bulion - 9142 przepisów (strona:109/610)

Uszka z mięsem i grzybami 212

wymaga sporo czasu, to i tak warto. Składniki: ciasto: 200 g mąki 100 ml wody szczypta soli farsz: 200 g ugotowanego mięsa np. z rosołu 1 cebula garść grzybów bulion sól pieprz szczypta mięty otartej olej Wykonanie: Ciasto: Mąkę wysypać na stolnicę i dodać sól. W mące zrobić wgłębienie, wlać większość wody i wymieszać nożem lub widelcem. Gdy ciasto trochę(...)oleju. Dodać grzyby i jeszcze chwilę smażyć. W maszynce do mielenia mięsa zmielić ugotowane mięso a następnie cebulę z grzybami. Mięso z resztą składników doprawić przyprawami, dodać trochę bulionu i dokładnie wymieszać. Jeśli farsz będzie bardzo suchy dodać więcej bulionu i dokładnie wymieszać farsz. Uszka: Ciasto rozwałkować na stolnicy bardzo cienko. Za pomocą kieliszka wycinać koła. Na każde koło nałożyć

Mama Gotuje
Zupa ziemniaczana ze szpinakiem i kukurydzą 206

odpowiednio zmniejszyć ilość  płynu w stosunku do  pozostałych składników.  Do zupy można  wykorzystać również makaron  gotowy. Składniki / 3-4 porcje/ ok. 1 l bulionu warzywnego 3 ziemniaki ½ selera /korzeń/ ½ pora /jasna część/ mały koper włoski/można pominąć/ 3 łyżki oliwy z oliwek garść świeżego szpinaku ¾ szklanki  kukurydzy ¼ łyżeczki imbiru  sól(...)obrać. -Ziemniaki , koper  i seler pokroić w kostkę, por  w krążki . -W garnku na zupę rozgrzać oliwę . -Wrzucić pokrojone warzywa i mieszając chwilę poddusić. -Wlać gorący  bulion i gotować do miękkości  warzyw. -Pod koniec gotowania  dodać pokrojony szpinak i kukurydzę, doprawić do smaku. -Makaron ugotować  w  osolonej wodzie , przecedzić i dodać

Zakamarki mojej kuchni
Zupa z pieczonych batatow 135

Uwielbiam zupy z pieczonych warzyw. To jedno z tych dań, które robi się samo. Wystarczy tylko przygotować warzywa, upiec je w piekarniku lub na grillu, dodać do bulionu i zmiksować. Uprzednie pieczenie warzyw pomaga osiągnąć zupie lepszy, głębszy i pełniejszy smak. Dodatek zimnego awokado skropionego sokiem z limonki dodaje lekko słodkiemu kremowi z batatów zaskakujące, orzeźwiające wrażenia smakowe. Pomysł(...)takie wykorzystanie awokado znalazłam na blogu Kingi Paruzel i gorąco polecam!   Składniki: 2 bataty 1 czerwona papryka 2 małe cebule 1 główka czosnku 1,5 litra bulionu sól, pieprz 1 awokado 1 limonka świeża kolendra 3 łyżki oliwy Przygotowanie: W piekarniku nagrzanym do 190 stopni C (termoobieg) pieczemy w naczyniu żaroodpornym przez 45 minut skropione oliwą warzywa: bataty (obrane

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa krem pieczarkowo-kalafiorowa 170

będę powtarzać je częściej. SKŁADNIKI:   1 kalafior (lub 1 op. kalafiora mrożonego) 40 dag pieczarek 2 marchewki 2 cebule 3-4 ząbki czosnku 2 łyżki masła 2 l bulionu sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka ostra, ser żółty do dekoracji   1. Cebule posiekać, zeszklić na maśle, dodać pieczarki i czosnek przeciśnięty przez praskę, poddusić. 2. Kalafiora podzielić na różyczki(...)marchewkę pokroić w plasterki i ugotować w bulionie do miękkości. Dodać uduszone pieczarki, cebulę i czosnek. Całość zmiksować. Zagotować. Doprawić do smaku. Jeśli zupa wyjdzie za gęsta, dolać więcej bulionu. 3. Gorącą zupę wlewać do talerzy i posypać startym serem żółtym. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style

