bułeczki - 9699 przepisów (strona:459/647)

Rolowane bułeczki ze szpinakiem i serami 196

Jakiś czas temu robiłam ten chlebek nadziewany szpinakiem i serami. Postanowiłam ten przepis wykorzystać do innego wypieku, a mianowicie zrobić małe rolowane bułeczki idealne na przekąskę, dla gości, czy na drugie śniadanie do szkoły. Wyszło fajne danie, przekąska pyszna szczególnie na zimo. Smakowała nawet przeciwnikom szpinaku. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Bułeczki z sezamem 141

powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na 11-12 części. Z każdej części uformować wałek o grubości 1 cm i długości około 20 cm Zwijać z wałeczka S. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu posmarować każdą bułkę żółtkiem i posypać sezamem. Piec w 200 stopniach C około 20 minut

O kuchni z uczuciem
Wielkanocna pieczeń rzymska z jajkami 221

drugim i dociśnij. Przykryj jaja drugą częścią mięsa.  Mięso wyrównaj zwilżoną olejem dłonią i piecz przez ok. 60 min w temp. 180°. Pieczeń podawaj z  np. pszennymi bułeczkami w kształcie wielkanocnych zajączków.  Smacznego

Moniki Smakołyki
Dyniowe placuszki 208

Kolejny przepis z wykorzystaniem dyni. Ale jak tu nie korzystać z tego, że aktualnie jest na nią sezon? Dynia była już u mnie w bułeczkach ( klik ), a w "wersjach roboczych" jest jeszcze chleb :) Ale teraz coś na szybko - placuszki w wersji na słodko. Są pyszne i chrupiące. 'dyniowe placuszki' Składniki: - 1 szklanka pur é  z dyni ( klik ) - 2 jajka

CookYourself
Knedle ze śliwkami 179

aromat cynamonu, po przekrojeniu knedla, unoszący się po mieszkaniu - obłęd. Tak cynamonu, bo u mnie w domu zawsze do knedli dodawało się cukier z cynamonem i do tego podsmażona bułeczka tarta - mniam! Aaaa i każdy knedel musiał "prykać" podczas przekrajania, bo jak nie "pryknął" nie był knedlem ;) - ot takie moje wspomnienie z dzieciństwa ;) Przepis na knedle jest banalny. Należy pamiętać

CookYourself
Ciabata 161

odstawić na 3 godziny w ciepłe miejsce, składając je po 1,5 i 3 godzinach. Stolnice oprószyć mąką, wyłożyć ciasto i uformować z niego prostokąt. Ostrym nożem pokroić na bułeczki lub podłużne chlebki. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić na 1,5h (do podwojenia objętości). Piec 10 minut w 220C, następnie zmniejszyć temperaturę do 190C i piec

CookYourself
Bułka z parówką 222

sami się przekonacie. Do tego w tym tradycyjnym hot-dog'u nie ma sera, a tutaj mamy i parówkę, i ciągnący się ser i do tego wszystko w przepysznej bułeczce. 'bułka z parówką' Składniki: - 25g świeżych drożdży lub 1 op (7g) drożdży instant - 250g mąki pszennej - 1 jajko - 2 łyżki oleju - 100ml mleka - 1 łyżka cukru - 8 małych parówek

CookYourself
wielkanocne babeczki do koszyczka 230

składniki: 300 g mąki 120 ml mleka 12 g drożdży 40 g masła 1 jajko 50 g cukru 1 szczypta soli dodatkowo: jajo do posmarowania wykonanie

Domowy Smak Jedzenia
Chleb nadziewany szpinakiem i serem feta 284

Chlebek wyjątkowo nadziany!   W ramach szaleństwa kulinarnego, które mnie w mijający weekend ogarnęło -- upiekłam 2 babki, 2 chleby i dużą porcję słodkich bułeczek - zdecydowałam się wziąć udział w wydarzeniu Wypiekanie na śniadanie . "Na tapecie" był chlebek nadziewany szpinakiem i fetą na podstawie książki Women's Weekly "The Baking Collection" .   Z racji braków w lodówce i wyjątkowej niechęci

Grunt to przepis!
Drożdżówki z truskawkami 148

posiekanego masła 1 opakowanie cukru waniliowego (8g) 5 łyżek cukru Składniki na kruszonkę wsypać do mocnego woreczka. Szybko zagnieść (przez woreczek), żeby się połączyły i wstawić do lodówki. Bułeczki 15 g świeżych drożdży (7g drożdży suszonych) 400 g mąki pszennej Typ 500 4 łyżki cukru trzcinowego 200 ml letniego mleka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 50 g roztopionego masła

Pełny talerz
Pełnoziarniste bułeczki ze słonecznikiem 246

ziarna. Pod koniec wyrabiania dodać olej słonecznikowy. Ciasto przełożyć do miski posmarowanej olejem i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części i uformować bułeczki. Bułki ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem i odstawić do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Piekarnik z termoobiegiem rozgrzać do 220°C. Wsadzić bułki. Po 5 minutach temperaturę obniżyć

Pełny talerz
Bułeczki maślane 160

stopione masło i szczyptę soli. Odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi objętość (45-60 minut). Gdy ciasto wyrośnie, odpowietrzyć uderzając w nie i chwilę zagnieść. Podzielić na porcje i uformować bułeczki. Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym białkiem i posypać makiem. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C (góra/ dół) przez

Pełny talerz
Chleb pełnoziarnisty pszenno-orkiszowy 190

bułeczkach maślanych czas na coś z pełnego ziarna. Jedynie do rozczynu użyłam białej mąki pszennej. Chlebek jest dość zbity i ciężki, co jest cechą typową dla wypieków pełnoziarnistych. Nie jest jednak za twardy. Ma też cudownie chrupiącą skórkę. Zdrowo i smacznie. Składniki na 1 bochenek Zaczyn 30g świeżych drożdży 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka cukru 1 szklanka letniej maślanki

Pełny talerz
Sałatka w awokado i tortilla zamiast kanapki 219

minut". A jak tak zrobię parę razy, to później wszystko odbywa się pędem i ciężko czasem coś przełknąć. No i oczywiście nie ma już czasu na skoczenie po bułeczki, czy (tym bardziej) ich pieczenie. Stąd też moja dzisiejsza propozycja do akcji "Szklanka soku do śniadania". Śniadanie na ostatnią chwilę dla śpiochów inspirowane kuchnią meksykańską, czyli niezwykle zdrowe i odżywcze awokado

Pełny talerz
Migdałowe gwiazdy świąteczne 217

coraz więcej przyjemności sprawia mi przygotowywanie ozdób świątecznych. Szczególnie jadalnych ;) Tym razem mam dla Was propozycję na ozdobę świątecznego stołu. Pieczywo w kształcie gwiazd. Ciasto nadaje się również na bułeczki, chałkę lub oczywiście zwykłe warkocze, ale gwiazdy są bardziej świąteczne i moim zdaniem ładniej wyglądają. Gwiazdy są puszyste z lekko migdałowym aromatem. Doskonale sprawdzają się i na słodko

Pełny talerz

Proponowane wyszukiwania