Bułki z pokrzywowym pesto 199terenu oddalonego od miasta i dróg. Drożdżowe ciasto wspaniale komponuje się z intensywnym dodatkiem rucoli, prażonego słonecznika i pokrzyw, wypróbujcie - samo zdrowie!. Składniki na ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 4 dag drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 4 łyżeczki oliwy z oliwek Pesto: 4 łyżki ziaren słonecznika ze sklepu Piątnica.pl 3-4 łodygi młodych pokrzyw(...)pieprzem do smaku. 4. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt, smarujemy pesto i zwijamy jak na roladę. Kroimy na bułeczki ok 4-5 cm kawałki, na środku przyciskamy mocno każdą bułkę, aby powstał rowek. Układamy na przygotowanych foremkach, zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 minut. 5. Czas pieczenia 15-20 minut w temperaturze 220 C. Przepis powstał przy współpracy
Apetyczna babeczka
Bułeczki pszenno-orkiszowe z parmezanem i oregano 297aromatyczny efekt daje obtoczenie ich w świeżo startym parmezanie i suszonym oregano. Pachną obłędnie ! Bułeczki pszenno-orkiszowe z parmezanem i oregano Składniki: 225 g mąki pszennej 150 g mąki orkiszowej razowej 7 g suchych drożdży 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 200 ml letniej wody 2 łyżki tartego parmezanu 1 łyżka suszonego oregano Wykonanie(...)układamy łączeniem do dołu na blaszce oprószonej mąką. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 45 minut. Piekarnik z umieszczonym w środku kamieniem nagrzewamy do 200 stopni. Bułki nacinamy wzdłuż ostrym nożem. Układamy na kamieniu i pieczemy 25 minut. Zajrzyjcie też do: Łucji z Fabryki kulinarnych inspiracji Moniki z Matki wariatki Pat z Patison
Kulinarne przygody Gatity
Cynamonowe śliszki 208Za oknem zimowa aura i wreszcie sobota, jedyny dzień po całym tygodniu gdzie można pospać godzinę dłużej. Na nogach ciepłe wełniane skarpety, na twarzy
Wanilia i Kardamon
MUFFINKI Z WIŚNIAMI 193idealnie sprawdzą się na śniadanie, przekąska do szkoły czy też na podwieczorek. Bardzo łatwo i szybko je się robi, a jeszcze szybciej zjada. MUFFINKI Z WIŚNIAMI SKŁADNIKI: mąka pszenna (280 g) masło (100 g) wiśnie mrożone lub z kompotu (150 g) cukier (100 g) jajka (2 szt.) czekolada gorzka (50 g) czekolada biała (150 g) jogurt grecki(...)składniki nie muszą być idealnie wymieszane). Dodajemy osączone wiśnie i mieszamy. 4.) W foremce do muffinek wykładamy papilotki (jak ich nie mamy to możemy foremkę posmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą lub grysikiem) Papilotki wypełniamy masą do 3/4 wysokości. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 180*C około 25 minut do suchego patyczka
Rita creative
Ekspresowy chleb z oliwkami 219Ekspresowy chleb z mąki pszennej na drożdżach z posiekanymi czarnymi oliwkami – wspaniały, delikatny i pulchny! Taki, który zawsze i każdemu się uda! Wystarczy wymieszać wszystkie składniki, odstawić na 30 minut i piec. Łatwiej się nie da;) Chleb można upiec z dowolnymi ziarnami, dodać suszone pomidory, czosnek, mak, siemię lniane, itp. Nie smarowałam go na wierzchu jajkiem, ponieważ niczym(...)szklanki letniej wody 30 g świeżych drożdży spora garść posiekanych czarnych oliwek, zielone też będą ok 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki masła roztopionego masła bułka tarta i masło do wysmarowania formy lub papier do pieczenia PRZYGOTOWANIE CHLEBA Z OLIWKAMI: W większej misce rozcieram drożdże z cukrem, wlewam letnią wodę i mieszam do połączenia. Następnie dodaję przesianą mąkę
Zasmakuj Kuchni
Słodkie drożdżówki z kardamonem i miodem 241kardamon. Drożdżówki z kardamonem Składniki: 150 g masła 250 ml ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 125 g cukru ½ łyżeczki soli 1 jajko + 1 jajko do posmarowania 600 g pszennej mąki Nadzienie 50 g miękkiego masła 2 łyżeczki świeżo zgniecionego kardamonu 100 ml miodu perłowy cukier do posypania Podgrzej mleko do 37ºC i rozpuść w nim drożdże. Odważ mąkę, cukier(...)blasze pokrytej papierem do pieczenia w odstępach. Posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp perłowym cukrem. Nastaw piekarnik na 225ºC. Rozgrzewam piekarnik przez 20 minut i tyle czasu potrzeba aby bułki ponownie wyrosły. Wstaw drożdżówki do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 7 – 10 minut lub w zależności od piekarnika. Drożdżówki powinny mieć złoty kolor. Wyjmij drożdżówki z piekarnika i ostudź
codojedzenia
