dziesiątkę. Roladki wyszły rewelacyjne! 500 g schabu wieprzowego Sól Pieprz 100 g świeżego szpinaku baby 5 łyżeczek sosu czosnkowego Folwark (klik) 50 g żółtego sera Pęczek natki pietruszki 0,5 szklanki bułki tartej 2 jajka Schab kroimy w 1 cm płaty. Każdy rozbijamy dość cienko, przyprawiamy solą i pieprzem. Każdy płat smarujemy 1 łyżeczką sosu czosnkowego. Szpinak dokładnie(...)myjemy. Układamy sporą ilość na każdym płacie mięsa. Na wierzch kładziemy plasterek sera. Całość dokładnie zwijamy w ciasny rulon. Natkę pietruszki bardzo drobno siekamy. Mieszamy z bułką tartą. Roladki panierujemy w jajku i bułce z pietruszką. Staramy się aby na roladce zostało jak najwięcej natki. Smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni
VioletoweKucharzeniekotlet, dzięki dodatkowi wielu przypraw jest bardzo aromatyczny. Całość moim zdaniem wyszła bardzo smakowicie. Jak burger, to tylko domowy. ;-) 1 bułka do hamburgera 125g mięsa mielonego 1 liść sałaty 3 plastry pomidora 3 plastry czerwonej cebuli 1 plaster żółtego sera garść czerwonej fasoli z puszki garść kukurydzy konserwowej 1/4 czerwonej papryki 1/2 papryczki chilli ketchup sól, pieprz, czosnek granulowany, oregano(...)kotleta. Smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. 2. Bułkę podgrzewamy na suchej patelni, przekrawamy na pół. Obie części smarujemy ketchupem. Układamy kolejno: sałatę, kotlet, ketchup, ser, kukurydzę, fasolę, paprykę, pomidor, cebulę. Przykrywamy drugą częścią bułki, przebijamy patykiem od szaszłyka by burger zachował formę
Szefowa kuchniSkładniki ser twarogowy, 400g mąka pszenna, 300g jajko, 1 szt Dodatkowo bułka tarta masło śmietanka kwaśna miód cynamon cukier Przygotowanie Ser mielimy, albo używamy mielonego sernikowego. Dodajemy jajko i mąkę. Zagniatamy ciasto, formujemy wałeczki i kroimy pod skosem na małe kawałeczki. Wrzucamy do osolonego wrzątku. Gotujemy 10 minut od czasu wypłynięcia pierożków na powierzchnię. Podajemy z bułką tartą usmażoną
Gotowanie moimi oczamiurozmaicą codzienne menu i na pewno każdemu posmakują. 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 2 ząbki czosnku szalotka kajzerka jajko 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka przyprawy gyros sól, pieprz do smaku ok 100 g żółtego sera 14 cienkich plasterków bekonu olej do smażenia Czosnek i szalotkę bardzo drobno posiekać, bułkę namoczyć w wodzie. Odciśniętą kajzerkę wraz z jajkiem, bułką
Smakołyki AsiBułki z pieczoną cebulą i serem to jedne z moich ulubionych jakie upiekłam. Pyszne i pachnące, nie trzeba ich polecać bo zaraz znikają z talerzy. Smaczne zaraz po upieczeniu jak i na drugi i trzeci dzień(...)bułeczki, które układamy na posypanej mąką blaszce. Pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia, następnie posypujemy tartym serem i lekko je nacinamy nożem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 *C, przez około 25 minut, po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 170* C. Kiedy bułki są ładnie wypieczone wyciągamy z piekarnika i studzimy. Smacznego. Aby bułki były gładkie i błyszczące przed pieczeniem
