budyń - 12640 przepisów (strona:660/843)

sernik z brzoskwiniami na biszkopcie (Siostry Anastazji) 202

biszkopt jest leciutki i delikatny co razem tworzy bardzo smaczną całość. Oparłam się na przepisie Siostry Anastazji, ale biszkopt zrobiłam po swojemu i odrobinę zmieniłam masę serową. Pominęłam dodatek budyniu i mąki ziemniaczanej ale jeśli chcecie użyć sera wiaderkowego to należy je dodać.   Źródło przepisu- Wielka Księga Ciasta Siostry Anastazji, str. 341: sernik brzoskwiniowy. * duża blaszka

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
ptysie jagodowe 161

Ciasto ptysiowe daje ma wiele możliwości zastosowania zarówno na słodko jak i wytrawnie. Najczęściej jadamy karpatkę, eklerki z budyniem lub ptysie z bitą śmietaną. Dziś podałam je również w słodkiej wersji, nadziane serem i jagodami. Nie były przesłodzone ale delikatne, lekkie, rozpływające się w ustach. Latem jak tylko pojawią się jagody na pewno powtórzę ten wypiek.  Składniki: na ciasto

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
kakaowe naleśniki z malinami ze słoiczka 183

Maliny latem zaprawione do słoiczków zimą wykorzystuję na różne sposoby. Najczęściej jako dodatek do budyniu lub ryżu na mleku. Świetnie sprawdzają się do naleśników. W połączeniu z serem i gorzką czekoladą tworzą oryginalne w smaku nadzienie. Dzieciom na pewno zasmakuje takie drugie śniadanie. Latem takie naleśniki można przygotować ze świeżych malin, można je wcześniej zaspać cukrem waniliowym.   Składniki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
"salceson"- deser z butelki i współpraca z Master Cook 142

naprawdę sporo) i przyprawa uniwersalna do dań (coś a'la wegeta) BEZ DODATKU GLUTAMINIANU SODU- sól, cukier i mnóstwo suszonych warzyw. W paczce znajdowały się także budynie, kisiele i przyprawa do piernika (także dobrej jakości- bez mąki i kakao), które wkrótce przetestuję. Zapraszam do odwiedzenia sklepu internetowego  www.przyprawypremium.pl     na pewno znajdziecie tam coś dla siebie

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
sernik z kawałkami czekolady (bez spodu) 185

pieczeniu serników.  *foremka 25*34 cm (lub mniejsza- sernik będzie wyższy) Składniki: 1 kg sera na sernik (może być z wiaderka) 1 szklanka cukru 1,5 opakowania budyniu waniliowego (60 g) 8 jajek 200 g masła 1/2 szklanki kaszy manny 100 g mlecznej czekolady cukier puder do posypania Miękkie masło utrzeć z cukrem a następnie dodać żółtka. Do utartej

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
ekspresowe ciasto jabłkowe na oleju 153

kolację zamiast drożdżówek, ze szklaneczką zimnego mleka.   *foremka 23*23 cm lub tortownica Składniki: na ciasto: 260 g mąki 4 jajka 55 g mąki ziemniaczanej torebka budyniu waniliowego 130 g cukru pudru szklanka oleju łyżeczka cynamonu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: 4 jabłka 100 g rodzynek łyżeczka cynamonu Piekarnik nagrzać do 160*C z termoobiegiem. Mąkę, mąkę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
ciasto marchewkowe z kremem 184

wyjąć z foremki i wystudzić na kratce. Przekroić na dwa blaty.  Przygotować krem: mąki wymieszać z cukrem i odrobiną mleka. Resztę mleka zagotować i wlać rozrobione mąki. Ugotować budyń i wystudzić. Utrzeć z miękkim masłem. Gotowym kremem przełożyć ciasto. Składniki polewy zagotować mieszając, przestudzić i polać ciasto. Wierzch można posypać wiórkami czekolady

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
kakaowe ciasto z jagodami i kremem grysikowym 5523

