bulka - 3613 przepisów (strona:10/241)

Jak upiec dobre ciasto drożdżowe? 351

drożdżowe piecze się szybko i bezproblemowo. Poniższe wskazówki wynikają z mojego doświadczenia i rad zebranych od kilku mądrych osób. Nie trzeba być piekarzem, aby piec wspaniałe ciasta, chleby czy bułki. Drożdże Najlepsze są świeże (w sensie kupowanych w kostkach), a nie suszone, w torebeczkach. O świeżości w sensie nieprzeterminowania nie muszę chyba wspominać.  Świeże drożdże łatwiej i szybciej wyrastają(...)rośnie wolniej, to dajcie mu po prostu więcej czasu aż podwoi swoją objętość. W jakiej temperaturze piec ciasto drożdżowe? Optymalną temperaturą dla chleba jest zakres 220-250 stopni Celsjusza. Bułkom i ciastom wystarczy 170-180 stopni. Wyrabianie ciasta Ciasto drożdżowe lubi nasze dłonie. Lubi też hak z miksera, jeśli ktoś do wyrabiania cist używa takowego. Ja wolę robić to dłońmi

Codzienna kuchnia niecodzienna
domowe hamburgery 318

składniki na 4 kotlety / burgery: 300 g mięsa wieprzowego zmielonego (np. łopatka, szynka) 50 g cebuli 1 jajko 2 ząbki czosnku 1 mała bułka pszenna, czerstwa mleko do namoczenia bułki 2 łyżeczki musztardy 2 łyżeczki ketchupu sól, pieprz olej do smażenia wykonanie: Bułkę zalewamy mlekiem, odstawiamy aby nasiąkła a następnie dobrze odciskamy. Do mięsa dodajemy cebulę pokrojoną w kosteczkę, czosnek(...)przeciśnięty przez praskę, bułkę oraz pozostałe składniki. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Formujemy płaskie okrągłe kotlety / burgery i smażymy na mocno rozgrzanej patelni z obu stron do zrumienienia. składniki na sos hamburgerowy: 3 łyżki musztardy 2 łyżki oleju 1 łyża ketchupu 1/2 cebuli 1 ogórek konserwowy 1 łyżeczka cukru sól, pieprz wykonanie: Ogórek i cebulę kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki

Domowy Smak Jedzenia
Burgery domowe 179

mieście knajpek które serwują je w wersji slow mnoży sie jak grzyby po deszczu, a w każdej z nich kolejka kupujących. A może tak zrobić je samemu. Z własnych bułek, własnego sosu i upieczonego własnoręcznie mięsa. Tak na prawdę zrobienie ich nie jest trudne.   1. Najpierw bułki: 2 szklanki mąki pszenej/ pół paczki drożdzy suszonych (wersja leniwa) 3/4 szklanki(...)wody 0.5 łyżeczki soli łyżeczka miodu   Mieszamy wszystko i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po godzinie formujemy bułki ręce mocząc przedtem w wodzie albo jeszcze lepiej smarując olejem. Na wierzch sypiemy sezam. Pieczemy w 180 stopniach 25 minut. Ja z ciasta uformowalam 4 duże bułki.   2. Sos. Ja użyłąm ajvar z tego  przepisu

Lubczyk i Wanilia
Bułka pszenna drożdżowa 220

Mimo, że obecnie staramy się ograniczać gluten w naszej codziennej diecie, to nie mogę przecież pozbawiać Was przepisów na zwykłe wypieki. Takie jak ta bułka pszenna drożdżowa, którą miałam okazję piec przed Świętami, ale jakoś nie miałam okazji wcześniej jej dodać na bloga. Przepis znalazłam na blogu blog-babeczka.blogspot.co.uk . Ta bułka pszenna różni się znacznie od tej, która już jest(...)dzięki temu bardziej przypomina smakiem chałkę. Rewelacja. Zdecydowanie będę wracać do tego przepisu… jeśli nie dla siebie to zawsze mogę upiec ją dla gości Jedyną wada tej pszennej bułki jest to, że trzeba ją długo wyrabiać ale zdecydowanie jest tego warta. Zapraszam na pyszną, delikatną pszenną bułkę drożdżową. Bułka pszenna drożdżowa Składniki: 4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki

