 szklanki

Fitsweet.me
Pęczotto buraczane 165

poznać wiele właściwości odżywczych warzyw i owoców. Dodatkowo im intensywniejsza barwa, tym większa zawartość danego pigmentu i silniejsze jego działanie. Dlatego u mnie na talerzu zawsze tęczowo i różnorodnie. Buraki czerwone jak sama nazwa wskazuje zaliczamy do grypy warzyw czerwonych. Swój kolor zawdzięczają takim barwnikom jak: likopen wzmacniający serce i obniżający poziom cholesterolu, antocyjany wzmacniające naczynia krwionośne oraz betalainy poprawiające(...)odporność i spowalniające starzenie. Dzisiejsze pęczotto poza tym, że zawiera zdrowe buraki to jeszcze jest smaczne, proste i cieszące oko. W kolorach siła. A jaki jest Wasz ulubiony kolor w kuchni? Na koniec chciałabym Wam przypomnieć o 10% rabacie na produkty Ambition na hasło ZDROWA-JESIEŃ w sklepie DAJAR (rabat obowiązuje do 31.12.2017r.) Składniki (2-3 porcje): 1/2 szklanki

Fitsweet.me
Hummus z pieczonymi burakami 124

Lubicie hummus? Ja bardzo. Robię go często, w różnych odmianach. Dzisiaj wersja z pieczonymi burakami. Moim zdaniem bardzo udane połączenie. 3 szkl ( 600 g ) gotowanej ciecierzycy 2 szt. ( 350 – 400 g ) pieczone buraki 2 ząbki czosnku 4 – 5 łyżek soku z cytryny 3 łyżki ( 70 g ) tahini

Polska Zupa
Zdrowa sałatka „ryżowa” – bez ryżu:) 157

łyżki mieszanki oleju rzepakowego z dodatkiem oliwy z oliwek Wielkopolski sól, pieprz szczypta kurkumy szczypta słodkiej mielonej papryki szczypta ostrej mielonej papryki większa szczypta oregano 1/2 pieczonego buraka 1/4 op. sera feta pestki dyni lub słonecznika 2-3 duże garści rukoli Sos: 3-4 łyżki jogurtu greckiego 2-3 łyżki posiekanego koperku 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki(...)łyżce zimnej wody. Doprawiamy do smaku szczyptą słodkiej i ostrej papryki, szczyptą kurkumy, oregano, solą oraz niewielką ilością pieprzu. Na talerzu rozkładamy rukolę. Na niej rozkładamy zawartość patelni. Buraka kroimy na cieniutkie półplasterki, rozkładamy na talerzu. Ser feta kroimy w kostkę, posypujemy po wierzchu sałatki. Pestki dyni lub słonecznika prażymy na rozgrzanej, suchej patelni, posypujemy po sałatce. Do jogurtu greckiego

Smaki Na Talerzu
Sałatka z pieczonych warzyw korzeniowych 290

idealnym dodatkiem do obiadu, ale równie dobrze może stanowić główne danie. Gorąco polecam! Sałatka z pieczonych warzyw Składniki :  3 marchewki 2 pietruszki lub pasternak pół selera 3-4 buraki sól, pieprz oliwa ocet balsamiczny Przygotowanie :  Piekarnika nagrzać do 180 stopni. Wszystkie warzywa obrać i pokroić w plastry (marchewkę i pietruszkę wzdłuż, buraki i selera najpierw przekroić na pół

Codzienne Gotowanie
Cukierkowy koktajl 212

Koktajl   #mus   - mandarynka  - 1/2 avocado  - pasternak  - 1/2 średniego buraka - banan - jabłko - 1 łyżeczka chia - łyżka zmielonych pestek z dyni Mandarynke , pasternak , burak i jabłko wrzucamy do sokowirowki. Do soku dodajemy chia i odstawiamy. Do wiorek dodajemy banan i avocado - blendujemy na gładką masę. Dodajemy sok z chia oraz zmielone pestki dyni. Dokładnie mieszamy. Podajemy

Szkrab Je Sam
Sałatka z pieczonych buraków i fety 164

Składniki: 2 pieczone buraki (przepis znajdziesz  tutaj  ) 200 g sera typu feta 1/2 cebuli cukrowej 4 jajka 2 garście rukoli 3 łyżki pestek słonecznika Sos: 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka soku z cytryny 1 ząbek czosnku sól, pieprz ziołowy Sposób wykonania: Jajka gotujemy na twardo.  Upieczone buraki, jajka i ser kroimy w średniej

