bardzo skompilowana. Musi być natomiast smaczna. Ramen z wieprzowiną - prosty przepis Cztery Fajery Przepis na ramen z wieprzowiną jest dość długi, ale starałam się opisać wszystko jak najdokładniej. Bulion i pieczoną wieprzowinę przygotowuję dzień wcześniej, bo choć nie wymagają pilnowania, to jednak gotują się i pieką dość długo. Mój dotychczasowy rekord gotowania bulionu to... 42 godziny, ale korzystałam z wolnowaru(...)Ponadto mięso po upieczeniu powinno jeszcze poleżeć w zalewie. Ramen z wieprzowiną - składniki Bulion z kurczaka - przygotowuję dzień wcześniej pół kurczaka lub kury - około 80-90 dag 3 litry wody 2 duże marchewki 1 duża cebula mocno przypieczona nad ogniem około 3 cm kawałek imbiru obrany ze skórki i przypieczony nad ogniem 3-4 obrane i rozgniecione
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasię najlepszą na świecie Paellą! Dziś hiszpańskich smaków nie udało mi się dokładnie odtworzyć, ale mam dla Was przepis równie pyszny, jak ten hiszpański. Połączenie delikatnego ryżu gotowanego w bulionie z szafranem, świeżych krewetek i warzyw tworzy fantastyczną całość, która w ten chłodny dzień przeniesie nas na gorące hiszpańskie plaże! Taka Paella z owocami morza jest świetnym pomysłem na obiad(...)albo np. imprezowe danie! Każdy z przyjemnością będzie sięgał po dokładkę! Ps. jeśli nie lubicie krewetek możecie zastąpić je mięsem z kurczaka lub indyka. Do przygotowania wykorzystałam nowy Koncentrat bulionu warzywnego KRAKUS – jest to koncentrat, który pomoże nam w przygotowaniu baz zarówno do zup, jak i sosów. Starannie dobrana kompozycja warzyw sprawia, że jego zastosowanie jest bardzo uniwersalne
Ostra na SłodkoPradziadkiem zupki błyskawicznej powszechnie nazywanej chińską, był Ramen. W jego skład wchodzą 3-4 grupy produktów: bulion + makaron + warzywa + mięso, ryby, owoce morza. Najczęściej ramen podaje się z makaronem pszennym, ja zdecydowanie wolę makaron soba, sojowy czy z fasolki mung. Dziś wybrałam makaron z rośliny konjac glukomman, w nas bardzo mało popularny, ale w Azji powszechnie używany(...)Zachęcam do wypróbowania tego produktu. O pozostałych składnikach zupy nie będę się rozpisywać, bo zapewne są doskonale znane wielbicielom kuchni azjatyckich. Ramen podaje się z każdym rodzajem bulionu: drobiowym, wołowym, grzybowym, rybnym, wegetariańskim. W mojej wersji zupy połączyłam bulion warzywny z pastą miso. Do ramen dodaje się dowolne ulubione składniki, w ilości również dowolnej. Z mojego doświadczenia wynika, że zupa
Codziennik Kuchennygości nie tylko na Wielkanoc. Jest to jedna z ulubionych zup mojego męża, moja zresztą też ;-) . Przepis na mój żurek jest trochę inny niż tradycyjne żurki ponieważ nie odcedzam bulionu i zostawiam wszystkie warzywa. Bardzo lubię smak marchewki, selera czy pietruszki w zupie. Jeżeli ktoś tego nie lubi to przed dodaniem podsmażonej kiełbasy należy go odcedzić. Co do zakwasu(...)zakwas i mi nie wyszedł- nie mam do tego ręki. Jeżeli chodzi o kupny zakwas to według mnie najlepszy jest taki w słoiku, gęsty i wtedy na 4 litry bulionu dajemy go ok. 300 ml, natomiast tego rzadkiego z butelki dajemy ok. 0,5 l. Zakwasy na żurek mają również różną intensywność smaku więc polecam wlać najpierw część zakwasu, spróbować
