ciemnego kakao (jeśli nie planujecie podawać ciasta dzieciom warto dodać 1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej) 1 łyżeczka pasty waniliowej (lub 1 łyżka ekstraktu z wanilii ) 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 duże jajka (osobno żółtka i białka) 1/2 szklanki rodzynek (opcjonalnie) 6-8 moreli (w zależności od wielkości) W sporym rondelku(...)proszkiem i znów dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy odsączone rodzynki i pianę ubitą z białek. Tak przygotowane ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia (lub wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą) blachę, wyrównujemy wierzch i równomiernie rozkładamy morele. Ciasto pieczemy do suchego patyczka, czyli około 40 minut. Po wystudzeniu polewamy polewą (gdyby zbytnio zgęstniała delikatnie ją podgrzewamy np. w mikrofalówce
Rozpustne gotowanieSkładniki: Ciasto: 20 dag margaryny 3/4 szklanki cukru kryształ 50 gad mąki pszennej 8 łyżek mleka 4 jajka 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego Masa kokosowa: 25 dag wiórków kokosowych 10 dag margaryny 3/4 szklanki cukru kryształ 6 łyżek mleka Masa budyniowa: 2 budynie waniliowe bez cukru 3/4 szklanki cukru kryształ 1 mostka margaryny 1/2 litra(...)mleko ponownie wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać mikserem. Ciasto wyłożyć do tortownicy o wymiarach 23 x 36 cm posmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Ciasto jest bardzo gęste najlepiej rozprowadzić je delikatnie palcami. Na wierzch posmarować masą kokosową. Piec 45 minut w temperaturze 200 stopni C na złoty kolor. Masa budyniowa - z mleka
Ciastka - domowe słodkościlistę podręcznych przepisów, bo przyda się Wam nie jeden raz ;) Składniki na tortownicę 23-26 cm średnicy: 2 jajka (oddzielamy białka od żółtek) 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej szczypta soli Wykonanie: Jajka umyłam, oddzieliłam białka od żółtek. Białka umieściłam w większej misce, a żółtka do małej miseczki, do której(...)łyżką w taki sposób, aby dobrze napowietrzyć ciasto, czyli od dna do wierzchu. Zwykle staram się mieszać w jedną stronę. Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, który posypuję delikatnie bułką tartą. Wykładam masę do formy, wyrównuję i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę 15- 25 minut. Po 10 minutach zmniejszam temperaturę na 150 stopni. Piekę
Blondynka Gotujebądź cytrynowej) aromat migdałowy, można też dodać kilka kropel aromatu pomarańczowego lub arakowego CIASTO: 250 g masła 250 g cukru 5 żółtek 5 białek 250 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia POLEWA CZEKOLADOWA: 125 g margaryny lub masła 1 łyżka wody 3 łyżki ciemnego kakao około 1 szklanka przesianego cukru pudru (do smaku) śliwki(...)proszkiem do pieczenia, a na koniec ubite na sztywną pianę białka, delikatne mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia (można również posmarować blachę tłuszczem i posypać bułką tartą). Na spód przygotowanej formy wykładamy 2/3 ciasta, na wierzch rozkładamy masę makową zostawiając 0,5 cm rant. Na mak ostrożnie rozsmarowujemy pozostałe ciasto. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego
Rozpustne gotowanieKrokiety z kapustą i grzybami to kolejna potrawa, która od lat jest na naszym stole wigilijnym. Do krokietów oczywiście obowiązkowo
KuchniaWeDwoje.pljajka 1 szkl cukru 150 gr masła 1 i 1/2 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Kruszonka: 50 gr masła 4-5 łyżek mąki pszennej 3 łyżki cukru ( razem z cuk. waniliowym lub esencja waniliowa) 400-500 gr rabarbaru świeżego bądź mrożonego (mrożony rozmrażamy wcześniej, czekamy aby obciekł z nadmiaru soku i tez obtaczamy w mące) 3 łyżki(...)jednym jajku ciągle ucierając. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i całość mieszamy szpatułką bądź łyżką. 4. Ciasto wykładamy na blaszkę wysmarowaną masłem/marg i wysyp bułka tartą. Na ciasto wykładamy obtoczony w mące rabarbar, a na sam koniec dajemy kruszonkę. Pieczemy w 180 stop przez 45-60 min do tkz suchego patyczka. Wspólnie ze mną
Gotowanie...to proste !Dziś zapraszam na proziaki, czyli słynne podkarpackie chlebki wpisane na listę produktów tradycyjnych, zawdzięczające swoją nazwę prozie (dawne określenie sody oczyszczonej). Ich siła tkwi w prostocie
