krople aromatu pomarańczowego 240 g pulpy pomarańczowej z wyciskarki 60-70 ml soku wyciśniętego z pomarańczy 50-75 g bardzo drobno posiekanych lub zmielonych migdałów 200 g mąki pszennej tortowej lub uniwersalnej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu, ale można więcej duża szczypta soli cukier puder i płatki migdałów lub lukier(...)mieszam szpatułką do uzyskania jednolitej konsystencji. Dno formę o średnicy 20-22 cm wykładam papierem do pieczenia, a boki smaruję cieniutko masłem i obsypuję mąką krupczatką lub tartą bułką. Przelewam ciasto do formy i piekę w temperaturze 150 -160 stopni, grzałka góra - dół przez około 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Ciasto pomarańczowe z migdałami
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataostatniej chwili, gdyż zajmuje to tylko trzy kwadranse bez obawy, że nie wyjdzie. Babka majonezowa zawsze wychodzi! Kakaowa babka majonezowa z polewą czekoladową : składniki: ½ szklanki mąki ziemniaczanej ½ szklanki mąki pszennej 2 łyżki gorzkiego kakao ¾ szklanki cukru 4 jajka 4 kopiaste łyżki majonezu 1-2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa: 100 g czekolady + 50 ml śmietanki 30% (rozpuścić w kąpieli wodnej(...)przełożyć do misy robota i miksować tak długo aż cukier się rozpuści, a dalej postępować jak poniżej. (Też wyjdzie Ciasto przekładamy do formy na babki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą i pieczemy około 45 min. Babkę wyciągamy z piekarnika, a wyjmujemy z formy po ostygnięciu (po ok. 20 minutach). Kakaową babkę majonezową smarujemy polewą czekoladową i dekorujemy czekoladowymi jajeczkami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBułeczki bogato nadziane! Ciasto drożdżowe od pewnego czasu stało się moim ulubionym rodzajem wypieku. Zachwyca mnie łatwością przygotowania i rewelacyjnie wychodzi - a co tam, będę nieskromna
Grunt to przepis!Składniki na naleśniki mleko, 800ml woda mineralna gaz., 400ml jajka, 2szt mąka pszenna, 500g sól, 1/2 łyżeczki olej do smażenia Składniki na farsz mięso mielone wieprzowe, 500g pieczarki, 700g ser żółty, 150g jajka, 2szt cebula, 1 duża szt sól, pieprz Składniki na panierkę jajka, 2 duże szt mleko, 150ml sól, pierprz olej do smażenia Przygotowanie Naleśniki: jajko roztrzepujemy wraz(...)Dodajemy ser i roztrzepane jajka, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wykładamy farsz na naleśniki, zwijamy w krokiety. Jajka roztrzepujemy, mieszamy z mlekiem, doprawiamy. Krokiety panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Z przepisu wychodzi około 18 dużych krokietów
Gotowanie moimi oczamiwodnej skórka robi się chrupiąca. Niekonwencjonalne połączenie słodkiej dyni z pikantnymi przyprawami to istna orgia dla kubków smakowych! Składniki na 1 okrągły bochenek: 300g maki pszennej 150g mąki pszennej pełnoziarnistej 2 łyżeczki suchych drożdży (7g) 200 ml ciepłej wody 3 łyżeczki płynnego miodu - u mnie ciemny, gryczany 1 łyżka oliwy z oliwek + oliwa do posmarowania(...)może tu zamiast rąk użyć miksera koniecznie z mieszadłami hakowymi (nie trzepakami) . Okrągłą tortownicę - średnica 22cm - wysmarować oliwą i obsypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta, zrobi się z niej chrupiąca skórka i nie ma tendencji do przypalania się, w przeciwieństwie do bułki. Włożyć ciasto do formy, przykryć ściereczka kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce
Grunt to przepis!lekkie jak na drożdżowe. Dzieciom bardzo smakowało. Ja użyłam mrożonych malin, nie rozmrażałam ich wcześniej i sok z nich rozlał się na bułeczki, ale kwaskowaty smak przełamywał doskonale słodycz bułek, budyniu i kruszonki. Składniki: Ciasto drożdżowe: - 4 dag drożdży; - 8 łyżek cukru; - 0,5 kg mąki; - 250 ml ciepłego mleka; – 1 jajko; - 10 dag masła; - 1 opakowanie cukru wanilinowego(...)łyżki cukru; Z podanych składników ugotować budyń Kruszonka: -100 g masła, w temperaturze pokojowej lub bardziej miękkiego - 100 g białego cukru - 3 łyżki brązowego cukru - 100 g mąki pszennej - 2 łyżki kakao Palcami rozgnieść kruszonkę. jakby była zbyt rzadka można dodać więcej mąki. Dodatkowo: - 2 garści malin Wykonanie: Na każdym ślimaczku układać porcję budyniu, kilka malin i posypać kruszonką. Piec
dom-agi.plduża ilością jagód mocno czekoladowy murzynek z jagodami. Ciacho to jest moim wspomnieniem dzieciństwa kiedy robiła je moja mama. ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej typ 500 200 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżki kakao 4 jajka 3/4 szklanki cukru trzcinowego polewa: 50 g czekolady gorzkiej 1 łyżeczka masła 6 łyżek mleka(...)deskę i studzę. Polewa: Czekoladę łamię na kawałki, dodaję masło, mleko i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Polewam ciasto, dekoruję jagodami. Formę keksówkę o wymiarach 24x11 cm smaruję tłuszczem, wysypuję bułka tartą
wesoła kuchniaduże szczypta soli Krem budyniowo - maślany: 3 szklanki mleka ( 750 ml ) 3/4 szklanki cukru 1 laska wanilii lub 1 opakowanie cukru wanilinowego 3 żółtka 4 czubate łyżki mąki pszennej ( łyżka o pojemności 15 ml ) 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej ( łyżka o pojemności 15 ml ) 300 g masła Dodatkowo: cukier puder do oprószenia Wykonanie: Ciasto parzone: W garnuszku umieścić(...)będzie dobrze wyrobione/napowietrzone. Gotowe ciasto podzielić na 2 równe części. Jedną część ciasta rozprowadzić w formie o wymiarach dolnych 24 x 34 cm, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką lub bułka tartą. Wyrównać. Piec w temperaturze 200°C przez około 25 minut, do ładnego zrumienienia ciasta. W trakcie pieczenia nie należy otwierać piekarnika, gdyż ciasto opadnie. W ten sam sposób upiec
Opowieści z piekarnikakuchni sezon na dynię, którą uwielbiam i którą zarażam kolejne osoby w swoim otoczeniu. Chleb jest na drożdżach, więc na efekt nie trzeba długo czekać. Składniki : 650 g mąki pszennej chlebowej typ 750 łyżeczka soli saszetka (7 g) drożdży suszonych ok. 300 ml ciepłej wody 250 g startej dyni papryczka chili (u mnie jalapeno) 2 łyżki oliwy u mnie jeszcze(...)piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do "suchego patyczka". Upieczony chleb posmarować wodą - skórka będzie wtedy lekko błyszczeć. Odstawić chleb do całkowitego ostygnięcia. ------------- Podobne: Chleb toskański Bułki marchewkowe Chleb marchewkowy na zakwasie
Weekendy w domu i ogrodzieCake. Jest tortem biszkoptowym z kremem z bitej śmietany i dużą ilością świeżych, pysznych truskawek. Ciasto: (na torownicę o średnicy około 22-24 cm) 2 jajka 75 g mąki pszennej 15g mąki ziemniaczanej szczypta soli pół łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki soku z cytryny 70 g cukru Krem: 250 g mascarpone 200 g śmieany 36% -ubitej na sztywno polecam(...)biszkoptu. 6. Wierzch i boki posmarować kremem 7. Na boki i wierzch układać truskawki w plasterkach. Schłodzić w lodówceod około 20 minut do 1 godziny. Smacznego :) Zobacz także: Bułki słodkie z truskawkami Sernik truskawkowy bez pieczenia
