Kotlety warzywne z kurczakiem 115kaszy gryczanej; 250 gramów liści szpinaku; 1 marchewka; czerwona cebula; cytryna; mięso z wcześniej ugotowanego kurczaka; natka pietruszki; 2-3 ząbki czosnku; 1-2 łyżki mąki kukurydzianej; mąka pszenna; bułka tarta;... Artykuł Kotlety warzywne z kurczakiem pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia Tomka
Klopsiki cielęce w sosie koperkowym 106koperkowym. KLOPSIKI CIELĘCE W SOSIE SKŁADNIKI 400 gramów cielęciny; 200 gramów surowej, białej kiełbasy; 30 gramów wędzonej słoniny; 2 duże pęczki koperku; 1 jajko; słodka mielona papryka; 1 łyżka bułki tartej; 2 duże łyżki masła; dwie łyżki mąki; 2 szklanki bulionu... Artykuł Klopsiki cielęce w sosie koperkowym pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia Tomka
piegusek na białkach 101końcu dodajemy przestudzone masło i miksujemy tylko do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do foremki ok. 10×30 cm (dno wyłożone papierem do pieczenia, boki natłuszczone i obsypane bułką tartą). Pieczemy w ok. 180 st. C do tzw. suchego patyczka, przez ok. 40 min. Upieczone i wystudzone ciasto możemy oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem cytrynowym
Domowy Smak Jedzenia
Domowe brioszki 109często, bo wbrew pozorom przygotowanie ciasta nie jest wcale skomplikowane. Jest to ciasto drożdżowe z dużą ilością masła, któremu zawdzięczają swój aromat dodatkowo większa ilość jajek niż w tradycyjnych bułkach czyni ją lżejszą i delikatną. Świeża brioszka najlepiej smakuje z konfiturami albo z miodem. We Francji często podaje się z nią fois gras . Ja lubię podawać ją z różnymi dodatkami
Cynamonowe szczęście
Śledzie po cygańsku 136lubię na ogół robić wieczorem, gdyż po przygotowaniu pozostawiam je na noc w lodówce. Śledzie po cygańsku serwuję z dodatkiem pieczywa, podane zwłaszcza ze świeżo-pieczonym chlebem bądź bułką smakują rewelacyjnie. Zapraszam do sięgnięcia po poniższy przepis na śledzie po cygańsku i mam nadzieję, iż Wam posmakują. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Śledzie
MeCooks
Muffinki z wiśniami 98Jajko, mleko, olej, sól i cukry wymieszać razem. Mąkę, proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Następnie wszystko razem wymieszać na jednolitą masę. Foremki do muffinek wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Wlać ciasto do połowy wysokości, wrzucić kilka wiśni i przykryć pozostałym ciastem. Piekarnik nagrzać do 200 C i piec około 20 minut. Przestudzić i polać górę lukrem. Smacznego. Wykonanie
Kuchnia Pokoleń
Klopsiki z tofu 104serwuję klopsiki jest puree z selera oraz buraczki lub domowa sałatka ze słoika, która akurat wpadnie mi w ręce. Chcesz zrobić bezglutenowe pulpeciki z tofu ? Nie ma problemu! Zamień bułkę tartą na jej bezglutenowy odpowiednik lub na mąkę z płatków owsianych, a sos sojowy na sos tamari. W sosie zamiast mąki pszennej możesz użyć dowolnej mąki bezglutenowej (z wykluczeniem mąki
Blendman
Krokiety z mięsem idealne do barszczu 101KROKIETY Z MIĘSEM SKŁADNIKI 1 kilogram łopatki wieprzowej; 400 gramów surowego, wędzonego boczku; warzywa korzeniowe, jak na rosół; 2 duże cebule; 3 duże; wiejskie jajka; bułka tarta; sól, pieprz; przepis na krokiety z mięsem do barszczu Artykuł Krokiety z mięsem idealne do barszczu pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia Tomka
Burger ze śledziem bałtyckim 111BURGER ZE ŚLEDZIEM SKŁADNIKI 10 surowych filetów śledziowych; kilka liści sałaty lodowej; 2 duże, miękkie bułki z sezamem; 1 posiekana czerwona cebula; garść ogórków z sałatki szwedzkiej (ogórki ze słodko-kwaśnej zalewy); pęczek świeżego koperku; 200 gramów surówki coleslaw; mąka pszenna; olej do smażenia; sól, pieprz; przepis na burger ze śledziem bałtyckim Artykuł Burger ze śledziem bałtyckim pochodzi z serwisu
Kuchnia Tomka
Kurczak w pięciu smakach panko pokryty 132gramów mrożonego groszku; 100 gramów czerwonej fasolki z puszki; pół łyżeczki mielonej kurkumy; przyprawa „chińskie pięć smaków”; sól, pieprz; mąka pszenna; 1 wiejskie jajko; panierka panko lub zwykła bułka tarta; przepis na kurczaka w pięciu smakach Artykuł Kurczak w pięciu smakach panko pokryty pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia Tomka
Bakłażan pieczony z mozzarellą 102BAKŁAŻAN PIECZONY Z MOZZARELLĄ SKŁADNIKI 2 średnie bakłażany; 1 kulka mozzarelli; kilka łyżek zwykłej bułki tartej lub panko (japońska jej wersja); czerwona papryczka chilli; garść świeżych liści bazylii; oliwa extra vergine; 2 ząbki czosnku; garść natki pietruszki; sól, pieprz; przepis na bakłażan pieczony z mozzarellą Artykuł Bakłażan pieczony z mozzarellą pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia Tomka
Pizzerinki 112Takie małe pizzerinki to idealna bułka na śniadanie, kolację, do zabrania ze sobą do szkoły czy pracy, ale także super opcja na każdą imprezę, gdzie potrzebujemy takich dań do chwycenia w rękę. Pizzerinki są fantastyczne od razu po upieczeniu, ale ja lubię je też jak wystygną i z wielką ochotą zjadam na zimno. Możesz je także upiec, ale nie rumieniąc
nietylkopasta.pl
Frytki z selera 102Seler! Skarbnica mocy. Pamiętam z dzieciństwa, gdy tata kroił nam ogromne selery w plastry i smażył jak kotlety w jajku i bułce tartej. To był smak! Dlaczego warto jeść selery? Seler korzeniowy zawiera wiele składników mineralnych, m.in. potas, żelazo, magnez oraz witaminy, ma niską zawartość cholesterolu i tłuszczów nasyconych i jest doskonałym źródłem ryboflawiny, wapnia, witaminy B6, magnezu, fosforu
Latosiowydom
Tort cytrynowy z mascarpone 111mieszam za długo. Tylko do połączenia się składników. Piekarnik nagrzewam do temperatury 170 stopni C, a tortownicę wyścielam papierem do pieczenia (lub smaruję cienką warstwą masła i oprószam bułką tartą). Następnie wylewam masę biszkoptową. Wstawiam na środkową półkę nagrzanego piekarnika. Piekę w temperaturze 170 stopni C z termoobiegiem przez około 30 minut . Kategorycznie nie wolno otwierać piekarnika podczas pieczenia biszkoptu
Ania gotuje