bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:468/587)

Bułki z dyni, z dynią, puree z dyni 153

Moje pierwsze bułeczki z wykorzystaniem dyni. A do tego takie pyszne! Teraz, kiedy mamy dynię pod dostatkiem najlepiej je zrobić, bo kiedy będziemy mieć dostęp do

CookYourself
Sernik krakowski 345

pomysłów na sprawdzone serniki to zapraszam po więcej inspiracji pod tym linkiem – serniki. Sernik krakowski /blaszka 20×30 cm inspiracja Kwestia smaku Ciasto kruche 350 g mąki pszennej 1 jajko 2 zółtka 170 g masła 0,5 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy szczypta soli Masa serowa 1 kg tłustego zmielonego twarogu(...)masłem, a na końcu wsypać bakalie i dokładnie wymieszać ze sobą. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy serowej. Formę do pieczenia wysmarować masłem i wysypać bułką tartą albo wyłożyć papierem do pieczenia. 2/3 porcji ciasta wyłożyć na dnie blaszki do pieczenia i ponakłuwać widelcem, a z reszty uformować wałeczki obtaczając je w mące. Na spód z ciasta

Pieguskowa Kuchnia
Dwukolorowe bajgle 148

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Wierzyć się nie chce, że z tak prostych składników można wyczarować takie cuda. Przymierzałam się do tego wypieku od dawna, a że wieczorem

greenscarf
Cytrynowiec 586

Idealne ciasto na małe przyjęcie - urzeka nie tylko smakiem ale i wyglądem. Przepis znaleziony na blogu Domowe-Wypieki Składniki: Biszkopt: 3 jajka 60g mąki pszennej 60g mąki ziemniaczanej 100g cukru ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka wody   Poncz: ½ szklanki wody trochę soku z cytryny (ok. ćwiartka cytryny) 1 łyżeczka cukru   Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe(...)wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników). Formę prostokątną o wymiarach około 35x24cm wysmarować margaryną i posypać mąką lub bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku około 20minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia. Przygotować masę budyniową

cucinare
Śląskie kołoczki (drożdżowe koperty z serem) czyli Niedzielne Śniadanie odc.56 221

Zatęskniłam za wspólnie celebrowanymi śniadaniami. Ostatnio nie składało nam się, nie udawało razem usiąść do stołu, ba, nawet nie udaje się być tylko obok siebie. Małżona

Dzieje kuchennej Wiewióry
Babka cytrynowa 196

Babka okazała się smacznym i orzeźwiającym wypiekiem, który świetnie pasuje do popołudniowej herbatki:) Polecam. U mnie do powtórzenia. Składniki: 4 duże jajka; 1 szklanka cukru kryształu; 1 szklanka mąki pszennej; 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej; 200 g masła roztopionego; starta skórka z 1 cytryny; kilka kropel olejku cytrynowego; sok wyciśnięty z 1/2 cytryny; 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)Uwagi: Babkę można upiec w formie babkowej z kominkiem. Pamiętajmy, że zanim do takiej formy przełożymy surowe ciasto, należy ją uprzednio dobrze wysmarować masłem lub margaryną i posypać tartą bułką

In my kitchen
KEKS SZPINAKOWY Z ORZECHAMI HELIO 89

PRZEPISU: Przepis jest na jedną keksówkę o wymiarach 30 x 11 cm. Wszystkie składniki mam w temp. pokojowej. Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. SKŁADNIKI: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru pudru 50 g świeżego szpinaku 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 4 jajka 190 g masła garść orzechów laskowych HELIO garść orzechów włoskich(...)termoobiegu) grzanie góra plus dół. Keksówkę smaruję lekko olejem i przyklejam papier do pieczenia gładząc boki, wlewam szpinakowe ciasto. Można zamiast papieru wysmarować formę tłuszczem i posypać bułką tartą. Piekę ciasto ok. 50 minut do suchego patyczka. Piekę na środkowej półce piekarnika. Gotowy keks posypuję cukrem pudrem. Smacznego Do przepisu wykorzystałam orzechy włoskie z upraw ekologicznych oraz orzechy laskowe prażone