Passion of CookingSekret dobrego zdrowia i długowieczności Japończyków? Zupa miso. Jedzona o każdej porze dnia i nocy, między posiłkami, na śniadanie. Szybka i prosta w przygotowaniu, jeśli tylko dysponujecie niedrogimi półproduktami – bulionem dashi i samą pastą. Warto się w nie zaopatrzyć i co jakiś czas zaserwować sobie talerz zdrowej, gorącej zupy – za każdym razem podany inaczej. Pasta miso jest bardzo dobrym źródłem(...)miso nie jest spożywane samodzielnie, a zawsze jako dodatek i komponent wielu zdrowych potraw. Zupa jest najszybszą i najłatwiejszą z nich. W wersji podstawowej, wegetariańskiej, robimy ją na bulionie dashi (z wodorostów kombu i płatków suszonego tuńczyka pasiastego – bulion jest dostępny do kupienia w formie kostki, pasty, granulatu, saszetki). Weganie mogą zrobić bulion na samych wodorostach. Bulion to kwintesencja
Karo in the Kitchenuprawiany tylko w okolicach Verony). Te odmiany ryżu mają krótkie, okrągłe ziarna i dużą warstwę skrobi- podczas powolnego, kontrolowanego gotowania uwalniają ją, nadając posiłkowi kremowej konsystencji. Odpowiedni ryż, masło, bulion, wytrawne białe wino, cebula, parmezan- to podstawy każdego risotto. A reszta to już inwencja kucharza, sezonowe produkty, własny dobór smaków i przypraw. Do risotto może być użyty bulion mięsny, rybny(...)warzywny. Najważniejsze, żeby cały czas był bardzo, bardzo gorący, na granicy lekkiego wrzenia. Podczas robienia risotto trzymajcie swój bulion na niskim ogniu, obok. Dolewanie zbyt ochłodzonego bulionu będzie przerywało gotowanie i ryż zostanie twardy. Zawsze lepiej przygotować trochę więcej bulionu niż wymaga przepis, niż później go dorabiać. To, ile płynu wchłonie ryż zależy między innymi od jego gatunku, od tego
Karo in the Kitchenszparagi pozostają chrupiące, a danie jest i pyszne, i w pięknych, wiosennych kolorach. Na podstawie przepisu Jamie'go Oliver'a składniki ( 8 porcji) na bazę 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 duża cebula, obrana i drobno posiekana 4-5 łodyg selera naciowego, przycięte, obrane i drobno posiekane 600 g ryżu(...)risotto 250 ml wermutu lub białego wytrawnego wina Na risotto 2 pęczki szparagów, zdrewniałe końce odcięte 700 ml bulionu z warzyw lub z kurczaka 50 g masła 1 mała garść parmezanu, startego, oraz kawałek do przybrania 1 pęczek świeżej mięty, liście oderwane i drobno posiekane skórka i sok z 2 cytryn sól morska świeżo zmielony czarny pieprz Oliwa
Stare Garyzdrowe i bardzo sycące. Czego chcieć więcej? Składniki na 4 duże porcje: 300 g fileta z łososia 400 g ryżu arborio 100 ml białego wina wytrawnego (opcjonalnie) 1 litr bulionu (z kurczaka lub warzywnego, w ostateczności może być z kostki) 1 cebula 50 g masła 50 g sera grana padano 200 g szpinaku mrożonego (liście, nie rozdrobniony) 1 łyżka oliwy(...)sól, pieprz Sposób przygotowania: Bulion postawić na kuchence i pilnować aby był cały czas gorący. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzać oliwę, zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać i ryż i smażyć, cały czas mieszając do czasu aż stanie się lekko przezroczysty. Zajmie to ok. 2 minut. Dodać wino i mieszać aż do jego całkowitego odparowania. Wlać chochelkę gorącego bulionu
