bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:424/587)

Kruche rogaliki z Rudnika nad Sanem – kuchnia podkarpacka 112

bazie ciasta krucho-drożdżowego, z którego na Podkarpaciu często pieczono zarówno ciasteczka, jak i nadziewane rogaliki. Typowe ciasto drożdżowe wykorzystywane było do wytrawnych i słodkich wypieków w formie dużych bułek, ciast, zawijańców. Małe drożdżowe bułeczki i rogaliki są bardzo smaczne, ale szybko tracą świeżość, dlatego ten rodzaj wypieków przygotowywano z reguły z ciasta wzbogaconego o większą ilość tłuszczu, dzięki czemu(...)tradycja ta ustała. Kruche rogaliki z Rudnika nad Sanem - kuchnia podkarpacka Kruche rogaliki z Rudnika nad Sanem - kuchnia podkarpacka Składniki na około 24 sztuki: 300 g mąki pszennej 125 g masła 30 g drożdży 1 łyżka cukru 1 jajko 200 g marmolady cukier puder Drożdże kruszymy do kubka i rozcieramy z cukrem aż zamienią się w płyn. Mąkę przesiewamy

Trzeci talerz
Cytrynowe ciasto z cukinią 114

ciasto cytrynowe. Kolejny rarytas, który znika w mgnieniu oka. Ciasto ma lekki cytrynowy aromat, cukinia sprawia, że jest bardziej wilgotne i na dłużej zachowuje świeżość. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej – polecam mąkę Kurpiowską z Młynów Jelonki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z 1 cytryny 2 łyżki soku z cytryny 3 jajka(...)jajecznej i delikatnie, krótko mieszamy. Do pozostałej mąki dodajemy cukinię, mieszamy. Całość dodajemy do masy jajecznej. Ponownie delikatnie, krótko mieszamy (najlepiej przy użyciu szpatułki). Keksówki smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Przekładamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°, pieczemy ok 70 minut (do suchego patyczka). Ciasto pozostawiamy na ok 15 minut w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami

Fascynacje Ani
Knedle z morelami i śliwkami 127

było zdecydować tylko czy ze śliwką czy z morelą. W takich sytuacjach nie rezygnuję z żadnej opcji i wybieram obie wersje:) Składniki: * 60 dkg ziemniaków * 1/2 szklanki mąki pszennej * 1 łyżka mąki ziemniaczanej * 1 jajko * 1/4 łyżeczka soli * morele i śliwki Dodatkowo: * śmietana i cukier * mąka do podsypywania Ziemniaki ugotowałam w osolonej wodzie. Ugotowane stłukłam tłuczkiem do ziemniaków i ostudziłam(...)Gotowałam moje knedle we wrzącej wodzie ok. 2-3 minut od ich wypłynięcia na wierzch.  Podawałam ze śmietaną i cukrem - tak akurat lubimy. Można też podawać z bułką tartą na masełku. Smacznego! Lidka

Pieprzyć z Fantazją
Wilgotny Piernik Z Buraczkami 162

bardzo mało wyczuwalne w cieście :) Składniki na keksówkę 25 x 11 cm: 3 jajka kl M 3/4 szkl cukru 100 g masła 2 łyżki miodu 1 czubata szklanka mąki pszennej tortowej + 2 czubate łyżki 2 średniej wielkości ugotowane buraczki 1/2 opakowania przyprawy do piernika (10 g ) 2 czubate łyżeczki kakao 1 łyżka powideł śliwkowych 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia(...)miodem, kakao, starte na najmniejszych oczkach lub zblendowane buraczki, bakalie, powidła oraz przyprawę do piernika. Mieszamy i przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w piekarniku elektrycznym w 180 stop przez około 1 h. W piekarniku gazowym w 200 stop przez około 50-60 min. Polewa W rondelku zagotowujemy śmietankę, odstawiamy

Gotowanie...to proste !
Prosta i przepyszna szarlotka. Przepis krok po kroku! 147

