Magda Jeśli lubicie kuchnię azjatycką, to na pewno nie jest Wam obcy ramen, czyli esencjonalny bulion podawany z masą dodatków. Jest to w sumie jedna z najbardziej sycących zup jakie znam, ilość dodatków czasem sprawia, że się zastawiam czy jem zupę z wkładką czy wkładkę z zupą Oczywiście nie muszę zachwalać tych restauracyjnych, bogatych w aromat i takie dodatki(...)głowa mała, ale przyznam, że mój domowy też był pyszny, mimo, że zdecydowanie uboższy. Postawiłam w nim na mocno grzybowy bulion z suszonych grzybach shiitake oraz odważny akcent pasty miso. Dodatki to trochę na zasadzie ,,co się nawinęło”, ale bardzo pasują i tworzą super całość. Składniki (na 2 porcje): 8 suszonych grzybów shiitake moczonych przez noc 100g naturalnego tofu
Smaczna Stronamnie liście botwinki, a buraczki dodałam do tych muffinek ) garść groszku lub bobu (ja miałam bób, ale Wy kupicie groszek do paelli na czwartek i trochę Wam zostanie) litr bulionu warzywnego (można zastąpić bulionem na kostce ekologicznej) 100 g makaronu muszelki sól, pieprz na pesto: 1 duży pęczek natki pietruszki, ząbek czosnku, 60 g orzechów nerkowca, 40 g startego parmezanu(...)boczek. Po 5 minutach dodaj jeszcze cukinię. Po kolejnych 3 minutach dodaj pomidora pokrojonego w kostkę, posiekane wybrane liście (np. botwinkę), bób lub groszek i zalej wszystko bulionem. Doprowadź do wrzenia, dopraw solą i pieprzem i dosyp makaron. Gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. Gdy zupa się gotuje, przygotuj pesto. Natkę pietruszki wraz z łodyżkami z grubsza
Chilli Czosnek i Oliwastraszeniem ośmiornicy". Co ma na celu? Nic innego, jak sprawienie, że mięso nie będzie gumowate. SKŁADNIKI 1 mrożona ośmiornica (o wadze 1 kg) 3 liście laurowe 300 ml koncentratu bulionu warzywnego Krakus 1 cebula 4 cienkie łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku 3-4 łyżki oliwy 1 żółta papryka 1 czerwona papryka 300 g ryżu świeżo mielony pieprz pęczek natki(...)trzy razy. Ugotowaną ośmiornicę wyciągnąć z wrzątku (wywaru nie wylewać), ostudzić i pokroić na kawałki (głowę i macki), wyrzucając środek, oczy i ząb. Do średniej wielkości garnka wlać koncentrat bulionu, dolać dwie szklanki bulionu z gotowania ośmiornicy i zagotować. Do gotującego bulionu wsypać ryż i gotować do miękkości często mieszając. Gdy ryż wchłonie już cały bulion, a będzie nadal twardy
Passions hobbies lifeperfekcyjnie zielone, chrupkie i lekko słodkie. Obieramy i drobno kroimy cebulę. Boczek kroimy w małe fragmenty. Niebieski ser kroimy dość drobno – szybciej się rozpuści. W garnku pod przykryciem trzymamy bulion lub rosół na granicy wrzenia. W szerokim rondlu rozpuszczamy 2 porcje masła i bardzo, bardzo mocno je podgrzewamy – masło powinno zbrązowieć, na krawędzi przypalenia. Dodajemy do brązowego masła 2 łyżki(...)momentu aż stracą swój ostry, surowy zapach. Do rondla wrzucamy ryż i tak jak cebulę – szklimy go. Ryż powinien stać się prawie przeźroczysty. Zalewamy zawartość rondla 2 łyżkami wazowymi bulionu. Mieszamy, gotując całość na małym ogniu. Nie dolewamy więcej płynu do chwili, gdy ryż zaabsorbuje wszystko, co wlaliśmy wcześniej. Czy tak się stało, sprawdzimy rozgarniając ryż na środku garnka – jeśli
Karo in the KitchenZupa z dyni i batata z wyciskarki 1,5 kg dyni hokaido 0,5 kg batata 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 litr bulionu z indyka 3 cm korzenia imbiru olej do smażenia sól pieprz pestki dyni płatki migdałów 18% kwaśna gęsta śmietana bulion 1 porcja rosołowa mięsa z indyka (600g) 1 pęczek włoszczyzny (por, seler, pietruszka, marchew) sól, pieprz(...)ziele angielskie, liść laurowy Składniki pozwalają na wykonanie 3 litrów zupy dyniowej. Przygotowanie. 1. Bulion: Mięso z indyka wypłukać pod bieżącą wodą i zalać 1,5 litra wody w dużym garnku. Seler, pietruszkę, marchew obrać i pokroić na mniejsze części. Por wypłukać i pokroić na 10 cm kawałki. Dodać łyżeczkę soli, 10 kulek pieprzu, 5 kulek ziela angielskiego oraz