UgotujmyTo.pl
Kotlety mielone z czosnkiem i natką pietruszki. 205

Kotlety mielone z czosnkiem i natką pietruszki. Składniki : 0,65 dkg mięsa wieprzowego (można kupić już zmielone) 1 całe jajko 1 sucha bułka 1 średnia cebula 4 ząbki czosnku sól pieprz czarny (mielony) natka pietruszki (może być suszona) majeranek 1 przyprawa do mięsa mielonego (możemy dodać swoje przyprawy według gustu) bułka tarta do panierowania (około 8 dkg) olej (do smażenia(...)około1/3 szklanki) Sposób wykonania : Suchą bułkę moczymy parę minut w zimnej wodzie tak aby cała nasiąkła wodą. Następnie wyciągamy ją z wody i mocno wyciskamy całą wodę z niej.Mięso,bułkę oraz cebulę mielimy w maszynce na średnich oczkach. Jeśli kupimy mięso już zmielone a nie chcemy brudzić maszynki możemy bułkę dokładnie rozgnieść palcami ,a cebulę zetrzeć na tarce. Czosnek

Przepisy i porady kulinarne
Kotlety mielone z cukinii 191

chrupiąca skórka na zewnątrz.A wewnątrz delikatna i kremowa cukinia.Zdrowsza odmiana dla tradycyjnego mielonego.Zapraszam! Składniki:1 duża cukinia;100 g startego sera mozzarella;1 jajo;1 duża, zwykła bułka;2 średnie cebule;Sól;Pieprz;Olej;Bułka tarta.Sposób przygotowania:Cukinię umyć, osuszyć, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dobrze odcisnąć i odlać wodę.Cebule obrać(...)pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju.Bułkę namoczyć w wodzie i dobrze odcisnąć.Do odciśniętej cukinii dodać podsmażoną cebulę (odsączoną z tłuszczu), odciśniętą bułkę, jajo i stratą na tarce o grubych oczkach mozzarellę. Doprawić solą i pieprzem i dobrze wymieszać. W przypadku gdyby masa była zbyt rzadka dodać bułkę tartą.Z masy formułować kotlety, obtaczać

Gospodyni Miejska
Domowy hamburger 181

znacznie zdrowsze niż te z jakiejkolwiek sieci fast foodów :) Szczerze polecamy! Ilość porcji: 5 Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 500g mięsa mielonego z indyka 100g żółtego sera garść bułki tartej cebula jajko pomidor kilka ogórków konserwowych sałata masłowa 5 bułek sól, pieprz, ketchup, majonez Mięso mielone mieszamy z jajkiem oraz drobno pokrojoną cebulką. Dorzucamy trochę bułki tartej oraz doprawiamy według(...)uznania solą i pieprzem. Mieszamy wszystkie składniki. Na patelni rozgrzewamy olej. Z mięsa formujemy kotlety wielkości bułek i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Bułki rozkrajamy na pół. Spodnią stronę posypujemy startym żółtym serem. Wstawiamy do nagrzanego na około 150 stopni piekarnika na 5-10 minut. Obserwujemy bułki i wyjmujemy kiedy ser się rozpuści a boki staną chrupiące. Na wyjętą, ciepłą spodnią