Kulinarne Fantazje MarioliStawiamy na gaz, dodajemy pokrojone grzyby. Gotujemy ok 10 min. I sos gotowy.Kroimy poledwice w wieksze kawalki I marynujemy w papryce, pietruszce, pieprzu, czosnku- ok 20 min.starty ser ok 100 gr , troche bulki tartej, jajko I pieprz- laczymy .Obsmazamy poledwice na patelni po 2 min z kazdej strony.W naczyniu zaroodpornym ukladamy poledwice, na kazda ukladamy "kapelusz" z seremwkladamy do nagrzanego
Smaki Edytycebuli 1,5 l dobrego bulionu ( ja użyłem cielęcego) 40 g sera żółtego twardego 3 łyżki masła 2 łyżki oliwy szczypta gałki muszkatołowej szczypta tymianku 1 łyżka mąki sok z połowy cytryny szczypta ostrej papryki sól na grzanki 6-8 łyżek oliwy z oliwek 2 razowe bułki szczypta soli sposób przyrządzenia W garnku roztapiamy masło, dodajemy do niego oliwę(...)przez piętnaście minut. Pod koniec gotowania do zupy dodajemy sok z cytryny , gałkę muszkatołową, tymianek, sól i ostrą paprykę. W tym czasie ścieramy żółty ser na tarce o grubych oczkach Bułki kroimy na dość grube części i przesmażamy je na rozgrzanej patelni z dodatkiem szczypty soli i 6-8 łyżek oliwy. Bardzo gorącą zupę rozlewamy do misek
Miód i pieprzFlamenquines Składniki. 6 szt. filet ze schabu 6 szt. szynka serrano 10 dag ser żółty 200 ml białe wino sól pieprz 1 jajko 2 łyżki mąka 4 łyżki bułka tarta Wykonanie. Cienkie filety ze schabu po około(...)każdy, zamarynować przez 1 godzinę w białym winie. Wyjąć, osuszyć, lekko rozklepać, doprawić. Na każdy plasterek schabu nałożyć, plaster szynki serrano i pasek żółtego sera. Zrolować, panierować w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na głębokim tłuszczu, najlepiej we frytkownicy
Kulinarny karnet Christopheradodatkiem startego sera, natki pietruszki, koperku czy szczypiorku. Polecam :) Składniki: * 15 ugotowanych na twardo jajek * 1 surowe jajko do środka * 3 łyżki bułki tartek do środka+ do panierki * garść startego na tarce o dużych oczkach sera * pół posiekanej natki pietruszki, koperku albo szczypiorku * sól(...)pieprz do smaku Wykonanie: Jajka ugotować na twardo, zetrzeć na tarce o dużych oczkach bądź przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Do jajek dodać starty ser i w moim przypadku była pietruszka, surowe jajko, bułkę tartą, sól i pieprz według uznania. Wszystko wymieszać. Formować kotleciki, lekko spłaszczyć. Obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej, smażyć kotlety z obu stron
Zrób to smaczniePIECZARKI W CHRUPIĄCEJ SEROWEJ PANIERCE Kto lubi pieczarki, proponuję spróbować prosty przepis na smaczną przystawką. Składniki: - 400 g pieczarek - 50g sera żółtego - 3 jajka - 2 płaskie łyżki mąki - 1/2 łyżeczki oregano - sól, pieprz - bułka tartą - olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Pieczarki oczyszczamy i pozbywamy się ich nóżek(możemy je wykorzystac np do przygotowania szybkiego sosu pieczarkowego(...)rozbełtujemy je widelcem. 3. Dodajemy mąkę 4. Przyprawy: sól, pieprz i oregano - dokładnie mieszamy. 5. Na koniec dodajemy natarty, na drobnej jarzynowej tarce, żółty ser - mieszamy. 6. Do osobnego talerza wsypujemy bułkę tartą 7. Pieczarki maczamy dokładnie w masie serowo jajecznej, a potem obtaczamy w bułce tartej 8. Smażymy na nagrzanym, średnim ogniu
