Pomysł na bułeczki drożdżowe podpatrzyłam jakiś czas temu tutaj ..a teraz nadarzyła się okazja, żeby je zrobić.Iwonka zorganizowała wspólne pieczenie ciasta na niedzielę ..zaproponowała domowe drożdżówki..jestem ciekawa co inne osoby upiekły [ dziękuję za wspólne pieczenie]. Ciasto drożdżowe: 40 dag mąki (+ około 2 łyżki do podsypania) 3 łyżki cukru 3 dag drożdży (+ 1 łyżeczka cukru) 70 g masła
Moje domowe kucharzenieBuchta to nic innego jak połączone ze sobą pieczone bułeczki nadziewane bądź pozbawione nadzienia, posypywane cukrem pudrem przed podaniem. W wykonaniu są wg mnie szybsze niż tradycyjne drożdżówki, a równie dobrze podzielne. Z podanych składników na ciasto wychodzą 24 zlepione kule. Źródło: Biblioteczka Poradnika Domowego. Janina Kaczorek "Serniki, makowce, szarlotki" nr 12/211. Ciasto 1/2 litra ciepłego
Kuchenne aromatynajprostsze, nigdy nie są nudne. A dżem z rabarbaru mogę jeść do wszystkiego - kanapek, naleśników, placuszków czy też jako dodatek do budyniu. Świetnie się sprawdza jako nadzienie bułeczek czy innych drożdżowych wypieków, a może nawet jako dodatek do sernika...? Ten jest wyjątkowy - z pomarańczowo-waniliową nutą, dość kwaśny (można dać więcej cukru, ale ja właśnie taki lubię najbardziej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDziś śniadanie na szybko: Grzane w piekarniku bułeczki z masłem, serem wędzonym i pieczarkami. Miłego dnia Kochani
upichconaDwukolorowe bułeczki drożdżowe z migdałami. Składniki: -5 dkg drożdży -szklanka mielonych migdałów -ok. 3,5 szklanki mąki -250 ml ciepłego mleka -5 dkg masła -2 żółtka i jedno jajko -jedno jajko do smarowania -łyżeczka kakao -3 łyżki cukru -szczypta soli -wanilia Z drożdży, cukru i 1/4 mleka oraz 1/2 szklanki mąki robimy rozczyn i odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy
Maminek kulinarnyGdzie nie spojrzę ... wszędzie bajgle. Cudowne kanapki z rumianymi bułeczkami z dziurką. Wiedziałam, że muszę je zrobić! Z pomocą jak zawsze przyszedł blog Moniki (po szybką wersję odsyłam was na jej stronę). Mój wybór padł na wersję slow. Zdecydowanie polecam! Warte poświęconego czasu i nakładu pracy! Przepis pochodzi z książki Leili Lindholm. Bajgle w wersji slow
Plate of Joysmażyć i mnie zaprosi! Ależ to było szczęście! Chyba przez brak ciast drożdżowych w dzieciństwie teraz robię je ciągle! A to racuszki, a to placuszki. A to bułeczki, drożdżówki, chlebki, itd. Uwielbiam drożdżowe! A i samo jego wyrabianie! Czysta przyjemność! Dla mnie ma działanie terapeutyczne - relaksuje swoją delikatnością, ale kiedy trzeba można się nieźle na nim wyżyć :) Osobiście lubię
Plate of Joygodzinę i 20 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na 10 równych części, tworząc w ręku placuszki nakładamy jagody - u mnie mniej więcej półtorej łyżki na jedną jagodziankę - zaklejamy bułeczkę, formujemy i odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przygotowane jagodzianki odkładamy do ponownego wyrastania na ok. 40 minut. Jagodzianki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut
Plate of JoySposób przygotowania: Do przesianej mąki dodajemy drożdze wymieszane z solą i cukrem.Następnie dodajemy ciepłe mleko i wystudzone,rozpuszczone masło.Odstawiamy w ciepłe miejce,aż do wyrośnięcia (ok.80minut). Formujemy bułeczki i obsypujemy je ziarnami sezamu. Pieczemy 150 minut w 180 stopniach. Gdy zamiast sezamu wykorzystamy pokruszoną czekoladę będą doskonałe na drugie śniadanko dla waszych pociech. Ten i inne przepisy znajdziecie
Wielki apetytdzieci wasza babcia robiła tego typu konfiturki, powina uczyć się wlasnie od tej firmy. Cudowny aromat,zapach i smak nie pozwola nam przejść nam obok niej obojętnie. Z bułeczką maślaną smakuje wprost wybornie. To samo mogę powiedzieć o syropie truskawkowym i malinowym-każdy kto próbował mówi,że na myśl przychodzi mu od razu smak dzieciństwa. Zdecydowanie nie można
Wielki apetytWszyscy dookoła pieką własne pieczywo,więc piekę i ja:) Bułeczki są puszyste i bardzo smaczne. Składniki: 500g mąki 2 czubate łyżki mleka w proszku 1 łyżeczka soli 3 łyżki maku 250ml wody 2 łyżki masła 12 g drożdży 1 łyżka miodu 1 łyżeczka ciepłego mleka Sposób przygotowania: Z pokruszonych drożdży,2 łyżek cukru,łyżki mąki i ciepłego mleka
Wielki apetytrulony i pokroić zupełnie tak jak kroi się kopytka. Kluseczki wrzucamy do wrzącej,osolonej wody i gotujemy przez minutę od chwili wypłynięcia. Podajemy z masełkiem i cukrem ewentualnie z bułeczką tartą podsmażone na masełku. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytzwykle używam do tego celu nagrzanej mikrofalówki). Gdy podwoi swoją objętość rozwałkowujemy je i dzielimy na 10 części. W każdy kawałek ciasta zawijamy połówkę zimnej parówki. Ponownie odstawiamy gotowe bułeczki do wyrośnięcia. Pieczemy je w temperaturze 180 stopni ok. 10-15 minut, aż się zrumienią. Smacznego! Ps.bułeczki przed upieczeniem możemy posypać startym serem, sezamem lub ulubionymi przyprawami
Wielki apetytwypróbowałam w zwykłej formie do babeczek i też się udały. Bardzo ważne jest to, żeby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej, formy dobrze wysmarowane masłem a piekarnik nagrzany. Bułeczki są puste w środku,więc możemy podawać je dosłownie ze wszystkim. Ja nadziałam je pastą twarogową z tego przepisu . Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka pełnego
Wielki apetytswoje pociechy na co dzień i chciałabym, żeby w każdej restauracji była możliwość zjedzenia porządnego, zdrowego i smacznego posiłku przez najmłodszych. My zaczęliśmy równie smacznie: Pasta z makreli z bułeczką Pieczony w cieście filo camembert na marmoladzie z czarnych oliwek i pomarańczy podbił moje serce- genialne połączenie smaków. Następnie zupka rybna z łososiem i świeżym majerankiem i grzybowa (Borowikowa
Wielki apetyt