Qchnia po prostu
Sałatka do pracy 178

ugotowanej kaszy jaglanej 2 łyżki ulubionego pesto 40 g mozzarelli orzechy włoskie Sałatka najlepiej wygląda w szklanym, wyższym naczyniu, dlatego proponuję przygotować ją w słoiku Zazynamy od buraków – ja na początek je obrałam, pokroiłam w kostkę, a następnie przełożyłam do garnka z wrzącą wodą i gotowałam ok. 20 minut. Po ugotowaniu odstawiłam je na 1h do przestygnięcia(...)wszystkie składniki mamy już gotowe, czas na łączenie – do słoika przełóż kaszę jaglaną, na nią wyłóż pesto, rozprowadzając go po całej powierzchni kaszy. Teraz kolej na mozzarellę, buraki i na koniec całość posypujemy orzechami włoskimi. Gotowe Smacznego

365 dni dookoła kuchni
Barszcz Ukraiński 178

zasmakuje zupa z tego przepisu. Serdecznie zapraszam do zapoznania się z przepisem. Przepis: (4 litry zupy) Składniki: 1/2 główki białej kapusty 5 ziemniaków 4 marchewski 6 buraków 2 białe części pora 4 ząbki czosnku sok z 1 połówki cytryny 2 puszki butter beans/ fasola piękny jaś (razem 800 g fasoli)  pęczek naci  pietruszki 2 liście laurowe(...)ziela angielskie 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego pieprz, sól, kostka grzybowa, dowolne zioła (lubczyk, majeranek) 4,5 litra wody Wykonanie: 1. Buraki i marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce na średnich oczkach. 2. Por myjemy i kroimy w cienkie talarki 3. Wkładamy do garnka warzywa, dodajemy liście laurowe i ziela angielskie oraz kostkę grzybową i nastawiamy na małym ogniu

Mój pomysł na
Wegański chłodnik z botwinki, ogórka i rzodkiewki 190

mnie na Facebooku i przypnij pina na Pintereście ! Wegański chłodnik z botwinki, ogórka i rzodkiewki Drukuj Porcje: 2 porcje Czas przygotowania: 35 minut Składniki: 2 marchewki 2 pietruszki 1 burak 2 gałązki lubczyku liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego 0,5 l wody 8 liści botwinki 2 ogórki gruntowe 6 rzodkiewek 4-6 listków mięty 1 ząbek czosnku(...)schłodzonego, płynnego mleka kokosowego (lub jogurtu wegańskiego ) sok wyciśnięty z 1,5 - 2 cytryn szczypta soli szczypta świeżo zmielonego pieprzu Przygotowanie 1 Marchewki, pietruszki i buraka dokładnie myję i obieram a następnie kroję w półcentymetrowe plasterki. 2 Pokrojone warzywa umieszczam w garnku, dodaję lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie i zalewam ok. 0,5l przefiltrowanej wody, tak aby wszystkie warzywa były

Book of spells
Zupa słoneczna 167

żółtych warzyw. Do swojej zupy wrzuciłam: Kukurydzę – z dwóch małych, surowych kolb odcięłam ziarna kukurydzy; nie tylko nadały zupie charakterystyczny smak, ale pozostały jędrne i chrupiące. Żółte buraki – które są wyjątkowo słodkie, ale nie tak dominujące w smaku, jak buraki czerwone; dopełniły smak kukurydzy Żółtą paprykę – której smak i zapach przebijał się delikatnie przez słodycz pozostałych składników

Kucharzyca
SURÓWKA Z BURAKIEM I KISZONĄ KAPUSTĄ 261

Zawsze lubiłam buraki, ale ostatnio ich smak wyjątkowo za mną chodzi, co dzień jem kilka sztuk i ciągle mi mało ;) Lubię buraki pieczone, w zupie, na surowo, ukiszone, na słodko w ciastach czekoladowych... Dziś moja propozycja to sałatka. Czytaj więcej

Kasia Sarna
Barszcz czerwony z domowym makaronem 159

Składniki: na zupę: 3 duże buraki, 2 duże marchewki 2 udka z kurczaka, 2-3 ziela angielskie, 2-3 liście laurowe, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki cukru sól, pieprz do smaku. na makaron: 2 szklanki mąki, szczypta soli, 1 jajko, kilka łyżek letniej wody Przygotowanie: Buraki i marchewkę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy razem z kurczakiem

Lena Gotuje
Marynowane buraczki, cudowne w smaku ! 207

Marynowane buraczki są cudownym dodatkiem do dań, do chrupania tak o na co dzień – bardzo zdrowe ! Ja je robię wtedy kiedy mam na nie ochotę, na całe szczęście buraki dostępne są w sklepach cały rok:) Gdy tylko przyjdzie mi ochotę kupuję buraki i zaczynam przygotowanie. Tak naprawdę już drugie dnia są gotowe i pyszne :)   Marynowane buraczki 5 buraczków

Kuchnia na wzgórzu