bulion - 9142 przepisów (strona:110/610)

Zupa Chicken Soba z owocami Goji i chilli 143

Kuchnie świata: Azja wartość kaloryczna: około 280-290 kcal na porcję czas przygotowania: 30-45 minut plus czas przygotowania bulionu trudność: łatwa Owoce Goji:  są bogate w żelazo, magnez oraz wapń. Zapobiegają wielu chorobom przewlekłym, ale są najbardziej znane jako owoce ''długowieczności'', są naturalnym produktem przeciw starzeniowym, wprost uwielbianym przez Azjatów, którzy jedzą je bardzo często i nie brakuje(...)oraz mają działanie przeciwzapalne Składniki: (na 2 porcje) 80 g makaronu typu Soba ugotowana pierś z kurczaka, pokroić ją w plastry bądź  małe kawałki  650-700 ml bulionu z kurczaka/przecedzonego rosołu bez warzyw; podstawowy przepis znajdziesz tutaj: 1 ząbek czosnku pół małej cebuli 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1 mała łyżeczka owoców Goji 1/2 łyżeczki oleju sezamowego

KreatywnePiny
Zupa jarzynowa z czerwoną soczewicą 161

Dziś mam dla Was zupkę jarzynową z dodatkiem czerwonej soczewicy ;)  składniki 1,5 litra bulionu pół selera 2 cebule 6 marchewek 2 papryki puszka pomidorów 0,5 szklanki czerwonej soczewicy kilka kropel soku z cytryny papryka słodka i ostra, oregano, zioła prowansalskie, sól i pieprz W dużym garnku podsmażamy pokrojone w kostkę seler,marchewkę, cebulę i czosnek przez(...)minut.  W między czasie w drugim garnku gotujemy bulion. Po tym czasie dorzucamy pokrojoną w paski paprykę.  Zalewamy ciepłym bulionem i gotujemy ok 15 minut na wolnym ogniu.  Następnie dodajemy soczewicę, pomidory i doprawiamy. Gotujemy pod przykryciem ok 25 minut , po tym czasie dajemy kilka kropel cytryny i szczyptę cukru możemy jeszcze dodatkowo przyprawić. Smacznego! K:* Przepis

Cukier&Puder
Makaron z Sosem Spaghetti Orzech 159

słoik    Sos do spaghetti ORZECH 1 łyżka suszonej bazylii  2 ząbki  czosnku sól, pieprz do smaku 4 łyżki dobrej oliwy  1do 1.5 szklanki bulionu  Makaron rurki  Wykonanie : Makaron ugotować all dente. W rondlu rozgrzać oliwę  , dodać mięso ,  przeciśnięty przez praskę czosnek i bazylię , wymieszać i chwilę podsmażyć. Następnie wlać(...)bulion  i dusić  aż mięso będzie miękkie . Jeśli bulion za szybko odparuje a mięso nie będzie miękkie to po prostu  dodajcie jeszcze wody . Następnie wlać sos spaghetti i przyprawić do smaku solą i pieprzem ( ja zawsze używam vegety po prostu nie wyobrażam sobie dać bez tej przyprawy :) ). Podawać z makaronem . Smacznego :) Zapraszam do wypróbowania pysznych produktów

Sama słodycz i szczypta chili
Muszle makaronowe ze szpinakiem i serami 201

dużych muszli makaronowych sól, pieprz 400 g świeżego szpinaku 3-4 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy 270 g sera feta  opcjonalnie 100 g sera mozarella 1 szklanka bulionu warzywnego PRZYGOTOWANIE: Muszle gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente. Zalewamy zimną wodą i wyciągamy delikatnie na talerz na płasko, jedna obok drugiej, aby się nie posklejały. Szpinak myjemy i osuszamy(...)Podsmażamy na małym ogniu ciągle mieszając tak długo aż składniki się połączą.    Farsz doprawiamy do smaku pieprzem. Przygotowanym farszem nadziewamy ugotowane muszle.  Do naczynia żaroodpornego wlewamy bulion i układamy na nim muszle. Bulionu ma być tyle aby zakrył dno na wysokość ok 1 cm wystarczy. Wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy ok 15 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Babka warzywna 347