Zasmakuj Kuchni
Odrobina francuskiej prowincji, czyli Brioche z rabarbarem 202

ciasto zrobione zostało tego samego dnia - nie miało czasu aby odpowiednio wyrosnąć + rabarbaru jest zdecydowanie za dużo, aby drożdżówka wyrosła - ale nigdy dość, aby nacieszyć podniebienie ;) Składniki: 500g mąki pszennej tortowej saszetka suchych drożdży (17g) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 3 łyżki słodziku Sussina Gold do pieczenia (lub stewia w płynie / 50g cukru) 3 łyżki ciepłego melka(...)Rabarbar kroimy w kostkę i zasypujemy 1 łyżką słodziku lub cukru - odstawiamy, aby puścił sok. Blaszkę lub tartinkę średniej wielkości smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą/kaszą manną. Kiedy mija czas, a kawa jest dopita - z ciasta formujemy kulki i układamy je obok siebie w formie do pieczenia. Później robimy w nich małe zagłębienie

Spektrum Smaku
Orkiszowe drożdżówki z pysznościami 160

Bardzo lubię piec wszelkiego rodzaju drożdżówki. Po pierwsze, wyrabianie ciasta, oczekiwanie na wyrośnięcie - cały ten proces uważam za niezwykle relaksujący i uspokajający. Ma na mnie wpływ

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bagietki pszenno-żytnie 176

Dawno nie było na blogu wpisu z pieczywem w roli głównej.  Letnie upały zdecydowanie mnie odstraszały od włączenia piekarnika. Ale póki co upały

Kulinarne przygody Gatity
Bułeczki z bitą śmietaną 205

takie zrobić i zrobiłam,ale zapomniałam o wpisie na bloga.Poszukam zdjęć, jeśli znajdę to będzie też wpis, bo tamte były ciut inne, ale te są smaczniejsze. 500 g mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 1 szkl. mleka 60 ml oleju 80 g cukru 1 jajko 1 białko szczypta soli Dodatkowo 1 żółtko 1 łyżka mleka 500 ml śmietany 30 % cukier(...)połowę, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia .Blachę odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia, a w tym czasie rozgrzać piekarnik do 180º. Przed włożeniem do piekarnika posmarować bułki roztrzepanym żółtkiem z odrobina mleka. Piec ok. 20 min, do zarumienienia.Wystudzić.Śmietanę z cukrem ubić na sztywno,przełożyć do worka cukierniczego.Bułki lekko rozłożyć, włożyć w środek bitą śmietanę

Moje domowe kucharzenie
SZYBKIE DANIA JEDNOGARNKOWE - 3 inspirujące przepisy: TEST patelni WOLL 142

posiekany koperek i doprawić do smaku solą oraz pieprzem - wymieszać. Jeżeli masa będzie zbyt ścisła, można dodać łyżkę śmietany. Formować zgrabne kotleciki i panierować w bułce tartej, dociskając, by bułka dobrze przylegała do masy. Kotleciki smażymy na patelni, rumieniąc z obu stron. Odkładamy na bok i trzymamy w cieple. Na tej samej patelni można przygotować pyszny i szybki sos koperkowy(...)patelni.  Pyszny, domowy gulasz segedyńki - tradycyjna receptura. Składniki : 650 g mięsa wieprzowego np. karkówki 1 duża cebula ok. 6 większych pieczarek 600g kiszonej kapusty ok. 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz i papryka mielona do smaku liść laurowy Gulasz segedyński -przygotowanie krok po kroku: Krok 1. Kapustę kiszoną opłukać, osączyć i pokroić kilka razy Cebulę

Moja Książka Kucharska
Babka drożdżowa wielkanocna z rodzynkami 118

Sernik pomarańczowy     Babka drożdżowa wielkanocna z rodzynkami (na żółtkach) Proporcje na 2 foremki o średnicy 21 cm. Czas przygotowania: 2,5 godziny Składniki: 500 g mąki pszennej szczypta soli 8 żółtek 150 g cukru 16 g  domowego cukru waniliowego 50 g drożdży 250 ml mleka 150 g masła 3/4 szklanki rodzynek Lukier: 38 g cukru pudru(...)ciasta powietrze, co ma wpływ na jego pulchność. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż zaczynie odchodzić od ręki. Ciasto wyrabiamy przez około 30 minut. Foremki dokładnie natłuszczamy i wysypujemy tarta bułką. Ciasto wkładamy maksymalnie do 1/3 ich wysokości. Pozostawiamy do urośnięcia na około 60 minut.  Babki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) przez około 30 - 40 minut. Wierzch

Kulinarne przygody Gatity