Obiad za dychępewnej dozy pikanterii. Zupa z dyni to niezwykle proste i mało czasochłonne w przygotowaniu danie. Z technicznego punktu widzenia wszystko sprowadza się do obrania, pokrojenia i ugotowania na bulionie warzyw, które następnie blendujemy. Cały proces zajmuje około godziny, przy czym zdecydowaną większość tego czasu zupa „robi się sama” To niewątpliwie jedna z potraw stanowiących dowód tego, że smacznie nie zawsze(...)osób) 700g słodkiej dojrzałej dyni bez skóry i pestek 1 średnia marchewka (125g) 1 średnia cebula (150g) 250g ziemniaków 1 duży ząbek czosnku 1,5 łyżeczki mielonego imbiru 450ml bulionu 2 łyżki masła Do podania natka pietruszki suszone nasiona dyni świeże dyniowe pieczywo Instrukcje Dynię kroimy w grubą 2-3 cm kostkę. Cebulę, czosnek, ziemniaki i marchewkę obieramy. Cebulę kroimy
Kulinarna PokusaPrawdziwe, świeże pomidory. Nie żaden przecier ani koncentrat. Zupa pomidorowa na prawdziwym bulionie, a nie kostce rosołowej. Do tego świeża bazylia. Czy może być coś lepszego? Składniki: – 2 litry bulionu* – 6 pomidorów świeżych (600 g) – 1 puszka pomidorów całych – 1/2 papryczki chilli – świeża bazylia – kwaśna śmietana (kilka łyżek) – 2 marchewki z bulionu(...)mała pietruszka z bulionu – 3 ząbki czosnku – cebula opiekana z bulionu do zmiksowania – sól, pieprz Bulion (prawdziwy): – mięso (w zależności od tego, jaki chcecie uzyskać bulion – drobiowe, wołowe, cielęce) – ok. 1 kg – 2 – 3 litry wody – kilka marchewek – 1- 2 pietruszki (korzeń) – kilka liści z natki pietruszki – niewielki
Pociąg Do Kuchnimożna go też określić mianem „prostego obiadu”. Jakkolwiek nie zachęcamy bowiem do korzystania w tym wypadku z kostki rosołowej, to jednak mając zawczasu ugotowany i przechowywany w lodówce własny bulion , możemy łatwo i całkiem szybko przygotować smaczną i zdrową zupę z łatwo dostępnych składników. Jakkolwiek tytułowe fasola i pomidory są kluczowe dla smaku i wyglądu zupy, to w rzeczywistości(...)przygotowania użytych jest o wiele więcej składników. Pomijając już nawet przygotowanie bulionu, do zupy dodajemy też w szczególności ziemniaki i zieloną paprykę. Te pierwsze korespondują z fasolą łagodząc smak, a papryka z pomidorami dodając kwaśnego posmaku. Generalnie, od proporcji tych 2 rodzajów składników oraz od ilości łagodzącej odczuwanie zakwaszenia soli zależy ostateczny smak zupy. To jednak pozostawiamy indywidualnym upodobaniom każdego
Kulinarna Pokusamięsa drobiowego 1 jajko kawałek namoczonej w wodzie lub mleku bułki lub bułka tarta + woda lub mleko 1 łyżka pokrojonego cienko szczypiorku sól i pieprz do smaku 1 litr bulionu drobiowego do ugotowania pulpecików mąka do obtaczania pulpecików na sos: 2 cebule 1 łyżka oliwy 500 ml bulionu drobiowego 1 płaska łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu(...)minut uważając by się nie przypaliło. Rozpruszyć mąkę po powierzchni cebuli i mieszając podsmażac tak jeszcze ok. 1-2 minuty. Do cebuli dodać teraz część z litra bulionu, zamieszać i zaczekać aż się zagotuje. Dodać ponownie porcję i tak kilka razy aż bulion się wyczerpie. Zmniejszyć ogień, nakryć pokrywką i gotować wszystko ok. 40 minut. pulpety: nastawić bulion (może być
