bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:465/587)

Pierożki ziemniaczane z mięsem mielonym 2293

timer_metaslider_8795, 1) : metaslider_8795(window.jQuery); }; timer_metaslider_8795(); Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 12 sztuk (4 – 6 porcji) Składniki: 700 g ziemniaków 3 – 4 łyżki mąki pszennej 3 – 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko ½ łyżeczki soli Farsz: 300 g mięsa mielonego 1 cebula 3 łyżki masła szczypta soli szczypta pieprzu Sos pieczarkowy: 300 g pieczarek(...)rozwałkować duży płat (o grubości 5 mm) i wykroić okręgi o średnicy 15 cm. Nałożyć porcje farszu na ciasto i zlepić brzegi. Pierogi obtoczyć w bułce tartej i smażyć na patelni lub w garnku na sporej ilości oleju, na złoty kolor. Sos pieczarkowy: Pieczarki obrać i pokroić w kostkę

KuchniaWeDwoje.pl
Drożdżowe zawijane muffiny z jabłkami 148

bardzo mile widziane, dlatego postanowiłam to połączyć. Upiekłam pyszne muffiny z jabłkami i masą cynamonową. Świetnie sprawdzą się jako deser, drugie śniadanie lub podwieczorek...  Ciasto:  350g mąki pszennej,  125ml mleka,  15 g świeżych drożdży,  żółtko,  3 i 1/2 łyżki cukru, 30g masła,  szczypta soli. W letnim mleku rozpuścić drożdże z łyżeczką mąki(...)całym cieście rozsmarować masło cynamonowe i rozłożyć równomiernie jabłka. Zwinąć w rulon wzdłuż krótszego boku. Pociąć na około 10 równych kawałków. Układać cięciem do góry w natłuszczonej i wysypanej bułką tartą na muffiny. Odstawić na 20 minut. Posmarować jajkiem rozkłóconym z mlekiem i posypać cukrem. Piec około 18-22 minut w temp. 180st.     Źródło:  Smakołyki Bereniki

Z miłości do słodkości
Cytrynowe ciasto... aromatyczne, wilgotne, puszyste 133

jadłam.... Przekonajcie się Składniki na blaszkę (12 x 30 cm): 340 g miękkiego masła (lub margaryny) 250 g cukru (ok. 1 szklanka i ¼) 7 dużych jajek 410 g mąki pszennej (ok. 2,5 szklanki) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cytryna (niewoskowana) Składniki na lukier: ok. 1 szklanka cukru pudru 1,5 łyżeczki soku z cytryny gorąca woda, około(...)dodałam do masy. Delikatnie wymieszałam, tylko do połączenia składników. Piekarnik ustawiłam na 180 °C termoobieg. Przygotowałam foremkę ( 12 x 30 cm ). Można posmarować dokładnie masłem i obsypać bułką tartą, albo wyłożyć papierem do pieczenia. Masę przełożyłam do foremki. Wygładziłam wierzch i wstawiłam do nagrzanego piekarnika na około godzinę. Kiedy ciasto ładnie się zarumieniło, sprawdziłam patyczkiem, czy jest upieczone. Po upieczeniu

Kuchnia u Krysi
PUSZYSTA BABKA BIAŁKOWA 102

Przychodzą nam do głowy tylko bezy. Ja proponuję zrobić przepyszną babkę na białkach z dodatkiem czekolady i moreli. Składniki: 4 białka 0,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 0,5 szklanki oleju 0,5 szklanki mleka 50 g gorzkiej czekolady 100 g suszonych moreli Przygotowanie: Morele - suszone morele przed spożyciem warto(...)pokrojone morele i posiekaną gorzka czekoladę - delikatnie wymieszać. Pamiętajmy aby mieszać tylko w jedna stronę. Ciasto przelać do formy o wymiarach 30 x 11 cm wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Piec około 30- 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Po wystudzeniu babkę oprószyć cukrem pudrem

Ciastka - domowe słodkości
Gołąbki z młodej kapusty 184

kilka takich potraw, które kojarzą mi się z dzieciństwem. Jest to fasolka szparagowa z bułką tartą i jajkiem sadzonym, nieodłączny element pobytu na działce u dziadków. Jest to pieczona karkówka popisowe danie mojego taty, czy warzywne spaghetti mamy. Są też potrawy, które kojarzą mi się z pewnymi miejscami. Takim daniem są gołąbki. Podawali je zawsze podczas obozów sportowych na które(...)łopatki Cebula Łyżka oleju Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, majeranek, oregano Na sos: 2 szklanki bulionu (można zastąpić wodą) 500ml przecieru pomidorowego z kartonika 3 łyżki mąki pszennej Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, słodka papryka, oregano Koperek Nastawiamy duży garnek z lekko osoloną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Głąb (czyli środek) z kapusty lekko ścinamy

Kolizje Smaków
Jogurtowe bułeczki śniadaniowe 808

żadnych dodatków. A jeśli o dodatki chodzi, to co, jak nie dżem kojarzy nam się w porze śniadaniowej najbardziej? Zapraszam. Bułeczki (około 10-12 sztuk): 425 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 150 ml ciepłego mleka 75 ml jogurtu naturalnego (w temp. pokojowej) 75 ml oleju 1/2 łyżeczki soli Dodatkowo: żółtko mak, sezam, czarnuszka świeże masełko(...)woli). Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i ponownie zostawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia (na około 30-40 minut). Po tym czasie blaszkę delikatnie skrapiamy zimną wodą. Wyrośnięte bułki smarujemy rozbełtanym żółtkiem (najlepiej za pomocą pędzelka). Posypujemy według uznania: makiem, sezamem, czarnuszką itp. Pieczemy około 15-20 minut (do zarumienienia) w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Po upieczeniu podajemy