Kolizje Smaków
KAJZERKI ORKISZOWE Z MAKIEM I SEZAMEM- NAJLEPSZE ! 300

przygotowaniu poprzednich bułek myślałam już, że lepszych być nie może. I było tak do czasu gdy nie powstały te pyszne kajzerki. Rodzinka zgodnie orzekła iż teraz to te są zdecydowanie najlepsze jakie dotychczas upiekłam, a wierzcie mi trochę ich już było. Tak więc polecam baaardzo gorąco- zdrowe, bez dodatku pszenicy, tylko mąka orkiszowa- 100%. Samo zdrowie ! Dla wielbicieli zwykłych pszennych(...)bułek ale nie tylko. To pierwsze bułki, które skradły moje serce, bardzo puszyste i przepyszne... :-)Składniki na ok.10-12sztuk:- 620-630g mąki orkiszowej białej (u mnie typ750)- 25g świeżych drożdży- 350ml ciepłej wody lub 200ml wody i 150ml mleka owsianego (również letnie)- 3 łyżki oliwy z oliwek- 8g soli- ziarna do posypania (u mnie mak i sezam:biały i czarny

Smaczne Zdrowe
Najlepszy domowy fishburger 229

danie dla wielu kojarzące się tylko z fast foodem. Kojarzące, bo w tym wypadku to pojęcie jest mylące. Po pierwsze nie ma nic wspólnego z niezdrową żywnością – upiekłam bułki pełnoziarniste, usmażyłam kotlety siekane z łososia i dałam domowy majonez . Już po wstępie widać, że nie będzie to „na szybko”, ale warto przygotować najlepszy domowy fishburger.     Składniki: - kotlety siekane(...)łososia - bułki pełnoziarniste (nowy przepis wkrótce) - majonez domowy - pomidory - sałata rzymska - szczypior - czerwona cebula   Przygotowujemy kotlety siekane z łososia ( z podanego przepisu ), pieczemy bułki pełnoziarniste (przepis wkrótce, ale można też wykorzystać TEN , który już jest na blogu lub na pszenne bułki do hamburgerów ). Zrobienie majonezu zajmie nam najmniej czasu, gdy skorzystamy z TEGO przepisu. Warzywa myjemy. Pomidory i cebulę

mojewypiekiinietylko
Bułki czosnkowo-pietruszkowe 196

Bułeczki idealne - czosnkowe, miękkie, puszyste i bardzo sycące. Przypadną do gustu każdemu, kto lubi czosnkowe pieczywo. Są o wiele smaczniejsze niż gotowe, kupne bułki. Po za tym podczas pieczenia, po całym mieszkaniu roznosi się zapach czosnku i pietruszki...najlepiej smakują, gdy są podane jeszcze ciepłe, prosto z piekarnika.  Składniki na 10 bułeczek: 400 g mąki pszennej tortowej 1 szklanka(...)miejsce do wyrośnięcia. Po około 1 godzinie ciasto przełożyć na blat i podzielić na 2 części formułując wałek. Każdą część podzielić na 5 kawałków i za pomocą dłoni uformować bułki. Przygotowane bułki przełożyć na formę do pieczenia (najlepiej wyłożyć ją papierem do pieczenia). Ponownie przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce. Bułki muszą lekko podrosnąć. Przed samym pieczeniem każdą

Ugotować
Co zrobić z czerstwymi bułkami 165

gotowania, lub te, które trudno kupić w małych ilościach. Chcę też spisywać triki pomocne w kuchni również te, które wykorzystuje się rzadko i łatwo się o nich zapomina. Czerstwe bułki Bułki, które są już czerstwe zamiast wyrzucać można wysuszyć i wykorzystać je np. do zrobienia kotletów mielonych. Jeśli do kotletów namaczamy wysuszoną bułkę są one znacznie lepsze niż podczas(...)wykorzystujemy świeże bułki. Można również takie bułki zetrzeć na tarce o małych oczkach. Taka tarta bułka będzie napewno znacznie lepsza niż bułka kupna w sklepie

