dostępem do netu nie pasuje, więc zmienił pseudonim, image, niestety pretensjonalnego stylu nie zmienił. Czym się wsławił? Prawdę mówiąc, nie wiem, kojarzę go z jednego listu do firmy produkującej budyń. Listu, który pozbawiony bluzgów byłby listem gościa nieumiejącego zrobić zupy z proszku. Ale jak mówię – nie kojarzę pana Dż. H, bo o zgrozo żyję poza netem i wypociny niektórych
ladykitchenzapraszam po przepis na wspaniały krem waniliowy według Michela Roux, jednego z bardziej cenionych i utytułowanych szefów kuchni . Krem jest przygotowany na bazie żółtek, jest troszkę podobny do naszego budyniu. Możemy wykorzystać jako nadzienie do babeczek, tart czy tortów. Możemy go też zjeść jako deser z dodatkiem świeżych owoców Krem waniliowy według Michela Roux Czas przygotowania
Kulinarne przygody GatityBabeczki śmietankowe z kruchego ciasta i nadziewane budyniem były kiedyś dostępne w każdej szanującej się cukierni. Nie znam nikogo kto by je zjadł chociaż raz i nie polubił. Pamiętam je z dzieciństwa tak samo dobrze jak ciasteczka baletki . Dzisiaj już niestety nie wszędzie można kupić takie klasyczne, zwykle ciastka, ale przecież można upiec je sobie samemu w domu. Babeczki
Smaczna Pyzateż upiec go dzień przed robieniem tortu. Następnego dnia nie będzie się kruszył przy krojeniu. Ciąg dalszy historii biszkopta i tortu urodzinowego nastąpi. ;) Zapraszam też na drożdżowe bułeczki z budyniem
Kuchnia po mojemujeśli tylko spróbujecie ;) Składniki (na jedną blaszkę): 1/2 kg twarogu półtłustego lub tłustego (ale i z chudego wyjdzie) 2 jaja 1/2 szklanki cukru 1/2 cukru waniliowego 1 opakowanie budyniu waniliowego 1/3 masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Żółtka miksujemy z cukrami. Dodajemy masło i ucieramy mikserem na jednolitą masę. Dodajemy stopniowo ser i miksujemy
Kuchnia po mojemuPotwór . Wiedziałam, że będą cudowne. Tu o żadnych stratach mowy być nie może ;) Przekonajcie się sami: Składniki (na ok. 12 ciasteczek): ok. 120-150 gramów wiórków kokosowych 1 opakowanie budyniu śmietankowego 3-4 białka ok 5 łyżek cukru pudru (w zależności od upodobań) Przygotowanie: Schłodzone białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier puder. Następnie wsypujemy proszek budyniowy
Kuchnia po mojemutemperaturze pokojowej. Styropian – sernik bez sera z jagodami: ok. 1,3 litra śmietany 18% (4 x po 330 g) * 5 białek 1 szklanka cukru pudru 2 opakowania budyniu śmietankowego jagody lub inne owoce (maliny, wiśnie, porzeczki) 1 łyżka mąki ziemniaczanej + 1 łyżka cukru z wanilią Spód: 5 żółtek 200 g masła (1 kostka) 3 szklanki mąki pszennej 3 łyżki
Poezja smakuJeśli szukacie pomysłu na zdrowy deser, ten przepis jest dla Was. Bogaty w składniki odżywcze, dodający energii, a przy tym niezwykle smaczny. Budyń z kaszy jaglanej zrobicie w kilka chwil, wystarczy ugotowana kasza i kilka dodatkowych składników. Zachęcam do wypróbowania. Składniki: 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1/2 awokado 1/2 banana 1 łyżeczka kakao około 1/2 szklanki mleka lub napoju roślinnego
kolorowotorcikowotruskawki więc trzeba korzystać z tego, że są coraz tańsze i coraz słodsze. Tartaletki te mają dużo świeżych owoców położonych na klasycznym Crème Pâtissière (to coś w jak nasz budyń ale z większą ilością żółtek). Owoce aby nie ściemniały pokryte są lekko kwaśną glazurą.Zamiast tartaletek można zrobić jedną dużą tartę. Z podanej porcji ciasta wychodzi około 12 tartaletek. Składniki
Mama Gotujegorącego mleka cały czas mieszając powoli wlać mleko z mąką kukurydzianą oraz dodać sól i pieprz. Nie przestając mieszać podgrzewać mleko do momentu aż masa zgęstnieje do konsystencji budyniu. Mleko z mąką zdjąć z ognia i zacząć miksować. Cały czas miksując dodawać po jednym żółtku. Żółtka dokładnie utrzeć z masą. Do masy dodać musztardę i ser pleśniowy, dokładnie wymieszać. Następnie
Mama Gotuje300g mąki 1 op. proszku do pieczenia 125g cukru 1 jajko 150g masła 2 łyżki kakao masa serowa: 3 jajka 200g cukru 1kg twarogu mielonego 150g masła 1 op. budyniu waniliowego rodzynki Masło przeznaczone na spód roztopić, ostudzić a następnie połączyć z pozostałymi składnikami. Dobrze, szybko zagnieść i podzielić na pół. Obie połówki ciasta pozostawić na 30 minut w zamrażarce
MarciochaKucharzyoleju 1/2 szklanki śmietany kremówki 30% 1 szklanka drobnego cukru 1/2 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przestudzoną kaszę zmiksować w malakserze do otrzymania gładkiego 'budyniu' jaglanego. Dodać pozostałe składniki i zmiksować do połączenia się składników. Płaską formę wyłożyć papierem do pieczenia (robiłam w tortownicy 25 cm). Przelać do niej ciasto. Piec w temperaturze 180ºC przez 45 minut
W kuchni bez szafekrobimy masę serową. Składniki ser z wiaderka u mnie naturalny, 1 kg 4 duże jaja- cale pół szklanki oleju Skworcu – u mnie 2 łyżeczki niecała szklanka cukru 1 budyń waniliowy lub śmietankowy.Dałam waniliowy bo ser był naturalny sok z 1 połówki cytryny – usunąć szumowiny przez sitko. 450 ml zimnego mleka pełnotłustego Na górę będą potrzebne jeszcze białka, które
Z Kuchni Do Kuchnitemperaturze pokojowej), dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę równomiernie rozdzielamy do dwóch miseczek. Do każdej miseczki wsypujemy galaretkę, mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy na bok, aż masa zgęstnieje do konsystencji budyniu. 2. Na blacie rozkładamy folię aluminiową. Na niej kładziemy pierwszy wafel perforacją do góry. Smarujemy połową masy w jednym kolorze. Przykrywamy drugim blatem (ponownie perforacją do góry), smarujemy połową
My Culinary ArtDłuuuuuugie niedzielne śniadanie! Leniwe.... Pyszne....Całuśne.... ;-))))) Aż się chce! Dzień Dobry!!! SKŁADNIKI: - 1 szklanka mąki pszennej - 2 łyżeczki budyniu waniliowego w proszku - 1 szklanka mleka - 1 szklanka wody gazowanej - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki cukru - 1 łyżka lemon curd (jeśli nie masz dodaj kilka kropel aromatu cytrynowego) - 3 łyżki oleju rzepakowego - 2 jajka Masa powinna
SMYKWKUCHNI