Szarlotka z tego przepisu to najlepsze co może cię spotkać, idealnie smakuje z kubkiem ulubionej kawy lub herbaty.     Szarlotka składniki:   400 g mąki pszennej 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła 200 g cukru skórka otarta z pomarańczy lub aromat pomarańczowy 1 opakowanie kisielu cytrynowego 1,5 kg kwaśnych(...)kostkę ok 1 cm na 1 cm. Jeśli jabłka są miękkie i słodkie dodaj do nich sok z jednej cytryny oraz czubatą łyżkę bułki tartej. Możesz również dodać cynamon. Dokładnie wymieszaj. Jabłka ułóż na dolnej części ciasta.   Następnie ubij pianę z 4 białek. Dodaj kisiel cytrynowy, delikatnie wymieszaj i ułóż

kuron.com.pl
Chleb kurki z borowikami 169

masełkiem i nic więcej nie potrzebujemy do obkładu. Do pracy, do szkoły, na  śniadanie, przypomni nam zapach lasu, który działa na mnie jak magnes. 45 dkg mąki pszennej typ 650 2 dkg drożdży 1/2 łyżeczki soli 1 zupa borowikowa Winiary 300 ml wody 20 dkg kurek sól, pieprz 1 cebula olej rzepakowy cukier szczyptę Do miski wykruszam drożdże, dolewam(...)sól. Zupę borowikową rozpuszczam w zimnej wodzie i wlewam do mąki. Ciasto wyrabiam mikserem aż będzie elastyczne i dobrze wyrobione. Foremkę o wymiarach 25X11,5 cm smaruję tłuszczem, wysypuję bułka tartą. Ciasto wyrośnięcie zagniatam na desce i formuję prostokąt o szerokości foremki. Na ciasto wykładam kurki i zwijam w roladę od krótszego boku. Przekładam do foremki. Piec nagrzewam do temperatury

wesoła kuchnia
SZPINAKOWO-CZOSNKOWE MUFFINKI Z SEREM 229

przekąska na imprezę! Smakują świetnie i znikają błyskawicznie! SKŁADNIKI: * szpinak ( mrożony ) – 400 g * czosnek – 3 ząbki * jajko – 2 szt * ser żółty SERENADA – 100 g * mąka pszenna – 340 g * masło – 150 g * mleko 2% – 250 ml * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki * sól, pieprz, gałka muszkatołowa DODATKOWO: * twarożek ze szczypiorkiem lub ziołami * świeży(...)starty na grubych oczkach ser oraz przyprawy – wszystko razem dokładnie ze sobą mieszamy ( abo miksujemy ). Wylewamy do foremki na muffinki wyłożonej papilotkami albo wysmarowanej masłem i obsypanej odrobiną bułki tartej. Pieczemy ok. 25 minut 180C. Podajemy z serkiem szczypiorkowym oraz świeżym koperkiem. Smacznego! Wpis powstał we współpracy z marką SERENADA

Ostra na Słodko
Śmietanowy tort z ciasteczkami Oreo 177

tort śmietanowy z bananami i dżemem porzeczkowym. A ponieważ Pan Ł. zachwyca się ciasteczkami Oreo to własnie te ciasteczka wykorzystałam do tortu.  Składniki na biszkopt: 2/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy 3/4 szklanki cukru 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę: 250 gram mascarpone 300 ml śmietanki kremówki 1/2 szklanki cukru(...)koniec dodajemy żółtka, nadal ubijając. Do masy jajecznej wsypujemy przesiane mąki. Delikatnie mieszamy do przy pomocy drewnianej łyżki.  Tortownicę o średnicy ok 18 cm smarujemy dokładnie masłem, obsypujemy bułką tartą. Delikatnie przekładamy ciasto, wyrównujemy wierzch. Pieczemy w temperaturze 160 ºC przez około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Pozostawiamy do wystygnięcia, następnie wycinamy równe 3 blaty. Przygotowanie kremu

