głównie przez ten słonecznik. Dałam za dużo dżemu, dlatego ciasto było miejscami dość zbite, ale zapisuję przepis, bo na pewno zrobię jeszcze nie raz. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 10 łyżek dowolnego dżemu lub marmolady 2 jaja 3/4 szklanki cukru 125 g miękkiego masła lub margaryny 2 łyżeczki ciemnego kakao 1 szklanka mleka 1,5 łyżeczki sody 1/2 szklanki(...)cukrem, wbijamy jaja, wlewamy mleko, dodajemy dżem i miksujemy na gładką masę. Dodajemy mąkę wymieszaną z sodą, kakao i krótko ucieramy. Blaszkę smarujemy masłem, posypujemy kaszą manną lub bułką tartą, wylewamy ciasto i pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni, do suchego patyczka. Ciasto będzie dość niskie. Wyciągamy z piekarnika, studzimy, kroimy na dwa blaty. Jedną część smarujemy
Na moim talerzudzisiaj przepis na mięciutki, pulchniutki, pachnący migdałami i słodki keks z bakaliami i lukrem. Zaraz po piernikach to druga obowiązkowa pozycja w słodkim menu na Święta! Składniki: 250g mąki pszennej, przesianej + 1 łyżka 180g cukru 5 jajek 250g masła (lub margaryny) łyżeczka proszku do pieczenia ok. 300g mieszanki bakalii – żurawina, rodzynki, daktyle, kandyzowana pomarańcza cukier puder, sok z cytryny(...)mąkę. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy mieszając drewniana łyżką. 2. Do masy doajemy bakalie i mieszamy. Przeleqamy je do formy keksowej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni. 3. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Przygotowujemy lukier. Do miski wlewamy łyżkę soku z cytryny i dodajemy cukier puder
Życie ze smakiemPrzedstawiam przepis na przepyszne ciasto - jabłecznik. Przepis pochodzi z zapisków mojej mamy, z PRL'u, gdy piekło się głównie na pszennej i margarynie. Zatem przepis przeszedł odpowiednią bezglutenową przeróbkę i muszę nieskromnie przyznać, że jest to jedna z moich najlepszych bezglutenowych metamorfoz. Koniecznie musicie się skusić na to wyśmienite ciasto. Serdecznie polecam :-) Składniki na blachę o wymiarach 26cm(...)osobno) 250 g miękkiego masła 3-4 łyżki kwaśnej śmietany 1/2 szklanki cukru do ciasta 1/2 szklanki cukru do piany z białek szczypta soli 4 duże jabłka cynamon bezglutenowa bułka tarta do obsypania blachy Wykonanie: 1. Miękkie masło z połową szklanki cukru ucieramy mikserem na puszystą masę. 2. Następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej ucieramy. Białka zbieramy w osobnej
Kawa z mlekiempierwszy są łatwe do wykonania, tanie i niesamowicie smaczne. Zróbcie je szybko, a przekonacie się sami. Składniki: ciasto: 1 kg ziemniaków (waga przed obraniem) 2 szklanki mąki pszennej 3 jajka sól nadzienie: ok. 15 śliwek węgierek cukier waniliowy cynamon do podania: masło cukier płatki migdałowe Sposób przygotowania: Wyszorowane ziemniaki gotujemy w mundurkach. Lekko studzimy i obieramy ze skórki(...)śliwkę owijamy ciastem. Formujemy kule. Knedle gotujemy w osolonym wrzątku przez ok. 5 minut. Odcedzamy na sitku. Knedle można podawać z kwaśną śmietaną i cynamonem, polane masłem z tartą bułką. Ja podałam je z roztopionym masłem, posypane cukrem i płatkami migdałowymi. źródło: przepis własny Ilość porcji: ok. 15 szt. Czas przygotowania: ok. 1,30 h Koszt przygotowania
Pobite gary Barbarycukru - 2 jajka lekko roztrzepane - 3/4 łyżeczki soli - 4 szklanki mąki pszennej - 3 łyżeczki suchych drożdży (12 g) - dodatkowo 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania Przygotowanie: Mąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdżami. Dodajemy resztę składników bez masła i wyrabiamy, pod koniec dodajemy roztopiony tłuszcz. Wyrabiamy ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Formujemy z niego kulę, wkładamy(...)wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, pozostawiając między nimi około 1 cm odstępy. Przykrywamy ręczniczkiem kuchennym, pozostawiamy ponownie do wyrośnięcia, na około 45 minut, aż się zetkną. Wyrośnięte bułki smarujemy przygotowanym jajkiem, pieczemy około 20 - 25 minut w temperaturze 185ºC. Masło truskawkowe Składniki: - 5 truskawek - 100 g masła Optima Omega 3 - 2 łyżeczki miodu Przygotowanie: Truskawki dokładnie miksujemy
