bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:434/587)

Baba z serowym nadzieniem 115

dekoracji, pięknie zastyga na cieście i apetycznie ciasto z takim lukrem się prezentuje. Zabarwiłam odrobinę zielonym barwnikiem. Można pozostawić biały i posypać cukrową posypką. Składniki 250 g mąki pszennej 1 szklanka mleka 80 g masła 3/4 szklanki cukru 2 jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu łyżka kakao Nadzienie 500 g białego sera, zmielonego(...)mleka. Żółtka utrzeć z cukrem, w osobnym naczyniu białka. Do utartych żółtek dodać ser, zmiksować. Na koniec wlać białka i wymieszać łyżką. Formę na babkę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wyłożyć 1/3 masy, następnie ser i przykryć resztą ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piec około 60 minut. Wyjąć wystudzić. Białko ubić na sztywno, powoli dosypywać

gotuj ze mną
CIASTO PIANKOWO - MALINOWE 162

Składniki: Ciasto kakaowe: 4 jajka 1 i  3/4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 łyżka proszku do pieczenia 250 g margaryny 5 łyżek wody 4 łyżki kakao Masa jogurtowa: 800 g jogurtu naturalnego 3 łyżki cukru waniliowego 2 opakowania budyniu waniliowego 3 jajka Dodatkowo: 500 g mrożonych malin Przygotowanie: Masa jogurtowa - jajka z cukrem waniliowym ubić na kogla(...)dokładnie zmiksować na gładka masę. Ciasto wychodzi trochę gęste.  Przełożenie: Dno tortownicy o średnicy 24 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zaś boki wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Na dno tortownicy wyłożyć 1/2 masy kakaowej, następnie wylać masę jogurtową na którą wyłożyć maliny. Na koniec na maliny wyłożyć punktowo pozostałe ciasto kakaowe. Piec około 60 - 70 minut

Ciastka - domowe słodkości
Kanelbullar - szwedzkie bułeczki cynamonowe 222

Kanelbullar, drożdżowe bułeczki z dużą porcją cynamonu, zwinięte w ślimaczki i tradycyjnie polewane syropem cukrowym. Jak dla nas cukru w nich aż nadto wiec pieczemy je

SzczyptaSmaQ
MOKRE CIASTO DYNIOWO POMARAŃCZOWE 299

chandre dobre są słodycze Dlatego zachęcam do zrobienia dyniowo pomarańczowego ciasta. Jest delikatne, puszyte i mokre. Idealne do kubka gorącego kakao lub dobrej herbaty. Naprawde polecam upichcić! SKŁADNIKI : mąka pszenna typ 550 – 1½ szklanki – 300 gram masło – 1 kostka – 200 gram jajka – 3 sztuki cukier – niepełna szklanka – 180 gram proszek do pieczenia – 2 płaskie łyżeczki dynia butternut – 200 gram(...)proszek do pieczenia. Wlać masę dyniową i całość miksować 2 minuty. Dodać pianę z białek i delikatnie mieszać łyżką do połączenia wszystkich składników. Tortownicę wysmarować olejem i posypać odrobiną bułki tartej. Przelać ciasto. Piec w temperaturze 180º na funkcji pieczenia góra i dól przez 25 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem ciasto – mój piekarnik wszystko szybciej piecze więc czas pieczenia może zależeć

kuchniabellissima.wordpress.com
Grahamki z miodem, oliwą i oliwkami. 178

wina, pełnia szczęścia. Grahamki robi się błyskawicznie więc sprawdź listę składników. SKŁADNIKI na 2 sztuki grahamek wielkości półbagietki: - 1 opakowanie drożdży instant - 210g mąki graham pełnoziarnistej - 50 g mąki pszennej - mąka do podsypywania około 2 łyżki maksymalnie - 5 łyżek oliwy z oliwek - około 10-15 sztuk oliwek -155g wody letniej - 2 łyżeczki mleka w proszku pełnotłustego (sprawdzony patent cioci(...)odstawiamy na około godzinę (minimum 45 minut). Ciasto dzielimy na dwie części i palcami rozgniatamy na prostokąt, którego dłuższe krawędzie składamy ku środkowi, na tzw. kopertę. Następnie spiralnie zwinęłam bułkę, dzięki czemu utworzyły się tak jakby nacięcia, w które powkładałam pokrojoną w plasterki oliwkę. Bułki z wierzchu delikatnie posmarowałam oliwą i przykryłam ściereczką aby podrosły, trwało to około 30 minut