Pij soki wyciskaneśrodku. Uważajcie zwłaszcza pod koniec prażenia, gdyż może szybko się przypalić. Po prażeniu wyjmujemy ją na półmisek lub do miseczki. Gotowa do chrupania! :) Zupę przygotowuję na bulionie, ja preferuję drobiowy, ale możecie nie dodawać kurczaka i wyjdzie pyszny bulion warzywny. Bulion drobiowy: 2 tylne części z kurczaka - ok. 600 g 1 cebula 1 marchewka 2 ząbki czosnku(...)nich kurczaka. Całość zalewamy 1,5 l zimnej wody. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem i zagotowujemy. Zmniejszamy gaz i gotujemy przez ok. 45 minut. Po tym czasie bulion przecedzamy do większego garnka. Powinno wyjść ok. 1 l bulionu. Spróbujcie i jeśli jest mało doprawiony, to dodajcie sól i pieprz. Jeśli smak jest zbyt mało wyrazisty możecie użyć także bulionetki
Cooking Monstersezonie) kurek lub mrożonych zimą. Ciężko się od niej oderwać! Gdy tylko pojawią się pierwsze kurki na straganach, zupa obowiązkowo ląduje u mnie na stole :)) Jeśli macie zapasy domowego bulionu to jej przygotowanie zajmie Wam dosłownie 20 - 25 minut. Ja podaję Wam przepis również na wywar warzywny do zupy, gdybyście jednak takowego nie mieli akurat pod ręką. Tradycyjnie zupę kurkową(...)szczęścia gotowy :D P.s. W przepisie na obłędny sos kurkowy znajdziecie fajny sposób na oczyszczanie kurek. Polecam Wam również znakomite kluski leniwe z kukami :) SKŁADNIKI NA ZUPĘ: 1.5 l bulionu warzywnego (składniki poniżej) lub bulionu drobiowego 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy z oliwek 2 średnie cebule 1 ząbek czosnku 5 średnich ziemniaków 250 g kurek (świeżych lub mrożonych
Słodko-Słony Świat Ilonyfajnie smak zwiększyła. Składniki na ok 4 porcje: 200 g ryżu risotto Uncle Bens, 200 g konserwowej golonki ze szlacheckiego stołu, ok. 6 szt. jajek przepiórczych, 1 litr bulionu warzywnego, 50 ml oleju rzepakowego, 1 cebula czerwona, ¼ łyżeczki cukru, 3 ząbki czosnku, 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku, 1 łyżka posiekanego świeżego szczypiorku, 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii tajskiej(...)czosnek, cebulę z dodatkiem cukru, smażymy ok 2 min. Wsypujemy ryż, chwilkę podgrzewamy ciągle mieszając, aby każde ziarenko ryżu odkładnie zostało obtoczone w oleju. Następnie wlewamy część gorącego bulionu. Tylko tyle, żeby ryż został przykryty. Całość podgrzewamy, ciągle mieszając. Stopniowo (nie wszystko na raz) dolewamy gorący bulion. Kiedy ryż będzie idealny (miękki ale nie rozgotowany) dodajemy golonkę pokrojoną
Moniki Smakołykirisotto i zróbmy sobie niebiański obiad Składniki na porcje dla 4 osób: 500 g zielonych szparagów 500 g ryżu Pingo Doce (bądź inny dowolny ryż do risotto) 750 ml bulionu warzywnego – np. z tego przepisu 200 ml białego wina pół lub wytrawnego 1 średnia cebula 80 g masła sól, czarny pieprz, pieprz pomarańczowy (bądź cytrynowy) dwie garści twardego sera(...)żółtego typu carski lub inny długodojrzewający (idealny i tańszy zamiennik parmezanu, no i polski ) 6-7 gałązek świeżego tymianku Wykonanie: W garnku rozpuszczamy w wodzie 3 łyżki koncentratu bulionu warzywnego (jeśli korzystamy z przepisu podlinkowanego powyżej). Gotujemy, aż będzie gorący. Nigdy do risotto nie używamy zimnego bulionu. Od szparagów odcinamy końcówki, resztę myjemy i kroimy na 4 części
gutfutbardzo lekkie. Składniki: 240g ryżu do risotto Uncle Ben ok. 100g bekonu lub wędzonki pokrojonej w kostkę 2 ząbki czosnku – zmiażdżone 1 duża cebula – poszatkowana 1 l bulionu 200ml białego wina łyżka masła 1 pęczek zielonych szparagów sól, pieprz Wykonanie: W głębokim rondlu podsmażyć na chrupko bekon. Wyjąć z rondla. W tym samym rozpuścić masło i zeszklić cebulę(...)czosnkiem. Wsypać ryż i także mieszając go zeszklić. Dodać dużą chochlę bulionu. Mieszając gotować kilka minut, aż ryż wchłonie bulion. Dodać kolejną porcję bulionu i powtórzyć. W połowie dodawania bulionu, do ryżu wlać wino, wymieszać aż ryż wchłonie wino. Stopniowo porcjami dodawać resztę bulionu, mieszając i gotując na małym ogniu, tak by ryż wchłaniał bulion. Dodać resztę wina i poczekać