Kulinarne życieczas smakują mi tak samo. Nie popadajmy w paranoję, niech się uderzy w piersi ten kto nie jadł hot dogów na stacji benzynowej, czy w sklepie IKEA parówki w bułce z prażoną cebulką i konserwowymi ogórkami? Corn Dogs, czyli Hot dogi na patyku robię od dawna, parówki są maczane w cieście kukurydzianym, a następnie smażone, to idealny zamiennik ulicznego jedzenia(...)serem Naleśnik z warzywami i parówką Naleśnik z parówką i warzywami Fasolka szparagowa a’la gulasz Cukinia grillowana Składniki: Cienkie parówki – 8-10 sztuk ½ szklanki mąki kukurydzianej ½ szklanki mąki pszennej ¾ – 1 szklanki wody ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki ostrej papryki 1 jajko sól i pieprz do smaku olej do smażenia patyczki do szaszłyków namoczone wcześniej w wodzie (nie będą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki 3 banany pokrojone w plasterki (ok. 460 g) 75 g cukru * 80 g masła 50 ml mleka 1 duże jajko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 230 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli Cukier i masło umieścić na dużej patelni z nieprzywierającym dnem. Rozpuścić składniki na średnim ogniu. Zwiększyć ogień(...)dodać powoli banany, ekstrakt, zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą i solą, następnie dodać do bananów, dokładnie wymieszać, nie miksować. Keksówkę o wymiarach 27x13 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wlać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika na 45-50 minut. Lekko ostudzić w formie, następnie przełożyć na kratkę kuchenną. Smacznego! * w oryginale 120 g, jednak
Słodkie inspiracjeserdecznie. Ps.A wiecie że w jakieś 40 minut macie gotowe ciasto? Nawet niezapowiedzianych gości możesz zaskoczyć;) Składniki: biszkoptowy spód: 2 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem: 300 g śmietanki 30% 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki nasion chia dodatkowo: słoik 500 ml wiśni w syropie opakowanie(...)masy, następnie żółtka, miksujemy. Mąki przesiewamy z proszkiem, dodajemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Ciasto wlewamy do foremki na tartę,wysmarowanej masłem i posypanej bułka tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, pieczemy przez 15 minut do tzw suchego patyczka. Studzimy w zimnym miejscu. Śmietankę ubijamy na bitą śmietanę, pod koniec dodajemy
Życie zaczyna się w kuchnizapachniało w domu tym ciastem. Miałam wrażenie, że zaraz będę ubierać choinkę. Składniki: 1 kg jabłek 8 jaj 500 g maku 1,5 szklanki cukru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki kaszy manny 200 g masła olejek migdałowy 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki płatków migdałowych pół szklanki rodzynków Wykonanie: Mak sparzyć i zostawić do namoczenia(...)mannę. Białka ubić i dodać do ciasta, delikatnie wymieszać szpatułką. Na koniec dodać bakalie i olejek migdałowy. Wyłożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej kaszką manną lub bułką tartą. Piec w temp. 170°C około godziny. Ozdobić według uznania polewą czekoladową lub lukrem
Pysznie & PięknieSKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO SPÓD (1 blaszka) 140g mąki pszennej tortowej 70 g masła 35 g cukru pudru 2 g proszku do pieczenia (pół łyżeczki) szczypta soli 1 żółtko 1-2 łyżeczki gęstej śmietany 18% PRZYGOTOWANIE: Mąkę należy przesiać wraz z solą, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Kolejno dodajemy pokrojone na kawałeczki zimne masło. Trochę posiekałam i zaczęłam ugniatać(...)łyżeczkę śmietany, ponownie zagniotłam ciasto. Zawinęłam w folię odłożyłam do lodówki na ja jakieś 20 minut. Zimnym ciastem wylepiłam dno tortownicy bez wałkowania, uprzednio posmarowanej cienko masłem (nie posypałam bułką bo nie miałam :)). Ciasto nakłuwamy widelcem i włożyłam do piekarnika. Ciasto piekłam 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C aż brzegi zaczęły się złocić. Wyjęłam blaszkę z piekarnika
ClauditteMissCookingsłodkim ziemniakiem który idealnie nadaje się do wypieków. Babka zebra z kakao i polewą czekoladową. Babka nie jest wilgotna i bardzo smaczna. 125 g masła 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g cukier puder 250 g batata 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka skórki pomarańczowej kandyzowanej tartej 3 jajka 50 ml wody Batata obieram i kroję(...)odrobiną soli. Dodaję do ciasta i mieszam delikatnie łyżką. Trzy łyżki ciasta odkładam i dodaję do niego kakao. Foremkę do babki o długości 25 cm smaruję i wysypuję bułką tartą. Wylewam jasne ciasto, w kilku miejscach dodaję ciemne, znowu jasne. Wstawiam do nagrzanego piekarnika góra dół temp 170-180 stopni na 50 minut.Babkę sprawdzam patyczkiem przed wyjęciem z piekarnika
wesoła kuchniasycące i naprawdę pyszne! Proponuję podawać je obtoczone w panierce, jednak mój synek uwielbia je z dodatkiem śmietany i cukru :) Składniki: 3 jajka, 500 g mąki pszennej, 750g białego półtłustego sera, 30g masła, 3 łyżki cukru, szczypta soli, 25-30 śliwek. Wykonanie: Śliwki umyć, osuszyć i usunąć pestki. Mąkę przesiać, dodać(...)całą wydrylowaną śliwkę. Następnie dokładnie zlepiać, tworząc okrągłe knedle. Wrzucać na gorący, osolony wrzątek i gotować około 8 minut od momentu wypłynięcia. Po ugotowaniu wyjąć i odcedzić. Panierka: szklanka bułki tartej, 75g masła, 3 łyżeczki cukru, czubata łyżeczka przyprawy do piernika. Masło stopić, dodać bułkę tartą, cukier oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać. Ciepłe knedle obtaczać w tak przygotowanej panierce