Kto ugości moich gości?
Kołduny z baraniną 129

latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} farsz 30 dag baraniny – tłustej, ząbek czosnku, duża garść majeranku, sól, pieprz, bulion,   ciasto: 450 ml mąki, 250 ml ciepłej wody, szczypta soli, Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 250 ml bardzo ciepłej wody. Zagnieść. Ciasto(...)powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Zmielić baraninę, dodać majeranek, roztarty czosnek, bulion ( nie za dużo, tak aby farsz był zwarty), sól, pieprz. Dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Ciasto cienko rozwałkować, można kroić w niewielkie romby lub wycinać niewielkie koła – kołduny mają być na „jeden raz” – nie kroimy ich na talerzu. Na środek

królestwo garów
Galantyna z kurczaka 260

około 450 gram) pokroić w niewielką kostkę i odłożyć do zmiksowania. Korpus i pozostałe resztki kurczaka włożyć do garnka, dodać obraną włoszczyznę i przyprawy, zalać zimną wodą i ugotować bulion. Wątróbkę umyć, oczyścić, osuszyć. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu. W środku wątróbka musi być różowa. Pod koniec smażenia wlać sherry i zagotować. Sos ze smażenia wątróbki, kawałki mięsa z ud, śmietanę(...)kawałkami piersi. Skórę na dnie wysmarować połową farszu, ułożyć na nim połowę piersi, następnie wątróbkę, ponownie piersi. Następnie posmarować pozostałą częścią farszu i dokładnie przykryć skórą. Całość polać łyżką bulionu. Foremkę z kurczakiem ustawić w naczyniu z ciepłą wodą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut. Wyjąć foremkę z kurczakiem i ułożyć na niej deskę (przyciskając

królestwo garów
Pasztet z kaczki 136

gotowanego mięsa z kaczki, 30 g suszonych grzybów, 1 kg kaczej wątróbki, 2 kajzerki, 6 jajek, sól, gałka muszkatołowa, imbir mielony, 100 ml bulionu z kaczki, 300 ml smalcu z kaczki Smalec z kaczki robię sama. Gdy kupuję kaczkę odcinam tłuszcz i go topię, następnie zlewam do słoiczka, zamykam i w razie potrzeby mam :) Grzyby ugotować w bulionie z kaczki(...)Bułki namoczyć w bulionie, w którym gotowały się grzyby i roztopionym tłuszczu. Gdy namiękną odcisną, nie wylewać tłuszczu. Wątróbkę podsmażyć na różowo w środku. Zemleć mięso razem z wątróbką, grzybami i odciśniętą bułką. Mięso mielimy trzykrotnie. Masę mięsną dokładnie wymieszać doprawiając do smaku świeżo tartą gałką muszkatołową, imbirem i solą. Następnie dodać jajka, dokładnie wymieszać. Formy do pieczenia (keksówki) wyłożyć

królestwo garów
Zupa rakowa 148

bulionu drobiowego – użyłam bulion z kaczki, 1,2 kg. żywych raków, masło, koperek, sól, 100 g ryżu  Raki umyć pod bieżącą zimną wodą. Partiami po kilka wrzucać do garnka z wrzącą osoloną wodą z dodatkiem koperku. Gotować pod przykryciem około 15 minut. Ugotowane raki wyjąć z wody, ostudzić. Wyjąć mięso z odwłoka i szczypców, przykryć i odstawić. Skorupki oczyścić(...)blasze i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 40 minut. Następnie skorupki, utłuc w moździerzu lub zmiksować, przełożyć do garnka, zalać 5 łyżkami masła i bulionem. Gotować tak długo aż na wierzchu utworzy się czerwony tłuszcz – masło rakowe. Zdjąć je delikatnie do miseczki. Wywar przecedzić. Skorupki zalać jeszcze niewielką ilością gorącej wody, zagotować i przecedzić. Połączyć