Pamiętajmy! WARZYWA O KAŻDEJ PORZE ROKU I DNIA,  a w tej wersji szczególnie wyglądają zachęcająco... Składniki: 1 kalafior 1 róża brokułów 3 marchewki 3 łyżki żelatyny 3/4 l bulionu sól, świeżo zmielony pieprz do smaku natka pietruszki Wykonanie: Marchewkę myjemy oraz gotujemy. Kalafior i brokuł gotujemy osobno w osolonym wrzątku. Żelatynę rozpuszczamy w gorącym bulionie odstawiamy do wystudzenia(...)formy wkładamy pokrojoną w plastry marchewkę na nie różyczki brokuła oraz warstwę kalafiora. Zalewamy tężejącą galaretką z bulionu odstawiamy do lodówki. Wykładamy na talerz ozdobiony sałatą dekorując natką pietruszki, można również podać z sosem czosnkowym. Smacznego

kgwjanczewo
Zupa z Klopsikami 175

wieprzowiny 1 duża cebula ½ łyżeczki suszonego oregano ⅓  łyżeczki sproszkowanego chilli sól  świeżo zmielony pieprz 2 jajka 2 puszki pomidorów (bez zalewy, około 500 g) 4 szklanki bulionu  1 łyżka maki 1 pęczek natki pietruszki olej do smażenia Wykonanie: Cebulę przekroić na pół. Jedną połowę posiekać drobno, a drugą grubo. Jajka lekko ubić. Pietruszkę posiekać. Ziemniaki obrać(...)Dodać jajka i ponownie wymieszać.  Uformować niewielkie klopsiki o średnicy ok. 2,5 cm. Pomidory i pozostałą cebulę zmiksować w blenderze na jednolitą masę. W razie potrzeby dodać bulionu z kurczaka. W rondlu, najlepiej żeliwnym, rozgrzać na średnim ogniu olej. Partiami smażyć klopsiki przez około 10 minut ze wszystkich stron, aż staną się lekko brązowe. Obsmażone klopsiki odkładać

Mama Gotuje
Ozorki w sosie chrzanowym 157

jedno z klasycznych dań i smakuje rewelacyjnie. Składniki: ozorki: marchew pietruszka seler liść laurowy ziele angielskie sól pieprz sos chrzanowy: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 250 ml bulionu 4 łyżki chrzanu 2 łyżki śmietany sól pieprz Wykonanie: Ozorki dokładnie umyć i jeśli są wyciąć ślinianki, zalać wrzątkiem i gotować przez około 3,5 godziny w samej wodzie. Warzywa obrać(...)wywaru z ozorów dodać warzywa, przyprawy i obrane ozory. Gotować jeszcze przez godzinę. Przygotować sos: Masło rozpuścić, dodać mąkę i smażyć przez chwilę. Cały czas mieszając powoli wlewać chłodny bulion i nie przerywając mieszania zagotować go.Jeśli sos jest za gęsty dodać więcej bulionu. Dodać chrzan, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Doprawić solą i pieprzem. Dodać śmietanę, dokładnie wymieszać

Mama Gotuje
Szczawiowa z jajkiem 148

wielkiej wyżerce, czas na odpoczynek i delikatny obiadek Szczawiowa z jajkiem  SKŁADNIKI: 1 duża młoda marchewka, starta na tarce 300 g szczawiu, umytego i drobno pokrojonego 2 litry bulionu jarzynowego wraz z 1 łyżką masła 50 ml śmietany 18% 4 młode ziemniaki 2 jajka ugotowane na twardo Młodą marchewkę chwilę podgotować w bulionie. Dodać szczaw. Jeśli używamy młodej marchewki(...)pietruszki nie musimy ich podgotowywać, gotujemy je w bulionie razem ze szczawiem.  Wszystkie warzywa gotować do miękkości, przez kilka minut. Dodać ugotowane ziemniaki pokrojone w kosteczkę a następnie  śmietanę. Zagotować ciągle mieszając. Podawać z z jajkiem. Smacznego

