Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 500 g zmielonej szynki wieprzowej 1 cebula 1 papryka 200 g pieczarek 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej 50 g sera żółtego sól, pieprz słodka … Czytaj dalej Pulpety w cieście francuskim
czarrna od kuchnipapryki ostrej 1 łyżka słodkiej papryki sól, pieprz kilka łyżek mąki olej do smażenia Fasolkę umyć, odciąć końcówki, ugotować al dente.Odcedzić. Mięso wymieszać z jajkiem, bułką tartą, mlekiem , startym serem i solą, pieprzem, tymiankiem i majerankiem.Formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego , obtoczyć w mące i usmażyć z każdej strony.Dodać posiekaną cebulę i czosnek, gdy się zrumienią wlać
Moje domowe kucharzenieZapiekanki posypać papryką i oregano a następnie ułożyć na blasze do pieczenia. Piec w temperaturze 180 o C przez około 5 - 7 minut, do momentu aż ser się roztopi a bułka będzie chrupka
Mama Gotujepomidorowy, jajko, białko, majeranek, obsmażoną cebulkę i pieczarki, bułkę tartą namoczoną w mleku. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Formować klopsy. Do miseczki wsypać tyle samo bułki tartej co potartego sera i obtoczyć klopsy. Na patelni rozgrzać olej i smażyć klopsy z dwóch stron na złoty kolor. Podawać z ziemniakami, lub jako danie na imprezy z dodatkiem zielonych sałat
Kuchnia Pokoleńusmażą w środku. (temperatura 64 st C w środku) Gotowe zdjąć z patelni i odstawić na ok 3 minuty. Podawać jak tradycyjny burger, w podgrzanej bułce z dodatkiem sałaty, sera i sosu pomidorowego, lub z dowolnymi, ulubionymi dodatkami . Smacznego! Uwagi: Mięso mieliłam w maszynce o oczkach
Stare GarySałatka z jajkiem, ogórkiem i kukurydzą 5. Kruche ciasto z truskawkami i budyniową pianką 6. Śmietankowo-kokosowe ciasto z porzeczkami 7. Sos słodko-ostry do słoików 8. Bułki z pieczarkami i serem 9. Zapiekanka makaronowa z pieczarkami, szpinakiem i mozzarellą 10. Sałatka z jajkiem, brokułem i kurczakiem 11. Sałatka grillowa z ziemniakami II 12. Snikers
My simple kitchenSkładniki: 1 filet z kurczaka bułka tarta 1 jajko sól, pieprz kilka plasterków sera kilka plastrów polędwicy wędzonej z kurczaka (lub innej) Fileta kroimy wzdłuż na plastry i rozbijamy tłuczkiem, posypujemy solą i pieprzem z każdej strony. Na kotletach układamy po plastrze sera i polędwicy. Zawijamy w roladki (zaczynając od zagięcia boków do środka - wtedy(...)ser nam nie wypłynie). Obtaczamy w jajku i bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju aż roladki będą złociste. Podajemy z ziemniaczkami i ulubioną surówką. Smacznego
Moje-pitraszenieCzasem i ja jestem kulinarnym leniem i robimy coś na szybko...dziś nadszedł ten dzień . Idealne danie na piątek. 400 g frytek 4 grubsze plastry sera żółtego (jajko i bułka tarta , sól, pieprz - panierka
Kuchcikowoasi...Kawałek mniepieczarek 1 cebula 3 jajka ugotowane na twardo 1 jajko pęczek natki pietruszki sól pieprz bułka tarta olej do smażenia Dodatki: 2 pomidory 12 mini bułek sałatka 12 plasterków sera topionego w plastrach ulubiony sos Czytaj dalej... Artykuł Mini burgery pieczarkowo-jajeczne pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smakukażdego z ulubionych przez nas dodatków będą smakować wyśmienicie :) Smacznego! Składniki: Pulpety: 500 g mielonego mięsa 1 jajko 1 mała cebulka 1 ząbek czosnku 3 łyżki tartego sera żółtego 3 łyżki bułki tartej lub kaszy manny sól, pieprz do smaku Sos: 800 g przecieru pomidorowego 1 marchewka 1 cebula 3 ząbki czosnku ok. 80 ml śmietany do sosów
psgotujemyprzekroić na pół i podpiec chwilkę w piekarniku, żeby były lekko cieplę i bardziej kruche. Wewnętrzne strony bułeczek posmarować ketchupem i ułożyć: Sałatę Plasterek pomidorka Kotlecika Ser żółty Ogórka Przykrywamy bułką i ozdabiamy tak, żeby zachęcić niejadka do zjedzenia J Z tej porcji mięsa otrzymamy ok 6 burgerów
The Sweet DamselŚniadanie dla którego warto wstać chwilę wcześniej. Zdecydowanie! Chrupiąca ciepła bułka, ze świeżą sałatą, serem pleśniowym, wyraźną nutą boczku i wyjątkowym akcentem marynowanych rzodkiewek w miodzie i occie. Z takim śniadaniem każdy dzień będzie udany
Milion SmakówCukrowa kukurydza i bekon są gwarancją , że sałatka będzie smaczna , zdrowa i sycąca. Jako dodatek proponuję bułki grahamki posmarowane topionym serem. Składniki ( 4 porcje ): bekon - 15dkg cebula - 2sztuki pieczarki - 25dkg olej - 2łyżki ostra musztarda - 1łyżka ocet winny - 1łyżka kukurydza konserwowa - 280g sałata lodowa - 130g pomidor - 2szt sól , pieprz cayenne Sposób przygotowania: Bekon i obraną cebulę kroimy w drobną kostkę. Pieczarki
Bazylia kontra Rozmarynkażdej posmarowanej połówce wykładamy pieczarki. Na nie ścieramy na drobnych oczkach żółty ser. Gotowe kajzerki zapiekamy przez około 10-15 minut w temperaturze 200 stopni (aż ser się roztopi a bułka stanie się chrupiąca). Gdy zapiekanki będą w piekarniku przygotowujemy sos czosnkowy. Majonez i jogurt mieszamy ze sobą, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem
My simple kitchenCukrowa kukurydza i bekon są gwarancją , że sałatka będzie smaczna , zdrowa i sycąca. Jako dodatek proponuję bułki grahamki posmarowane topionym serem. Składniki ( 4 porcje ): bekon - 15dkg cebula - 2sztuki pieczarki - 25dkg olej - 2łyżki ostra musztarda - 1łyżka ocet winny - 1łyżka kukurydza konserwowa - 280g sałata lodowa - 130g pomidor - 2szt sól , pieprz cayenne Sposób przygotowania: Bekon i obraną cebulę kroimy w drobną kostkę. Pieczarki
Bazylia kontra RozmarynPierwsze szparagi w tym roku, nie mogłam się oprzeć :) Zielone szparagi z jajkiem i mozarellą SKŁADNIKI: pęczek zielone szparagi 2 jajka na twardo ser tarty mozarella masło bułka tarta sól, pieprz, odrobina cukru Szparagi umyć, odciąć stwardniałe końcówki. Posypać solą oraz wysmarować masełkiem. Ułożyć na rozgrzanym grillu i grillować przez ok 3 - 4 minuty, aż delikatnie się przyrumienią,będą
MarciochaKucharzypieczywa pszennego jest to zresztą prawie takie same ciasto jak na pizzę (rożni się jajkiem) więc zapiekanka smakuje prawie tak samo jak pizza. Składniki: - stary chleb lub bułki - opcjonalnie pokrojony plasterek sera do ciasta (nie jest konieczny jak mi zostaje jeden to wrzucam) - jajko - mleko (parę łyżek do zalania chleba aby nasiąkł) - góra wedle uznania tak jak na pizzę
Lubczyk i Waniliagóry stożek, coś w rodzaju kapelusza pamiętając o tym, żeby nie przeciąć dna. Do środka wbić surowe jajko, przyprawić solą i pieprzem, posypać wcześniej startym żółtym serem. Przykryć odkrawaną częścią bułki, zapiekać w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 20-30 min. Tuż przed podaniem posypać szczypiorkiem. Smacznego
pieprzny smaczekSzybki i pyszny obiad "LENIWE" kluseczki z serem, polane masełkiem z bułką tartą, posypane cukrem... palce lizać. "LENIWE" SKŁADNIKI: 250 g twarogu, 70 g mąki, 50 g miękkiego masła, 2 jajka, 1 łyżka cukru, 2 łyżki masła + 2 łyżki bułki tartej + cukier. WYKONANIE: 50 g masła utrzeć z cukrem następnie ciągle ucierając dodawać jajka, potem twaróg i mąkę zagnieść