Z miłości do słodkościSkładniki na cisto: - 250g mąki pszennej - 150g masła (zimnego) - 30g cukru pudru - 20ml zimnej wody - 20g mielonych orzechów - jajko Składniki na krem: - 250g serka mascarpone - 135ml śmietany 36% - 180g białej czekolady (2 tabliczki) - owoce na krem: truskawki, maliny Przygotowanie ciasta: 1. Przesiewamy mąkę i cukier puder, robimy kopczyk, kroimy zimne masło w kostkę i zagniatamy, następnie dodajemy jajko cały czas(...)kulkę i zawijamy folią. Odkładamy do lodówki na minimum godzinę. 2. Wyciągamy ciasto, podsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na około 3mm. Przekładamy do formy (wcześniej wysmarowana masłem i oprószona bułką tartą) dokładnie wykładamy formę ciastem i nakłuwamy ciasto widelcem. Następnie wkładamy z powrotem do lodówki na minimum 2 godziny. 3 . Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Ciasto pieczemy z obciążeniem
Coś z niczegorabarbarem, który wykonał resztę pracy w postaci kropki nad przysłowiowym "i". Chyba nie muszę wspominać, że okazała się hitem? :) Składniki na formę o średnicy 27cm: Na ciasto: 250g mąki pszennej 125 g masła ½ szklanki cukru 2 żółtka Krem: 750 ml mleka 2 budynie w proszku bez cukru 3 łyżki cukru Dodatkowo: 350g rabarbaru 3 łyżki cukru + 1 łyżka do posypania(...)mieszać do zgęstnienia. Rabarbar zasypać cukrem, podlać kilkoma łyżkami wody. Poddusić kilka minut, aby nie był taki kwaśny. ¾ ciasta rozwałkować i wyłożyć do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Spód obciążyć (na spód nałożyć papier do pieczenia i obciążyć ryżem/grochem lub specjalnymi kulkami) i piec ok. 15 minut w 180 stopniach. Następnie wyłożyć na niego ugotowany budyń
Fabryka pomysłówlubicie połączenie czekolady z pomarańczą? Wtedy, wyeliminujcie ekstrakt waniliowy, a zamiast niego dodajcie startą skórkę z jednego pomarańcza i gotowe! Miłego pieczenia! SKŁADNIKI NA CZEKOLADOWE BLATY: 225 g. mąki pszennej 350 g. drobnego cukru 85 g. ciemnego kakao 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki sody 2 jajka 250 ml. mleka 125 ml. oleju 2 łyżeczki(...)kremówki 1 tabliczka mlecznej czekolady Wykonanie Tortu: CZEKOLADOWE BLATY : Nagrzewamy piekarnik do 160° C [funkcja pieczenia: termoobieg]. Dwie okrągłe, małe tortownice [ średnica max. 23 cm.] natłuszczamy (można delikatnie opruszyć bułką tartą lub zmielonymi na proszek migdałami) . W dużym naczyniu umieszczamy wszystkie składniki z wyjątkiem wody. Mieszamy za pomocą miksera, do momentu, aż nie będzie żadnych grudek. Gdy otrzymamy już jednolitą
Domowe Tortymoże nie wygląda zbyt ładnie ale uwierzcie mi, jest pyszne. Składniki: Ciasto: 125 g masła 100 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli 1 jajko 225 g mąki pszennej T500 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jabłka 100 g daktyli Ale-raj 100 g orzechów włoskich Polewa kokosowa: 80 g cukru trzcinowego 125 ml mleka 50 g kokosu(...)pieczenia i ponownie zmiksować. Na końcu dodać daktyle, jabłka, orzechy i ponownie zmiksować na wolnych obrotach. Gdy składniki się połączą przełożyć do formy 30*11 cm wysmarowanej i wysypanej bułką tartą. Wyrównać powierzchnię i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w 180 stopniach 45 minut, wyjąć polać polewą kokosową i ponownie piec 20 minut. Polewa kokosowa: wszystkie składniki umieścić w garnuszku
Ala piecze i gotujesmakowicie brzmiące. W każdym razie na pewno wypróbuję wybrane przepisy i nie będę się bała zaznaczać ołóweczkiem i dodawać swoje notatki. Babka dyniowo-czekoladowa 2 3/4 szkl. mąki pszennej 1 łyżka kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 250g masła 1 szkl. cukru pudru 1/2 szkl. brązowego cukru(...)masą dyniową. Czekoladę rozpuścić na parzę i dodać do niej jedną szklankę ciasta. Piekarnik rozgrzać do 180 C. Foremkę do babki (najlepiej taką z kominkiem) wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Na dno wyłożyć jedną szklankę jasnego ciasta i małą łyżeczką wyżłobić rowek w samym środku. Rowek wypełnić ciastem z czekoladą. Na wierzch wyłożyć resztę jasnego ciasta. Wstawić do piekarnika
