bulka - 3613 przepisów (strona:15/241)

Słodkie leniwe 264

smakowe zniosłyby tę monotonię.    Śmiać mi się chce za każdym razem kiedy je robię, bo do dziś nie kumam tego, dlaczego tak dużo ludzi je leniwe z bułką tartą podsmażoną na maśle. Jak można do pysznie delikatnych serowych kluseczek, które aż proszą się o polanie jogurtem naturalnym i posypanie cukrem, walić bułkę tartą? Za każdym razem mamy(...)mężem rozmowę o tej bułce i nadal nic z tego nie wynika. On lubi z bułką i już teraz toczymy spór, o to jak będziemy je serwować Małemu w przyszłości. Jestem przekonana, że bez bułki ;-)   Potrzebujesz:pół kilo sera białego półtłustegojajko1/2 - 3/4 szklanki mąki jogurt do polania i cukier do posypaniaCo robić? 1. Rozgnieść porządnie

Matka Żywicielka
Fish Burger 207

Składniki:bułka żytniafilet z ryby (ok. 100 g, np. sola, mintaj, tu: miruna)surówka z kiszonej kapusty (kiszona kapusta + marchewka + jabłko + trochę cebulki, cukru, oleju)sałatasos czosnkowy (tu: Heinz z plastikowej butelki - łyżeczka od herbaty)panierka: bułka tarta (1,5 łyżki), otręby pszenne (1 łyżka), jajko, trochę mąkiPrzygotowanie:1. Filet obtaczamy cienko w mące, następnie w jajku i w bułce(...)tartej zmieszanej z otrębami pszennymi (w jajku i w bułce możemy obtoczyć podwójnie)2.  Rybę pieczemy w naczyniu żaroodpornym (bez przykrycia) w temp. 180 stopni ok. 15 - 20 min (termoobieg, środkowy poziom piekarnika)3. Pod koniec pieczenia na patelni podpiekamy przekrojone połówki bułki (żeby były ciepłe i chrupiące, wedle uznania)4. Na połówkę bułki kładziemy: liść sałaty, upieczoną rybę

Malowane smakiem
Big Mac - domowy 348

słodko-kwaśnej zalewie z pewnego dobrze znanego niemieckiego dyskontu i zamiast octu winnego dodałam pół łyżeczki tej zalewy z ogórków :) dodatkowo potrzebne będą: - ogórek konserwowy - sałata rzymska lub lodowa - bułki do hamburgerów - ser topiony w plastrach Cheddar sałatę kroimy w paski, a ogórki w plasterki. PRZYGOTOWANIE: Wyjmujemy nasze kotlety z zamrażalnika i smażymy na patelni teflonowej, bez dodatku tłuszczu, kotlety(...)same wytopią tłuszcz. Bułki kroimy na 3 części i opiekamy na patelni też bez dodatku tłuszczu. Górę i dół opiekamy z jednej strony, a cześć środkowa z obu stron.  Gdy mamy już gotowe bułki, kotlety i pokrojone warzywa, nadszedł czas na składanie kanapki. Spód bułki smarujemy sosem --> kładziemy sałatę --> plasterek sera --> kotlet --> plasterki ogórka

Zainspiruj się kuchnią
Wciąż mam wyrzuty sumienia. 219

ulżyć w cierpieniach i tak powstał ogromny, mający miliard kalorii burger (zasłużył wcześniej był ze mną na spacerze). A cały sekret w cudownym sosie. Składniki (na 3 burgery): bułki do hamburgera 300g mięsa mielonego wieprzowego przyprawa do mięsa mielonego (tak z pół opakowania) jajko trochę bułki tartej sałata ogórek konserwowy pomidor cebula czerwona ser żółty (najlepiej topiony w plastrach) boczek(...)kilka pieczarek marynowanych pół cebuli trochę octu łyżka cukru sól pieprz toskańskie frytki: ziemniaki szałwia świeża tymianek świeży czosnek 5 ząbków sól morska olej Mięso mielone łączymy z jajkiem, bułką tartą  i przyprawami. Odstawiamy. Przekrawamy bułki i wstawiamy do piekarnika. Kroimy ziemniaki w grube słupki (wcześniej myjemy - zostają w skórce). Osuszamy i wrzucamy na zimny olej (oleju nie żałujemy

Brzuszki Łakomczuszki
Cudowne burgery 164

kolendry  1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu  1/2 łyżeczki soli morskiej  50 g tartego sera Bursztyn  1 łyżka musztardy  1 jajko  50 g tartej bułki  trochę tartej bułki do obtoczenia kotletów DODATKI: bułka pozostałe - co kto lubi, u mnie powstała wersja męska i damska: WERSJA MĘSKA: papryka marynowana podsmażony boczek dużo sera sałata plaster(...)dobra zacznijmy od burgerów. Drobno kroimy cebulę i szklimy na patelni. Do miski przekładamy mięso, ostudzoną cebulę, oliwę, zmielony kmin i ziarna kolendry, sól, pieprz, starty ser, musztardę, jajko, bułkę tartą. Wszystko delikatnie mieszamy. Następnie formujemy burgery, obtaczamy w bułce tartej i smażymy. Układamy składniki na bułce i wsadzamy na chwilę do piekarnika, żeby złapało temperaturę.  Smacznego