łyżki zmielonych orzechów włoskich 1 szklanka jagód Uwaga: można użyć jagód mrożonych ale wtedy należy je rozmrozić i odsączyć z soku. Kasza manna po ugotowaniu powinna być gęsta jak budyń. Ponieważ różne rodzaje kaszy różnie gęstnieją, może się okazać, że trzeba dać trochę więcej grysiku niż te 6 łyżek.  Przygotować ciasto: masło, wodę, kakao i cukier zagotować i wystudzić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Koszyczki orkiszowo sezamowe z marmoladą i „Monte Cottą” 189

ciągle mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny.  Śmietankę studzimy, dodajemy Monte i dokładnie mieszamy. Całość pozostawiamy do przestygnięcia, a następnie schładzamy w lodówce, konsystencja ma być zbliżona do budyniu. Na dno koszyczków nakładamy marmoladę i pozostałą część wypełniamy  Monte Cottą. Takie koszyczki odstawiamy do lodówki na kilka godzin, albo całą noc. Przed podaniem dodajemy startej czekolady i ziarna

Moniki Smakołyki
DESER WANILIOWY Z DYNIĄ I GRUSZKĄ – dietetyczny – BE FIT! 166

które z przyjemnością podejmuję, chwaląc się potem efektami. Oczywiście w ich jedzeniu zachowuję zdrowy rozum i umiar – bo to najważniejsze! Dziś mam dla Was przepis na fantastyczny krem / budyń z dodatkiem przepysznej dyni z własnego ogródka i gruszek. Cukier i inne słodziki zastępują tutaj daktyle , dzięki czemu jest nie tylko smacznie, ale i wyjątkowo zdrowo. Taki deser śmiało można

Ostra na Słodko
Urodzinowe ciasto z serem i jabłkami 172

przestudzonego masła roślinnego 3 płaskie łyżeczki cukru Masa serowa: 500 g serka wegańskiego (przepis na domowej roboty znajdziecie znajdziecie tu ) 50 -100 g cukru 1 średni banan opakowanie budyniu waniliowego (lub 2 łyżki maki ziemniaczanej+ 1 łyżka cukru waniliowego) Warstwa jabłkowa: około 1 kg jabłek (waga ze skórką i „wnętrznościami”) 30-50 g rodzynek łyżka masła roślinnego/oleju

greenscarf
Kopytka z dyni! Dyniowo- twarogowe kluseczki z korzennym sosem! 172

dyni i twarogu z cynamonem. SKŁADNIKI NA KOPYTKA Z DYNI: - 500g ugotowanych wystudzonych i zimnych ziemniaków koloru żółtego - 500g puree z dyni pieczonej Hokkaido - 1 żółtko - 2 białka - 1 budyń waniliowy- proszek - mąka ziemniaczana (proporcji opisanej poniżej) - cynamon - 200 g twarogu półtłustego Ugotowane ziemniaki- przepuszczone przez praskę i puree z dyni, przekładamy do miski, mocno ugnaitamy na równo, dociskając

SMYKWKUCHNI
Najlepsze ciasto ucierane z owocami i kruszonką 1040

wymiarach 23x33 cm. Ciasto: 250 g masła lub margaryny Kasia; szczypta soli; 200 g cukru pudru; 5 dużych jajek; 250 g mąki pszennej; 50 g mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego lub śmietankowego; 1 cukier waniliowy; 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia; 600 g owoców oczyszczonych; Pamiętaj, by wszystkie składniki miały jednakową temperaturę pokojową. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek

In my kitchen
Naleśniki z buraczkami i karmelizowanym boczkiem na kolorowo 166

blendera, wlać mleko, dodać cebulę pokrojoną na kawałki, i dobrze zmiksować na jednolitą masę, dodać przyprawy i mąkę ziemniaczaną , wstawić na ogień i ciągle mieszając zagotować aż powstanie zielony budyń,  W razie potrzeby doprawć do smaku.  nadzienie czerwone: Buraka przekroić na kawałki, włozyćdo blendera, dodać kefir, jajko i również zmiksować, Doprawić do smaku octem, cukrem i pieprzem. Dodać

Gotowanie jest łatwe
Lasagne na domowym cieście 148

mąkę, chwilę przysmażyć i stopniowo ciągle mieszając najlepiej rózgą, dodawać mleko .. w razie potrzeby można dodać więcej, lub rozrobić jeszcze odrobinę mąki gdyby sos był zbyt rzadki. (powinien przypominać budyń. ) Na koniec dodać przyprawy do smaku (sos można zmiksować przy pomocy blendera gdyby powstały grudki)  Po zdjęciu z ognia dodać jajko i szybko energicznie rozmieszać. Dno formy wyłożyć papierem

Gotowanie jest łatwe