królestwo garów
zupa krem z młodej kapusty 106

Danie przygotowane podczas warsztatów w Jung & Lecker a stworzone przez Oliwię Bernady. 1/2 młodej kapusty, 150g truskawek, 75ml klarowanego masła, 0,5l bulionu warzywnego, łyżeczka czerwonego pieprzu, sok z agawy (może być cukier), sól   macierzanka Kapustę pokroić, posolić, zgnieść i odstawić na parę minut.  W garnku rozgrzać masło, wrzucić odciśnięta kapustę i krótko dusić. Następnie wlać(...)bulion (ja w domu użyłam bulionu z kaczki i też był bardzo dobry)  i gotować około 10 minut na niewielkim ogniu. Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić w drobną kostkę, wymieszać z sokiem z agawy lub cukrem. Dodać połowę rozgniecionego pieprzu czerwonego oraz połowę posiekanej macierzanki. Zupę dokładnie zmiksować (można przetrzeć przez sito), w razie potrzeby doprawić solą. Wlać zupę

królestwo garów
Risotto alla milanese 117

wybrałam Risotto alla milanese z Mediolanu. Gotowałyśmy na Moście Kultury. Oczywiście gotowałyśmy je bez użycia soli jako przyprawy. Sól bowiem była w dodatkach, przyprawach. U mnie sól była z bulionu wołowego, sera grana padano oraz z suszonej szynki włoskiej.   200g ryżu Arborio lub Vianole 1litr wywaru wołowego 1 mała cebula 50g szpiku wołowego 100g masła 150ml białego półwytrawnego wina(...)dodać szpik wołowy.  Smażyć dopóki szpik się nie rozpuści.  Wsypać ryż i smażyć aż będzie szklisty. Wlać wino, gotować aż płyn odparuje. Następnie wlać około 150 ml bulionu, zagotować, dodać rozgnieciony w palcach szafran. Gotować, mieszając co jakiś czas drewnianą łyżką (nie metalową). Gdy płyn odparuje dodać kolejną porcję bulionu. Czynność powtarzamy aż ryż będzie gotowy. Ryż

królestwo garów
gęsia szyja nadziewana – gęsi pipek 177

wątroba z gęsi, 2 łyżki przesianej tartej bułki, 1 jajko, 1 łyżka cząbru ( może być również tymianek, majeranek), 2 ząbki czosnku, 2 łyżki miękkiego masła, sól, pieprz, na bulion: marchewka, pietruszka, kawałek selera, cebula, listek laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny, ząbek czosnku, sól 150 ml półwytrawnego białego wina, Z szyj gęsich zdjąć delikatnie skórę – tak aby nie uszkodzić skóry. Szyje(...)pozbawione skóry włożyć do garnka, dodać obraną włoszczyznę, przyprawy, zalać niewielką ilością wody i ugotować bulion. Skórę z gęsich szyjek dokładnie oczyścić, usunąć tłuszcz (tłuszcz stopić), dokładnie umyć. Żołądek sparzyć na sicie. Razem z wątróbką drobno pokroić. Masło utrzeć z żółtkiem, ucierając dodać pokrojone podroby i rozgnieciony czosnek, sól, przepierz i zioła. Doprawić do smaku. Ubić białko i dodać razem

