bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:428/587)

Babka czekoladowa 2117

wilgotna, ale też podwójnie czekoladowa w smaku. Babkę można upiec w formie z kominem o pojemności około 1,5l (wysokości około 10cm, szerokości 22cm) . Babka czekoladowa Składniki: 250g mąki pszennej 150g cukru pudru 150g masła 100g gorzkiej czekolady 4 jajka 2 łyżki kakao sok i skórka z 1 pomarańczy (około 40ml) 2 łyżeczki proszku do pieczenia POLEWA CZEKOLADOWA 70g gorzkiej(...)składniki suche wymieszać ze sobą, przesiać do masy, wymieszać lub krótko zmiksować - z białek ubić pianę, dodać ją do masy, delikatnie wymieszać - formę wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką lub bułką tartą - do formy przełożyć masę, wyrównać - babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni, piec przez 50-55 minut lub tzw. suchego patyczka - upieczoną babkę wyjąć z piekarnika

Smakołyki Bereniki
KOKOSOWE CIASTO Z JABŁKAMI 157

wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Idealne ciasto dla wielbicieli smaku kokosa KOKOSOWE CIASTO Z JABŁKAMI CIASTO 100 g cukru 125 g masła 2 jajka 200 g mąki pszennej tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100 ml mleka kokosowego 50 g wiórków kokosowych 4 jabłka sok z 1 cytryny POLEWA 0,5 szkl cukru pudru 2 łyżki mleka kokosowego(...)mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi na przemian z mlekiem kokosowym. Miksować krótko, tylko do połączenia składników. Tortownicę o średnicy 25 cm posmarować tłuszczem i posypać bułką tarta lub kaszą manną. Przełożyć ciasto do formy, a na wierzch powciskać przygotowane wcześniej jabłka. Piec przez 45-50 min w piekarniku nagrzanym do 160 st do tzw. suchego patyczka

Pieguskowa Kuchnia
BUŁKI POZNAŃSKIE NA PODMŁODZIE 131

Składniki podmłoda: 200 g mąki pszennej chlebowej (typ 750) 200 ml wody 2 g świeżych drożdży ciasto właściwe: 10 g drożdży 200 ml wody 400 g mąki pszennej chlebowej 1 łyżeczka soli Przygotowanie Najpierw przygotujcie podmłodę. Drożdże (2 g) rozpuśćcie w letniej wodzie (200 ml). Dodajcie przesiane 200 g mąki, wymieszajcie i odstawcie całość do fermentacji(...)około 2-3 godziny- ciasto musi conajmniej podwoić objętość. W połowie czasu wyrastania możecie ciasto odgazować. Wyrośnięte ciasto przełóżcie na blat, lekko zagniećcie i podzielcie na 9 równej wielkości bułek. Każdą uformujcie, w środku zróbcie przedziałek. Ułóżcie na blasze do pieczenia i odstawcie na pół godziny. Nagrzejcie piekarnik do 230 st bez termoobiegu, zaparujcie go. Bułki posmarujcie wodą, wstawcie

OliveandThyme
Małdrzyki krakowskie 177

Wakacje się skończyły, a zaczęła się ponownie akcja Wypiekania na śniadanie ..no i fajnie jest tak razem wirtualnie coś upiec lub usmażyć..Miałyśmy do wyboru dwie propozycje..bułki lub małdrzyki..Dzień wcześniej przed akcją szukałam sobie przepisu na jakieś racuszki z twarogiem i w oko wpadł mi właśnie przepis na małdrzyki...a tu zdziwienie jak zajrzałam(...)Potrawy regionalne. Przepisy zebrane i opracowane przez Hannę Szymanderską. 500 g twarogu  1 całe jajko 1 żółtko 1 łyżka stopionego masła 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 łyżki mąki pszennej Dodatkowo: klarowane maslo lub olej do smażenia cukier puder do posypania świeże owoce / sos z owoców / jogurt lub śmietana Twaróg, jajko, żółtko, stopione masło i cukier waniliowy - zmiksować [ ja utarłam

