bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:414/587)

PROSTA I PYSZNA BABKA CYTRYNOWA 220

Babka jest naprawdę bardzo prosta i przede wszystkim nie jest sucha. Bardzo aromatyczna i wspaniała. Polecam nie tylko na Święta Wielkanocne :) SKŁADNIKI : 4 całe jajka szklanka cukru szklanka mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 20 dag masła lub margaryny sok z 0,5 cytryny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 opakowania cukru waniliowego otarta skórka(...)cytryny i aromat lub skórkę z cytryny. Masę wlewamy do formy u mnie na babkę o średnicy 23 cm. Należy ją wcześniej dokładnie wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą lub mąką. Pieczemy ok. 40-50 minut do suchego patyczka. Po lekkim przestudzeniu wyciągamy z formy, a kiedy całkiem przestygnie dowolnie dekorujemy. Smacznego

Pani na deser
Babka tulipan 299

nadzieję, że kogoś zainspiruję do upieczenia. Składniki: 250 g masła lub margaryny 1,5 szkl cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki esencji waniliowej 6 jajek 2 szkl mąki pszennej ekologicznej T500 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szkl oleju 1 kisiel truskawkowy b/c 1 kisiel cytrynowy b/c 2 łyżki kakao 2 łyżki suchego maku barwnik czerwony i żółty(...)drugiej wsypać kisiel cytrynowy i odrobinę żółtego barwnika i wymieszać. Do trzeciej wsypać kakao do czwartej mak i wymieszać. Formę keksówkę o wymiarach 30*11 cm wysmarować i wysypać bułką tartą. Do formy przelewać kolejno warstwy- żółta, czerwona, kakaowa i z makiem. Surowe ciasto przeciąć nożem wzdłuż formy. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 40 minut

Ala piecze i gotuje
Tort Barbie 264

masa znacznie obciążyła biszkopty. Z lekką masą na bitej śmietanie nie powinno być tego problemu. Polecam! Tort Barbie Składniki: Na biszkopt: 5 jaj 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Na krem owocowy: 300ml soku Kubuś z marchewką 1 budyń śmietankowy Na krem śmietankowy: 300ml śmietanki kremówki 300g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka(...)żółtku. Do ubitej masy dodajemy mąkę i lekko mieszamy łyżką lub szpatułką. Miskę metalową  o średnicy u góry 20cm  i wysokości 10cm smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą Ciasto przekładamy do formy, pieczemy w 160-170 stopniach około 50-60 minut (do suchego patyczka). Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy z formą na podłogę z wysokości 60cm

Smak mojej kuchni
Oby tak nie było - "Krąg" Dave'a Eggers'a w towarzystwie okrągłej szarlotki 224

zakończyć chcę kolejnym przepisem z zachętą do wypróbowania. Dziś na słodko. Jabłecznik, który w moim zeszycie z przepisami zatytułowany jest "Szybki placek z jabłkami". Robiłam go zwykle z mąką pszenną, ale teraz wypróbowałam orkiszową i polecam. Należy przygotować: - 4 jajka - 1 szklankę cukru ( tu trzcinowy) - 2 szklanki mąki jasnej (tu orkiszowa) - 6 łyżek oleju - 2 płaskie łyżeczki proszku(...)oprószam cynamonem. Do słodkiej masy jajeczno-olejowej po łyżce dosypuję mąkę przesianą z proszkiem. Oczywiście już dawno mam przygotowana blaszkę, tu 28 cm tortownica. Smaruję masłem i posypuję bułka. Robię to na samym początku, bo najbardziej tego nie lubię. Ciasto jest gotowe, kiedy przyjmie całą mąkę i będzie porządnie wymieszane. Około połowy ciasta wylewam na środek dna, lekko rozprowadzam

I tu będę miała takie te
Torcik wiśniowo-czekoladowy 263

dekorować, ja niestety poszłam na łatwiznę i po rozsmarowaniu udekorowałam tort tylko kandyzowanymi wiśniami. Składniki: (forma o średnicy 28 cm) ciasto: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 - 3 łyżki kakao krem: 3 jajka 1/3 szklanki mleka 3 łyżki mąki 1/2 szklanki cukru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki kakao(...)koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem i kakao. Dokładnie wymieszać, składniki mają tworzyć jednolitą masę bez grudek. Spód foremki wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, wlać ciasto. Piec w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku 29 minut. Piec dokładnie 29 minut, gdyż dłuższe pieczenie wysuszy ciasto, zaś krótsze ciasto będzie surowe. Po upieczeniu sprawdzić patyczkiem

