bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:454/587)

Drożdżowe zawijaski z kremem czekoladowym 169

Jesień zbliża się do nas wielkimi krokami , nastaje czas grzybów i pieczenia słodkich szarlotek, uwielbiam tą porę roku, byle   była ciepła i słoneczna, tego

Wanilia i Kardamon
Drożdżówki z serem 164

Drożdżówki i sernik to są wypieki, które moglibyśmy jeść na okrągło. Mają coś magicznego w sobie, co jak dla mnie jest idealne. Uwielbiam leniwe popołudnia, gdy

dom-agi.pl
Chleb mieszany z miodem na maślance 85

Składniki 300g mąki pszennej 100g mąki żytniej – typ 2000 pelnoziarnista 3 czubate łyżeczki drożdży suchych (14g) – lub 30g drożdży świeżych 200g maślanki 1/2 szkl.wody – ciepłej 2 łyżki płynnego miodu – u mnie lipowy 2 łyżeczki soli – płaskie 2 łyżki oliwy masło – do wysmarowania formy przed pieczeniem kasza manna – do obsypania formy maślanka(...)misce przykrytej ściereczka kuchenną ciastem na ok. 1 godz. do wyrośnięcia. Formę keksową o wymiarach 30x10x8cm wysmarować masłem i obsypać kaszą manną – kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta, zrobi się z niej chrupiąca skórka i nie ma tendencji do przypalania się, w przeciwieństwie do bułki. Wyrośnięte ciasto chlebowe krótko zagnieść, w celu odgazowania. Rozciągnąć w rękach

Kocham Czekoladę
Chleb mieszany z miodem na maślance 215

Składniki 300g mąki pszennej 100g mąki żytniej – typ 2000 pelnoziarnista 3 czubate łyżeczki drożdży suchych (14g) – lub 30g drożdży świeżych 200g maślanki 1/2 szkl.wody – ciepłej 2 łyżki płynnego miodu – u mnie lipowy 2 łyżeczki soli – płaskie 2 łyżki oliwy masło – do wysmarowania formy przed pieczeniem kasza manna – do obsypania formy maślanka(...)misce przykrytej ściereczka kuchenną ciastem na ok. 1 godz. do wyrośnięcia. Formę keksową o wymiarach 30x10x8cm wysmarować masłem i obsypać kaszą manną – kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta, zrobi się z niej chrupiąca skórka i nie ma tendencji do przypalania się, w przeciwieństwie do bułki. Wyrośnięte ciasto chlebowe krótko zagnieść, w celu odgazowania. Rozciągnąć w rękach

Kocham Czekoladę
Kokosowe z owocami 153

hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} jajka, 4 szt   śmietana 12%, 1 szklanka   cukier, 1 szklanka   mąka pszenna, 2 szklanki   proszek do pieczenia, 2 łyżeczki   owoce sezonowe, ilość wg uznania (można nie dodawać wcale)   Składniki na polewę margaryna, ¼ kostki   cukier, ½ szklanki   mleko(...)latin; mso-fareast-language:EN-US;} Jajka ubijamy z cukrem, jak masa zbieleje dodajemy śmietanę i mąkę wymieszaną i przesianą z proszkiem. Wylewamy na blachę wcześniej wytłuszczoną i obsypaną bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp 200 0 C na 10-15 min.  W międzyczasie topimy margarynę i rozpuszczamy w niej cukier, dodajemy mleko, gotujemy kilka minut

Gotowanie moimi oczami
Chleb pszenno-żytni na domowym zakwasie 131

5 / 5 ( 23 votes ) Chleb pszenno-żytni na domowym zakwasie Chleb pszenno żytni na domowym zakwasie, to zdrowe i pyszne pieczywo, które możesz upiec samodzielnie w