KreatywnePinyChleb na zakwasie z gatunku tych, które stają się ulubionymi. Przepis jest bardzo uniwersalny i możecie piec chlebek w zasadzie z każdego typu mąki. My jak
Mieszam w GarnkuRyśku 7 dni Gdy na blogu Moje wypieki zobaczyłam te drożdżówki od razu zapałałam do nich niesamowitą miłością - koniec tej miłości musiał być taki - nie inny
sierotka maRysia w kuchniśliwkami Składniki na pszenno-żytni chleb ze śliwkami: Zaczyn drożdżowy: 1 łyżka cukru 2 łyżki mąki 25 g świeżych drożdży 3-4 łyżki ciepłej wody Chleb: 150 g mąki pszennej 150 g mąki żytniej razowej garść suszonych śliwek płaska łyżeczka soli łyżka miodu 250 ml ciepłej wody Jak zrobić pszenno-żytni chleb ze śliwkami? Do niedużej miseczki rozkrusz drożdże. Dodaj(...)zaczyn. Zacznij wrabiać przy pomocy miksera z hakiem. Stopniowo zacznij wlewać wodę, nieustannie wyrabiając ciasto. Powinna powstać gęsta i dosyć kleista masa. W razie potrzeby dodaj jeszcze łyżkę mąki pszennej. Zbierz ciasto z brzegów miski. Przykryj ją szmatką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 60 minut. Po tym czasie przełóż ciasto na wysypaną mąką stolnicę. Oprósz ręce mąką
okolicepalnika.pldodałam (dlatego jest przepis), ale często ciasto na chleb robię "na oko", z tego co się nawinie i to jest jeden z prostszych przykładów. Składniki: 2 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mąki chlebowej 1/2 szkl. otrębów żytnich 2 szkl. letniej wody 15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli szczypta cukru Sposób przygotowania: Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie ze szczyptą cukru(...)brytfannę, by góra nie zrumieniła się nadmiernie. Po upieczeniu od razu wyjmujemy z blaszki i zostawiamy do przestudzenia. Zajrzyj też do etykiety PIECZYWO po inne przepisy na chleb i bułki z domowej piekarni :) A czy Ty pieczesz w domu chleb? Jak często? Podziel się ze mną swoim doświadczeniem i ciekawymi przepisami
Kolorowy Przepisownikcukrem pudrem lub polać lukrem, choć z polewą smakuje najlepiej! Wyszło pyszne, puszyste, pulchne ciasto, bez miksera, które polecam nie tylko na Dzień Matki. Smacznego SKŁADNIKI: 350 g mąki pszennej 3 łyżki gorzkiego kakao 5 żółtek (lub 2 całe jajka) 1 szklanka maślanki (lub mleka) 2 łyżeczki proszku do pieczenia (lub pół na pół proszek do pieczenia plus soda oczyszczona(...)mieszam rózgą suche składniki. W oddzielnej łączę mokre. Następnie dodaję mokre składniki do suchych, mieszam do połączenia. Dwie formy keksowe wykładam papierem do pieczenia (lub smaruję masłem i wysypuję bułką tartą), wlewam ciasto, po równo na każdą keksówkę. Piekarnik nagrzewam do temp. 180 C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Dwie keksówki z ciastem wstawiam na środkową półkę piekarnika. Piekę
Zasmakuj KuchniKiedyś ciasto drożdżowe było dla mnie największą zmorą – dziś darzę je największą miłością i gdybym tylko miała czas i możliwości codziennie przygotowywałabym z niego wypieki
Ostra na Słodkorazy – najpierw wszystko na oko, później powoli, z ważeniem składników, by móc podzielić się z Wami przepisem. Składniki na sos beszamelowy: 1/3 kostki masła 3 płaskie łyżki mąki pszennej szklanka mleka szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz biały Składniki na 12 babeczek: 15 dag sera żółtego 15 dag szynki 12 kromek chleba tostowego kilka różyczek brokuła (można zamiennie dać(...)posypanie babeczek z wierzchu). Wymieszaj. Tak przygotowany farsz do babeczek powinien mieć konsystencję gęstego budyniu. Następnie za pomocą szklanki wykrój z chleba koła (resztki możesz wykorzystać np. do zrobienia bułki tartej). Każde kółko rozwałkuj tak, by było całkowicie płaskie. Ułóż chlebowe koła w wysmarowanej wcześniej olejem blaszce do muffinek. Do każdej babeczki włóż farsz. Na wierzch wbij kawałek podgotowanego brokuła