MarciochaKucharzy
Risotto z krewetkami i chilli 137

Risotto z krewetkami i chilli   SKŁADNIKI: 400g ryżu arborio kilkanaście krewetek tiger (ugotowane mrożone) ok 600ml szklanki bulionu warzywnego 300ml białego wytrawnego lub półwytrawnego wina 1 cebulka 1 ząbek czosnku 2 papryczki chilli, 5 łyżek masła 1łyżeczka przecieru pomidorowego sól, pieprz, parmezan, natka pietruszki   Zamrożone krewetki włożyć do miseczki i zalać je wrzątkiem. Po minucie, odcedzić(...)rozgrzać 2 łyżki masła, a na nich zeszklić cebulkę, papryczkę chilli i czosnek. Na patelnię wsypać ryż. Smażyć chwilę i zalać winem. Kiedy wino prawie całe wyparuje dodawać sukcesywnie bulion (po około 1/2 szklanki) do momentu, aż ryż będzie al dente.  Jeszcze chwilę przed tym (po około 2 szklankach bulionu) dodać łyżeczkę przecieru pomidorowego i 3 łyżki tartego

MarciochaKucharzy
Żeberka duszone w kapuście 327

odcinka Karola Okrasy łamiacego przepisy :) Żeberka w kapuście (kiszonej i słodkiej) SKŁADNIKI 800 g żeberek wieprzowych 2 łyżki suszonego majeranku 2 cebule 2 ząbki czosnku 0,7-1l bulionu 600 g kiszonej kapusty połówka świeżej białej kapusty 3 łyżki masła 3 liście laurowe  sól, pieprz, olej, kminek, papryka słodka Żeberka pokroić w mniejsze kawałki, doprawić solą , pieprzem(...)stron na złoty kolor na mocno rozgrzanym oleju.W dużym rondlu na rozgrzany olej wrzucić cebule pokrojone w kosteczkę i rozgniecione ząbki czosnku. chwileczkę je przesmażamy, a następnie zalewamy bulionem i doprawiamy majerankiem. Kiedy cebula zmięknie, dokładamy masło, a potem kiszoną kapustę. Gdy kapusta chwilę się pogotuje, ukorzyć na niej podsmażone żeberka, a na nich poszatkowaną surową kapustę i liście laurowe

MarciochaKucharzy
Królik w sosie śmietanowym 141

szklanki wody i zagotować. Dodać kurkumę, masło, oliwę, sos sojowy, 1/2 łyżeczki soli morskiej i 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu. Dodać natkę pietruszki, koperku, tymianku. Do gotującego się bulionu wkładać obsmażone kawałki królika. Na patelnię po króliku włożyć rozdrobniony czosnek i cebulę oraz 1 łyżeczkę oleju. Podsmażyć wszystko przez około minutę ciągle mieszając. Wlać pozostałą 1 szklankę wody(...)zagotowaniu przelać wszystko do garnka z mięsem. Dodać marchewkę, przykryć i gotować przez 1 godzinę na umiarkowanym ogniu pod przykryciem.  W międzyczasie upiec ziemniaki. Odlać kilka łyżek bulionu z garnka do miski, wlewać śmietanę cały czas mieszając. Dodać jeszcze kilka łyżek bulionu a następnie przelać wszystko do garnka z królikiem. Delikatnie zagotować. Jeśli sos jest rzadki można zagęścić