Kuchnia Beatyjaaaakie… W mojej kuchni szukam właśnie tych smaków i zapachów, więc tym razem „przywołam”… rogale drożdżowe z makiem. Jest to mój podstawowy przepis na wszelkie bułki, chałki, drożdżówki z serem, makiem, budyniem, owocami – z czym „dusza zapragnie”. Z poniżej podanego przepisu wychodzi ok. 18-20 szt. (to zależy od ich wielkości). Proporcje, oczywiście, proszę sobie dopasować
mojewypiekiinietylkoogniu, spryskać oliwą. Grillować burgery po 4 - 5 minut z każdej strony , do momentu aż się przypieka i usmażą w środku.Podawać jak tradycyjny burger w podgrzanej bułce z dodatkiem sałaty sera i sosu pomidorowego, lub z frytkami. Smacznego!Uwagi: Mięso mieliłam w maszynce o oczkach
Stare Garyudka z kurczaka ( duże )1 duża marchewka1 duża czerwona cebula200 g sera feta2 jajka2 łyżki bułki tartejsól do smakupieprz czarny do smakuczosnek granulowany do smakuchili do smakusłodka papryka ( do posypania )Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnisię ochoty? Szczególnie rano - brak apetytu doskwiera chyba większości z nas. Szybka pasta do kanapek będzie tutaj chyba wspaniałym rozwiązaniem i zastąpi nam tradycyjną bułkę z szynką lub serem :) Składniki: 1 wędzona makrela 2 ugotowane na twardo jajka 1 łyżka majonezu łyżeczka ostrej musztardy koperek lub szczypiorek pieprz czarny świeżo mielony Wykonanie: Jajka i obraną makrelę wrzucam
Walijskie PichcenieZamiast smażenia na tłuszczu godzinka w piekarniku. Wygodny sposób zwłaszcza gdy potrzebujemy przygotować większą ilość. 1 kg łopatki wieprzowej1 średnia cebula1 jajko1 bułka kajzerka1 łyżka smalcumleko kucharek, sól, pieprz, czosnek granulowanybułka tarta Do Nadziewania:np. żółty ser, kiełbasa, ogórek konserwowyKajzerkę namoczyć w mleku, a gdy rozmoknie odcisnąć. Cebulę pokroić, zeszklić na smalcu(...)Mięso zmielić razem z cebulą i kajzerką. Dodać jajko, przyprawić. Masę dokładnie wymieszać. Z masy mięsnej formować płaskie placki, kłaść na nich ser i kiełbasę pokrojoną w słupki, po czym formować ruloniki. Obtoczyć w bułce tartej i ułożyć na blaszce wyłożonej matą silikonową lub papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 1 godzinę
Praktyczna plbył dobrze doprawiony i świeży. Sos salsa był jednak trochę za mało ostry. Danie jest dość drogie, ale trzeba pamiętać o tym, że to mięso dobrej jakości. bułka, mięso wołowe, bekon, ser żółty, sałata, czerwona cebula, pomidor, ogórek konserwowy, sos czosnkowy, sos BBQ stek Angus z frytkami Żeby jeszcze lepiej zapoznać się z kulinarnym talentem kucharza postanowiliśmy zamówić jeszcze jedno
Pasja Smakumięsa wołowego zmielonego z niewielką ilością tłuszczyku :)pół cebulisól, pieprzWykonanie:Łaczymy wszystkie składniki, doprawiamy do smaku. Formujemy kotlety. Grillujemy ok 3 min. Do przygotowanej rano bułki dajemy mięso, plasterek sera, sałatę, cebulę, pomidor, ogórek kiszony- ketchup, musztarde czy majonez do wyboru I do smaku.Hamburger podałam z frytkami- by nie było :) Smacznego
Smaki Edytywczorajsze naleśniki, nafaszeruję je warzywami i domową fetą. Polecam zrobić te nadziane koperty. Składniki :* naleśniki * mieszanka dowolnych warzyw mrożonych - brokuł, marchewka, fasolka szparagowa* łyżka oleju kokosowego* domowy ser feta * ulubione przyprawy* bułka tarta* jajko* olej rzepakowy Przygotowanie :Rozgrzewamy olej kokosowy na patelni, wrzucamy warzywa i dusimy około 10 minut tak by zostały chrupkie, ale ugotowane. Można troszkę podlać wodą