Moje domowe kucharzenie
rozpływające się w ustach ciasto chałwowe, chałwowiec 176

budynie czekoladowe po 40g KREM -300g chałwy waniliowej -2 budynie śmietankowe po 40g -1 litr mleka -1,5 łyżki cukru  -1 cukier waniliowy -1 płaska łyżka mąki pszennej -250g masła lub margaryny DODATKOWO -pół szklanki wody -2 łyżki kawy rozpuszczalnej -pół czekolady mlecznej Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od ugotowania budyniu. Mleko wlewamy do garnka, odlewając troszkę do miseczki(...)minuty do rozpuszczenia się chałwy. CIASTO Białka oddzielamy od żółtek,następnie miksujemy je na sztywną pianę, dodajemy cukier, żółtka, oraz pozostałe składniki. Dużą blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Następnie wylewamy ciasto, pieczemy 20 minut w temperaturze 170 stopni do suchego patyczka. Ciasto studzimy i kroimy na dwa blaty. Kawę rozpuszczamy w wodzie, i ponczujemy ją pierwszy blat ciasta

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Całuski 218

moich czytelników. Koniecznie ich spróbujcie! Całuski - miodowe ciasteczka korzenne przepis na ok. 100 szt. niewielkich pierniczków Składniki : 1 szklanka miodu 1 szklanka cukru 2 jaja ok. 1/2 kg mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka przyprawy piernikowej 1 łyżeczka masła Ciasto: Miód, jeśli ma stałą konsystencję, czyli jest skrystalizowany, rozpuszczamy, lekko podgrzewając. (Warto jednak pamiętać, że aby miód(...)później wykładamy ciasto oraz resztę mąki na stolnicę/blat i zagniatamy. (W przepisie, który dostałam od czytelniczki jest uwaga na temat konsystencji ciasta. Ma być "gęste, jak na zwykłe bułki".) Jeśli po dodaniu całej mąki masa będzie się bardzo kleić, dodajemy jeszcze trochę. Po wyrobieniu, formujemy z ciasta wałeczki o średnicy 3-4 cm, a następnie kroimy je na równe

Ratunku obiad
Naleśniki - najlepsze ciasto 242

bardzo smaczne;) Wariantów podania jest mnóstwo, można je jeść na słodko, na słono, z mięsem lub z rybą, z kapustą i grzybami - wtedy powstają krokiety, czyli zawijane panierowane w bułce naleśniki i smażone na rumiano. Jest wiele przepisów na ciasto naleśnikowe. Można dodawać tylko mleka, mleka z wodą, mleko z wodą gazowaną, różną mąkę i proporcje jajek, czasem łyżkę oleju(...)dodawania mąki zależy od tego, jaka jest to mąka. Im wyższy jej symbol, tym bardziej wchłania wodę.   Składniki: 1,5 szklanki mleka 2 szklanki przesianej mąki pszennej 1,5 szklanki wody 2 jajka odrobina soli olej do smażenia   Wykonanie:   Połącz ze sobą wszystkie składniki, tak by nie było żadnych grudek. Smaż na niewielkiej

Zasmakuj Kuchni
47 tygodni - Ciasto marchewkowe 197

marchewkowego wtajemniczenia. W każdym razie ten przepis jest rewelacyjny i gorąco go polecam, naprawdę wart wypróbowania. Ciasto zniknęło z talerza w ciągu niecałego dnia. Ciasto marchewkowe 2/3 szklanki mąki pszennej pół szklanki miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki zmielonych goździków 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki ziela angielskiego 1/4 łyżeczki soli(...)miodem. Połączyć zawartość obydwu misek, po czym dodać marchewkę, orzechy i ananasy, dokładnie wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 175 C, przełożyć ciasto do formy (20cm średnicy) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Piec 45 minut do suchego patyczka. Wystudzić na kratce. Serowy krem 300 g tłustego twarogu 6 łyżek masła, w temperaturze pokojowej 1/2 szkl. syropu klonowego 1 łyżeczka ekstraktu