Przepysznik - BLW i nie tylkosię z Wami przepisem od mamy mojego męża. Wykonanie również nie moje, ale dostałam pozwolenie na publikację :) Składniki: ( na średnią blaszkę, wym.ok 35X24cm) Biszkopt: 4 jajka, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1/2 szklanki cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Krem: 1 puszka ananasa, 1 budyń śmietankowy bez cukru, 1/2 szklanki wody, 1/2 szklanki cukru, 1 kostka margaryny(...)pieczenia połączyć w osobnej misce. Następnie delikatnie, łyżka po łyżce dodawać do ubitych białek i delikatnie połączyć do uzyskania jednolitej masy. Formę do pieczenia wysmarować margaryną i posypać bułką tartą, wyłozyć delikatnie masę. Piec w rozgrzanym piekarniku 170-180 stopni i piec ok.20min. ( w zależności od piekarnika - sprawdzić patyczkiem, kiedy jest suchy po wyjęciu, oznacza, że biszkopt jest gotowy). Krem
W kuchni u Monikimasła lub margaryny 2 łyżki miodu 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao 2 łyżki przyprawy do piernika domowej lub gotowej 1 szklanka powideł śliwkowych 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 50 g orzechów ( włoskich, laskowych lub migdałów ) POLEWA 2 łyżki Śmietany 2 łyżki cukru 2 łyżki masła 2 łyżki kakao Przygotowanie(...)dodajemy wcześniej podgrzewaną masę oraz przesiane, suche składniki, wszystko razem mieszamy. Na koniec dodajemy grubo posiekane orzechy, mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Przekładamy do niej ciasto. Ciasto pieczemy w temp. 170 C przez ok 50-60 minut. POLEWA - wykonanie do rondelka wkładamy masło, gdy sie rozpuści wsypujemy cukier, następnie kakao
The Sweet Damseltakie właśnie jest to ciasto tortowe. Zrobienie tortu jest pracochłonne, a takie ciasto nie wymaga od nas dużo czasu. Składniki: ciasto: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 - 3 łyżki kakao krem: 3 jajka 1/3 szklanki mleka 3 łyżki mąki 1/2 szklanki cukru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki kakao(...)przesianą mąkę z proszkiem i kakao. Dokładnie wymieszać, składniki mają tworzyć jednolitą masę bez grudek. Foremkę (33 x 23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, wlać ciasto. Piec w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku 29 minut. Piec dokładnie 29 minut, gdyż dłuższe pieczenie wysuszy ciasto, zaś krótsze to będzie surowe. Po upieczeniu sprawdzić
Kuchcik gotujegłównie przez ten słonecznik. Dałam za dużo dżemu, dlatego ciasto było miejscami dość zbite, ale zapisuję przepis, bo na pewno zrobię jeszcze nie raz. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 10 łyżek dowolnego dżemu lub marmolady 2 jaja 3/4 szklanki cukru 125 g miękkiego masła lub margaryny 2 łyżeczki ciemnego kakao 1 szklanka mleka 1,5 łyżeczki sody 1/2 szklanki(...)cukrem, wbijamy jaja, wlewamy mleko, dodajemy dżem i miksujemy na gładką masę. Dodajemy mąkę wymieszaną z sodą, kakao i krótko ucieramy. Blaszkę smarujemy masłem, posypujemy kaszą manną lub bułką tartą, wylewamy ciasto i pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni, do suchego patyczka. Ciasto będzie dość niskie. Wyciągamy z piekarnika, studzimy, kroimy na dwa blaty. Jedną część smarujemy
NA MOIM TALERZUkiedy zatęsknimy za smakołykami może okazać się właśnie ten murzynek strzałem w dziesiątkę :) Murzynek z kakaową bitą śmietaną SKŁADNIKI: ciasto 3 szklanki mąki pszennej 200 g masła 4 jajka szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 5 łyżek ciemnego kakao 3/4 szklanki mleka bita śmietana 500 ml śmietany(...)dokładnie mieszamy. W między czasie ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli, dodajemy je do naszego ciasta i delikatnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto przekładamy na wysmarowaną i posypaną bułką tartą tortownice, pieczemy około 35 minut w 180 stopniach. W tym czasie schłodzoną śmietaną ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder oraz kakao, następnie dodajemy schłodzoną, rozrobioną w szklance wody
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkibochenki(podaję za Kamilą)składnikizaczyn160 g mąki chlebowej100 g wody30 g zakwasuSkładniki zaczynu dokładnie wymieszać, przykryć i zostawić w temperaturze pokojowej na 12 godzin.650 g mąki chlebowej90 g mąki pszennej razowej210 g wody310 g cydru jabłkowego20 g soli5 g drożdży instant260 g zaczyn140 g suszonych jabłekprzygotowanieWłożyć do dzieży wszystkie składniki, z wyjątkiem jabłek i mieszać przez 3 minuty, aż otrzymamy(...)godzin. Jeśli fermentacja wstępna będzie trwała 2 godziny, to należy złożyć ciasto po pierwszej godzinie. Ciasto podzielić na porcje, i uformować bochenki o okrągłym lub podłużnym kształcie, lub bułki i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia od 1 do 1 1/2 godziny. Chleb piec przy normalnej ilości pary w temperaturze 230° C przez 15 minut, i w temperaturze 225° przez