Magiczne Życie Martyposypania Wszystkie składniki z listy ( poza parówkami i serem ) , wsypujemy i wlewamy do miski . Masło dodajemy po roztopieniu , ma być płynne ale nie gorące . Całość wyrabiamy na gładką masę , najlepiej użyć automatu do chleba . Wyjmujemy z miski , toczymy w rulon i kroimy w kawałki wielkości nieco mniejszej niż docelowe bułki ( bo przecież wyrosną ) . Układamy na lekko poprószonym mąką , papierze(...)minut .Parówki obieramy z celofanowej osłonki , każdą kroimy na trzy części , następnie nacinamy od góry prawie do końca , tak żeby po upieczeniu utworzyły nogi pająka . W bułkach robimy palcem dziurki , wsypujemy ser i umieszczamy pionowo naciętą parówkę , dociskając ciasto wokół niej palcami , żeby się nie wywróciła podczas pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 C , pieczemy około 30 minut
Ogrodnik w podróżypokryty pierzynką z cebuli i sera :)) Miliony kalorii! :) Ale smacznie. Czasem ... i tak być musi :)) Składniki: 4 kotlety schabowe 2 jajka bułka tarta olej sól pieprz 2 cebule starty żółty ser Wykonanie: Kotlety rozbijamy, posypujemy z obu stron solą i pieprzem. Panierujemy w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor
Walijskie Pichceniezrobił to mój M. Składniki na 6 roladek: 1 średnia pierś z kurczaka (0,5 kg) 6 plastrów masła 2 łyżki siekanego kopru 10 dag sera tartego sól, pieprz olej do smażenia jajko i bułka tarta do panierki Przygotowanie: Pierś dzielimy na kotlety i rozbijamy bardzo cienko. Każdy kotlet oprószamy solą, pieprzem. Kładziemy po plastrze masła, posypujemy koprem(...)odrobiną tartego sera żółtego. Zwijamy ścisło w roladki. Obtaczamy w jajku i bułce. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu, z każdej strony na rumiano. My spożyliśmy te pyszności z ziemniakami i fasolką z pary oraz pomidorowo ogórkową mizerią z jogurtem greckim.Cudownie prostolinijny zestaw obiadowy. Polecam
Kuchnia po mojemuMini roladki imprezowe, kilka 👀 chwil i gotowe, Polędwiczkę w plasterkach cienko rozbijamy, ser camembert, oliwki lub kapary dokładamy, które w roladki zwijamy i jajku, bułce obtaczamy. 💋 W oleju na złoty kolor wysmażamy i przekąskę już mamy. Ciepłe, zimne i tak smakują, a swoją wielkością zaskakują :) 💑👪 Mogą też być dodatkiem do dania głównego zastępując tradycyjnego(...)kapary. Polędwiczki zwijamy jak krokiety, zaczynamy od zgięcia krótszego boku, następnie do wewnątrz dłuższe boki i całość zwijamy. Dzięki temu ser będzie szczelnie zamknięty i nie wypłynie podczas smażenia. Roladki obtaczamy w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce. Smażymy na głębokim oleju po ok. 3 min z dwóch str. Przekładamy na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru tłuszczu
Moniki Smakołykipostanowiłam go troszkę urozmaicić. Podałam go z kulką z ziemniaków oraz bukietem surówek. Oto przepis: Składniki: - podwójna pierś z kurczaka - 2 większe pieczarki - 5 dag sera 2 łyżeczki masła -sól, pieprz, bułka tarta, jajko, olej do smażenia Wykonanie: Rozciąć pierś, rozbić na dwa kotlety, oprószyć solą i pieprzem. Pokroić w kostkę pieczarki i lekko je zrumienić. Na rozbite i przyprawione(...)kotlety nakładać pieczarki, łyżeczkę masła i ser pokrojony w kostkę lub grubsze paski. Zwinąć kotlety, można złączyć je wykałaczkami, maczać w jajku, następnie obtaczać w bułce tartej i smażyć na małym ogniu z każdej strony. Należy pamiętać, żeby powoli dość długo smażyć, żeby w środku mięso nie było surowe. Smacznego:) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined
dom-agi.plsól, pieprz jajko, bułka tarta Przygotowanie: Mięso dzielimy na kotlety i rozbijamy cienko.Kotleciki nadziewamy kaszą wymieszaną z orzechami. Układamy paski ogórka kiszonego i posypujemy tartym serem. Zawijamy ścisło w ruloniki. Obtaczamy w jajku i bułce. Smażymy na rozgrzanym oleju. Przynajmniej tak mi się wydaje, ze właśnie w taki sposób powstały te pyszności. Mąż zaserwował mi te fantastyczne zawijańce z ziemniaczkiem