królestwo garów
Pierś z perliczki z grzybami 85

piersi z perliczki, gałązka rozmarynu, tłuszcz do konfitowania (najlepiej gęsi), 3 jagody jałowca,   1 cebula, garść grzybów suszonych (prawdziwki), 200 ml czerwonego wytrawnego wina, 100 ml bulionu drobiowego (ja użyłam bulion z perliczki), 1 jagoda jałowca, kilka listków rozmarynu, masło, sól, cukier, Piersi z perliczki włożyć do roztopionego tłuszczu, dodać rozmaryn, rozgnieciony jałowiec i gotować na wolnym ogniu około(...)półplasterki, podsmażyć na maśle z dodatkiem szczypty soli i cukru. Dodać pokruszone grzyby, rozgnieciony jałowiec, rozmaryn, chwilę podsmażyć. Wlać wino, dokładnie wymieszać zbierając wszystko z dna patelni, wlać bulion i dusić do miękkości. W razie potrzeby dolać trochę wody. Odparować płyn, dodać 2 łyżki zimnego masła, wymieszać. Wyjąć piersi z tłuszczu, podsmażyć chwilę, w celu nadania ładnego koloru. Pierś podawać

królestwo garów
Zrazy zawijane z pomidorami suszonymi 112

suszonych z oliwy, 6 filecików anchois, 3 łyżki pesto ze szczypiorku czosnkowego* 18 kaparów, ognista mieszanka przypraw** pieprz kolorowy, sól, mąka do oprószenia zrazów, oliwa do smażenia, 500 ml bulionu warzywnego (najlepiej domowy), Rozbić mięso tłuczkiem na cienkie płaty, szczególnie należy zwrócić uwagę na brzegi. Najlepiej tłuc przez folię spożywczą – na desce ułożyć folię, na niej mięso, z wierzchu przykryć(...)szpilką do zrazów, wykałaczką lub związywać nitką. Oprószyć mąką. Obsmażać na niewielkiej ilości rozgrzanej oliwy ze wszystkich stron na rumiano. Podsmażone zrazy przełożyć do naczynia do zapiekania. Wlać bulion warzywny, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę, aż zrazy będą miękkie. Po około 40 minutach zajrzeć, w razie potrzeby dolać bulionu lub wody

królestwo garów
Risotto z kurczakiem kukurydzianym 127

cebula, 1 ząbek czosnku, 500 g piersi z kurczaka, szczypta szafranu, 200 ml białego półwytrawnego wina, 2 łyżki pokrojonych liści szałwii, 400 ml ryżu, bulion – około 800 ml, 100 g masła, 100 g startego parmezanu. Cebulę pokroić w kostkę. Piersi z kurczaka pokroić w plasterki grubości około 0,5 cm. Oliwę wlać do garnka z grubym dnem, dodać cebulę, szczyptę(...)lekkiego zrumienienia. Następnie dodać kurczaka i podsmażyć go na rumiano. Wsypać ryż i smażyć aż będzie szklisty. Wlać wino, gotować aż płyn odparuje. Następnie wlać około 200 ml bulionu, gotować mieszając co jakiś czas drewnianą łyżką (nie metalową). Gdy płyn odparuje dodać kolejną porcję bulionu. Czynność powtarzamy aż ryż będzie gotowy. Ryż ma być miękki ale nie rozgotowany! Dodać masło

królestwo garów
Kaczka duszona z imbirem 138

trawa cytrynowa, 1 łyżka startego świeżego imbiru, skórka z 1 pomarańczy, 2 ząbki czosnku, 1 chili, 1-2 łyżki sosu sojowego Kikkoman, 200 ml białego półwytrawnego wina, 400 ml bulionu (najlepiej z kaczki)*, Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper i szyję. Podzielić na 4 części, wyciąć kości. Oprószyć solą i odstawić, najlepiej na 12 godzin. Do garnka z grubym(...)skórka się zrumieni i wytopi się tłuszcz. Wyjąć kaczkę, zlać tłuszcz zostawiając dwie łyżki w garnku. Wrzucić trawę cytrynową, chili, czosnek, skórkę z pomarańczy, podsmażyć. Wlać wino, zagotować. Wlać bulion, sos sojowy, włożyć kaczkę i dusić do miękkości. W ten sposób można przygotować nogi z kaczki. Podałam z kluskami z jabłkami. * z wyciętych kości, skrzydełek i szyi z dodatkiem marchewki

królestwo garów

Proponowane wyszukiwania