Kuchcik gotuje
Babka herbaciana z rodzynkami i suszoną wiśnią 210

200ml wrzącej wody, 40g rodzynek MAKAR , 40g suszonych wiśni MAKAR , 1 kieliszek rumu, 1/2 szklanki cukru, 100g masła, skórka otarta z połowy cytryny, 1 jajko, 1 żółtko, 250g mąki pszennej + 2 łyżki, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, Dodatkowo: 1 szklanka cukru pudru, 1,5 łyżki wody przegotowanej, kilka kropli czerwonego barwnika, kandyzowane wiśnie MAKAR do dekoracji(...)zaparzoną herbatę oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Na końcu do ciasta dodaję rodzynki oraz wiśnie. Delikatnie mieszam. 3. Ciasto przekładam do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy na babkę. Piekę około 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Przestudzoną babkę wyjmuję z formy. 4. Cukier puder ucieram z wodą i barwnikiem na jednolitą

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto Kinder Pingui 288

wszystko znajduje się pomiędzy czekoladowym biszkoptem... prawda, że proste? I do tego baaardzo smaczne :) Przepis jest podany to tortownicę o średnicy 25 cm. Składniki: biszkopt:  3/4 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki cukru, 5 jajek, 4 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dr Oetker , 2 łyżki oleju, 2 łyżki mleka w temp. pokojowej, szczypta soli. masa: 400 ml śmietanki(...)mleko. Na samym końcu mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Gdy składniki się połączą przestajemy ubijać. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 25cm wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą lub mąką. Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach. masa: Śmietankę schłodzoną ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Następnie dodajemy serek mascarpone i żelatynę do deserów (rozpuszczoną w wodzie

Aga w kuchni
WEEKENDOWE CIASTO KOKOSOWE 4380

Składniki: Ciasto: 100 g zimnej margaryny 125 g mąki pszennej  3 żółtka 80 g cukru 100 g wiórków kokosowych szczypta soli  Beza: 60 g cukru 50 g wiórków kokosowych 3 białka 1 łyżka dobrze kopiasta mąki ziemniaczanej  Ponadto: 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (220 g) - można użyć innego smaku  1 łyżka wiórków kokosowych  Przygotowanie(...)wsypać wiórki kokosowe i delikatnie za pomocą szpatułki wymieszać.  Spód tortownicy o wymiarach 18,5 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zaś boki posmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Ciasto rozwałkować na wielkość formy pamiętając, aby placek miał troszkę większą wielkość od formy w celu zrobienia niewysokiego ranta z ciasta (na około pół wysokości boku formy). Na cieście

Ciastka - domowe słodkości
Jabłecznik ze świeżą miętą 324

proponuję ciasto które łatwo upiec :) Składniki : 5 żółtek ; u mnie były 3 z jaj kaczych i 2 kurze 3 szklanki mąki : 1 szklanka mąki krupczatki, 2 szkl. mąki zwykłej pszennej 250 g tłuszczu do pieczenia sól łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie : Mąkę wysypać na stolnicę, dodać tłuszcz, sól i połączyć składniki jak najszybciej Wsypać proszek i dodawać po jednym żółtku(...)lekko spłaszczone wałeczki Piekłam przez około 1 godz w prodiżu z podgrzewaczem od dołu, o średnicy 24 cm. Składniki farszu jabłkowego: około 70 dag przesmażonych jabłek ewentualnie kilka łyżek bułki tartej sok z cytryny 3 płaskie łyżki cukru pudru 2 łyżki pokrojonej świeżej mięty (  mogło być więcej, bo prawie się jej nie wyczuwało ) Przygotowanie farszu : Jabłka obrać, pokropić sokiem

Proste Potrawy
Bułeczki ziemniaczano - kukurydziane 218

posypania użyłam sezamu i słonecznika, ale możecie użyć dowolnych ziaren. Bułeczki są sycące i mają dość zwartą konsystencję, dzięki czemu mają wyjątkowy smak;) Składniki:100g ugotowanych ziemniaków,200g mąki pszennej, 200g mąki kukurydzianej, 15g świeżych drożdży,2 łyżeczki cukru, szczypta soli, jajko, ziarna do posypania: słonecznik, sezam.Przygotowanie Ziemniaki zmielić, następnie dodać przesiane oba rodzaje mąki. Drożdże rozpuścić w szklance ciepłej(...)ziarnami sezamu oraz słonecznika. Odstawić w ciepłe miejsce na 30min.   Przygotować kąpiel wodną: na dnie piekarnika ustawić blaszkę z gorącą wodą, na górze zaś wstawić blaszkę z bułkami. Piec ok. 20min w temp. 200st. Ostudzić na kratce