Stare Garymorelami Proporcje na tortownicę o średnicy 27 cm.Czas przygotowania: 80 minut Składniki: 4 jajka 1 kostka do pieczenia Kasia 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia starta skórka z 1 jednej cytryny 700 g moreli cukier puder do posypania ciasta Wykonanie:Ważne: wszystkie składniki powinny mieć temperaturę(...)wyczerpania się składników. Na koniec dodajemy skórkę cytrynowąMorele myjemy, osuszamy, kroimy na pół, wyjmujemy pestki.Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.Tortownicę smarujemy tłuszczem i obsypujemy tartą bułką. Wlewamy ciasto, a na jego wierzchu układamy połówki moreli skórką do dołu.Ciasto pieczemy około 60 minut bez termoobiegu, pod koniec sprawdzamy patyczkiem, jeśli jest
Kulinarne przygody Gatityoleju rzepakowego 3 szklanki mąki tortowej ewentualnie ciepłe mleko Lukier: 1 białko około 1 szklanka cukru pudru Dodatkowo: 30 dag mieszanki keksowej 2 łyżki masła lub margaryny mąka pszenna do posypania stolnicy kolorowa cukrowa posypka według uznania Wykonanie: 1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około(...)studzimy. 5. Lukier: Białko ucieramy z cukrem pudrem przez kilka minut, cukier dodajemy stopniowo, ponieważ jego ilość zależy od wielkości białka. Gdy lukier będzie miał odpowiednią konsystencję dekorujemy nim bułki. Następnie dekorujemy kolorową posypką i odstawiamy do zastygnięcia lukru. 6. Podanie: Gdy lukier zastygnie bułeczki są gotowe do podania. Życzę smacznego. Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności
IzabelawkuchniMamy taką tradycję, że jak odbieramy dzieci ze żłobka i przedszkola, to zawsze przynosimy im jakąś przekąskę. Moje dzieci bardzo lubią wypieki z nadzieniem twarogowym, a
Smaki Arminepłatka. Polecam serdecznie :) Składniki: Ciasto: 450 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku (waga przed rozmrożeniem) lub świeżego szpinaku 3 jajka 1 szklanka cukru 2/3 szklanki oleju 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Warstwa kiwi z galaretką: 1 kg kiwi 2 galaretki agrestowe (rozpuszczone w 600 ml wody) 1/2 szklanki wody 1/4 szklanki cukru Masa kremowo-jogurtowa(...)szpinak umieścić w garnku, wlać odrobinkę wody i pogotować około 2-3 minuty aż szpinak zwiędnie. Uszykować formę i wyłożyć ją papierem do pieczenia (można wysmarować masłem i wysypać bułką tartą). Mąkę wraz z proszkiem przesiać. Jajka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Ciągle ucierając strużką wlewać olej i zmiksować, dodać mąkę z proszkiem i zmiksować. Na końcu
Kocham..lubię..gotuję..musi być spełniony jeden warunek - wszystkie produkty muszę mieć temperaturę pokojową (tj. masło, twaróg oraz jajka). Składniki: 200 g masła 250 g twarogu półtłustego 4 jajka 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia sok z 1/2 cytryny skórka z całej cytryny szczypta soli Dodatkowo: cukier puder (do posypania) Wykonanie: Twaróg rozgniatamy dokładnie widelcem lub blendujemy(...)miksujemy do połączenia składników. Na końcu dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy do uzyskania jednolitego, gęstego ciasta. Ciasto przenosimy do formy z kominem, wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą, wyrównujemy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 55-60 min. Studzimy w foremce. Wystudzoną babkę wyjmujemy z formy i posypujemy cukrem pudrem. Rada: Wszystkie produkty muszą
Kuchnia MagdaLenymusi być spełniony jeden warunek - wszystkie produkty muszę mieć temperaturę pokojową (tj. masło, twaróg oraz jajka). Składniki: 200 g masła 250 g twarogu półtłustego 4 jajka 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia sok z 1/2 cytryny skórka z całej cytryny szczypta soli Dodatkowo: cukier puder (do posypania) Wykonanie: Twaróg rozgniatamy dokładnie widelcem lub blendujemy(...)miksujemy do połączenia składników. Na końcu dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy do uzyskania jednolitego, gęstego ciasta. Ciasto przenosimy do formy z kominem, wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą, wyrównujemy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 55-60 min. Studzimy w foremce. Wystudzoną babkę wyjmujemy z formy i posypujemy cukrem pudrem. Rada: Wszystkie produkty muszą
Kuchnia MagdaLenySkładniki: Biszkopt jasny: 6 jajek 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt ciemny: 6 jajek 6 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Masa budyniowa cytrynowa: 2 opakowania budyni śmietankowych 3/4 szklanki cukru 250 g margaryny 0,5 litra mleka 2 cytryny 1 olejek spirytusowy cytrynowy Masa(...)olejek spirytusowy rumowy odrobina cukru do smaku Przygotowanie: Biszkopt jasny - na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Do miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesianą z mąkę z proszkiem do pieczenia i za pomocą