Życie zaczyna się w kuchni
Dwukolorowa babka marmurkowa 115

też Ola, więc przy okazji jej za to dziękuję :* Smacznego! Składniki: 250 g miękkiego masła 1 szkl. drobnego cukru (tylko nie pudru) 1 łyżka cukru waniliowego 1 szkl. mąki pszennej+1 łyżka 2/3 szkl. mąki ziemniaczanej 1 łyżka ciemnego kakao 6 dużych jaj 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Mąkę przesiewamy przez sito (1 łyżkę odkładamy do oddzielnego pojemniczka(...)dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy odłożoną wcześniej łyżkę mąki, a do drugiej łyżkę kakao. Każdą masę mieszamy. Foremkę do babki (średnica 23 cm) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Do przygotowanej foremki wykładamy część masy jasnej, następnie część masy ciemnej, z pomocą widelca robimy mazaki, następnie wykładamy resztę jasnej i ciemnej masy i ponownie lekko masę mieszamy. Wstawiamy

psgotujemy
BABKA MAKOWA, PIEGUSEK, NA MĄCE ORKISZOWEJ 223

ksylitolu. Można ją przygotować również z cukrem (najlepiej nierafinowanym trzcinowym, lub zwykłym) i na mące pszennej (wówczas dajemy jej ok.230g). Składniki: - 250g masła - 250g mąki orkiszowej typ750 (typ700, lub pszenna po ok.230g) - 1 szklanka maku (nie mielonego) - 5 jaj - 1 szklanka ksylitolu lub cukru  (u mnie niepełna) - ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka) lub cukier waniliowy - 2 płaskie łyżeczki proszku(...)cały czas miksujemy. Na końcu dodajemy mak i wlewamy przestudzone (letnie) masło. Dokładnie miksujemy do połączenia składników. Wylewamy do przygotowanej wcześniej formy (wysmarowanej masłem i wysypanej mąką lub bułką tartą, silikonowych nie trzeba), wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C. Pieczemy na programie góra-dół, ok.45-50 minut, do suchego patyczka. Odstawiamy na kilka minut, a następnie wyjmujemy

Smaczne Zdrowe
Ciasto czekoladowe z kawałkami czekolady + film 96

kawałkami czekolady, które najlepiej smakuje podane z kawą .Nie jest trudne do wykonania za to smakuje pysznie. składniki na okrągłą tortownicę 23 cm 200 g margaryny szklanka mąki pszennej 4 jajka 3/4 szklanki cukru kryształu opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki kakao 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady łyżeczka proszku do pieczenia gotowa polewa czekoladowa przepis Czekoladę kroimy na drobne kawałeczki. Margarynę rozpuszczamy(...)Ciasto łączymy z pianą ubitą z białek i delikatnie mieszamy. Następnie wsypujemy kakao i kawałki czekolady i jeszcze raz wszystko dokładnie mieszamy . Ciasto wlewamy na posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą formę do pieczenia., dokładnie rozprowadzamy i pieczemy około 40 -50 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st.C . Po upieczeniu , ciasto polewamy gotową polewą czekoladową

Smakowite Dania
Pełnoziarniste bułeczki śniadaniowe 256

godzin. Inspirowałam się przepisem z tego bloga. Składniki: (6-7 bułeczek) 20g drożdży 100 ml maślanki 50 ml mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1 łyżka masła Sposób przygotowania: Na samym początku przygotowujemy rozczyn. Do miski dodajemy drożdże, lekko podgrzane mleko, 1 łyżeczka cukru i 1 łyżka mąki. Wszystko mieszamy, aż rozpuszczą się(...)podwojenia objętości. Po upływie czasu z ciasta formujemy bułeczki. Na stolnicy formujemy długi wałek, dzielimy go na części i wyrabiamy okrągłe bułeczki. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy bułki, nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godziny,aby ponownie urosły. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut, aż zrobią się rumiane.Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Babka piaskowa cytrynowa 131

najprostsza babka piaskowa oprószona cukrem pudrem. Miękka, aromatyczna, puszysta i wilgotna. Czas przygotowania: 1.5 godziny Ilość porcji: >6 osób Trudność przygotowania: średnie Cena: przystępna SKŁADNIKI: 130 g mąki pszennej (1 szklanka) 230 g margaryny 200 g cukru (1 szklanka) 100 g mąki ziemniaczanej (¾ szklanki) 4 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 mała cytryna 1 łyżeczka cukru waniliowego cukier(...)skórkę cytryny (wcześniej wyszorowaną i sparzoną) i wyciskam sok. Dodaję cukier waniliowy i na koniec rozpuszczoną wystudzoną margarynę. Całość miksuję do połączenia składników. 4. Formę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wyrobione ciasto przelewamy do formy i pieczemy w rozgrzanym piekarniku ustawionym na funkcje góra/dół w temperaturze 175 ° C przez 65 minut lub do suchego patyczka. Po zakończeniu

karolgotuje
Bułeczki z malinami 178

Trochę lata w środku zimy. Warto było zamrozić maliny i móc je wykorzystać w takie zimne dni. Wykorzystałam przepis z kwestiasmaku.com . Bułeczki świetnie rosną, są mięciutkie