SMYKWKUCHNI
Bułeczki drożdżowe z makiem 243

cucina Olimpii  z bloga Pomysłowe pieczenie wszystkim uczestnikom serdecznie dziękuję i czekam na następne wspólne pieczenie :) Mam tylko nadzieję, że nikogo nie pominęłam. Składniki: 600 gram mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 150 g cukru 100 g masła 4 żółtka 1 jajko 300 ml mleka 1 łyżeczka esencji waniliowej 1 łyżka maku do posypania po wierzchu Wykonanie: Ciepłe mleko(...)Układam w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, ponownie nakrywam ściereczką i odstawiam by ładnie wyrosło na około 40 min.  Jajko rozbijam, ucieram delikatnie za pomocą widelca, smaruję wierzch bułek, a następnie  posypuję makiem. Piekarnik nagrzewam do 200 °C i wstawiam bułki na 20-30 min, aż będą rumiane.  Upieczone wyjmuję i odstawiam by wystygły

Ciasteczkowy Potwór
TORT WIŚNIOWY 191

SKŁADNIKI:CIASTO KRUCHEjajko -1 sztmąka pszenna - 1 szkl margaryna -0,5 kostcukier puder -7 łyżekproszek do pieczenia -1 łyżeczkaBISZKOPTjajka -7 sztkakao -2 łyżkimąka ziemniaczana -3 łyżkimąka pszenna -1 szklcukier kryształ -1 szklproszek do pieczenia -1 łyżeczkatłuszcz do formyKREMśmietana kremówka 36%galaretka wiśniowa -1 opakMASA WIŚNIOWAdżem wiśniowy -0,5 słoikasok wiśniowy -0,5 szklmąka ziemniaczana -2 łyżeczkiwiśnie wypestkowane(...)kakao i proszkiem do pieczenia,przesiać do masy żółtkowej,wymieszać.  Białka ubić na sztywno,delikatnie wkręcić do ciasta.  Przelać ciasto do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i wysypanej bułką tartą.  Piec biszkopt w temp.180 stop przez 25 minut.  Ostudzony biszkopt lekko zetrzeć tarką,aby później obsypać tymi okruchami tort.  Przekroić biszkopt na połowę.  KREM  Galaretkę

Kuchnia Danusi
Najlepsze Obwarzanki Krakowskie 238

  Myślałam, myślałam i wymyśliłam obwarzanki. Tak, tak dziś na śniadanko były u nas obwarzanki, niczym te tradycyjne krakowskie. Uwielbiałam je, a te co zrobiłam są prawie

Made By Mom And Son
PLACEK Z TRUSKAWKAMI 133

Subskrybuj kanał RITA creative to będziesz na bieżąco z nowymi przepisami.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PLACEK Z TRUSKAWKAMI SKŁADNIKI:  (składniki powinny być w temperaturze pokojowej) Ciasto: mąka pszenna (2 szkl. = 320 g) cukier (1/4 szkl.= 170 g) masło (200 g) jajka (5 szt. średnich) proszek do pieczenia (2 łyżeczki) ekstrakt cytrynowy (2 łyżeczki) truskawki (800 g) Dodatkowo: cukier puder(...)pieczenia. Mieszamy delikatnie szpatułką , aż składniki dobrze się połączą.  Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i wysmarowanej od wewnątrz masłem oraz posypanej grysikiem lub bułką tartą.  Wyrównujemy powierzchnię ciasta i układamy  truskawki obok siebie i jedna na drugiej. Truskawek nie wciskamy w ciasto. Podczas pieczenia one same się zanużą w cieście.  Wstawiamy

Rita creative
Czekoladowe ciasto z cukinią 139

smakiem i intensywne w smaku. Od razu uprzedzę wszelkie pytania – CUKINIA NIE JEST WYCZUWALNA W CIEŚCIE. Składniki: 350 g cukinii 3 jajka 120 ml oleju 240 g mąki pszennej – polecam mąkę Kurpiowską z Młynów Jelonki 60 g kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g cukru 1 łyżka kawy rozpuszczalnej (sypkiej) 1 tabliczka czekolady(...)połączenia składników. UWAGA!!! IM DŁUŻEJ BĘDZIEMY MIESZAĆ TYM NASZE CIASTO BĘDZIE CIĘŻSZE I W EFEKCIE PO UPIECZENIU MOŻE WYJŚĆ ZAKALEC. Tortownicę o średnicy 26cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Przekładamy ciasto, lekko wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º. Pieczemy ok 45-50 minut (do suchego patyczka). Gotowe ciasto pozostawiamy do wystudzenia w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Zimne