Przepysznik - BLW i nie tylko
Krucha tarta kokosowo-bananowa z galaretką 465

tego co miałam w domu. Krem budyniowy z dodatkiem wiórków kokosowych połączyłam z bananem i galaretką. Tarta wyszła bardzo smaczna. Polecam:) Składniki na ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 3 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru 250 g masła Składniki na krem: 1 budyń waniliowy bez cukru 400 ml mleka 1/2 cukru wanilinowego 1/3 szklanki cukru(...)masło oraz żółtka. Ze wszystkich składników ugnieść ciasto i odstawić na ok godzinę do lodówki. Następnie wykładamy ciasto na formę do tarty (wcześniej posmarowałam ją delikatnie masłem i obsypałam bułką tartą). Ciasto nakłuć w wielu miejscach widelcem i włożyć do rozgrzanego do 190*C piekarnika. Piec przez ok. 25 minut do złotego koloru. Wykonanie kremu: 3/4 mleka wlać do garnka

The Sweet Damsel
Jagodzianki z czekoladą 103

Inspiracja: Moje Wypieki 500 g mąki pszennej  7 g suchych drożdży szklanka mleka jajko 1/4 szklanki oleju rzepakowego pół szklanki cukru opakowanie cukru waniliowego szczypta soli Nadzienie: 1,5 szklanki jagód 100 g posiekanej mlecznej czekolady łyżka  cukru łyżka mąki ziemniaczanej Lukier: szklanka cukru pudru kilka łyżek gorącej wody Mąkę połączyć z drożdżami, szczyptę posolić. Wlać mleko, dodać(...)krótko wyrobić, podzielić na 16 części ( u mnie wyszło 6 dużych i 6 małych bułeczek). Uformować jak bułeczki, w kule, i znów pozostawić na 15 minut do napuszenia. Każdą bułkę rozpłaszczyć na dłoni i na środku umieścić łyżkę farszu. Zlepić brzegi jak pierogi, dokładnie dociskając. Każdą umieścić złączeniem w dół na blacie stołu i rolować nadając im kształt owalnych bułeczek

Atlas Smaków
Biszkopt z budyniem i bitą śmietaną 365

miałam tyle śmietanki ani bananów. Warstwę kawowo-bananową zamieniłam budyniem o smaku krówki i  wyszło pyszne ciasto. składniki: biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao masa budyniowa budyń o smaku krówki (na 3/4 l mleka)+3/4 l mleka(...)Następnie dodać kakao oraz mąki wymieszane z proszkiem. Dokładnie wymieszać a na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać mikserem. Ciasto wylać na blachę 25x35 natłuszczoną i posypaną bułką tartą lub też wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 10 minut, do suchego patyczka. Gotowy biszkopt odstawić do wystudzenia. Przygotować krem budyniowy

Monia miesza i gotuje
Fougasse kukurydziane. Bułeczki pszenno - kukurydziane z bazylią. 178

Chlebak jednak jest pusty, więc wymyśliłem, że zrobię podobne do Focaccia - Fougasse - według mojej zmienionej receptury z dodatkiem mąki kukurydzianej i delikatną nutą bazylii. Czego użyłem? -300 gram mąki pszennej TYP550 -200 gram mąki kukurydzianej -350 ml ciepłej wody, temperatura około 39 stopni -20 gram świeżych drożdży -płaska łyżka soli -łyżeczka cukru  Mąki z solą przesiewamy. Drożdże rozkruszamy, zasypujemy(...)etapie dodajemy 3 posiekane liście świeżej bazylii. Tworzymy kulę, oklepujemy ją olejem rzepakowym i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Fougasse mają specyficzny kształt. Przypomina liść. Można oczywiście uformować tradycyjne bułki, ale tak chyba będzie ciekawiej. W trakcie układania kształtu naszych bułek używamy do posypywania sporej ilości mąki. Rozgrzewamy piekarnik do maksimum. Blachę, na której będziemy piec spryskujemy wodą; układamy

BaRepas
Dyskusyjna świąteczność limonki 187

Postanowiłam sobie, że Święta w domu zacznę przygotowywać od pierwszego grudniowego weekendu. Po pierwsze ten tydzień mam bardzo zapełniony (mam nadzieję, że wszystko się uda!), po

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sposób na smętne jabłka 148

Miałam w domu jabłka. Na początku były jędrne i soczyście zielone - moje ulubione. Później powoli skórka zaczęła im się marszczyć, zmiękły i straciły nieco na chrupkości

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bożonarodzeniowe bułeczki z mąką owsianą 127