Sztuka gotowania w/g Samirypolecam. Jest to zupa kuchni greckiej, której nazwa znaczy dosłownie "cytrynowe jajka". Zupę przygotowuje się z roztrzepanych jajek i sporej ilości soku cytrynowego i łączy się następnie z gorącym bulionem drobiowym. Podstawowym uzupełnieniem jest porcja ryżu dodana do zupy. Bulion najlepiej jest przygotować oczywiście samemu na kurczaku i warzywach. Samych warzyw nie dodaje się nigdy do tej zupy. Prawidłowo ugotowany(...)bulion zawiera już w sobie to co w warzywach jest najcenniejsze. Zdrowa i lekka. Aby zupa stała się bardziej odżywcza, dodaje się kawałki mięsa z piersi kurczaka, które można ugotować w zupie lub podsmażyć oddzielnie. W pierwszej wersji, czyli gotowany jest oczywiście najmniej kaloryczny. Jednak odrobina zdrowego tłuszczu, szczególnie zimą jest dozwolona w każdej diecie. SKŁADNIKI: ok. 1,5 litra
Sztuka gotowania w/g SamiryRisotto to ryż na patelni podsmażony, w winie, a następnie w bulionie uduszony. Risotto ma różne dodatki, a dzięki śmietance jest kremowy i gładki. Risotto każdy może ugotować, a potem się nim rozsmakować. Składniki: 300 g jak najmniejszych pieczarek, 120 g białego ryżu, 1 biała cebula, 150 g cukinii, 3 łyżki masła klarownego, 50 ml białego wytrawnego wina(...)bulionu, 100 g zielonej fasoli, 1-2 łyżki posiekanego koperku, 30 ml śmietanki 30%, sól, pieprz do smaku, świeży tymianek, ponadto: pomidorki koktajlowe. Przygotowanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę, cukinię na większą, pieczarki myjemy i suszymy. Na dużej patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy na nim cebulkę z pieczarkami. Dodajemy cukinię i smażymy jeszcze 2 min. Wsypujemy ryż, chwilkę podgrzewamy ciągle mieszając
Moniki Smakołykikilka ciekawych sposobów. Polecamy niniejszy przepis jako podstawę kremu z brokuła. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 brokuł 1 mała marchewka 2 pietruszki 1/2 selera 2 ziemniaki 1 L bulionu warzywnego 2 ząbki czosnku sól do smaku pieprz do smaku 1 garść natki pietruszki 100 ml śmietanki kremówki 30% (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: W pierwszej kolejności należy do gotującego bulionu(...)łącznie z brokułem,przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz przyprawy. Całość gotować na średnim ogniu do miękkości warzyw, czyli gdzieś ok. 25-30 minut. Warzywa powinny być zanurzone w bulionie, więc jeżeli za dużo go odparuje należy dolewać wody. Następnie dolać śmietankę kremówkę i całość zblendować przy pomocy ręcznego blendera na gładki i aksamitny krem. Doprawić do smaku solą
ProstePesto.plrakowa to najciekawsza zupa jaką mieliśmy przyjemność jeść. Dzielimy się z wami wiec naszym ulubionym przepisem na pyszną zupę z raków. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 30 raków 2 L bulionu 1 pęczek koperku 3 łyżki masła 1 łyżka mąki 1 szklanka kwaśnej śmietany sól do smaku grzanki według uznania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: W pierwszej kolejności należy raki opłukać(...)czyli skorupki kleszczy, odnóża i skorupy wypłukać, osuszyć i zmiażdżyć na miazgę. Dodając dwie łyżki masła postawić na wolnym ogniu w rondelku, po czym otrzymane masło rakowe podlać szklanką bulionu i podgrzewać. Na koniec należy do osobnego garnka zbierać łyżką powstający kolor rakowy, resztę przecedzić przez gęste sitko,rozprowadzić bulionem, zabielić śmietaną rozbitą z łyżką mąki, włożyć zbierane masło rakowe