Pomarańczowa babka z żurawiną 197temu, że w jej składzie jest sok pomarańczowy jest ona lekka ale jednocześnie wilgotna. Do tego suszona żurawina, która nadaje słodyczy i pyszne wielkanocne ciasto gotowe Składniki: 420g mąki pszennej, przesianej przez sitko 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 300g miękkiego masła w temperaturze pokojowej 200g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 5 jajek w temperaturze pokojowej 1/2 łyżeczki aromatu(...)resztę mąki, soku pomarańczowego oraz żurawinę oprószoną łyżką mąki. Masę mieszamy łyżką aby składniki się połączyły. Ciasto przekładamy do formy z kominem o średnicy 24cm posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy ją w temperaturze 180 stopni przez 60 minut. Po wyjęciu odstawiamy do ostygnięcia i wyjąć z formy. Przygotowujemy lukier: do miski wsypujemy cukier puder oraz wlewamy łyżkę soku
Życie ze smakiem
Mąka kukurydziana - cena, właściwości, przepisy. 262także wysoką zawartością skrobi. Mąka (100 g) Wartość energetyczna (kcal) Białko (g) Tłuszcz (g) Węglowodany (g) Błonnik (g) Pszenna typ 500 354 10,1 1,2 74 2,3 Pszenna graham 340 9,9 2 69,2 8,3 Kukurydziana 348 7 1,8 73,4 7,5 Jej dużą zaletą jest dostępność i cena - kosztuje już(...)tłuszczu, ma także śladowe ilości białka. Do czego używać? Mąka kukurydziana jest dość uniwersalna i nadaje się w zasadzie do wszystkiego - chleba, naleśników, ciast (szczególnie kruchych), biszkoptów, placków, bułek czy zagęszczania sosów i zup. Poniżej kilka linków do moich przepisów na bazie mąki kukurydzianej: Bezglutenowa tarta czekoladowa z orzechami Prosta kokosowa szarlotka sypana Zdrowy snikers bez cukru
Powiedz dietom nie
Bananowo-orzechowe ciasto ze śliwkami i czekoladą 211Nawet tata zjadł z wielkim apetytem, chociaż za bananami nie przepada. :) Składniki (na tortownicę o śr 23 cm): bananowe ciasto 300 g mąki (u mnie pół na pół pełnoziarnista pszenna z krupczatką) 100 g masła orzechowego 50 g cukru 2 dojrzałe banany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka cynamon mały kubeczek jogurtu naturalnego Masło utrzeć z cukrem(...)cukru + kilka śliwek (ok. 400 g) W misce rozetrzeć masło z mąką, płatkami i cukrem tak, by powstała kruszonka. Ciasto wyłożyć do wcześniej natłuszczonej i oprószonej bułką tartą formy. Rozsmarować czekoladowy serek. Śliwki przepołowić i wypestkować. Poukładać na wierzchu ciasta skórką do dołu. Posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec przez
Kuchnia Ellie
Tarta z rabarbarem 219lody truskawkowe z karmelizowanym rabarbarem Sernik z rabarbarem na zimno Tarta z rabarbarem Czas przygotowania: 120 minut Proporcje na formę o średnicy 22 cm Składniki Ciasto: 200 g mąki pszennej 120 g zimnego masła pokrojonego w kostkę 100 g cukru pudru 2 żółtka starta skórka z 1 cytryny szczypta soli Krem budyniowy: 3 jajka 70 g cukru 375 ml mleka(...)wierzchu kremu nie utworzył się kożuch. Rabarbar kroimy w cienkie plasterki, wkładamy do miski i zasypujemy cukrem. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Formę smarujemy tłuszczem i posypujemy tartą bułkę. Ciasto rozwałkowujemy na płat o średnicy nieco większej niż średnica formy. Formę wykładamy ciastem, pamiętając także o rantach formy. Ciasto nakłuwamy widelcem i wysypujemy na nie ceramiczne kuleczki lub suchą
Kulinarne przygody Gatity
Sernik z kakao 366niesamowicie... Teraz ja kuszę moich chłopaków tym pysznym serniczkiem, którym nigdy nie pogardzą:) A jaki jest Wasz ulubiony sernik? Forma 25x36cm Kruche ciasto:2 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 250g margaryny Palma z murzynkiem,szklanka cukru,jajko,2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,3 łyżki kakao,kilka kropel olejku migdałowego.Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia(...)połączenia się składników. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać, aż masa będzie jednolita.Część ciasta z lodówki wyłożyć na dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy, nakłuć widelcem. Na ciasto wylać masę serową. Na wierzchu zetrzeć drugą, zamrożoną część ciasta.Sernik piec około 75 minut w temp. 180st.Przed podaniem polukrować
Z miłości do słodkości
Japońskie Mleczne Bułeczki - Bardzo Puszyste I Mięciutkie 226Bułeczki wychodzą bardzo puszyste i mięciutkie, a wszystko to dzięki Tangzhong, metodzie pieczenia spopularyzowanej przez japońskich piekarzy. Metoda ta polega na utworzeniu takiej zasmażki z mleka
Gotowanie...to proste !
TORCIK WIELKANOCNY 194Biszkopt kakaowy: 9 jajek 9 łyżek cukru 7,5 łyżek mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki kakao Masa budyniowa waniliowa: 2 opakowania budyniu waniliowego 250 g masła lub margaryny 1/2 litra mleka 3/4 szklanki cukru kryształ 1 łyżka cukru waniliowego 2 olejki spirytusowe o smaku waniliowym Dodatkowo: 1/2 opakowanie nadzienia cukierniczego Lauretta(...)Wystudzone trójkąty udekorować cienkimi paseczkami rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekoladą gorzką. Biszkopt - na spód tortownicy o średnicy 25 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesianą z mąkę z proszkiem do pieczenia
Ciastka - domowe słodkości