Czerwony Gupik
Coxinhas... mundialowa i nie tylko przekąska 148

Składniki 2-3 udka z kurczaka 3 szklanki bulionu 3 szklanki mąki pszennej 2 żółtka i kawałek masła 2-3 ząbki czosnku marchew, pietruszka kawałek selera, pora opieczona cebula sól, pieprz, listki laurowe, ziele angielskie 3 śmietankowe serki topione Przygotowanie Udka włożyć do gotującej się wody z marchewką, pietruszką, selerem, cebulą i porem z dodatkiem przypraw - gotować na niewielkim ogniu(...)wystygnięciu dodać dwa żółtka i odrobinę masła. Zagnieść i odstawić do lodówki na ok godzinę.  Powstałe ciasto rozwałkować powycinać szklanką kółka, faszerować i zalepić. Następnie obtoczyć w białku, bułce tartej i usmażyć w głębokim oleju do złapania koloru..  Smacznego

Gaździnka warzy
TARTA ZE ŚLIWKAMI, BUDYNIEM I MIGDAŁAMI + FILMIK 182

SKŁADNIKI : 300 g mąki pszennej 200 g margaryny 1/2 szklanka cukru pudru 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia                                                                  DODATKOWO : 1 kg dojrzałych śliwek węgierek 1 budyń(...)minut. Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odkładamy do lekkiego ostudzenia. Śliwki myjemy i przecinamy na pół i wyciągamy pestki. Formę na tartę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Ciasto rozwałkowujemy na owalny, cienki placek i układamy go w tortownicy, brzegi odcinamy. Z resztek ciasta wyklejamy foremki na babeczki ( wyjdzie ich około 3-4 ) Na ciasto wylewamy budyń

Kulinarne Fantazje Marioli
Ciasto cytrynowe 131

smak ciasta dodatkowo podkreśliłam cytrynowym lukrem i skórką startą z tegoż owocu. Bardzo smaczne, wprost stworzone do popołudniowej herbaty :) Przepis pochodzi z opakowania margaryny „Kasia”. Składniki: 340 g mąki pszennej 250 g miękkiej margaryny lub masła 250 g cukru 4 jaja 1 cytryna czubata łyżeczka proszku do pieczenia Lukier: sok z cytryny kilka łyżek cukru pudru (do szukania pożądanej konsystencji(...)składniki się połączą, dosypujemy resztę mąki i również starannie mieszamy. Ciasto przekładamy do podłużnej prostokątnej formy (ok. 30x10 cm lub mniejszej - użyłam formy 11x25 cm) posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy ok. godziny w temperaturze 180 stopni (patyczkiem sprawdzamy stan upieczenia). Gdy ciasto jest już upieczone wyjmujemy je z formy i studzimy. Aby przygotować lukier mieszamy ze sobą

MyCookBook.pl
Keks biszkoptowy 164

keks, bo zawiera mało składników i jest dość smaczny. Przepis pochodzi z bloga mojewypieki.com. Piekłam go dość późno w nocy, ale efekt jest zadowalający. Składniki : 250 g mąki pszennej ( ja użyłam 450) * 250 g cukru pudru 5 jajek - oddzielnie żółtka i białka ** łyżka octu aromat waniliowy ( ja dodaję ekstrakt waniliowy) 200 g bakalii - ja użyłam orzechów laskowych, migdałów, suszonych moreli(...)koniec wsypałam mąkę, wlałam łyżeczkę ekstraktu waniliowego i dodałam bakalie - wszystko delikatnie, ale dokładnie wymieszałam. Gotową masę przełożyłam  do keksówki o wymiarach 31x12x8 - wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piekłam w 180 stopniach przez około godzinę. Właściwie najlepiej po 45 minutach sprawdzić patyczkiem czy ciasto w środku jest upieczone. * 250 g mąki to 1,5 szklanki ** Dobrze jest wyjąć