Mama Gotuje
Bułeczki śniadaniowe (nocne) 159

bliskim sprawia mi ogromną radość, chwilę kiedy mogę o nich dbać i przyrządzić im coś smacznego. Lubię, gdy są dni, podczas których mam więcej czasu rano i mogę upiec bułki. Zapach unoszący się w domu w trakcie pieczenia jest wyjątkowy, a radość domowników z takich bułek jest ogromna. Ciepłe bułeczki prosto z piekarnika stawiają na nogi nawet największych śpiochów(...)domu nasza mała córeczka budzi nas dość wcześnie i od rana nie mam czasu na zagniatanie ciasta oraz wyrabianie, dlatego przygotowanie ciasta na bułki wieczorem jest na prawdę wygodne, a mi sprawia wiele radości. Kiedyś piekłam pszenny chleb nocny i często do niego wracam, dlatego postanowiłam upiec te bułki. Moja inspiracja klik . Składniki: 3 szklanki mąki pszennej typ 650 (szklanka

dom-agi.pl
BURGERY WOŁOWE / BEEF BURGERS 183

zły, nie trzeba wydawać bajońskich sum na jedzenie na mieście, spokojnie można zrobić pyszne burgery w domu. Sprawa jest bardzo prosta, wystarczy kilka ulubionych składników, kawał mięsa i ulubiona bułka. Jeśli macie maszynkę do mielenia mięsa zawsze kupujcie mięso w kawałku – wtedy i tylko wtedy wiesz co zostało zmielone i co znajduje się w porcji mięsa. Do dzieła(...)cook ! SKŁADNIKI (3 porcje): ok. 500 g wołowiny (u mnie łopatka) 2 ząbki czosnku sól, pieprz, chili 1-2 łyżki zimnej wody 3 ulubione bułki 3 plasterki sera pomidor ogórek świeży ogórek konserwowy/kiszony czerwona cebula sałata/rukola sos czosnkowy (jogurt, majonez, czosnek, sól, zioła) ketchup, majonez, musztarda u mnie dodatkowo był jeszcze chutney z pomidorów oraz chutney z czerwonej cebuli

Martyna Cooks
Drożdżówki z serem i truskawkami 318

Drożdżówki z serem i truskawkami to klasyk wypieków, którego nie może zabraknąć w sezonie owocowym. Można je przygotować również z innymi owocami, ale składnikiem obowiązkowym jest twaróg. Dzięki niemu bułki w środku tak szybko nie wysychają, a smak jest dużo bogatszy niż gdyby zrobić je tylko z owocami. Ciasto do przygotowania bułek to typowe ciasto drożdżowe, które zawiera sporą ilość(...)żółtko szczypta soli 40g masła NADZIENIE 250g twarogu półtłustego 30g masła 40g domowego cukru z wanilią 1 żółtko 250g truskawek białko wymieszane z 1 łyżką mleka do posmarowania wierzchu bułek Wykonanie: CIASTO DROŻDŻOWE - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - przygotować rozczyn: drożdże rozkruszyć, dodać 1 łyżeczkę cukru, wymieszać, pozostawić na kilka minut, żeby drożdże się rozpuściły, dodać

Smakołyki Bereniki
Kotlety mielone – najlepsze, najprostsze 269

Kotlety z samej wieprzowiny są zdecydowanie za tłuste, z samej wołowiny – za suche i wymagają długiej obróbki cieplnej. Mielone mięso ogrzewamy do temperatury pokojowej, umieszczamy w misce. Dużą pszenną bułkę, najlepiej taką, która już podeschła w chlebaku, a przynajmniej jest czerstwa – obieramy ze skórki. Jej miąższ zalewamy mlekiem. Bułka musi całkowicie mlekiem nasiąknąć. Odciskamy ją dobrze, ma być tylko wilgotna(...)mimo że dość ciężka – przez tak długie wyrabianie i dodatek wody jest dobrze napowietrzona. Takie kotlety zostają soczyste i miękkie w środku. Szykujemy sobie dużą deskę, podsypujemy ją lekko bułką tartą. Resztę bułki umieszczamy w głębokim talerzyku lub miseczce. Formujemy średniej wielkości (na każdego potrzeba ok. 2-2,5 łyżki stołowej mięsa), płaskie kotlety, obtaczamy je w bułce tartej

Karo in the Kitchen