Domowa Cookierenka AgiTeraz jest idealny czas na wykorzystanie jabłek do wszelakich dań i deserów :) Forma 25 cm x 30 cm. Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 150 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru trzcinowego 3 żółtka 2 łyżki śmietany 8% Szczypta soli Składniki na masę jabłkową: 1 kg jabłek (obranych i bez gniazd(...)minut. Po tym czasie jabłka odstawiamy do ostygnięcia. Składniki na kruszonkę umieszczamy w misce i dokładnie rozcieramy je palcami aż powstaną grudki. Formę na ciasto smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą, następnie wyciągamy ciasto z zamrażalnika i ścieramy ja na tarce na grubych oczkach. Tak przygotowany spód ciasta dokładnie przyklepujemy do formy i podpiekamy w nagrzanym do 200C piekarniku przez
Emcia Pichcizawiera gluten Ilość porcji: Babka o średnicy 23 cm i wysokości 11 cm Czas przygotowania: 15 minut + czas pieczenia 35 minut Składniki: Na babkę: Pełna szklanka mąki pszennej ½ szklanki cukru ¼ szklanki mąki ziemniaczanej 130g masła (bardzo korzystną promocję na polskie masło znajdziecie TUTAJ ) 4 jajka 4 łyżki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu(...)pozostałe na sitku grudki wyrzucamy. Dodajemy mleko oraz ekstrakt z wanilii. Mieszamy mikserem na niskich obrotach tylko do połączenia składników. Formę do babki smarujemy tłuszczem i obsypujmy mąką lub bułką tartą. Napełniamy foremkę i pieczemy w temperaturze 160 st. przez 15 minut. Następnie zwiększamy temperaturę do 190 i pieczemy jeszcze około 15-20 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy
Kolizje SmakówOponki , donaty , pączki , donuty , chrust , faworki itd. od zawsze kojarzą się większości z nas z karnawałem i Tłustym czwartkiem.Wtedy najczęściej wypiekamy je w naszych domach lub
Ostra na SłodkoMiała być... szarlotka, ale w końcu wybór padł na bułeczki drożdżowe z musem jabłkowym. Odbiegłam więc od tradycyjnych powideł, którymi zazwyczaj nadziewam bułeczki. Przepis
Walijskie PichcenieKolejne ezoteryczne spotkanie przy piekarniku organizowane przez Małgosię..Tym razem były dwie propozycje do wyboru..obydwie z bloga Dorotki..Pierwszą z nich były bułeczki o fajnej
Moje domowe kucharzeniekapusty dodaję ugotowany wcześniej ryż (zimny), mięso mielone, podsmażoną cebulę, wbijam 1 jajko i dodaję przyprawy (sól, pieprz i słodką czerwoną paprykę). Całość wstępnie mieszam, na koniec dodaję bułkę tartą i znów mieszam (ja mieszam wszystko ręcznie). Z masy formuję kotlety (wolę mniejsze, wtedy mam pewność, że gołąbki się nie rozpadną). Podsmażam delikatnie z obu stron (robię(...)polecam Wam tradycyjny sos do gołąbków (w razie potrzeby należy zwiększyć ilość składników): 1,5 l bulionu drobiowego 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 i 1/2 – 2 łyżki mąki pszennej (w zależności od preferowanej gęstości sosu, w razie czego można rozcieńczyć sos wodą i doprawić) sól, pieprz, słodka lub ostra czerwona papryka do smaku Jak przygotować sos z podanych składników
Słodkie okruszkipyszny tort Składniki na biszkopt makowy: 8 jajek 250 g cukru 2 łyżki oleju 120 g suchego, mielonego maku 2 łyżki tartych migdałów 180 g mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego Składniki na krem: 750 g serka mascarpone 500 ml śmietanki kremówki (36%) 3 łyżki cukru waniliowego 3 łyżki cukru pudru Składniki(...)szkodzi, bo przecież jeszcze będą dodane ubite białka. Piekarnik włączyłam na 180 °C. Spód tortownicy (średnicy 26 cm) wyłożyłam papierem do pieczenia, a boki posmarowałam masłem i obsypałam bułka tartą. Białka ubiłam na puszystą pianę. Dwie łyżki ubitych białek przełożyłam do masy i wymieszałam mikserem (na małych obrotach). Teraz już masa łatwiej się miesza. Do masy przełożyłam pozostałe ubite białka
Kuchnia u Krysiwykwintnego kształtu. Na ozdabianie zabrakło mi już czasu, ale następnym razem coś wymyślę 😉 Składniki (na tortownicę o średnicy 25 cm): Biszkopt 5 jaj 150 g cukru 150 g mąki pszennej tortowej 50 g mąki ziemniaczanej pół łyżeczki proszku do pieczenia Masa kokosowa duża czerstwa kajzerka 750 ml mleka 100 g cukru 8 g cukru waniliowego 100 g wiórków kokosowych(...)tortownicy i włożyć do piekarnika. Piec 35 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjąć z tortownicy i odstawić do wystudzenia na kratkę. Usunąć papier do pieczenia. Bułkę rozdrobnić i zalać 500 ml mleka. Odstawić, by zmiękła. Potem zblederować. Pozostałe mleko zagotować. Dodać cukier i cukier wanilinowy, masę kajzerkową i wiórki kokosowe. Mieszając od czasu do czasu, doprowadzić