Brzuszki Łakomczuszki
PUSZYSTE BUŁECZKI ORKISZOWE - NAJLEPSZE 235

Już kiedyś wspominałam,że uwielbiam piec bułki i to nawet bardziej niż je zjadać. Bo choć niekiedy jedną zjem, to prawdę powiedziawszy nic sobie z  nich nie robię. Za to moja Rodzinka wprost uwielbia ! Ponieważ już od dawna nie kupuję sklepowego pieczywa, dla urozmaicenia domowego menu, co jakiś czas kombinuję i piekę nowe bułki. Dzisiejsze są wyjątkowo bez dodatku(...)ziaren (które uwielbiamy), bardzo podobne do sklepowych ale tylko z wyglądu. W smaku ich na szczęście nie przypominają. Rodzinka orzekła iż są to najlepsze bułki jakie dotychczas upiekłam, a trochę już ich było... Pyszne, puszyste, a zarazem bardzo konkretne, z dodatkiem mleka owsianego (które ostatnio dodaję gdzie tylko się da) i oliwy z oliwek - mają cudny aromat i rewelacyjny smak

Smaczne Zdrowe
Krokiety z mięsem mielonym i pieczarkami 431

już na patelni Farsz do krokietów: 500 g pieczarek 500 g mielonego mięsa (u mnie było to mięso z kurczaka) 1 średniej wielkości cebula 1 jajko ok. 3 łyżek bułki tartej (jej ilość zależy od tego, ile soku puszczą pieczarki) przyprawy: sól, pieprz, mielona słodka papryka, zioła prowansalskie Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z ok. 1/4 szklanki mleka bułka tarta olej(...)Kiedy pieczarki zaczną brązowieć i puszczać sok, dodajemy mięso mielone oraz przyprawy. Smażymy do chwili, kiedy mięso nie będzie surowe. Całość odstawiamy, by trochę przestygła. Wtedy dodajemy jajko oraz bułkę tartą. Farsz musi być gęsty i w miarę suchy, bez pływającej wody. Gotowy farsz Nadzienie układamy na środku każdego naleśnika, po ok. łyżce stołowej - czubatej, brzegi zawijamy do środka

Ratunku obiad
Niebanalne kotlety mielone vol. 2 + marchewka z porem 260

wieloma postaciami. Dlatego postanowiłam, że muszę dodać ten przepis na bloga. Dziś proponuję... Kotlety mielone z pieczarkami Potrzebujemy: 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie z kurczaka) sporą bułkę namoczoną wcześniej w wodzie 1 cebulę pokrojoną w małą kostkę 0,5 kg pieczarek 1 jajko przyprawy: pieprz, sól, granulowany czosnek, majeranek, bazylię, oregano (lub dowolne, ulubione zioła) bułkę tartą olej(...)zmiękną, a ewentualny sok, który puściły, odparuje. Wtedy zdejmujemy całość z gazu i doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem oraz ziołami. W misce mieszamy dokładnie pieczarki i cebulkę z mięsem, bułką oraz jajkiem. Jeśli masa jest nieco zbyt kleista i ciężko będzie się lepiło kotleciki, dodajemy trochę bułki tartej (ok. 3 łyżek powinno wystarczyć). Formujemy nie za duże kotleciki, które obtaczamy

Ratunku obiad
Tradycyjna kuchnia polska? Niezupełnie! 446

naszego menu. Chcecie wiedzieć co takiego wymyśliłam? Klopsiki curry w pysznym sosie z podanych składników wyszły 22 spore klopsiki Potrzebujemy: 500 g mielonego mięsa (u mnie z kurczaka) 1 bułkę kajzerkę 5 plasterków boczku ok. 5 cm świeżego imbiru 3 małe ząbki czosnku 1 jajko przyprawy: sól, pieprz, słodką mieloną paprykę, curry, cynamon płatki owsiane 200-300 ml mleka(...)płynnej śmietanki 12/18% (może być samo mleko) 1 kopiastą łyżkę mąki olej do smażenia Bułkę namaczamy w ciepłej wodzie. Boczek kroimy w małą kostkę (jeśli jest ze skórą, to ją odkrawamy), imbir i czosnek drobniutko siekamy. Na patelni najpierw podsmażamy boczek, a gdy zmieni się w chrupiące skwarki, dodajemy imbir i czosnek i przesmażamy całość jeszcze minutkę. Zestawiamy z ognia

