jajka 5 dag masła lub margaryny ewentualnie ciepłe mleko Nadzienie: 25 dag sera białego półtłustego 2 łyżki cukru do smaku 1 jajko 1 cukier waniliowy pół szklanki jeżyn 1 budyń waniliowy Dodatkowo: 1 jajko pół szklanki cukru mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie drożdżówek z serkiem i jeżynami: 1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, mąką i ciepłym mlekiem. Przykrywamy ściereczką
Izabelawkuchnipatelnię. Mieszamy, gotując jeszcze 2-3 min. Jeśli kisiel jest za rzadki, dodajemy jeszcze z 1/2 łyżeczki skrobii rozmieszanej w kapce wody. Kisiel gotowy! Ja podałam go z budyniem czekoladowym bo to ulubione zestawienie Jaśka ale można zjeść też bez niczego lub z innym deserem. Pyyycha. Polecam. Mam nadzieję, że teraz żadne przeziębienie nas nie dopadnie. W zimie planuję robić
Mama z miastamiksujemy blenderem i przecieramy przez grube sito, tak powstały mus ponownie wstawiamy na ogień. Do gotującego się musu dolewamy mąkę ziemniaczaną rozrobioną w wodzie. Kiedy masa zacznie nabierać konsystencji budyniu dodajemy cukier i studzimy. cukier rozmarynowy: Rozmaryn rozcieramy między palcami lub kruszymy w moździerzu. Cukier łączymy z rozmarynem i odstawiamy w zakręconym słoiku na noc. (taki cukier można zrobić też
Bon appetit mon amiekrupczatka 1 kostka margaryny 4 jaja 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżka kakao 1 łyżka smalcu lub oleju 1 … Czytaj dalej Pleśniak ze śliwkami i budyniem
czarrna od kuchnitrzykrotnie mielonego 510 g masy krówkowej (kajmaku) { 3 – 4 łyżki odłożyć do polewy} 6 jajek 60 g masła o temperaturze pokojowej 5 łyżek mleka 2 łyżki cukru pudru 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 3 łyżki cukru waniliowego Wykonanie: Wszystkie składniki (3 – 4 łyżki masy krówkowej zostawić do polewy) miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Nie miksować zbyt długo, tylko do połączenia
Przepisy Babciktórej do dziś jestem za to wdzięczna. W tym momencie przyznam się też, że do tej pory używałam masy budyniowej z paczki! Tak to prawda! Nie umiałam zrobić domowego budyniu, a co tu mówić o masie budyniowej z masłem! Ale jak wiadomo wszystko przychodzi z czasem, dlatego dziś mogę się pochwalić ciastem z prawdziwą masą budyniową :). Jeśli lubicie ciasta
Słodki Pomysłok.3h. Masa jogurtowa (śmietanowa): - 1200g gęstego jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany lub część śmietany, część jogurtu - 1 szklanka* ksylitolu (lub cukru) - 5 białek w temp.pokojowej - szczypta soli - 2 budynie śmietankowe bez cukru (lub mąka ziemniaczana) * szklanka 250ml Dodatkowo: - 400-500g moreli - mielony ksylitol lub puder do oprószenia ciasta W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę
Smaczne Zdrowewiększą część ciasta, lekko docisnąć i wyrównać. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 20 minut. Wystudzić. Budyniowa pianka: 5 białek 1 szklanka cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 budynie waniliowe lub śmietankowe 1/4 szklanki oleju + 500 g malin cukier puder Białka ubić na sztywno, stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać cukie i cukier waniliowy, cały czas ubijać. Następnie powoli wsypywać
Domowa cukiernia EwyTapioki w perełkach używam od czasu do czasu, by zrobić szybki i smaczny deser bez glutenu. Zdecydowanie wolę budyń czy pudding domowej roboty od tego z torebki, bo mam większą kontrolę nad ty, co jem. Tym razem wybór padł na smak kokosowy, a że sezon na maliny wciąż trwa, stały się świeżym i bogatym w smak dodatkiem. Składniki
Weekendy w domu i ogrodziemuffinki oraz trochę czasu. Polecam wypróbować. Świetnie sprawdzą się np. na Sylwestra :) Składniki (ok. 8 sztuk): 250 g chudego sera twarogowego 1 duże jajko 1 banan 2 łyżki budyniu waniliowego lub mąki ryżowej ok. 300 g dowolnych mrożonych owoców 1 łyżka ksylitolu (opcjonalnie) Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 180ºC. Wszystkie składniki (oprócz owoców) umieścić w blenderze i zmiksować na gładką masę
Healthy food explorerwersję mini w nieco zdrowszej i odchudzonej wersji. Tym razem padło na serniczki kokosowe z dodatkiem pysznych malin. W przepisie użyłam mąki ryżowej, myślę, że świetnie sprawdziłby się także budyń, najlepiej kokosowy ;) Należy również pamiętać, żeby użyć stałej części mleka kokosowego, bo inaczej masa może być zbyt płynna. Mleko powinno więc stać w lodówce najlepiej kilka dni. Takie mini serniczki
Healthy food explorerOwsianka, smoothie, a może budyń? Hmm może nawet bardzo gęsta gorąca czekolada? Sama się nie mogę zdecydować. Najlepiej wszystko w jednym :) Na pewno jest to doskonałe, mocno czekoladowe śniadanie, którym można się porządnie najeść. Wszystkie składniki miksuje się w blenderze, więc takie śniadanie robi się bardzo szybko. Na wierzch można dodać swoje ulubione orzechy i inne
Healthy food explorerKolejna pyszna owsianka, tym razem w wersji kokosowo-bananowej :) Po zmiksowaniu i podgrzaniu smakuje troszkę jak budyń, można ją również zajadać na zimno, choć ja zdecydowanie preferuję owsianki w wersji ciepłej :) Skład i wykonanie jest banalnie proste i rankiem mamy pyszne i bardzo pożywne śniadanie, które doskonale sprawdzi się na chłodniejszą pogodę. Na wierzch dodajemy ulubione dodatki, ja polecam zwłaszcza
Healthy food explorerzapał do pieczenia ciast zanika, ale apetyt na słodkości pozostaje taki sam! Dlatego częściej decyduję się na przygotowywanie ciast, które wcale nie wymagają pieczenia. Masa jaglana smakowo bliska jest budyniowi, lekkiemu serkowi. Tzw. wegański "sernik". Czytaj więcej
Kasia Sarna