Ogrodnik w podróży
Buzia na kłódkę 166

wart ponownego wpisu. Buzia na kłódkę 1. Zaczyn drożdżowy 225g mąki pszennej, 135g wody, 0,5 łyżeczki suchych drożdży lub 6g świeżych, 2. Ciasto właściwe: cały zaczyn, 375g mąki pszennej, 190-195g wody, 9g soli, 36g cukru, 18g masła, odrobinę masła do smarowania dodatkowo. AD1 Dodałam świeże drożdże, rozmieszałam je z wodą, dodałam do mąki, wyrobiłam dość gęste ciasto(...)ciasto masłem, w miejscu styku dwóch połówek. Pozostawiłam bułeczki przykryte na 1,5 godziny, na blasze z piekarnika, wyłożonej papierem. Nagrzałam piekarnik na maxa, do 250st. Włożyłam blachę z bułkami do piekarnika, na dno włożyłam metalową miskę z lodem, która wyjęłam po 7 minutach. Wcześniej próbowałam wyciągnąć uchwyty od bułeczek ale tak wyrosły, że nie chciałam ich za bardzo tarmosić

Leśny Zakątek
Pączki z kardamonem 143

pasuje do drożdżowych słodkości,  niezwykle wzbogaca ich smak i nadaje niesamowitego aromatu. Takie pączki, to po prostu poezja :). Gorąco polecam :). Składniki na około 21 sztuk: 640 g mąki pszennej, najlepiej typ 650 35 g drożdży 5 żółtek 300 - 350 ml mleka, letniego 60 g cukru 8 g cukru wanilinowego 80 g masła ćwierć łyżeczki soli 2 łyżki spirytusu(...)Dodać wyrośnięty rozczyn, utarte żółtka z cukrem, spirytus oraz letnie mleko ( należy zacząć od 300 ml, w razie potrzeby dolewając pozostałe mleko; ciasto nie może być zwarte jak na bułki, powinno być dość luźne ) i wymieszać wszystko do połączenia, wyrabiać przez około 2 minuty. Następnie dodać roztopione masło i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Wyrabiać przez około 20 minut, starając się

Opowieści z piekarnika
Islandzkie bułki z marcepanem i wisniami 233

suszonych drożdży szczypta cukru 190 ml letniego mleka   1 jajko 60 g miękkiego masła irlandzkiego Mlekoma 60 g drobnego cukru 0,5 łyżeczki soli 500 g mąki pszennej typ 500 Nadzienie: 100 g marcepanu 0,5 jajka * 2 łyżki miękkiego masła 1,5 łyżki cukru kokosowego 3/4 szkl wiśni z syropu lub kompotu (bez pestek) Lukier mleko cukier puder(...)list. Złożone ciasto pokroić na 8 pasków. Każdy pasek rozkroić na pół, nie docinając go do końca. Każdą rozciętą część zwinąć dookoła własnej osi i uformować z nich bułki. Bułki umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić do kolejnego wyrastania na około 1/2-1 godziny. Piekarnik nagrzać na 190 stopni C. Bułki przed wstawienie do piekarnika

Ala piecze i gotuje
Pierogi zielone i białe z kaszy gryczanej i mięsa 409

pozostawiłam. Do farszu z kaszy, mięsa, świeże oregano dodałam, w ciasto białe i zielone farsz schowałam, pierogi ugotowałam i w tych zielonych się rozsmakowałam. Składniki: ciasto: 300 g mąki pszennej - typ 500, 20 ml oleju rzepakowego, 150 g letniej wody, 1 łyżeczka soli, garść rukoli,   farsz: 250 g ugotowanego lub upieczonego mięsa z kurczaka, 1 duża cebula, 2 łyżki(...)mięso z kaszą, za nim dodamy surowe jajko doprawiamy solą i pieprzem.  Następnie dodajemy jajko, drobno posiekane listki oregano i całość dokładnie mieszamy. (farsz można skleić dodając odrobinę bułki tartej). Ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy za pomocą szklanki kółka, nakładamy farsz i w dowolny sposób sklejamy. Pierogi wrzucamy na gotującą się wodę z dodatkiem soli. Gotujemy kilka min. Pierogi podajemy