Fascynacje Ani
Drożdżówki z rabarbarem 146

Używam mąki orkiszowej, której gluten nie jest dobrej jakości. Tak można oceniać jakość glutenu ;) Drożdżówki nie rosną tak fantastycznie, jak gdybym użyła mąki pszenne. Jednak nie przeszkadza im to w wybornym smaku. 500 g mąki orkiszowej 1 jajko (plus 1 do posmarowania) 75 g masła 350 ml mleka szczypta soli 40 g drożdży świeżych lub 12 g instant(...)części (ok. 12). Z każdej formujemy kulkę, spłaszczamy dłonią i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W każdej bułeczce za pomocą naczynia z niedużym dnem (mniejszym niż średnica bułki) robimy w każdej bułce wgłębienie. Do wgłębienia wkładamy przygotowany wcześniej rabarbar. Bułeczki smarujemy zmąconym jajkiem. Pieczemy ok. 25-30 minut w 180 st. C. Po upieczeniu polewamy miodem. Z mąki

Kucharzyca
Ciasto marchewkowo-jabłkowe 202

Zapraszamy Was oboje z Pawłem na ciasto marchewkowo-jabłkowe. I witamy się serdecznie :) Cześć! SKŁADNIKI: Na formę o średnicy około 23 cm (8 - 10 porcji). Ciasto: 250 g mąki pszennej 150 g drobnego cukru do wypieków 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki soli 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka mielonego(...)obrotach do połączenia składników. 4. Marchew i jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach. Za pomocą łyżki mieszamy z ciastem. 5. Przekładamy ciasto do blachy posmarowanej masłem i obsypanej bułka tartą. Pieczemy w piekarniku nagranym do temperatury 180°C przez około 40 minut (do suchego patyczka). 6. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do ostygnięcia, a w tym czasie przygotowujemy krem. Krem

W kuchni Katie
Ciasto marchewkowo-jabłkowe 284

Zapraszamy Was oboje z Pawłem na ciasto marchewkowo-jabłkowe. I witamy się serdecznie :) Cześć! SKŁADNIKI: Na formę o średnicy około 23 cm (8 - 10 porcji). Ciasto: 250 g mąki pszennej 150 g drobnego cukru do wypieków 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki soli 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka mielonego(...)obrotach do połączenia składników. 4. Marchew i jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach. Za pomocą łyżki mieszamy z ciastem. 5. Przekładamy ciasto do blachy posmarowanej masłem i obsypanej bułka tartą. Pieczemy w piekarniku nagranym do temperatury 180°C przez około 40 minut (do suchego patyczka). 6. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do ostygnięcia, a w tym czasie przygotowujemy krem. Krem

W kuchni Katie
Jagodzianki 281

przygotujcie je dla swoich najbliższych, będą zachwyceni.  Polecam bardzo. Przepis pochodzi z Kulinarne Szaleństwa Margarytki Jagodzianki podałam na porcelanie Bogucice- kolekcja Rajski Ogród Składniki: o,5 kg mąki pszennej typ 650 opakowanie drożdży instant 2 żółtka + 1 całe jajko 150 ml ciepłego mleka 2 łyżki jogurtu naturalnego 30 g miękkiego masła 2 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli(...)równe części. Na każdą z nich nałożyć kopiatą łyżkę jagód, zlepić bułeczki i pozostawić do napuszenia się. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Przed włożeniem bułeczek należy posmarować je białkiem. Bułki piec przez około 16 minut. Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Ciasto z rabarbarem - najlepsze! 167

Puszyste i wilgotne ciasto z rabarbarem, najlepsze jakie jadłam, w dodatku robi się je błyskawicznie, bez użycia miksera :) Żółciutkie od żółtek, nie za słodkie, kwaskowate, idealne

Ze smakiem i z pasją
DYNIOWE SCONES Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I ORZECHAMI 138

Wielokrotnie Wam już pisałam, że uwielbiam celebrować śniadania! I to nie tylko w weekendy! Dziś, zainspirowana konkursem śniadaniowym z płatkami Lubella ( „Siła zbóż na Dzień

Ostra na Słodko
Chałka zapleciona z czarną porzeczką 150

Co Ty pleciesz? Chałkę plotę! Nie ma to jak warkocz pysznie zapleciony :) Tradycyjnie w kwietniu pogoda jak zwykle plecie bzdury - dziś słońce, jutro deszcz, pojutrze przymrozek

Grunt to przepis!
Babka rumowa 236

Składniki /1 porcja: – 200 g masła – 500g mąki pszennej – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – ½ szklanki zwykłego cukru – 1 cukier wanilinowy – 4 jajka – 150 ml rumu – 100 g rodzynek – 1 łyżka mąki ziemniaczanej lukier – ¾ szklanki cukru pudru – 3 łyżki rumu – do posypania płatki migdałowe Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być(...)Odsączone rodzynki posypać mąką ziemniaczaną i wymieszać tak, żeby mąka pokryła rodzynki, dodać do ciasta i zmiksować na niskich obrotach miksera. Formę do babki posmarować masłem i wysypać opcjonalnie bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać. Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie górai dół) i piec ok. 45 minut (do tzw. suchego patyczka). Upieczoną