Mojewlasne.plcholesterol. Składniki: Farsz kardamonowy: 100 g OPTIMA OMEGA 3 100 g brązowego cukru 1,5 łyżki zmielonego kardamonu Syrop cukrowy: 70 ml wody 60 g cukru Ciasto: 530 g pszennej mąki 250 ml mleka 90 g cukru pół łyżeczki soli 100 g OPTIMA OMEGA 3 roztopionej 25 g drożdży świeżych 7 g kardamonu zmielonego dodatkowo: cukier kardamonowy Drożdże rozpuszczamy(...)minut w temp 160 st. Po tym czasie bułeczki smarujemy syropem cukrowym i oprószamy delikatnie cukrem kardamonowym. Pieczemy jeszcze ok 5-8 minut. W razie potrzeby zmniejszyć temperaturę aby bułki nie przypaliły się
Kuchnia w oparachkulturze zachodnioeuropejskiej. Także w polskiej tradycji kruszyna chleba, o której pisał Norwid, to coś więcej niż żywność. To także w dzisiejszych czasach smak tradycji, do której naprawdę warto powracać. Bułki, bułeczki, bagietki, croissanty, ciabatty, focaccie – to rewelacyjne i smaczne pieczywo, ale nie ma to jak kromka świeżego chleba z ulubionej piekarni. Albo jeszcze lepiej – kromka chleba z domowej piekarenki(...)mają słabszą kondycję. Zwykła-niezwykła kanapka upchnięta w kuchennym lamusie jest sto razy lepsza od wszystkich sztuczności, którymi opychają się nasze maluchy. Chlebek graham Składniki: 1 1/5 szklanki mąki pszennej (210 g) 1 1/5 szklanki mąki pszennej razowej (190 g) 1 szklanka ciepłego mleka (250 g) 1/4 szklanki oleju (55 g) drożdże instant (7g) lub 20g drożdży świeżych łyżka cukru
KulinarneImpresje.plW prostocie siła…za każdym razem przyrządzając coś z najprostszych składników, utwierdzam się w tym przekonaniu. Wystarczy kilka ogólnodostępnych i tanich produktów, by wyczarować sobie
Mienta blogtimer_metaslider_8795, 1) : metaslider_8795(window.jQuery); }; timer_metaslider_8795(); Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 12 sztuk (4 – 6 porcji) Składniki: 700 g ziemniaków 3 – 4 łyżki mąki pszennej 3 – 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko ½ łyżeczki soli Farsz: 300 g mięsa mielonego 1 cebula 3 łyżki masła szczypta soli szczypta pieprzu Sos pieczarkowy: 300 g pieczarek(...)rozwałkować duży płat (o grubości 5 mm) i wykroić okręgi o średnicy 15 cm. Nałożyć porcje farszu na ciasto i zlepić brzegi. Pierogi obtoczyć w bułce tartej i smażyć na patelni lub w garnku na sporej ilości oleju, na złoty kolor. Sos pieczarkowy: Pieczarki obrać i pokroić w kostkę
KuchniaWeDwoje.plbardzo mile widziane, dlatego postanowiłam to połączyć. Upiekłam pyszne muffiny z jabłkami i masą cynamonową. Świetnie sprawdzą się jako deser, drugie śniadanie lub podwieczorek... Ciasto: 350g mąki pszennej, 125ml mleka, 15 g świeżych drożdży, żółtko, 3 i 1/2 łyżki cukru, 30g masła, szczypta soli. W letnim mleku rozpuścić drożdże z łyżeczką mąki(...)całym cieście rozsmarować masło cynamonowe i rozłożyć równomiernie jabłka. Zwinąć w rulon wzdłuż krótszego boku. Pociąć na około 10 równych kawałków. Układać cięciem do góry w natłuszczonej i wysypanej bułką tartą na muffiny. Odstawić na 20 minut. Posmarować jajkiem rozkłóconym z mlekiem i posypać cukrem. Piec około 18-22 minut w temp. 180st. Źródło: Smakołyki Bereniki
Z miłości do słodkości