bulka - 3613 przepisów (strona:7/241)

Przepis na Bułki Maślane – puszyste i smaczne 258

Witam serdecznie Przepis na bułki maślane, bułeczki są mięciutkie, puszyste i bardzo smaczne. Warto wypróbować przepis i upiec takie bułeczki maślane samej/mu w domu, upieczenie takich bułeczek wcale nie jest trudne a na pewno będą wszystkim smakować. . Będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie około 12 szt bułek maślanych 500 g (3 szklanki) mąki pszennej – użyłam poznańskiej 250 ml (1 szklanka(...)żółtka (moje ważyły 80 g) 60 g cukru kryształ (3,5 – 4 łyżki) 30 g drożdży świeżych 50 g masła roztopionego i przestudzonego szczypta soli mleko do pomalowania bułek przed pieczeniem na kruszonkę: 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka masła (dobrze schłodzonego) 1 łyżka cukru kryształ do mierzenia użyłam szklanki o pojemności 250 ml Ciasto możemy przygotować ręcznie lub robotem

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Domowe bułki 118

zjem? Tu nic nie ma dobrego'. Na szczęście, w takie dni jak dziś, pomył na śniadanie pojawił się nagle. Od razu obudziłam się z ochotą na bułki. Chcąc zminimalizować dystans dzielący mnie od łóżka zrobiłam własne. Proste, posypane z góry pestkami dyni, z dodatkiem twarogu. Składniki 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 150 ml ciepłego mleka 300 g mąki

pink envelope
Mleczne bułki portugalskie czyli Pães de leite 163

wysypany mąką blat. Lekko spłaszczamy dłońmi, żeby pozbawić je nadmiaru dwutlenku węgla. Dzielimy na porcje po ok. 60 g i formujemy podłużne bułeczki. Nagrzewamy piekarnik do 180ºC. Zostawiamy bułki do drugiego rośnięcia, znowu do podwojenia objętości, na ok. 30-45 min. Najwygodniej ułożyć je na papierze do pieczenia już na blaszce i włożyć do dużego sztywnego worka foliowego, tak żeby

Stare Gary
Burza. I bułki z pokrzywą 136

cały czas mieszając. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę, w środku umieszczając nieco sera. Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia.Wyrośnięte bułeczki posmarować wodą, obsypać ziarnami słonecznika.Piec w 250 st. C. przez 15 minut.Ostudzi

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bułka drożdżowa babci Jadzi. 229

Pyszna bułka drożdżowa z przepisu  babci mojej przyjaciółki. Idealnie miękka, pachnąca...  Podana ze szklanką mleka i pysznymi wiśniami. Śniadanie wprost idealne. Składniki: 1 kg mąki pszennej 100 g drożdży świeżych 6 żółtek  1/2 do 1 szkl cukru ( w zależności od tego jak lubimy) 100 g masła ok 500 ml mleka  cukier waniliowy/ odpowiedni zapach ( u mnie

Malinowe Pocałunki
Bułki pszenne 182

mleka. Mieszamy i czekamy aż urośnie. Mieszamy resztę składników i łaczymy z rozczynem, odstawiamy na godzinę do wyrośniecia. Z wyrośniętego ciasta uformować kulki ...mnie wyszło 9 bułek, naciąć wierzch i posypać mąką, Zostawić jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 200 stopni i piec ok 20 minut

Anioły w kuchni
Bezglutenowe bułki dyniowe z czarnym sezamem (bez glutenu, mleka i jajek) 219

Bułeczki z dodatkiem puree dyniowego mają śliczny kolor i są bardziej wilgotne, a dzięki temu dłużej miękkie i świeże. Dorzuciłam do nich pestki słonecznika i dyni oraz czarny sezam. Bułki urosły całkiem ładnie :)  Składniki: bezglutenowy miks uniwersalny/chlebowy 500 g dynia świeża lub mrożona  100 g mleko sojowe, ryżowe lub woda 400 ml drożdże instant 1 torebka sól(...)kukurydzianą, ryżową) foremek, wyrównać wierzch zmoczoną wodą dłonią, przykryć i pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia (powinny podwoić objętość).Nagrzać piekarnik do 180 stopni C. Przed włożeniem bułek do piekarnika posmarować wierzch "kisielem" przygotowanym z pół łyżeczki skrobi ziemniaczanej i 1/4 szklanki wody, z dodatkiem oleju. Zabieg ten sprawi, że skórka będzie cienka, delikatna i ładnie się zarumieni

głodny alergik
Bułki orkiszowe z marchewką 166

wyrobić ciasto. Ciasto jest kleiste, można je wyrabiać ręką lub mikserem. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu naoliwić ręce i formować bułki, ok 13-15 sztuk, układać na foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Raz jeszcze odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 190C, piec w dolnej części piekarnika