Przygotowując się do świąt większość z nas automatycznie myśli o kolacji wigilijnej. Nic dziwnego, w końcu najwięcej dań przygotowujemy właśnie na Wigilię, wtedy też najczęściej zapraszamy

Z notatnika dietetyka
Chleb na białkach z ziarnami i białym serem 147

To jest z pewnością mój chleb numer 1, niesamowicie prosty w wykonaniu, delikatny i z ogromną ilością różnych ziaren. Pieczony jest na proszku do pieczenia, więc

Bułka z Chlebem
CYNAMONOWE BUŁECZKI, BEZ WYRASTANIA 130

   Na bazie szybkiego ciasta drożdżowego , bez wyrastania przygotowałam ostatnio bułeczki cynamonowe. Moje Dziecię uwielbia wszystko co z cynamonem: ciasteczka, ślimaczki cynamonowe, bułeczki, itp. Niewątpliwą

Smaczne Zdrowe
Muffinki kokosowe z malinami 146

pudrem – warto za każdy razem tworzyć nowe smaki! Ja piekę je często wracając do tego bazowego przepisu, który mnie nigdy nie zawiódł, POLECAM szczerze! SKŁADNIKI: 2 szklanki przesianej mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 szklanki cukru trzcinowego 2 jajka 1/2 szklanki oleju lub roztopionego masła 1/2 szklanki maślanki, mleka, jogurtu naturalnego, wody kilka kropel aromatu(...)jogurt lub wodę) oraz olej (lub roztopione masło). Piekarnik nagrzewam do 180 C grzanie góra + dół. Formę na muffinki wykładam papierowymi papilotkami lub smaruję olejem i wysypuję mąką lub bułką tartą albo używam foremek silikonowych. Mieszam mokre i suche składniki trzepaczką kuchenną do połączenia. Układam ciasto do foremek, po 1 łyżce na to 3 maliny (bez rozmrażania) i przykrywam maliny

Zasmakuj Kuchni
Babka marmurkowa 227

Robi się ją szybko, idealna dla niezapowiedzianych gości. Jest pyszna, mocno kakaowa! I rozpływa się w ustach... :) Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 225 g miękkiego masła 1 niepełna szklanka drobnego cukru 4 jajka 1/2 szklanki mleka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 4 łyżki kakao Przygotowanie: Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i solą przesiewamy do miski. Masło(...)mikserem na najniższych obrotach do połączenia składników. (jeśli wyjdzie wam bardzo, bardzo gęsta masa to dodajcie odrobinę mleka i zmiksujcie i będzie w porządku). Blachę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Na spód wylewamy jasną masę, a na wierzch ciemną Pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez ok. 70 minut (lub dłużej, bo każdy piekarnik piecze inaczej, najlepiej pod koniec sprawdzajcie

Gotuj z Mąką
Puszysty sernik na orzechowym cieście z kratką 236

Witam Kochani Dziś zapraszam na pyszny i delikatny sernik na orzechowym cieście z kratką. Wygląda i smakuje rewelacyjnie :) Zapraszam SKŁADNIKI *blaszka 25x25cm CIASTO -2 szkl mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml) -1 łyżeczka proszku do pieczenia -0,5 szkl zmielonych orzechów włoskich -200g masła lub margaryny -1 łyżeczka soli -2 łyżki kwaśnej śmietany 12 lub 18 % -1 jajko -2 żółtka (białka(...)DODATKOWO -1 jajko do posmarowania Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto.  Ciasto dzielimy na 2 części .Jedną wałkujemy i wykładamy nią dno blaszki posmarowanej i  posypanej  bułką tartą. Drugą wstawiamy do lodówki. MASA Żółtka ucieramy z cukrem i masłem lub margaryną,dodajemy mąkę ziemniaczaną i zmielony twaróg. Wszystko dokładnie miksujemy. Białka (7szt) ubijamy na sztywną pianę