I LOVE LIFE
Szarlotka z wiśniami 170

święta. Kruche ciasto, kwaskowe nadzienie i słodka beza to wypiek, który na pewno zaintryguje rodzinę i znajomych. Doskonałe ciasto na zakończenie świątecznego ucztowania. Polecam! Składniki: ciasto 250 g mąki pszennej 200 g masła 100 g cukru pudru 50 g mąki krupczatki 6 g proszku do pieczenia 3 żółtka nadzienie 1 kg jabłek np.: szarych renet 500 g wiśni świeżych(...)ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier. Do piany dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy w stosunku 2/3 i 1/3. Większą połowę ciasta rozwałkowujemy. Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tarta. Ciastem wylepiamy dno i boki ciasta. Wykładamy zimny farsz. Następnie bezę.  Z pozostałego ciasta tworzymy kruszonkę. Sypiemy na bezę. Całość pieczemy 75 minut w 180 stopniach. Studzimy. Smacznego

Ciasta z tradycjami
Murzynek z morelami. 160

ciemnego kakao (jeśli nie planujecie podawać ciasta dzieciom warto dodać 1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej) 1 łyżeczka pasty waniliowej (lub 1 łyżka  ekstraktu z wanilii ) 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 duże jajka (osobno żółtka i białka) 1/2 szklanki rodzynek (opcjonalnie) 6-8 moreli (w zależności od wielkości)      W sporym rondelku(...)proszkiem i znów dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy odsączone rodzynki i pianę ubitą z białek. Tak przygotowane ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia (lub wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą) blachę, wyrównujemy wierzch i równomiernie rozkładamy morele. Ciasto pieczemy do suchego patyczka, czyli około 40 minut. Po wystudzeniu polewamy polewą (gdyby zbytnio zgęstniała delikatnie ją podgrzewamy np. w mikrofalówce

Rozpustne gotowanie
PSZCZÓŁKA 179

Składniki: Ciasto: 20 dag margaryny 3/4 szklanki cukru kryształ 50 gad mąki pszennej  8 łyżek mleka 4 jajka 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego Masa kokosowa: 25 dag wiórków kokosowych 10 dag margaryny 3/4 szklanki cukru kryształ 6 łyżek mleka Masa budyniowa: 2 budynie waniliowe bez cukru 3/4 szklanki cukru kryształ 1 mostka margaryny 1/2 litra(...)mleko ponownie wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać mikserem. Ciasto wyłożyć do tortownicy o wymiarach 23 x 36 cm posmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Ciasto jest bardzo gęste najlepiej rozprowadzić je delikatnie palcami. Na wierzch posmarować masą kokosową. Piec 45 minut w temperaturze 200 stopni C na złoty kolor. Masa budyniowa - z mleka

Ciastka - domowe słodkości
Biszkopt z 2 jajek - Cienkie Blaty, 300

listę podręcznych przepisów, bo przyda się Wam nie jeden raz ;) Składniki na tortownicę 23-26 cm średnicy: 2 jajka (oddzielamy białka od żółtek) 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej szczypta soli Wykonanie: Jajka umyłam, oddzieliłam białka od żółtek. Białka umieściłam w większej misce, a żółtka do małej miseczki, do której(...)łyżką w taki sposób, aby dobrze napowietrzyć ciasto, czyli od dna do wierzchu. Zwykle staram się mieszać w jedną stronę. Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, który posypuję delikatnie bułką tartą.  Wykładam masę do formy, wyrównuję i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę 15- 25 minut. Po 10 minutach zmniejszam temperaturę na 150 stopni. Piekę

Blondynka Gotuje
Makowiec na ucieranym cieście z suszonymi śliwkami. 240

bądź cytrynowej) aromat migdałowy, można też dodać kilka kropel aromatu pomarańczowego lub arakowego CIASTO: 250 g masła 250 g cukru 5 żółtek 5 białek 250 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia POLEWA CZEKOLADOWA: 125 g margaryny lub masła 1 łyżka wody 3 łyżki ciemnego kakao około 1 szklanka przesianego cukru pudru (do smaku) śliwki(...)proszkiem do pieczenia, a na koniec ubite na sztywną pianę białka, delikatne mieszamy.      Formę wykładamy papierem do pieczenia (można również posmarować blachę tłuszczem i posypać bułką tartą). Na spód przygotowanej formy wykładamy 2/3 ciasta, na wierzch rozkładamy masę makową zostawiając 0,5 cm rant. Na mak ostrożnie rozsmarowujemy pozostałe ciasto. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego

Rozpustne gotowanie