apetytnapieczenie
Drożdżówka z kruszonką. Najlepsza. 150

świeci słońce, czy pada deszcz!  Drożdżówka z kruszonką zawsze dobra jest :) !!! Super puszysta, delikatna, z pyszną waniliową kruszonką! Przepis inspirowany  drożdżówką Doroty . Składniki: 280 g mąki pszennej, szczypta soli, 60 g cukru, 5 g drożdży instant, 1 jajko, 75 g roztopionego masła, 130 g ciepłego mleka 1 roztrzepane jajko - do posmarowania Składniki na kruszonkę: 25 g masła(...)minut. Wyrobione ciasto odstawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia na godzinę w temperaturze pokojowej. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy i kilka sekund wyrabiamy. Przekładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy - u mnie keksówka o wymiarach górnych 30 x 11 cm, dolne 27 x 8 cm. Przełożone ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia - na 45 - 60 minut

Plate of Joy
Sernik z brzoskwiniami + film 148

ciasto 1,5 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 3 żółtka 200g margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy(...)miksera a następnie dłonią energiczne zagniatamy ciasto .Wyrobione ciasto wkładamy na 30 minut do lodówki . Odsączone z syropu brzoskwinie kroimy w kostkę. Schłodzonym ciastem wylepiamy posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą tortownicę. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C. Do miski przekładamy zmielony ser, dodajemy żółtka, cukier i budyń, wlewamy sok z cytry

Smakowite Dania
Szarlotka 143

Pyszna a na dodatek szybka szarlotka. Składniki: 4 szklanki mąki pszennej (250 ml) szklanka cukru  2 łyżki prawdziwego cukru waniliowego bądź opakowanie kupnego ok. 18 gram 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki śmietany  3/4 kostki masła (kostka 200 gram ) 3 żółtka 10 dużych albo 15 małych jabłek Wykonanie: Mąkę przesiać i posiekać z masłem, dodać cukier waniliowy(...)lodówki na 30 minut.Drugą część ciasta owinąć w folię i schować do zamrażalki. W między czasie na drobnych oczkach zetrzeć jabłka, dodać do nich około 2 łyżki bułki tartej, wymieszać, wyłożyć je na schłodzone w lodówce ciasto. Drugą połowę ciasta zetrzeć na grubych oczkach i rozprowadzić na jabłkach. Piec 25- 30 minut w temperaturze 200 stopni. Wystudzone posypać cukrem

Krakowskie smaki Ani
Keks z bakaliami 182

Składniki: 250g mąki pszennej,180 g cukru,5 jajek,250g masła,½ łyżeczki sody oczyszczonej,1 łyżka mleka,ok. 100 g mieszanki do keksa,50 g orzechów włoskich, 1 garść żurawiny Przygotowanie:  Mieszankę keksową z żurawiną i orzechami obtaczamy w mące. Oddzielamy żółtka od białek. Sodę mieszamy z mlekiem. Miękkie masło ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę(...)szpatułką lub łyżką drewnianą. Na końcu dodajemy sodę rozpuszczoną w mleku i obtoczone w mące bakalie. Ciasto przekładamy do keksówki (o długości 30cm) wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub bułką tartą. Pieczemy ok. godziny do tzw. suchego patyczka w 180 stopniach. Przepis pochodzi z bloga domowe wypieki

Aga w kuchni
BABKA Z ŻURAWINĄ I MORELAMI 148

Bardzo lubię babki i lubię suszoną żurawinę :) Postanowiłam więc połączyć te dwie rzeczy i upiec babkę z żurawiną. Dla urozmaicenia, i żeby nie wyszła zbyt

Walijskie Pichcenie
Dyniowo-pomarańczowe ciasto drożdżowe 157

Dziś Halloween, wszędzie królują dynie i duchy. I ja wczoraj wieczorem upiekłam coś z moją ulubioną dynią :) I od razu dzielę się przepisem bo wyszło przepysznie

Mienta blog
Szybkie bułeczki na proszku do pieczenia 110

Kolejne wspólne pieczenie z Kuchniąmaryny..tym razem Agnieszka zaproponowała szybkie bułeczki ..ale na proszku do pieczenia...wcześniej nigdy  takich nie robiłam..więc musiałam spróbować..i

Moje domowe kucharzenie