Moniki Smakołyki
WIELKANOCNA BABA DROŻDŻOWA NA MĄCE ORKISZOWEJ, Z KSYLITOLEM 269

Jeszcze jedna wersja uwielbianej przez nas baby drożdżowej Na bazie baby puchowej stworzyłam jej troszkę zdrowszą wersję. Mąkę pszenną zamieniłam na białą orkiszową , zamiast zwykłego pudru dałam mielony ksylitol oraz puder trzcinowy. Zawsze to trochę zdrowiej. A skoro nie umiemy sobie odmówić drożdżowego przysmaku, trzeba go po prostu dostosować do naszych potrzeb. Może i baba będzie mniej puszysta(...)wyrobić tak, by ciasto odstawało od miski i od ręki. Wlać roztopione, przestudzone lekko masło, rum oraz rodzynki i dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub mielonymi migdałami formy. Łyżką maczaną w letniej wodzie wygładzić dokładnie wierzch ciasta i odstawić w ciepłe miejsce, pod przykryciem aż wyrośnie, ok.30-60 minut. Piec w nagrzanym

Smaczne Zdrowe
Zielony chleb cukiniowy 241

ciekawym posmakiem cukinii - zielone zdrowie na talerzu! Zainspirowałam się ciekawym przepisem konhambos ze Smakera na chleb z cukinią, wprowadzając jednak pewne modyfikacje.Składniki na 1 okrągły bochenek: 300g maki pszennej 2 łyżeczki suchych drożdży (7g)  180 ml ciepłej wody  2 łyżeczki płynnego miodu - u mnie ciemny, gryczany - jeśli lubi się posmak miodu w pieczywie można zaszaleć(...)cukinię i drobno posiekane świeże zioła. Krótko zagnieść, wgniatając dodatki do środka ciasta. Okrągłą tortownicę - średnica 22cm - wysmarować oliwą i obsypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta, zrobi się z niej chrupiąca skórka i nie ma tendencji do przypalania się, w przeciwieństwie do bułki. Do foremki włożyć ciasto i odstawić w ciepłe miejsce

Grunt to przepis!
DROŻDŻOWE WIANUSZKI Z SEREM 169

prostu krążki drożdżowego ciasta szklanka, nałóżcie nadzienie (dowolne) i posypcie kruszonką. Też będzie pysznie! Bo dla mnie wszystko co drożdżowe jest zawsze przepyszne 😍 Składniki:   2 szkl. mąki pszennej tortowej  4 czubate łyżki cukru 15 g świeżych drożdży 1/2  szkl mleka 75 g masła 1 jajko szczypta soli Na masę serową: 350 g twarogu mielonego 1 żółtko(...)zaczynając od nie naciętej strony z serem, a następnie sklejamy oba rogi otrzymując w ten sposób okrągłą drożdżówkę a'la kwiatek. Drożdżówki układamy na blaszce wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Posypujemy kruszonką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 minut, po czym pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180st przez około

Walijskie Pichcenie
Drożdżowe bułeczki z czereśniami i rabarbarem! 178

czerwcu można je przygotować z każdymi owocami, które będą w sezonie. Koniecznie zapisz przepis i smakuj razem z nami! Przepis na bułeczki drożdżowe z owocami: - 550 g mąki pszennej typ 550 + 100 g na kruszonkę - 100 g masła + 50 g masła na kruszonkę - 180- 200 ml mleka (ciepłego ale nie gorącego!) - 1/2 szklanki cukru + 100 g cukru na kruszonkę(...)gorące dni zazwyczaj po 40 minutach ciasto wyrośnie i jest gotowe do dalszej pracy. Połowę ciasta wyłóż na stolnicę i podziel na mniejsze kawałki, z każdego uformuj blat - bułkę. Potem to samo zrób z drugą połową. Z tej ilości wyszło mi 12 drożdżówek. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, poukładaj blaty ciasta na bułeczki, na wierzchu poukładaj umyte i osuszone owoce

SMYKWKUCHNI