Z miłości do słodkości
Kakaowa kostka z serem i figami. 205

lubi figi?! ja całkiem niedawno odkryłam zastosowanie tego wyjątkowego smaku. Dziś zapraszam na babeczki z figami!  Składniki na ciasto; 3 jajka 180 g maki pszennej 80 g cukru trzcinowego   Skworcu pół łyżeczki proszku do pieczenia   Skworcu 60 ml oleju 2 łyżki kakao   Skworcu 60 ml wody   masa serowa; 250 g twarogu 3 łyzki śmietany(...)pieczenia i kakao. Miksujemy zaledwie chwilę do połączenia składników na najmniejszej mocy miksera. Foremkę na muffiny ( ja użyłam w kształcie kwadratów) wykładamy papilotami lub smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.  Nakładamy do połowy ciasto a na wierzchu wykładamy łyżkę lub więcej  masy serowej ( tak aby zakryło ciemne ciasto). Wkładamy do pieca, pieczemy około 25 - 30 min w 180C

Radość kipiąca uśmiechem.
Pierogi twarogowe z malinami 154

udekorowane świeżymi malinami. Zamiast malin możecie użyć innych owoców. Dziękuję Kasi za przepis i szczerze polecam dalej :) Składniki: Ciasto: 300 g twarogu mielonego 1 jajko 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka miękkiego masła szczypta soli, Nadzienie: 150 g malin cukier Dodatkowo: śmietanka słodka cukier świeże maliny Przygotowanie: W misce umieścić twaróg, jajko, masło, sól, mąkę i zagnieść gładkie ciasto. Ciasto(...)pomocą łyżki cedzakowej i podawać z ulubionymi dodatkami: u mnie ze słodką śmietanką, posypane cukrem i świeżymi malinami. Można podać z jogurtem naturalnym, miodem lub z przyrumienioną na maśle bułką tartą. Smacznego

Kocham..lubię..gotuję..
Pieczywo - bez wyrabiania - do 14 dni w lodówce - codziennie świeże i ciepłe 223

lodówce - więc codziennie rano możemy upiec świeży chleb lub bułeczki.  Dla mnie idealnie ! Spróbujcie sami   Składniki: 20g świeżych drożdży 2 łyżki soli 1 kg mąki pszennej - z min, 10,2 g białka 710 ml letniej wody MISKA DUŻA (plastik/szkło)  - min 5l Jak przygotować: Ciepłą wodę nalewamy do miski.  Droższe rozpuszczany w niewielkiej ilości ciepłej wody(...)świeże pieczywo. W dniu pieczenia wyjmujemy miskę, odcinamy kawałek ciasta,  oprószamy go mąką - ok. minutę naciągamy ciasto - staramy się nie ugniatać. Formujemy kształt. Zostawiamy na blacie do wyrośnięcia. Bułki rosną ok 20 min, chleb ok 40 min. Przykrywamy ściereczką.  Pieczemy w temperaturze 225 stopni - najlepiej na kamieniu. Do nagrzanego piekarnika wkładamy żaroodporną miseczkę z ok. 300 ml wody

dlaSmaQ
Babka pomarańczowo - kawowa. 206

wersja też mnie zaintrygowała i na pewno ją wypróbuję. Składniki: 1 kostka margaryny 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 4 jajka 1/2 szklanki mleka 2 pełne szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżka kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka kakao skórka otarta z 1 pomarańczy szczypta soli Polewa: 1 czekolada gorzka 3 łyżki soku z pomarańczy(...)obrotach. Następnie podzielić ciasto na dwie części, do jednej dodać skórkę pomarańczową, do drugiej kawę i kakao. Kakao dodałam tylko dla koloru. Formę na babkę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Łyżką wyłożyć ciasto, na przemian jasne i ciemne. Ja wykładałam po kilka łyżek, najpierw jasne potem ciemne i tak na zmianę. Na koniec delikatnie od góry przemieszałam łyżką. Piec

Agusiowe smakołyki
Bułeczki drożdżowe Klangorki czyli Słodki Czwartek odc. 148 213

Po wieczornych przejściach jestem koszmarnie zmęczona. Kto by przypuszczał, że o 22.20 będę wzywać ślusarza?! na szczęście pan technik szybko dotarł na miejsce i otworzył drzwi

Dzieje kuchennej Wiewióry