Ratunku obiad
Kiełbaski miodowe z grilla 222

Cały cymes w glazurze - smaruję kiełbaski i pieczywo i tak piekę Czas : 15 minut Składniki : 2 kiełbasy śląskie gruby plaster sera Chedar 1 bułka typu pita Sos miodowy z czosnkiem Tao-Tao pieprz grubo mielony 2 łyżki oleju marynowane warzywa - pikle sałata - kilka listków Kiełbaski ponacinać delikatnie tak by się nie rozpadły. W nacięcia włożyć kawałki sera Chedar . Przez kiełbaski(...)przekłuć namoczony w wodzie patyczek do szaszłyków ( kiełbaski nie rozpadną się i łatwiej je potem nakładać ) .Bułkę przeciąć na pół .Posmarować  bułkę  ( przecięcie ) i kiełbasy olejem zmieszanym z Sosem miodowym z czosnkiem .Posypać bułkę grubo mielonym pieprzem . Piec na rozgrzanym grillu  kładąc bułkę posmarowaną częścią do spodu .Kiedy kiełbaski się zrumienią podawać z przypieczoną bułką ( od środka

Buniabaje w kuchni
Jajko zapiekane w bułce z serem, papryką i szczypiorkiem. 149

Jest to chyba najlepsza forma śniadania lub kolacji jaką ja lubię. Mam nadzieję, że wam także przypadnie do gustu. Na 2 porcję potrzebujemy: dwie duże bułki 130-150 g startego żółtego sera 2 parówki 2 łyżki roztopionego masła 1 małą czerwoną paprykę szczypiorek 4 jajka (po 2 na każdą bułkę) folię aluminiową Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.  Wierzch(...)bułki odkrajamy i wydrążamy środek. Środek bułki polewamy roztopionym masłem. Następnie kolejno układamy ser, parówki, paprykę, szczypiorek i znów ser. Bułkę zawijamy w folię i wbijamy jajka. Pieczemy w piekarniku około 15-20 min. Posypujemy szczypiorkiem. Smacznego

Kolejny blog o gotowaniu
Bułki drożdżowe na serwatce z nasionami chia 218

trzeba przekonywać o wyższości domowego pieczywa nad kupnym. Zapach roznoszący się po domu podczas pieczenia jest bezcenny i na długo pozostaje nie tylko w pamięci. Tym razem upiekłam bułki drożdżowe na serwatce z nasionami chia (szałwii hiszpańskiej). Serwatka została po zrobieniu twarogu i nadaje się idealnie do ciast drożdżowych. Aby podnieść walory wypieku posypałam je nasionami chia , o których warto(...)oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Gdy ciasto już zwiększy swoją objętość, przebijamy pięścią, aby odgazowało, kilka razy zagniatamy i formujemy dowolne kształty – bułki, rogale, plecionki… Polecam korzystanie z rękawiczek jednorazowych, gdyż ciasto lekko przywiera do rąk. Uformowane pieczywo układamy na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia. Przykrywamy i na 30 minut

mojewypiekiinietylko
Zawijane bułeczki ze szpinakiem - kwietniowa piekarnia 230

już kwiecień. Czas stanowczo za szybko leci. Pocieszeniem jest to, że przed nami kolejna, organizowana przez Amber , piekarnia  tegoroczna - już kwietniowa.  W tym miesiącu pieczemy piękne zielone bułki z dodatkiem szpinaku -   propozycja Tosi z bloga  Smakowity chleb . To jej autorski przepis na bułeczki. Można je upiec albo  na zakwasie albo na drożdżach(...)zakwasową z pewnością wypróbuję później. Użyłam szpinaku świeżego, który najpierw wrzuciłam na patelnię, a kiedy zmiękł i puścił wodę, płyn odlałam i dalej postępowałam jak w przepisie. Chciałam upiec bułki w foremkach od mufinek, jednak wydały mi się bardzo duże, zdecydowałam się więc piec na blasze. Z mojej rolady wyszło osiem całkiem sporych i bardzo smacznych bułek.  Zawijane bułeczki

Stare Gary
Bułki hamburgerowe 145

Uwielbiam domowe wytwory. Tym razem zachciało mi się domowych hamburgerów, a nie ma takowych bez domowych bułek. Według mnie idealna bułka musi być miękka, lekka, jak z sieciówek. Szukałam przepisu, który by trafił dobrze w nasz gust i natrafiłam u dorotuś . Przepis idealny, bułki nie tylko nadają się do hamburgerów, ale i do dżemu, czy wędliny. Nasza mała córeczka jadła(...)również z ogromnym apetytem bez jakichkolwiek dodatków. Polecam bardzo ten przepis… a już wkrótce nasze domowe fastfoody właśnie z wykorzystaniem tych bułek. Składniki (cytuję): - 3/4 szklanki ciepłej wody; - 1/3 szklanki mleka w proszku; - 2 łyżki masła, roztopionego i ostudzonego; - 0,5 łyżki cukru - 3/4 łyżeczki soli; - 1 łyżeczka drożdży instant (4 g) lub 8 g drożdży świeżych - 1 jajko

dom-agi.pl