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Drożdżowe bułeczki z dżemem truskawkowym o lekkim aromacie mandarynki 137

doskonałe na śniadanie lub jako dodatek do popołudniowej kawy i herbaty. Uwielbiam  rozchodzący się po domu zapach drożdżówek...💓 Składniki: m ą ka pszenna 4 szklanki, cukier brązowy 3 łyżki, mandarynka 1 szt, masło 15 dag, drożdże suche 1,5 łyżeczki, mleko 1 szklanka, jajko 1 szt, Nadzienie: dżem truskawkowy(...)gotowego ciasta robimy ma ł e kulki i każdą z kulek rozpłaszczamy w rekach, nakładamy łyżeczkę dżemu i zlepiamy tak, aby podczas pieczenia się nam nie otworzyła. Bułki układamy na formie i czekamy ok 1 h  aż podrosną. Jajko mieszamy widelcem z dodatkiem mleka i smarujemy tym wyrośnięte bułki. Piekarnik rozgrzewamy. Następnie wkładamy bułki do piekarnika i pieczemy

kulinarne odsłony pati
Staropolska ściągawka wigilijna 173

przyrządzane z ciasta półfrancuskiego, francuskiego lub ptysiowego i po upieczeniu nadziane rozmaitymi farszami lub przyrządzane z ciasta drożdżowego, kruchego, naleśnikowego, a następnie upieczone lub usmażone Piernik - ciasto przyrządzane mąki pszennej, żytniej lub mieszanej z dodatkiem podgrzanego naturalnego miodu, tłuszczu, jajek, wody, korzeni i środka spulchniającego. Nazwa wywodzi się ze staropolskiego słowa "pierny" co oznaczało "pieprzny". Pierwszy cech piernikarzy powstał(...)gruszki) używana w kuchni w okresie zimowym. Dobry s.o. powinien być elastyczny (nie łamiący się), o jasnym zabarwieniu (jabłka, gruszki), nie przypalony. Strucla - słodkie pieczywo drożdżowe w kształcie podłużnej bułki, zwykle nadziewane makiem, marmoladą, masą orzechową i lukrowane. Śledź - ryba morska z rodziny śledziowatych, określana jako ś. oceaniczny. W handlu znajdują się ś. świeże (zielone) do natychmiastowej konsumpcji, solone, wędzone

Tradycyjna Kuchnia
Ciasto marchewkowe 573

wymiarach 25x35 cm) Ciasto marchewkowe: 4 jajka w temperaturze pokojowej 1 szkl cukru 1 op. cukru waniliowego (16 g) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szkl mąki pszennej 1 szkl oleju rzepakowego w temperaturze pokojowej 2 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki cynamonu 1 płaska łyżka kakao szczypta soli 1 szkl posiekanych orzechów włoskich 1,5 szkl(...)marchewki i orzechów), zmiksować. Wsypać orzechy i marchewkę, wymieszać szpatułką. Masę przelać do prostokątnej blaszki o wymiarach 25x35 cm (lub tortownicy o średnicy 24 cm) wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piec w 180 st.C przez około 40 minut do "suchego patyczka". Po tym czasie pozostawić ciasto do ostudzenia w uchylonym piekarniku. 2. Krem: Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Ostudzone

Nastoletnie Wypiekanie
Focaccia pachnąca rozmarynem 146

bułki i chleby wszelkiej maści. A później... Chyba dopadło mnie tematyczne lenistwo. Kilka razy myślałam o upieczeniu czegoś dobrego na weekendowe śniadanko, ale... Lenistwo zwyciężało, i kończyło się na bułkach z pobliskiej piekarni lub owsiance.  W końcu jednak się przemogłam. Muszę przyznać, że dużą rolę odegrało tu niezwykle apetyczne zdjęcie z Hjemmets bedste mad , nr 7-8/2015, którą(...)wyśmienicie - polecam! Focaccia z pomidorkami i rozmarynem Składniki: (na 6 sztuk) 25 g świeżych drożdży 250 ml letniej wody 45 ml oliwy 150 g mąki durum 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru dodatkowo: 300 g pomidorków koktajlowych żółtych i czerwonych 2 ząbki czosnku 2 gałązki świeżego rozmarynu 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli morskiej w płatkach

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jagodzianki z białym serem 156

Obowiązkowe bułeczki w sezonie jagodowym, tym razem wzbogacone o biały ser. Lekkie, puszyste ciasto drożdżowe, dużo jagód i lukier, doskonałe zestawienie ;) Takie jagodzianki pysznie poprawiają nastrój

Domowa cukiernia Ewy