ProstePesto.plulubiona zupa krem Dominika, pyta mnie o nią cały rok, a gdy wreszcie nadchodzi czas jesieni nie chce słyszeć o żadnej innej zupie niż dyniowej. Zupa jest na bulionie na ostro i przyznam, że i ja stałam się jej wielką fanką. :) Moja zupa jest przyrządzana na bulionie drobiowym, ale jeśli wolicie bardziej warzywne smaki, to przyrządźcie bulion warzywny(...)Przepis na bulion drobiowy znajdziecie TUTAJ Zupa krem z dyni na ostro: 1-1,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego 500-600g dyni 500 g ziemniaków 1 cebula czerwona + 1 cebula zwykła 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka papryki słodkiej pół łyżeczki chilli pół łyżeczki kuminu pół łyżeczki mielonej kolendry sól i pieprz
Cooking Monsterulubiona zupa krem Dominika, pyta mnie o nią cały rok, a gdy wreszcie nadchodzi czas jesieni nie chce słyszeć o żadnej innej zupie niż dyniowej. Zupa jest na bulionie na ostro i przyznam, że i ja stałam się jej wielką fanką. :) Moja zupa jest przyrządzana na bulionie drobiowym, ale jeśli wolicie bardziej warzywne smaki, to przyrządźcie bulion warzywny(...)Przepis na bulion drobiowy znajdziecie TUTAJ Zupa krem z dyni na ostro: 1-1,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego 500-600g dyni 500 g ziemniaków 1 cebula czerwona + 1 cebula zwykła 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka papryki słodkiej pół łyżeczki chilli pół łyżeczki kuminu pół łyżeczki mielonej kolendry sól i pieprz
Cooking Monsterjest tajemnicą, że podstawą prawie każdej zupy czy sosu jest dobry bulion. Jakiś czas temu pokazałam Wam przepis na bulion drobiowy , dziś pora na bulion warzywny. Mimo, że bez mięsa, jest równie intensywny w smaku i aromatyczny. Zazwyczaj przygotowuję raz na jakiś czas większą ilość, porcjuję i zamrażam. Dzięki temu czas przygotowania zup czy sosów znacząco się skraca(...)gotową bazę pod ręką :) Składniki na ok 2 litry bulionu: 2-3 marchewki (im wiecej marchwi, tym bardziej słodki bulion) 3 korzenie pietruszki duży kawałek selera (lub jeden mały seler) 4 łodygi selera naciowego 1 por 2-3 cebule 2-3 ząbki czosnku 1 pikantna papryczka pęczek natki pietruszki 6 listków laurowych 6 ziaren ziela angielskiego 6 ziaren czarnego pieprzu
Zawsze głodna!kolor. To w zasadzie bardzo łatwa do przygotowania przystawka – wystarczy pokroić i wymieszać wg wybranego przez siebie wzoru kilka składników i zalać galaretę. Oczywiście jest jedno „ale” – potrzebujemy bulionu lub rosołu , na którym ta galareta będzie bazować. Nie polecamy jednak bulionu z kostki – danie dużo straci w smaku jeśli nie przygotujemy go w oparciu o porządny, domowy bulion(...)kurczak – możemy wykorzystać np. filet z indyka. Tutaj wszystko zależy od upodobań. Sugerujemy użycie żelatyny w nieco nadmiarowej ilości, ok. 1,5x porcji zalecanej przez producenta na daną ilość bulionu. Chodzi o to, żeby nasze galaretki po wyjęciu z miseczek/pojemników dobrze trzymały kształt i łatwo się kroiły. Z drugiej strony, jeśli użyjemy bulionu czy rosołu przygotowanego na mięsie
Kulinarna Pokusa