Ciastka - domowe słodkościjest solidny. Czysta ekonomia. Następna ważna rzecz, to nie trzeba niczym go natłuszczać. Ciasto w ogóle nie przywiera do papieru. Pamiętam kiedyś trzeba było papier natłuścić i posypać bułką tartą. W żadnym wypadku! Blaszka - papier do pieczenia - ciasto. Nic się nie przyklei i nie przypali, no chyba że ciasto przetrzymamy dłużej w piekarniku :) A tak dodam, że ten papier(...)przygotowanie. Piekę je przed każdymi świętami. Składniki: *1/4 szkl. miodu - można ciut więcej nawet * 80 g masła * 1/2 szkl. cukru * 1 jajo * 2 i 1/4 szkl. mąki pszennej * 1 łyżeczka sody oczyszczonej *2 łyżeczki przyprawy do piernika * papier do pieczenia Stella Wszystkie składniki razem zagniotłam. Rozwałkowałam ciasto na ok. 3-4 mm grubości i foremkami wykrawałam kształty pierniczków. Wyłożyłam gotowe
Pieprzyć z Fantazjąteż ją uwielbiam! A Wy jakie szarlotki wolicie? Z kruszonką czy bez? Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 24×28 ) * jabłka – 2,5 kg ( obrane ) * masło – 200 g * mąka pszenna – 750 g * cukier – 1,5 szkl * żółtko – 4 szt * cynamon – 1 łyżka * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * buka tarta – 2 łyżki * śmietana gęsta(...)papierem do pieczenia ( boki również wykładamy ). Nakłuwamy, podpiekamy ok. 12-15 minut w 170C. Jabłka obieramy, ścieramy na grubych oczkach, dodajemy pół szklanki cukru, cynamon ( nadmiar soku odlewamy ) oraz bułkę tartą. Dokładnie mieszamy, wykładamy na podpieczony, lekko wystudzony spód. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec powoli wsypując cukier. W momencie kiedy masa będzie szklista wsypujemy kisiel i delikatnie mieszamy,. Pianę
Ostra na Słodkonikt nie może się doczekać aż wystygną. Można je jeść takie cieplutkie nawet z samym masłem. Przepis zaczerpnięty z tego bloga . Każdemu przypadną do gustu. - 450 g mąki pszennej - 1 łyżeczki drożdży instant - 1 łyżeczka soli - 1,5 szklanki lekko ciepłej wody W misce mieszamy suche składniki, dodajemy wodę i mieszamy wszystkie składniki drewnianą łyżką. Gdy ciasto będzie dobrze(...)formujemy bułeczkę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dużej odległości od siebie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut. Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni, bułki nacinamy ostrym nożem na krzyż i oprószamy delikatnie mąką. Wstawiamy bułki do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 20 minut
Kulinarne życieprzygotowuję raz w roku, tradycyjnie na Wielkanoc. Jest delikatna, z dodatkiem obu mąk: pszennej i ziemniaczanej, dwukolorowa z dodatkiem kakao i koniecznie lukrowana. Pyszna! Smacznego Składniki: 200 g mąki pszennej 150 g mąki ziemniaczanej 150 g drobnego cukru 5 jajek 1 niepełna szklanka oleju cukier waniliowy opakowanie 3 płaskie łyżki kakao 1 czubata łyżka proszku do pieczenia skórka otarta(...)cukrem waniliowym. Dodaję do nich mąkę i olej. Następnie mieszam z pianą z białek. Wszystko miksuję. Formę na babę albo formę keksową wysmaruj masłem i posyp mąką lub bułką tartą. Wyłóż do formy 2/3 masy, do reszty dodaj kakao, wymieszaj (jeśli masa będzie zbyt gęsta dodaj trochę oleju lub mleka) i polej jasną masę, wyrównaj. Piecz w temp
Zasmakuj Kuchnipiekarnika i rzucam na podłogę z wysokości moich kolan. Składniki: 8 jaj najlepiej takich swojskich od własnych kurek lub od zaprzyjaźnionej babci 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej, czyli jakie 2 czubate łyżki 1 łyżka cukru waniliowego opcjonalnie 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Wszystkie składniki do przygotowania toru powinny być w temperaturze pokojowej(...)jeszcze chwile ubijamy. Na koniec do masy jajecznej wsypujemy partiami przesiane mąki, Delikatnie mieszamy do przy pomocy drewnianej łyżki. Tortownicę o średnicy 23 cm smarujemy dokładnie masłem, obsypujemy bułką tartą lub druga wersja, którą częściej stosuję spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków już nie smarujemy. Delikatnie przekładamy ciasto, wyrównujemy wierzch. Pieczemy w temperaturze 160 ºC przez około 40 minut
Życie zaczyna się w kuchnikakao na majonezie . Tym razem babka marmurkowa oprócz margaryny zawiera dodatek oleju, który sprawia, że babka jest wilgotna i długo świeża. Polecam gorąco! 💗 Składniki: 2 szklanki maki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 op.cukru waniliowego 200 g miękkiej margaryny 8 łyżek oleju otarta skórka(...)wymieszać całość łyżką. Przełożyć 3/4 ciasta do innej miseczki, a do pozostałej części ciasta dodać 1 łyżka kakao i kilka kropli olejku rumowego. Do wysmarowanej i wysypanej bułka foremki wylać jasne ciasto przez środek wylać ciemne ciasto (można delikatnie ciasta przemieszać widelcem utworzy się wtedy marmurek). Piec w temperaturze 180 stopni około 45-50 minut, do suchego