Apetyczna babeczka
Bułki z pieczarkami 176

Pyszne bułki z pieczarkami w środku.. 50 dkg pieczarek 2 cebule 50 dkg mąki pszennej 250 ml ciepłego mleka 7 g drożdży suchych 1 jajko 2 żółtka 2 łyżki roztopionego masła  sól, pieprz Pieczarki i cebulę pokroić w drobną kostkę. Dusić pod przykryciem, aż puszczą wodę. Doprawić solą i pieprzem, podsmażać, aż cały płyn odparuje. Do miski wsypać

Moje domowe kucharzenie
1553. Bułki z serem ricotta i oregano 176

części.Każdą część zrolować w 25 cm długości wałek. Uformować supełki i przełożyć na natłuszczoną blachę.Zostawić do podwojenia objętości,pod przykryciem na około 30 minut.Wyrośnięte bułki posmarować białkiem i posypać pieprzem.Piec około 15-18 minut w temperaturze 220 stopni .Studzić na kratce. Bułeczki dołączam do listopadowej  listy Wisełki: "Na zakwasie i na drożdżach

Moje domowe kucharzenie
Drożdżowe bułki z sałatką grecką 232

Pomysł na nietypowe bułki z nadzieniem jak sałatka grecka. Idealne na przekąskę, na kolacje, na drugie śniadanie do szkoły dla dzieci. Samo ciasto jest idealne na wykorzystanie je na samoistne bułeczki. A z takim nadzieniem są jeszcze pyszniejsze, i niejeden łakomczuch się skusi. Zresztą nadzienie można do woli zmieniać dodając np salami, mozzarelle, pieczarki, kto co lubi. Źródło to przepis

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Proste bułki pełnoziarniste ze słonecznikiem 313

też musiałam niestety robić fotki przy świetle lampy. No, ale co się nie robi dla ukochanej osoby ;-) Składniki na ok. 6-7 małych bułeczek Mąka […] The post Proste bułki pełnoziarniste ze słonecznikiem appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Zapiekana jajecznica w bułce 134

Moja propozycja na zwykłą jajecznicę, podaną w leniwy, wolny poranek. Smacznego! 'zapiekana jajecznica w bułce' Składniki (dla 2 osób): - 12 plastrów wędzonego boczku - 2 półbagietki - 4 jajka - 2 łyżki mleka - szczypiorek - ser żółty (wg. upodobań) - s&p Boczek pokroić w cienkie paski i podsmażyć na patelni. Szczypiorek drobno posiekać. Ser zetrzeć na tarce. Bagietkę naciąć wzdłuż, nie do końca

CookYourself
Jagodzianki, bułka z jagodami 145

jagodami. Coś pysznego. Idealne na trwający sezon jagodowy. Ciasto na bułeczki jest delikatne w smaku i rozpływa się w ustach. Chyba na jakiś czas zostanę przy tym przepisie. 'jagodzianki, bułki z jagodami' Składniki: (na ok 10 sporej wielkości jagodzianek): - 550g mąki pszennej - 250 ml mleka - 200 g masła - 2 jajka - 30 g drożdży (świeżych) - 5 łyżek cukru - laska wanilii

CookYourself
Bułka drożdżowa z kakao 230

Bułka drożdżowa to  idealne ciasto do ciepłego kakao na śniadanko.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto: 50 dag mąki 5 dag drożdży 1 szkl mleka 3 jajka 5 łyżek cukru 10 dag margaryny Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru,rozprowadzić ciepłym mlekiem,wymieszać z tyle mąki,aby rozczyn miał gęstość kwaśnej śmietany,odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka utrzeć

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Bułki pszenno - ryżowo - serowe 180

Jeżeli ktoś jeszcze nie piekł bułek lub chleba z ryżem to gorąco polecam, bo są smaczne. Dodatek ryżu sprawia, że są wilgotne i tak szybko nie wysychają. Jeżeli upieczemy je na śniadanie to na drugi dzień z powodzeniem można je zjeść na kolejne. Oczywiście pod warunkiem, że łakomczuszki domowe ich nie zjedzą wszystkich od razu.Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Słodkie bułki z porzeczką, budyniem i kruszonką 167

czasie literatką robimy wgłębienie i nakładamy do niego budyń oraz porzeczki.Przygotowujemy kruszonkę : Masło siekamy nożem z resztą składników, a następnie całość szybko wyrabiamy palcami. Posypujemy nią bułeczki.Brzegi bułek smarujemy mlekiem i wstawiamy do nagrzanego do 200 st C piekarnika. Pieczemy 15-20 min.Smacznego

charlotte gotuje
Bułki z siemieniem lnianym i orzechami (bez glutenu, mleka i jajek) 245