Kulinarnie z Polką na Kresachjajku? Przepis na chleb w jajku z serem to nie tylko pomysł na ciepły posiłek. To także doskonały pomysł jak wykorzystać czerstwy chleb. Czerstwy chleb zapiekany to najprostszy sposób na to aby odświeżyć czerstwe pieczywo. Już się więcej nie zastanawiaj gdy masz czerstwy chleb co zrobić. Jak zrobić chleb z serem na ciepło ? Chleb smażony w jajku Tosty francuskie, grzanki(...)wykorzystanie starszego pieczywa. Smażąc w jajku chleb czy bułki można je przygotować na słodko jak i na wytrawnie. Chleb można usmażyć na patelni w jajku, ale tak samo zrobić pieczony chleb w piekarniku. Mogą to być tosty, jak zapiekanka z chleba czy zapiekanka z bułki. Chleb w jajku z serem Jeżeli chcesz odświeżyć chleb i szukasz przepisu na chleb
Dieta moja pasjapewno dużo zdrowszy. Mięso ma smak typowych dla Grecji przypraw a całość swój niepowtarzalny charakter. :-) 1 bułka do hamburgera 125g mięsa mielonego 100ml sosu tzatziki 1 liść sałaty 3 plastry pomidora 3 plastry czerwonej cebuli 1 gruby plaster sera feta 6 plasterków świeżego ogórka 5 czarnych oliwek ketchup sól, pieprz, czosnek granulowany, oregano, tymianek, chilli olej 1. Mięso mielone(...)smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. 2. Bułkę podgrzewamy na suchej patelni, przekrawamy na pół. Obie części smarujemy sosem tzatziki. Układamy kolejno: sałatę, kotlet, ketchup, ser feta, pomidor, ogórek, cebula, oliwki. Przykrywamy drugą częścią bułki, przebijamy patykiem od szaszłyka by burger zachował formę
Szefowa kuchniKoniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 4 porcje ) * makaron pełnoziarnisty pióra Lubella – 1 op * mleko – 150 ml * śmietana 30% – 125 ml * czosnek – 2 ząbki * ser żółty ( cheddar + ementaler + parmezan ) – 200 g * bułka tarta – 4 łyżki * oliwa z oliwek – 2 łyżki * świeża pietruszka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Makaron gotujemy ok. 4 minuty krócej niż wskazuje opis na opakowaniu. Mleko(...)sery i na wolnym ogniu gotujemy dalej cały czas mieszając ( aż sery się roztopią ). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, zalewamy ugotowany al dente makaron i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Całość wstawiamy do nagrzanego na 200 C piekarnika na ok 15 minut. Podajemy podprażoną na odrobinie oliwy bułką tarta i posiekaną pietruszką. Smacznego! Wpis powstał w wyniku współpracy z marką
Ostra na SłodkoKLIK Składniki: 10 jaj gotowanych na twardo 5 jaj surowych 3-4 cienkie parówki dobrej jakości u mnie Paryżanki-Pekpol 100 g sera żółtego 1/2 papryki czerwonej kawałek pora 3 łyżki bułki tartej duża szczypta gałki muszkatołowej sól do smaku pieprz młotkowany z kolendrą do smaku Sposób przygotowania: Jajka ugotowane na twardo obieramy(...)skorupek, trzemy na tarce jarzynowej o grubych oczkach, paprykę kroimy w drobniutką kostkę tak samo pora,łączymy wszystkie składniki razem wbijamy surowe jajka, wsypujemy bułkę tartą oraz dodajemy starty na drobniutko żółty ser, doprawiamy masę do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.Wyrabiamy masę dokładnie łyżką. Parówki obieramy z folii. Naczynie ceramiczne o wym 27/14 cm wykładamy papierem do pieczenia, rozkładamy
Wanilia i Kardamonbułka tarta Sposób Szpinak rozmróź, odciśnij wymieszaj z solą, pieprzem oraz czosnkiem. Filety opłucz, osusz, delikatnie rozbij. Na każdym płacie połóż porcję szpinaku i sera . Złóż na pół, obtocz w mące, jajku i bułce tartej. Smaż na rozgrzanej oliwie 20 minut na małym ogniu. Jeśli filety będą się otwierać podczas smażenia, można je spiąć wykałaczkami. Filety były z kurczaka
Kuchenne aromaty