Walijskie PichcenieUwielbiam poznawać kuchnie świata i inspirować się tamtejszymi daniami. Tym razem „zabieram Was” do Gruzji, gdzie jednym z najbardziej popularnych dań jest Chaczapuri i
Ostra na Słodkozimno. Jeśli macie ochotę na quiche z brokułem i serem feta zapraszam TU Tym razem troszkę zmodyfikowałam przepis na ciasto kruche. Bardzo smaczne! 175-185 g mąki pszennej 125-135 g masła 25 g tartego sera żółtego (waszego ulubionego) 1 duża łyżka sezamu 3 łyżki zimnej wody Farsz 250g wędzonego boczku 1 duży por Mały pęczek pietruszki(...)kruche czyli nie gnieciemy za długo, można zmiksować w malakserze). Schłodzić w lodówce około 30 minut. Następnie rozwałkować i przenieść na posmarowaną i obsypaną(obsypałam sezamem i bułką tartą) formę. Ponakłuwać widelcem. Obciążyć kulkami ceramicznymi, lub fasolą i piec w temperaturze 180 stopni około 10 minut. Zdjąć obciążenie i ponownie wsadzić do piekarnika, na około 5 minut
Piekarz-Kucharz-Garkotłukłyżek oleju rzepak. (6 łyżek oleju rzepakowego) -2 łyżeczki proszku do piecz, (1,5 łyżeczki proszku do pieczenia) -1,5 szkl mąki pszennej tortowej, (1 szkl maki pszennej tortowej) -2 łyżki kakao (1,5 łyżki kakao) PONCZ -2 łyżki kawy rozpuszczalnej -1 łyżka cukru -3/4 szkl wody MASA BUDYNIOWA 2 budynie śmietankowe(...)orzechów włoskich) -300g masła ,(200g masła) -3/4 szkl cukru pudru, (0,5 szkl cukru pudru) DODATKOWO powidła śliwkowe, najlepiej domowe kwaskowe Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. BISZKOPT Białka oddzielamy od żółtek, Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka, następnie przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Następnie olej. Ciasto wlewamy do blaszki, pieczemy około
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuciężkim miąższu- chlebek z dodatkiem masła orzechowego. Masło jest wyczuwalne, ale nie dominuje- pozostawia jedynie przyjemny posmak orzeszków. Serdecznie polecam! Składniki: 350 g mąki pszennej (użyłam pszennej pełnoziarnistej) 250 ml ciepłej wody 2 łyżeczki suchych drożdży 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki brązowego cukru 100 g masła orzechowego (polecam domowej roboty ) Przygotowanie: W misce(...)mąką, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto zagnieść rękami i przełożyć do wysmarowanej i posypanej bułką tartą małej formy keksówki o wymiarach 10x20 cm. Odstawić na 30-40 minut do napuszenia. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 220 st.C. Chlebek wstawić do piekarnika i piec
Nastoletnie Wypiekanieoznaczało, że stary przepis jest uniwersalny i niezawodny. Nie ma opcji, żeby Wam nie wyszło ;) SKŁADNIKI: Na blaszkę o wymiarach 25x30 cm. Ciasto półkruche: 500 g maki pszennej tortowej (typ 450) 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru wanilinowego 140 g cukru szczypta soli 200 g masła 2 jajka 1 żółtko 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% Jabłka(...)Robimy zagłębienie w cieście, dodajemy jajka i żółtko - wyrabiamy ciasto dłońmi. 4. Następnie dodajemy śmietanę i wyrabiamy ciasto w zgrabną kulkę. 5. Smarujemy dno i boki blaszki masłem, wysypujemy bułką tartą. 6. Kulę ciasta dzielimy na dwie części. Większą rozwałkowujemy i wykładamy nią dno i boki blaszki. 7. Na ciasto wykładamy uprażone jabłka, po czym mniejszą część ciasta rozwałkowujemy
W kuchni Katieherbaty. Lubię mieć "w zanadrzu" taką babeczkę, kiedy najdzie mnie ochota na coś słodkiego, tym bardziej , że uwielbiam wszelakie babki i ciasta bez kremów :)) Składniki: 25 dag mąki pszennej 25 dag cukru 25 dag margaryny 4 jajka skórka otarta z 1 sparzonej cytryna 1 łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo (jeśli lubimy) : 100g kandyzowanej skórki pomarańczowej i 100g sparzonych(...)masy babkowej. Delikatnie mieszamy wszystko łyżką, aż do dokładnego połączenia wszystkich składników. Dodajemy skórkę pomarańczową i rodzynki i jeszcze raz mieszamy. Formę smarujemy masłem i posypujemy mąką lub bułką tartą. Wlewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na ok. 50 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy babka jest już upieczona. Po wystudzeniu lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem
Walijskie PichcenieZnakomity sposób na upieczenie bardzo smacznego pieczywa na kanapki. Włoska stecca . Ciasto którego nie trzeba wyrabiać (autorem tej metody jest Jim Lahey). Jedyne co musimy