Smaki Na Talerzu
Buły z jabłkami 102

nasze dzisiejsze śniadanie: drożdżowe buły z jabłkami, wyglądają może niepozornie, ale cały bajer mają w środku. Składniki ( na 6 szt średniej wielkości bułeczek): 150 g mąki pszennej 50 g mąki pszennej razowej 10 g świeżych drożdży 100 ml mleka roślinnego 3 łyżki syropu klonowego (lub innego płynnego słodu) 3 łyżki oleju roślinnego 2 duże jabłka lub 4 małe (około(...)ciasta ponownie chwilkę je wyrobić i podzielić na tyle części ule chcemy bułeczek, w moim przypadku było to 6. Każdą porcję ciasta rozwałkować, nałożyć łyżką porcję farszu i uformować bułki. Ułożyć buły w formie wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej olejem. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Po czym upiec w temp. 200 C około 30 minut. Smacznego

greenscarf
Krokiety ruskie. 159

ukrytego pod chrupiącą panierką. Znakomite zarówno na ciepło, jak i na zimno. Bardzo nam smakują, toteż polecam wszystkim ;) Składniki na krokiety ruskie: NALEŚNIKI: 800 ml mleka 300 g mąki pszennej 2 spore jajka szczypta proszku do pieczenia olej do smażenia       Mleko wlewamy do miski, wbijamy jajka, dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy za pomocą(...)Ziemniaki i twaróg przeciskamy przez praskę, dodajemy podsmażoną na oleju cebulę, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy na gładką masę (opcjonalnie doprawiamy czosnkiem lub majerankiem). DODATKOWO: 2 jajka bułka tarta olej      Naleśniki nadziewamy farszem, zwijamy tak jak  tutaj , obtaczamy w roztrzepanych jajkach oraz bułce tartej i smażymy na złoty kolor z każdej strony. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Domowy McRoyal jak z McDonald's 386

McDonald's - S kładniki: Bułeczki:   30 g drożdży 2 łyżki cukru 235 ml ciepłego (nie gorącego) mleka 120 ml wody 55 g masła 620 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki soli jajko   odrobina mleka (do posmarowania bułeczek) sezam do posypania Burgery: 500 g wołowiny cebula 2 ząbki czosnku łyżka musztardy łyżeczka sosu Worcester (ewentualnie Maggi) łyżeczka zimnej wody(...)miejsce do wyrośnięcia (ok. 1 h). Po tym czasie ciasto dzielimy na porcje z których formujemy nieduże kuleczki, a następnie lekko je spłaszczamy i przekładamy na papier do pieczenia. Bułki pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut. Bułeczki tuż przed pieczeniem smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem.  Pieczemy w temperaturze ok. 200 stopni przez ok. 10 minut. Burgery: Cebulę bardzo

Słodka Strona
DROŻDŻOWA BABKA Z ŻURAWINĄ 213

Drożdżowe, to coś co kocham najbardziej :)) Wybornie smakuje w chłodne, jesienne dni wraz z kubkiem parującej kawy ...Dziś z żurawiną i skórką pomarańczową :))Składniki:0.5 kg przesianej mąki pszennej 125g masła0.5 szkl. cukru2 jaja + 2 żółtkaskórka otarta z 1 cytryny (wcześniej sparzonej)5dkg drożdży0.5 szkl mleka100g skórki pomarańczowej 100G suszonej żurawinyWykonanie:Do miski przesiewamy mąkę. W rondelku podgrzewamy(...)wstawiam miskę z ciastem. Po upływie ok 30min ciasto powinno zdecydowanie podrosnąć. Wtedy dodajemy skórkę pomarańczową i żurawinę i przekładamy je  do posmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą foremki.  Ponownie zostawiamy w ciepłym miejscu, aby nam po raz drugi wyrosło. Kiedy ciasto wypełnia już po brzegi naszą foremkę wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do 175st

Walijskie Pichcenie
Domowa pizza 269

Przepis na dwie duże (34 cm) pyszne pizze - tym razem w wykonaniu Pana Domu ;)Ciasto wychodzi naprawdę świetne - dodatki - jakie lubicie - to moja propozycja  CIASTO

Moje Kuchenne Rewelacje
Bułeczki śniadaniowe – idealne 88

Przepis idealny. Gdy raz spróbujecie tych bułeczek, nie będziecie chcieli kupować tych w sklepie. Ja dodatkowo znalazłam w Rzeszowie raj. W E’Leclerc jest sklep

MojaQchnia.pl
Drozdzowki z czarna porzeczka, marcepanem i makiem z czyli Niedzielne Sniadanie odc. 153

Wyszłam z domu kiedy było już jasno. Co za ulga! Niebo bez chmur, przebłyski słońca... W pewnym momencie trasy coś jednak się zmieniło... mleko zalało Stolicę

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bułeczki kokosowe 175

Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso

Na słodko lub wytrawnie
,,Babka tulipan’’ 117

Babka tulipan jest bardzo efektowna, kolorowa i smaczna. Idealna na Święta Wielkanocne Składniki: Ciasto: 250 g masła 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 6 jajek 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki oleju szczypta soli odrobina aromatu waniliowego 1 budyń waniliowy 1 kisiel żurawinowy lub malinowy 2 łyżki maku 2 łyżki kakao odrobina czerwonego barwnika spożywczego(...)części dodajemy budyń. Wszystkie części dokładnie ale delikatnie mieszamy. Wylewamy w tej samej kolejności do formy na babkę z kominkiem o średnicy 23 cm wysmarowanej olejem i obsypanej odrobiną bułki tartej. Przejeżdżamy dookoła łyżką na środku wylanego do blaszki ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy przez około 1 godzinę lub do tzw. suchego patyczka. Upieczoną

Podróż w kulinaria