MarciochaKucharzy
Risotto z truflami i pecorino romano 165

romano? Risotto z truflami i pecorino romano Składniki: 400 g ryżu do risotto 70 g trufli w słoiczku 50 g masła 150 ml białego wytrawnego wina 0,5 l bulionu warzywnego 1 duża cebula, drobno posiekana 5 łyżek startego sera pecorino romano + trochę wiórków do posypania sól i pieprz natka pietruszki Cebulę podsmażyć na maśle, na malutkim ogniu. Dodaćy ryż(...)prażyć go z cebulą około 5 minut. Całość zalać białym winem i poczekać aż odparuje. Stopniowo dolewać bulion warzywny, często mieszając (bulion wlewajcie małymi porcjami, bo być może nie będzie potrzeby zużycia całego). Gdy risotto jest gotowe, dodać truflami, starty parmezan i przyprawić do smaku. Risotto podawać  posypane natką pietruszki i wiórkami parmezanu z kieliszkiem schłodzonego wytrawnego białego wina

MarciochaKucharzy
Dyniowe kluski śląskie z żeberkami w kapuście 149

Hokkaido 3 ziemniaki mąka ziemniaczana sól, tymianek 1,2 kg żeberek 800g kiszonej kapusty 0,5 główki małej kapusty 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1l buliony warzywnego 3 łyżki masła sól, pieprz czarny w ziarnach, 1 łyżka majeranku, 1 łyżeczka kminku, 3 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, chilli Obraną dynię pokrojoną w kawałki oraz(...)stron na złoty kolor na mocno rozgrzanym oleju.W dużym rondlu na rozgrzany olej wrzucić cebule pokrojone w kosteczkę i rozgniecione ząbki czosnku. Chwileczkę je przesmażamy, a następnie zalewamy bulionem i doprawiamy majerankiem. Kiedy cebula zmięknie, dokładamy masło, a potem kiszoną kapustę. Gdy kapusta chwilę się pogotuje, dodać łyżkę koncentratu pomidorowego i jeszcze raz wymieszać. Na kapuście ułożyć  podsmażone żeberka

MarciochaKucharzy
Gulasz z żołądków drobiowych 210

Bardzo smaczny gulasz z żołądków drobiowych.     Składniki: -ok. 1 kg żołądków ( u nas z kurczaka ) -2 marchewki -3 ząbki czosnku -3 łyżki mąki kukurydzianej -2,5 l bulionu warzywnego -2-3 łyżki masła -olej -sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi -ciemny sos sojowy W dwóch litrach bulionu z dodatkiem ząbka czosnku i marchewki  gotujemy do miękkości umyte żołądki. Marchewkę(...)rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojone żołądki i podsmażamy przez ok. 10-15 minut. W trakcie smażenia dodajemy pkorojony czosnek. Posypujemy mąką kukurydzianą, mieszamy i smażymy ok. 5 minut. Dolewamy pozostały bulion do uzyskania odpowiedniej gęstości sosu. Dodajemy 2-3 łyżki sosu sojowego, czosnek niedźwiedzi, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy pokrojoną marchew i mieszamy. Zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię i gotujemy

Maminek kulinarny
ZUPA KREM Z PASTERNAKU 146

jeszcze bardziej niż pierwszego. Składniki:  - 1 kg obranych korzeni pasternaku - 200g obranej marchwi - 2 łodygi selera naciowego - biała część pora - 1 duża cebula - 6 ząbków czosnku - ok.2,5l bulionu lub wody (dałam 1l wywaru od parzenia szynki i ponad 1,5l wody) - 1 łyżeczka kurkumy - 1/2 płaskiej łyżeczki suszonego imbiru - 1/4 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej - chili, sól i świeżo(...)kostkę cebulę i podsmażyć ją do miękkości. Pod koniec dodać obrane, zmiażdżone (przeciśnięte przez praskę) 4 ząbki czosnku, chwilkę podsmażyć ciągle mieszając. Do garnka wlać ok.1,5-2l bulionu i/lub wody, dodać pokrojone w kostkę marchewki, pasternak, pokrojony por, łodyżki natki pietruszki oraz łodygi selera naciowego. Doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem na mniejszym palniku ok.20-25 minut

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania