Czekoladowy nalesnik z nutą cynamonu 223SKŁADNIKI: 4 żółtka 1/2 torebki budyniu waniliowego bez cukru 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka syropu wiśniowego 1 łyżeczka cynamonu 2 biszkopty 1 łyżeczka sody (płaska) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao ciemnego garść płatków owsianych PRZYGOTOWANIE: Składniki umieścić w misce, zmiksować blenderem. Przelać do multicookera. Program CAKE 40 minut. Naleśnika podałam z malinami
ClauditteMissCooking
Ptysie tradycyjne z cytrynową nutą. 247będzie odchodzić od ścianek garnka. Wystudzić. Gdy masa jest już całkowicie zimna dodawać po jednym jajku i ucierać masę mikserem. Na koniec uzyskamy gładkie ciasto o konsystencji gęstego budyniu. Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem. Piekarnik nagrzewamy do 190'C Masę wkładamy do rękawa cukierniczego z tylko o dużym otworze i wyciskamy na papierze koła wielkości mandarynki , pozostawiając
Malinowa Kawiarenka
Smaczne ciasto z twarogiem 333szklanki cukru, 400 g twarogu, 3/4 szklanki cukru do twarogu, 2 jajka, czekolada, parę łyżek mąki ziemniaczanej(jeżeli masa twarogowa okaże się rzadka. Zamiast mąki ziemniaczanej można użyć np budyniu śmietankowego). Przygotowanie: Piec rozgrzać do 220°C.Masło zetrzeć na tarce. Dodać cukier, mąkę i sodę. Wszystko razem rozetrzeć, powinna powstać kruszonka. Ser rozgnieść widelcem. Dodać cukier i jajka. (Można
kulinarnajamka.blogspot.com
Ciasto z płatkami pszennymi 200temperatury 180'C na 35-40 min. Gdy ciasto jest już w piekarniku, na gazie rozpuszczam masło z miodem, dodaję śmietanę i zgęszczam mąką. Powstaje coś w rodzaju budyniu. Do masy wrzucam bakalie i zestawiam z ognia. Na podpieczone ciasto wykładam ową masę i wstawiam jeszcze na 10-12 min do piekarnika, zwiększając temperaturę do 200'C. Gotowe wyjmuję
Ciasteczkowy Potwór
Rajska rolada 164wstawić na ok 30 min do piekarnika nagrzanego do temp.170'C. Upieczone ciasto wyjąc na ściereczkę i gorące zwinąć w roladę. Masa- Z mleka, cukru i mąki ugotować budyń. Masło utrzeć i dodać przestudzoną masę budyniową. Na końcu wmieszać pokrojoną w kostkę galaretkę. Jeden biszkopt orzechowy położyć na spód blaszki, wyłożyć połowę masy budyniowej, roladę z jabłkami pokroić w plastry
Ciasteczkowy Potwór
Ślimak 162Zimne rolady należy bardzo ostrożnie rozwinąć i usunąć z nich papier do pieczenia. Margarynę ucieram, resztę składników mieszam ze szklanką mleka. Pozostałe mleko gotuję i wlewam przygotowany budyń, nakrywam folią, studzę i dodaję do utartej margaryny. Jajka ubić na parze, dodaję cukier, ubijam ,aż cukier się rozpuści. Zdejmuję . Masło ucieram, dodaję porcjami masę jajeczną. Galaretkę
Ciasteczkowy Potwór
Napoleonka 215waniliowy 1/4 kostki masła 1/2 szklanki cukru Wykonanie: Jajka, mąkę i pół szklanki mleka wymieszać. Resztę mleka zagotować z cukrem, cukrem waniliowym oraz masłem. Na gotujące wlać wcześniej przygotowany budyń z mąki i mleka, przestudzić. Masą przełożyć ciasto. Wierzch posypać cukrem pudrem. Potem to już tylko kawusia i oczywiście kawałek placuszka. Życzę smacznego
Ciasteczkowy Potwór
Kokosanki II 215pieczenia trzeba uważać, gdyż bardzo szybko się rumienią. Składniki: 10 białek (normalnie od 3 do 5 białek ) 3/4 szklanki cukru pudru ( przy mniejszej ilości białek - mniej cukru ) 1 opakowanie budyniu śmietankowego 150 g wiórek kokosowych ( dwa małe opakowania lub jedno duże) Wykonanie: Białka ubijam na sztywna pianę dodając porcjami cukier. Miksując, wsypuję proszek budyniowy i wiórki kokosowe. Piekarnik rozgrzewam
Ciasteczkowy Potwór
Bułeczki krucho-drożdżowe 156drożdży 1/2 szklanki ciepłego mleka 5 łyżek cukru 1 kg mąki 4 jajka 1 kostka masła 5 łyżek kwaśnej śmietany 1 łyżeczka soli Nadzienie: 1 słoik dżemu ( może być budyń, masa twarogowa, masa makowa) Wykonanie: Drożdże rozpuszczam w ciepłym mleku z cukrem i dwiema łyżkami mąki i odstawiam do wyrośnięcia na ok 20 min. W tym czasie masło siekam
Ciasteczkowy Potwór
Sernik wiedeński 252twarogu-każda po 200 g 1 kostka masła 8 jajek 1 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 4-5 łyżek śmietany 18% 2 łyżki mąki pszennej 2 opakowania budyniu śmietankowego - każde po 40 g Wykonanie: Masło ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na puch dodając po jednym żółtku. Ser można przepuścić przez maszynkę by nie było grudek, ja dodawałam
Ciasteczkowy Potwór
Roladki makowe w masie serowej 282tłuszczu 1 łyżka kakao cynamon 1/2 łyżeczki sody 2 łyżki miodu olejek migdałowy Masa serowa: 1000 gram sera 1 1/2 szklanki cukru 4 żółtka cukier waniliowy 2 opakowania budyniu śmietankowego 1/4 szklanki mleka Wykonanie: Wszystkie składniki na kruche ciasto siekałam i zagniatam. Dzielę na 5 części, dwie rozwałkowuję i na blaszkę z papierem do pieczenia i piekę
Ciasteczkowy Potwór
Raffaello z adwokatem 232łyżki waniliowej kawy cappucino; Wykonanie: Żółtka i mąkę dobrze roztrzepać z cukrem, wlać do nich gotujące się mleko, dobrze rozmieszać, zagotować i przestudzić. Masło utrzeć dodając przestudzony budyń oraz suchą kawę cappucino. Do masy można dodać odrobinę spirytusu. Składniki na masę kokosową : 1/2 l słodkiej śmietany kremówki (30 lub 36%); 2 śmietany "Śnieżka"; 1 szklanka adwokata; 1 duża paczka biszkoptów
In my kitchen
Sernik ze śliwkami 174nagrzanego piekarnika i podpiekać 10-15 minut w temperaturze 200 o C. Masa serowa: 1 kg białego sera; 20 dkg cukru pudru; 1,5 szklanki śmietany 30%; 1 budyń waniliowy; 5 jajek; szczypta soli; Ser zemleć dwukrotnie. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i dodać zmielony ser oraz proszek budyniowy, wszystko razem dokładnie zmiksować. Następnie ubić śmietanę i dodać do masy
In my kitchen
Sernik z jabłkami 475Składniki na masę serową: 1 kg tłustego białego sera; 250 ml kwaśnej śmietany; 120 g margaryny; 1,5 szklanki cukru pudru; 4 jajka (białka oddzielić od żółtek); 2 op. budyniu śmietankowego bez cukru; około 30 g cukru waniliowego; Ponadto: 800 g jabłek; Ser zemleć. Oddzielić białka od żółtek. Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać żółtka
In my kitchen
Ciasto "poduszki" 443delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 20cmx35cm. Wyrównać powierzchnię. Składniki na masę serową: 500 g sera białego (np. z wiaderka); 1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku; 100 g cukru pudru; Wykonanie: Wszystkie składniki razem zmiksować i przełożyć do worka, w którym należy obciąć jeden róg (może być worek cukierniczy). Masę serową wyciskać na ciasto
In my kitchen