Stare Garyszklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 250 g margaryny 1 jajko 3 żółtka 2 łyżki śmietany 1 łyżka kakao 1,5 - 2 kilogramów truskawek szczypta soli Przygotowanie: Mąkę pszenna, krupczatkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać cukier i cukier waniliowy, posolić - wymieszać. Dodać zimną margarynę i wysiekać. gdy powstanie kruszonka, uformować kopczyk, zrobić dołeczek i wbić do niego 1 jajko(...)zamrażalnika by łatwiej było nam zetrzeć na co najmniej 1 godzinę, a najlepiej dzień wcześniej. Schłodzone jasne ciasto rozwałkować i przełożyć do prostokątnej formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą o wymiarach 24 x 33 wyklejając nim spód i boki. Na cieście ułożyć na sztorc gęsto truskawki, a na nie zetrzeć na tarce o grubych oczkach kakaowe ciasto. Piec
Ciastka - domowe słodkościZapraszam :) Składniki : 150 g pełno mlecznej czekolady 4 białka 250 g masła 1 cukier waniliowy 200 g cukru 4 żółtka 200 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 30 g gorzkiego kakao 3 płaskie łyżeczki proszku 7 cukierków Snickers 4 łyżki mleka Polewa : 1/2 kostki margaryny 5 łyżek cukru pudru 3 łyżki kakao(...)kakao dodawać porcjami na przemian z mlekiem . Następnie dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać , na końcu dodać czekoladę i cukierki , wymieszać. Blaszkę keksówkę wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą . Ciasto można upiec w formie do tarty tak jak ja to zrobiłam . Piec w temperaturze 180 stopni około 45/ 50 minut. Do suchego patyczka . Polewa : Wszystkie składniki na polewę
Sama słodycz i szczypta chiliulubionych składników do wymieszania, czterdzieści minut i deser gotowy. Wadą ciasta jest to, że znika jeszcze szybciej niż powstaje. Sprawdźcie sami: Składniki (na jedną formę): 300 gram mąki pszennej 2 jajka 5 łyżek cukru pudru łyżka serka mascarpone 50 ml śmietany 30% łyżka rozpuszczonego masła 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia garść borówek amerykańskich 5 truskawek 2 połówki brzoskwiń(...)cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Składniki mokre wlewam do suchych (choć lepiej zrobić odwrotnie) i mieszam delikatnie łyżką na jednolite ciasto. Przekładam do blaszki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piekę ok. 30 minut w temperaturze 190- 195 stopni. Zapewniam, że warto przygotować podwójną porcje ciasta - tak szybko znika. A jeśli na weekend zapowiadają się goście - to albo zjadamy
Kuchnia po mojemuskładniki ( na ok. 14-16 bułeczek) : 3 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki letniego mleka 1 torebka suchych drożdży (7g) lub 4 -5 dag świeżych 1 jajko i dwa żółtka 3/4 szklanki drobnego cukru 1/4 kostki rozpuszczonego masła 1 łyżka ekstraktu lub cukru waniliowego 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny mąka do podsypywania stolnicy masa serowa(...)cukru pudru - 2- 3 łyżki soku z cytryny Wykonanie Wymieszać na gładką masę, w razie potrzeby dodać nieco więcej soku z cytryny. Lukier powinien spływać powoli z łyżeczki. Wykonanie bułek Jeśli używamy świeżych drożdży, dodajemy je do letniego mleka z łyżeczką cukru i mąki, ,czekamy ok.15 minut, by urosły i dodajemy stopniowo do mąki. Suche wsypać od razu do miski
w mojej kuchniskładniki* 250 g margaryny* 6 jajek* 1 i 1/2 cukru pudru* 1 cukier wanilinowy* 2 szklanki mąki pszennej* 2 łyżeczki proszku do pieczenia* 1/2 szklanki oleju* 1 kisiel brzoskwiniowy* 1 kisiel wiśniowy (i opcjonalnie nieco czerwonego barwnika)* 1 łyżka kakaoSposób wykonaniaMargarynę o temperaturze pokojowej utrzeć na puch, następnie dodawać kolejno 6 żółtek ciągle ucierając, dodać cukier i cukier wanilinowy(...)jednej dodać kisiel brzoskwiniowy (proszek), do drugiej kisiel wiśniowy ( proszek) i ewentualnie dla koloru nieco barwnika czerwonego, do trzeciej dodać kakao.Dwie formy babkowe z kominkami wysmarować margaryną i wysypać bułka tartą.Do obu farm wyłożyć łyżką ciasto w dowolnej kolejności.Wkładać do nagrzanego piekarnika do temperatury 180°C, piec ok. 50 min, przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem.Po wyjęciu z piekarnika ciasto
Mix smakuZrobione ostatnio przeze mnie paruchy z gulaszem cieszyły się tak dużym powodzeniem , że postanowiłam przyrządzić również wersję na słodko – a wiem , że wielbiciele takich są
Ostra na SłodkoOdrywane bułeczki chodziły za mną od dłuższego czasu. Zapach drożdżowego ciasta jest jednym z moich ulubionych … przywołuje wspomnienia z dzieciństwa … lato .. zabawy …
Ostra na SłodkoTypowe arabskie pieczywo z rejony Lewantu i Zatoki Perskiej tradycyjnie wypieka się z drobno zmielonej mąki razowej podobnej do mąki chapti. Obecnie jednak coraz częściej używa
Apetyczna babeczka