Pociąg Do Kuchnipomysły na kotlety sojowe. Ryż z sosem słodko-kwaśnym z kotletami sojowymi Składniki (na 2 porcje): 200 g ryżu słoik sosu słodko-kwaśnego 50 g kotletów sojowych bulion lub woda z dodatkiem przyprawy typu warzywko olej do smażenia Przygotowanie: Kotlety sojowe namocz w gorącym bulionie. Ugotuj ryż wg instrukcji na opakowaniu. Gdy kotlety zmiękną porządnie je odciśnij(...)podsmażeniu dodaj na patelnie sos słodko-kwaśny. Podawaj z ugotowanym ryżem. Koperkowe kotlety sojowe Składniki (na 2 porcje): 2 łyżeczki koperku suszonego 8 kotletów sojowych bulion lub woda z dodatkiem przyprawy typu warzywko olej do smażenia Przygotowanie: Kotlety sojowe namocz w gorącym bulionie z dodatkiem koperku. Gdy kotlety zmiękną porządnie je odciśnij z wody. Na rozgrzanej
wegujemyselerem naciowym. Całość posypałam chrupiącymi chipsami warzywnymi, które wzbogaciły moje danie o kontrast faktur, a także dodały mu uroku. Według mnie wyglądają niczym barwne płatki kwiatów :) Mieszanie ryżu z bulionem w czasie gotowania risotto to według mnie bardzo relaksujące zajęcie i lubię to robić. Zrobienie risotto nie jest trudne, pod warunkiem, że opanujecie kilka podstawowych zasad . Mam nadzieję, że spróbujecie(...)warzywnego (postaw go na małym ogniu na palniku, aby był cały czas ciepły) 25 g masła 100 g sera koziego twarogowego (takiego do pokruszenia) sól do smaku (u mnie bulion był słony) do podania: 4 łyżki octu balsamicznego lub glassy balsamicznej, chipsy warzywne z tego przepisu Przygotowanie: Na dużej patelni z grubym dnem lub w garnku z grubym dnem
Chilli Czosnek i OliwaNasz polski rosół zwykle ogranicza się do makaronu, pokrojonej w kostkę marchewki i zieleniny. Jednak ramen to zabawa w układanie własnej zupy od podstaw. Możliwości jest mnóstwo. Już sam bulion daje olbrzymie pole do popisu, bo rozróżniamy wywary na bazie kury, wieprzowiny, jak i wegańskie. Mogą być przygotowane z dodatkiem glonów lub bez nich, z pastą miso lub dashi(...)tego dania z ogromną pomocą przyszły mi produkty z internetowego sklepu FRISCO.PL , który zaopatrzył mnie w wymagane specjały kuchni japońskiej: grzyby shiitake, pastę miso, sos sojowy, gony watakame, warzywny bulion w proszku i najważniejszy składnik — makaron ramen. Zajrzyjcie tam koniecznie, bo mnogość produktów z różnych kuchni świata, jak i pokarmów pochodzenia organicznego naprawdę zachwyca. Wystarczy kilka kliknięć i do naszego
Food Squareflaki Zimowy dzień to idealna pora na takie właśnie danie, e sencjonalne ugotowanie w wołowym bulionie, do którego na końcu dodajemy sporą ilość uduszonych warzyw zaprawionych aromatyczną nutą pomidorów. I tak właśnie dziś proponuję przyrządzić nasze flaki, łącząc esencję mocnego bulionu z aromatem masła i korzennych przypraw. składniki na porcję dla sześciu osób bulion wołowy(...)korzenia selera 1 pietruszka (korzeń) 3 ząbki czosnku 2 łyżki pomidorowej pasty 2 łyżki masła 1 łyżka majeranku 1 łyżka domowego maggi sól, pieprz sposób przygotowania Wołowinę na bulion myjemy i wkładamy do garnka razem z obranym selerem, cebulą, pietruszką oraz marchewką . Całość zalewamy zimną wodą ( tak by wszystkie składniki były przykryte), dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, pieprz
Miód i pieprzczyli pikantny krewetkowo - łososiowy bulion Czasami szuka Cię smak i nie możesz go odnaleźć... Na moje chwile grozy, przychodzi z pomocą pyszny, pikantny bulion rybny, który pomaga ulżyć moim kubkom smakowym. I nie tylko moim :) Tylko jedna uwaga... podobnie jak z bulionem z wieprzowiną, nie można się mu oprzeć i można go jeść bez pamięci. Ale być złotą rybką(...)dwoje z repetą ! Czas przygotowania: 15-20 min Składniki: 300-400 g (lub pół opakowania mrożonych) krewetek tygrysich 300-400 g świeżego łososia 1 litr wody (do bulionu) 1/2 kostki rosołowej bezglutenowej 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki stołowe sosu sojowego bezglutenowego 3 łyżki stołowe sosu rybnego 3 łyżki stołowego sosu Teriyaki 1/2 papryczki
Lajtkraft food intolerance