Kuchnia po mojemusztuk 700 g pieczarek 1 cebula olej do smażenia 3 jajka ugotowane na twardo 200 g żółtego sera 1 surowe jajko 1/2 pęczka natki pietruszki 5-6 łyżek bułki tartej bułka tarta do panierowania 1 łyżeczka czosnku granulowanego czarny mielony pieprz sól przepis Obraną cebulę drobno siekamy. Oczyszczone pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na patelni z niewielką ilością(...)Ugotowane na twardo jajka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Żółty ser również ścieramy na tarce o dużych oczkach. Umytą i osuszoną natkę pietruszki drobno siekamy. W misce umieszczamy usmażone i wystudzone pieczarki z cebulą, następnie dodajemy starte jajka, żółty ser, posiekaną natkę pietruszki, surowe jajko oraz bułkę tartą, całość doprawiamy solą, sporą ilością czarnego pieprzu oraz czosnkiem granulowanym, wszystko
Smakowite DaniaSzkole Podstawowej nr 7 w Lubinie SKŁADNIKI (na dwie małe porcje) 200g białego sera chudego 150-200g mąki tortowej 1 jajko masło bułka tarta cukier, sól W misce rozdrobnić widelcem ser, dodać jajko i razem połączyć. Następnie dodawać mąkę i już ugniatać rękoma, jeśli konsystencja nadal będzie za lepka dodać kolejną część mąki. Utworzyć dwa płaskie wałki, pokroić
MarciochaKucharzysosu pieczarkowego I surówki zrobiła sie już prawdziwa uczta.Zaczynamy :) Składniki na 8 kotletów:600 gr mięsa mielonego200 gr pieczareksól, pieprz, paprikapół cebuli1 jajko4 łyżki bułki tartej2 ząbki czosnkunatka pietruszki2 łyżki startego sera Wykonanie:Myjemy I kroimy pieczarki - cieńko. Na niewielkiej ilości oleju obsmażamy je, aż do odparowania wody. Ok 5-10 min. Odstawiamy na bok. Mięso przekładamy(...)pieprz I paprykę. Wszystko dokładnie mieszamy Do usmażonych pieczarek dodajemy posiekaną natkę pietruszki.Mieszamy.Z porcji mięsa robimy placek, układamy troszkę sera żółtego I dodajemy pieczarki.Formujemy kulkę zamykając cały farsz w środku. Po uformowaniu wszystkich kotletów, obtaczamy je w pozostałej bułce tartej. Smażymy na średnim gazie na złoty kolor.Gotowe Kotlety gotowe, ja podałam je z sosem pieczarkowym - znajdziecie tutajSmacznego
Smaki Edytyakurat zalega w lodówce i odpowiada podniebieniom Waszych domowników. Czas start!. Porcja na 4 mini pizze. Czas przygotowania 15 minut. Składniki: - 2 duże płaskie bułki lub podpłomyki - 2 gałązki pomidorków koktajlowych - 4 plastry sera do tostów - 1 czerwona cebula - 8 plastrów boczku - 4 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego Sos: - 4 łyżki koncentratu pomidorowego - 2 ząbki czosnku - suszony majeranek(...)bazylia po pół łyżeczki 1. Koncentrat pomidorowy mieszamy ze startym czosnkiem i suszonymi ziołami. 2. Bułkę kroimy na połowę, smarujemy łyżką oliwy, następnie sosem pomidorowym. Układamy warstwami boczek, ser, cebula i pomidorki. 3. Gotowe pizze wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 220 C na ok. 10 minut. Smacznego
Apetyczna babeczkazamówię lub zdobędę ) zrobiłam go z piersi kurczaka. Taka wersja też jest dopuszczalna. Więc do działa - odmieniamy kotleta. Składniki: Dowolna ilość piersi z kurczaka Plastry sera żółtego Plastry szynki Sól pieprz Mąka Jajko Bułka tarta Olej Wykonanie: Piersi z kurczaka kroimy na plastry, rozbijamy przez folię aby nie uszkodzić mięsa. Posypujemy solą i pieprzem. Na każdego kotleta kładziemy plaster sera
Smaki Ewy