oprószonych mąką (kukurydzianą, ryżową) foremek, wyrównać wierzch zmoczoną wodą dłonią, przykryć i pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia.Nagrzać piekarnik do 180 stopni C. Przed włożeniem bułek do piekarnika posmarować wierzch "kisielem" przygotowanym z pół łyżeczki skrobi ziemniaczanej i 1/4 szklanki wody, z dodatkiem łyżeczki oleju. Zabieg ten sprawi, że skórka będzie cienka, delikatna i ładnie się zarumieni

głodny alergik
Bułki hamburgerowe 145

sztuk. Każdą spłaszczyć dłonią, aby powstały placki o grubości około 1 cm.Odstawić na 45 minut, a następnie piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C. Bułki można również przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić

wyzwania kuchenne
Malinowa zapiekanka z czerstwych bułek 171

czekoladowego Alpro 2 łyżki rodzynek 2 szklanki malin2 łyżki śmietany 5 łyżek cukruMaliny posypać 3 łyżkami cukru - odstawić.Napój czekoladowy podgrzać - nie gotować - ma być tylko ciepły.Bułki połamać  - zalać ciepłym mlekiem.Dodać 2 żółtka, rodzynki, śmietanę - wymieszać.Białka ubić z 2 łyżkami cukru - dodać do masy. Wsypać maliny - delikatnie wymieszać.Ciasto wylać na blachę, piec

kolorowotorcikowo
Burgery na obiad ( nie w bułce ) 207

ziołami ogrodowymi) i sprawdzam gdzie to można wykorzystać. Zdecydowanie wolę burgery, chicken burgery, fish burgery i inne ,, mieleńce" w formie obiadowej ( np. z frytkami czy ziemniakami ) niż w bułce. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Bułki pszenno-żytnie z parówką i farszem pieczarkowo-paprykowym 321

coś mi 1). bardzo smakuje , 2). dobrze wychodzi i 3). trafia również w gusta Pana Męża - robię taki specjał często i regularnie. Wszystkie te 3 warunki spełniają drożdżowe bułki nadziewane na wytrawno . Żongluję tu tylko sposobem przygotowania ciasta drożdżowego oraz różnorodnością nadzienia. Do tej pory były już: Pieczone hot dogi pełnoziarniste Czosnkowe bułki z parówką i ketchupem Bułki faszerowane pieczarkami(...)suszonymi pomidorami Drożdżówki z parówką, serem i cebulką prażoną Bułeczki z pieczenią mięsną i papryczką pepperoni Dziś z kolei prezentuję drożdżowe bułki z mieszaniny mąk pszennej i żytniej , nadziane aromatycznym farszem pieczarkowo-paprykowym z dodatkiem suszonych pomidorów . Wyrazistości dodaje im sos ostry kebab-gyros firmy FOLWARK , którego użyłam do doprawienia całości. A wszystko to w towarzystwie sycącej parówki . Pożywna doza

Grunt to przepis!
Domowe bułki z parówką 195

Witajcie dzisiaj zapraszam was na pyszne bułeczki z kiełbaską w środku! Składniki: - 200g mąki pszennej mąki razowej - 300g mąki pszennej - 1 jajko - 1,5 szklanki ciepłego

Tanio szybko zdrowo
Bułki bez glutenu, laktozy i jajek z ekologicznych mąk Symbio: kukurydzianej i gryczanej 192

Dieta bezglutenowa, kiedy dodatkowo w grę wchodzi uczulenie na jajka i laktozę wymaga wielu wyrzeczeń. Na szczęście w Internecie pojawia się coraz więcej przepisów z produktami

Szefowa kuchni
Bułki orkiszowe. Sześciolatki idą do szkoły, a mama przeżywa... 101

Mam córkę z I półrocza 2008 roku. W chwili obecnej oznacza to jedno - musi obowiązkowo pójść do szkoły  w tym roku. I choć mam bardzo mieszane

bistro mama
Bułki żytnie na drożdżch 119

Oj długo mnie nie było, fakt ten zawdzięczam mojemu łączu internetowemu. Tak mi chodził, że nawet nie miałam ochoty podchodzić do komputera i nawet na chwile

Moje pyszne gotowanie
Bułki pszenne z makiem. Crusty Hard Rolls. Wypiekanie na śniadanie. 235

Na śniadanie świeże, chrupiące bułeczki. Zwykłe, pszenne, ale bardzo smaczne i pachnące. Żeby je przygotować nie trzeba żadnych wielkich umiejętności a jedynie nieco cierpliwości podczas wyrastania

Smaczna Pyza
Bułka z dynią 128

I na koniec dyniowego dnia:)Składniki na 2 wyrośnięte buły: 1 kg mąki 30 g świeżych drożdży 250 ml letniego mleka 50 g cukru 50 g

Anioły w kuchni
Bułki z czarnuszką i sezamem 110

Przygotowanie ciasta na te bułeczki jest bardzo łatwe, wystarczą chęci:). Bułeczki nie są super równe jak te, które znamy z marketów, ale za to są smaczniejsze

Apetyczna babeczka

Proponowane wyszukiwania