Weekendy w domu i ogrodziezachęcające jest to, że bardzo szybko można przygotować to danie, a jest to bardzo jak wiemy ważny i często najważniejszy atut do przyrządzenia potrawy.... Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki mleka 1 szklanka wody 2 jajka 2 łyżki oleju sól do smaku olej do smażenia farsz 300 gram pieczarek 200 gram pasztetu drobiowego 2 cebule majeranek, pieprz świeżo(...)naleśnika i jeden z końców zawijamy do środka, następnie zwijamy wzdłuż dłuższej strony, w kierunku nie zawiniętej części. Krokiety panierujemy w roztrzepanym jajku z dodatkiem mleka, potem obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na złoty kolor. Osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku
kgwjanczewoprzy kremie- zapiec i zmiksować. Z tym, że mus dodałam do ciasta. Składniki: Na kwadratową blaszkę o boku 24cm Ciasto: 6 dużych jajek 1 szklanka cukru 400g mąki pszennej (ok 2.5 szklanki) 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 2 łyżeczki proszku do pieczenia 300 gr dyni 2 łyżki kakao 1/2 szklanki oleju rzepakowego Polewa: 1 tabliczka mlecznej czekolady 3 łyżki(...)mieszamy. Jeśli jest zbyt gęste, możemy dodać jeszcze 3 łyżki mleka. (Ja nie dodawałam.) Ciasto wylewamy po jednej łyżce naprzemiennie z jasnym ciastem na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą blaszkę. Przed pieczeniem możemy nasze ciasto przeciągnąć jeszcze wykałaczką od środka do boków tworząc pajęczynę. Pieczemy w temp. 180st C. przez ok 50 minut. Po upływie 30 minut ciasto
Kuchnia w czekoladziegórskich - następnym razem zamienię chyba jednak płatki na otręby, bo nie wszystkie płatki do końca się rozpiekły 2 i 1/2 szkl. ciepłej wody (450ml) - jeśli używa się samej mąki pszennej, bez mieszania z razową czy pełnoziarnistą, wystarczy 400 ml wody przyprawy suszone do smaku – 1 łyżka bazylii, 1 łyżka oregano, 1 łyżeczka pikantnej przyprawy greckiej - można zastąpić ziołami prowansalskimi(...)masy. Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem - ś ciereczka kuchenna - do wyrośnięcia na 30 minut. Foremkę keksową wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta, zrobi się z niej chrupiąca skórka i nie ma tendencji do przypalania się, w przeciwieństwie do bułki. Wyrośnięte ciasto chlebowe krótko zagnieść. Przełożyć je do formy i odstawić
Grunt to przepis!terenu oddalonego od miasta i dróg. Drożdżowe ciasto wspaniale komponuje się z intensywnym dodatkiem rucoli, prażonego słonecznika i pokrzyw, wypróbujcie - samo zdrowie!. Składniki na ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 4 dag drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 4 łyżeczki oliwy z oliwek Pesto: 4 łyżki ziaren słonecznika ze sklepu Piątnica.pl 3-4 łodygi młodych pokrzyw(...)pieprzem do smaku. 4. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt, smarujemy pesto i zwijamy jak na roladę. Kroimy na bułeczki ok 4-5 cm kawałki, na środku przyciskamy mocno każdą bułkę, aby powstał rowek. Układamy na przygotowanych foremkach, zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 minut. 5. Czas pieczenia 15-20 minut w temperaturze 220 C. Przepis powstał przy współpracy
Apetyczna babeczkaaromatyczny efekt daje obtoczenie ich w świeżo startym parmezanie i suszonym oregano. Pachną obłędnie ! Bułeczki pszenno-orkiszowe z parmezanem i oregano Składniki: 225 g mąki pszennej 150 g mąki orkiszowej razowej 7 g suchych drożdży 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 200 ml letniej wody 2 łyżki tartego parmezanu 1 łyżka suszonego oregano Wykonanie(...)układamy łączeniem do dołu na blaszce oprószonej mąką. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 45 minut. Piekarnik z umieszczonym w środku kamieniem nagrzewamy do 200 stopni. Bułki nacinamy wzdłuż ostrym nożem. Układamy na kamieniu i pieczemy 25 minut. Zajrzyjcie też do: Łucji z Fabryki kulinarnych inspiracji Moniki z Matki wariatki Pat z Patison
Kulinarne przygody Gatity