budyń - 12640 przepisów (strona:693/843)

Powidła śliwkowe 158

dnem na pół godziny i gotowe! Jeśli mamy w domu małe dzieci warto część powideł odłożyć i prze-miksować blenderem. Wówczas powstanie mus, który dzieci bardzo chętnie jedzą z budyniem czy waflami

Kolizje Smaków
Rabarbar pod kruszonką 181

formę do tarty, posypujemy kruszonką. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 20-30 minut do zarumienienia kruszonki. Odstawiamy na 5 minut do odpoczynku. Podajemy na ciepło z lodami lub budyniem. Smacznego

Kolizje Smaków
Clafoutis - ciasto z wiśniami 177

przygotowywały dla swoich dzieci i wnucząt, gdy te prosiły o coś słodkiego. Serdecznie zapraszam Was po przepis! Clafoutis przypomina wielki, pieczony naleśnik , choć w konsystencji przywodzi na myśl bardziej budyń. To za sprawą dość rzadkiego, mleczno-jajecznego ciasta jedynie z odrobiną mąki. Nie bez powodu niektórzy porównują go do flanu i myślę, że coś w tym jest. Do przygotowania clafoutis

Chilli Czosnek i Oliwa
PLACEK "KOKOSANKA" Z KREMEM MALINOWYM. 235

PRZEPIS ) możesz zastąpić dowolną konfiturą  ( nie dżemem! jest zbyt rzadki, pod wpływem wysokiej temperatury przestanie  mieć zwartą konsystencję) lub marmoladą, możesz też wykorzystać  świeże owoce czy budyń, a nawet masę sernikową - pełna dowolność! SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Deser budyniowy 164

zrobić budyń każdy z Nas wie, a nawet jak nie to producenci tych oto produktów bardzo czytelnie nam to opisują na opakowaniu. Dlatego nie chcę w tym poście opisać wam jak zrobić deser budyniowy, tylko jak ładnie go ozdobić aby był wisienką na torcie każdej domowej imprezy. Potrzebne nam będą do tego szklanki lub pucharki nie tyle ozdobne

cookpl
Kaskada, Smakfonia i pierogi z truskawkami 191

smaku furorę zrobiła konfitura bekonowa z cebula i kawą przygotowana przez Piotra vel SAN JACINTO. Pozostałe produkty również były pyszne, w tym mój skubaniec z rabarbarem, jabłkami i budyniem . W sobotę zjedliśmy śniadanie przygotowane przez właścicielkę hotelu, a potem zajęliśmy się lepieniem pierogów. Ubraliśmy czerwone fartuszki z logo Smakfonia, zakasaliśmy rękawy i ruszyliśmy do boju, tworząc pierogi o różnych smakach

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto z owocami letnimi 175

owocami. Piotrek ma swój rewelacyjny przepis na ciasto z rabarbarem i kruszonką . A ja mam swoje przepisy na ciasta z owocami np. pyszny Skubaniec z rabarbarem, jabłkami i budyniem waniliowym , obsypany płatkami migdałów i brązowym cukrem.Robiłam też ciasto z jabłkami (jabłecznik ) dodając kakao i wiórki kokosowe. Ucierane Ciasto z owocami letnimi piekłam w tortownicy o przekroju 20 cm. Ciasto

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jabłecznik z migdałami 293

jesienne ciasto, którego nie może zabraknąć o tej porze roku. Tym bardziej, że do przełożenia jabłecznika wykorzystałam własnoręcznie zrobiony mus z jabłek z dodatkiem cynamonu. Polecam też skubańca z budyniem, owoce można zmieniać do woli. Piotrek ma swój rewelacyjny przepis na ciasto z rabarbarem i kruszonką . A ja mam swój przepis na jabłecznik z migdałami. Pyszny jabłecznik, obsypany płatkami migdałów

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Eklerki 174

miksujemy by nie powstały grudki. Całość przelewamy spowrotem do rondelka i na średnim ogniu zagotowujemy, cały czas mieszając. Po pewnym czasie masa zacznie gęstnieć. Gdy uznamy, że nasz budyń jest wystarczająco gęsty, zdejmujemy z ognia, przykrywamy folią spożywczą i studzimy. Wystudzony krem nakładamy przy pomocy rękawa cukierniczego na jedną połówkę eklerki i przykrywamy drugą. Krok 3: Polewa czekoladowa Potrzebujemy

W mojej holenderskiej kuchni
SIOSTRY ANIELI SZARLOTKA 253

smaku podobne do ciasto kruchego które, już  było  podstawą do  placka z malinami i budyniem . Szarlotka godna polecenia. Składniki Masa  jabłkowa 1 kg jabłek (ja użyłam 2 kg) Cukier (według uznania) 1 łyżeczka cynamonu 5 łyżek bułki tartej Ciasto 40 dag mąki 15 dag masła

RAROSSA
Pierogi z jagodami polane sojowym bydyniem 132

mieszamy, żeby nie było grudek. Gdy mleko się zagotuje, dodajemy mączny rozczyn i gotujemy razem, dopóki masa nie zgęstnieje. W międzyczasie dorzucamy 2 łyżki cukru. Tak oto przygotowanym budyniem polewamy nasze pierożki i zajadamy ze smakiem.      Zupełnie zapomniałam o zrobieniu zdjęć środka. Cóż, uwierzcie mi na słowo, że wewnątrz faktycznie znajdują się jagody

Weganizm infantylny
Angielski tort tęczowy - idealny na Dzień Dziecka 233

przygotowaną mieszankę i gotowałam do zgęstnienia ciągle mieszając (aż powstała gładka masa). Odstawiłam do wystygnięcia. Masło utarłam na puszystą masę i cały czas miksując dodawałam stopniowo po łyżce zimnego budyniu. Blaty ułożone w kolejności fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony przełożyłam kremem i pokryłam nim też wierzch i boki tortu (blaty można też delikatnie nasączyć, ale ja pominęłam

Kulinarny Pamiętnik
Napoleonki bez pieczenia 274

zagotować w garnuszku razem z masłem i cukrami. 4.Do gotującego się mleka wlać zmiksowane mleko z jajkami i mąką, gotować na niewielkim ogniu przez kilka minut, aż do zgęstnienia budyniu. 5.Gorącą masę budyniową wylać na ułożone w blasze herbatniki. 6.Masę przykryć drugą warstwą ciastek. Schłodzić napoleonkę w lodówce, a po kilku godzinach pokroić. Każdą napoleonkę oprószyć cukrem pudrem

ciemna strona patelni
Tarta budyniowa z malinami 215

fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Ciasto kruche • 400 g mąki • 50 g cukru • 150 g masła • 2 żółtka • szczypta soli Masa • 2 budynie czekoladowe • 100 g masła • maliny Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle

ciemna strona patelni
Ciasto z jabłkami 218

szklanki. Resztę wstawić na gaz i zagotować z 0,5 szkl, cukru.Do szklanki z odlanym mlekiem ,dodać cukier wanilinowy i mąkę ziemniaczaną i to ugotować w mleku jak budyń.Pozostawić do ostudzenia.Na koniec utrzeć z 1 kostką masła na puszystą masę.Krem wyłożyć na galaretkę. Posypka:  - 10 dkg wiórków kokosowych  - 3 łyżki cukru  - 10 dkg margaryny Wszystkie

Moje domowe kucharzenie