budyń - 12640 przepisów (strona:583/843)

Ciasto cappuccino 134

dodajemy mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, kawę, żółtka i cukier, wszystko dokładnie wymieszać mikserem na jednolitą masę, przelać do rondelka i gotować na średnim palniku, ciągle mieszając, aż uzyskamy konsystencję budyniu, gotową masę odstawić do ostygnięcia. Margarynę utrzeć na puszystą masę, ciągle ucierając dodajemy po łyżce przygotowanej masy cappuccino (jak będzie zbyt gęsta dodać 2 łyżki wody). Pozostałą śmietankę, dobrze schłodzoną

KUCHNIA POLSKA
Szarlotka z budyniową pianką 171

połowy cytryny 2 łyżki cukru 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cynamonu  Budyniowa pianka: 5 białek 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 opakowania budyniu bez cukru (waniliowy lub śmietankowy) 1/2 szklanki oleju rzepakowego szczypta soli Z podanych składników na kruche ciasto bardzo szybko zagniatamy kulę ciasta, którą dzielimy na 1 równe części. Wkładamy

MamaOskarka
Tort cytrynowy 251

Wyciśnięty sok z cytryny, cukier, jajka i żółtka i mąkę wymieszać dokładnie rózgą kuchenną, a następnie zagotować na wolnym ogniu stale mieszając. Gotować aż krem będzie gęsty w formie budyniu. (Około 2 minut) Ostudzić. 800 g śmietany kremówki 250 g serka mascarpone cytrynowy ugotowany krem (przepis powyżej) 3/4 szklanki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny Śmietanę z cukrem ubić na sztywno

O kuchni z uczuciem
SERNIK SZEFOWEJ 245

spód wyłożony papierem do pieczenia), ponakłuwać widelcem i schłodzić w lodówce. Masa serowa: - 0,5kg sera z wiaderka - 125g miękkiego masła - 1/2 szklanki cukru (ksylitolu) - 1 całe jajko - 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru Dodatkowo: - 4 połówki brzoskwiń (ze słoika lub z puszki) W misie miksera rozkręcamy miękkie masło z cukrem (ksylitolem). Następnie partiami dodajemy ser, po każdym

Smaczne Zdrowe
Różowy torcik 105

jajek 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 7 łyżek oleju odrobina różowego barwnika Krem 3 szklanki mleka 1 kostka masła 250 g 2 budynie śmietankowe 3/4 szklanki cukru 4 łyżki … Czytaj dalej Różowy torcik

gotuj ze mną
MALINOWE COULIES 177

Coulies to lekki sos owocowy dodawany do deserów, lodów i ciast. Jest pyszny i fantastycznie podkreśla smak słodkich potraw.  Świetnie sprawdza się jako dodatek do budyniu, puddingu chia, owsianki, jaglanki lub pieczonych serników. Można nim polać naleśniki placki lub racuszki. Przygotujecie go niezwykle prosto i szybko. W mniej niż 30 minut otrzymując pyszną dawkę słodkości. Świeże lub mrożone owoce

cool and minty
Kruche ciasto ze śliwkami i lekką budyniową pianką 285

większą część ciasta, lekko docisnąć i wyrównać. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 20 minut. Wystudzić. Budyniowa pianka: 5 białek 1 szklanka cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 budynie waniliowe lub śmietankowe 1/4 szklanki oleju + 500 g śliwek cukier puder Białka ubić na sztywno, stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać cukie i cukier waniliowy, cały czas ubijać. Następnie powoli wsypywać

Domowa cukiernia Ewy
Legumina drobiowa z kalafiorem i rakami 141

znalazły się w tytule poradnika kulinarnego Róży Makarewiczowej "Praktyczna kuchnia czyli Podręcznik do przyrządzania potraw i legumin". W okresie międzywojennym do legumin zaliczano m.in. naleśniki, suflety i strudle, ptysie budynie i puddingi, zupy owocowe, podawane na słodko pierogi i placki ziemniaczane z cukrem. Nieco wcześniej, w XVII i XVIII wieku słowo leguminy oznaczało też mąki, kasze, rośliny strączkowe i warzywa

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
sos beszamelowy 227

zrobić zasmażkę, dość gęstą. Ciągle mieszając trzepaczką, wlać trochę mleka, wmieszać. Ponownie dolać mleka i je dokładnie wmieszać. Tak po trochu dolewać mleka, aż sos będzie miał konsystencję budyniu. Dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową

stajnia gołębie od kuchni
Ciasto dyniowe 165

stopni około godzinę (czas pieczenia skróci się, jeśli użyjemy blaszki o większej średnicy). Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Można też przekroić je wzdłuż i nadziać ulubioną konfiturą, budyniem lub kremem. Smacznego! Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :) Post Ciasto dyniowe pojawił się poraz pierwszy w CIASTKOŻERCY

Ciastkozercy
8 prostych przepisów na ciasta z owocami – desery, którym nie można się oprzeć! 452

względu na niską kaloryczność i dobry wpływ na zdrowie, uznawane są za żywność dietetyczną.  2 duże opakowania jogurtów należy dodać do masy uzyskanej z 5 żółtek, 2 opakowań budyniu śmietankowego i  połowy szklanki oleju . Następnie dodajemy pianę z białek i cukru ubitą na sztywno. Po upieczeniu i wystudzeniu, na powierzchni ciasta układamy jagody oraz galaretkę . Sernik na zimno

Moja smaczna kuchnia
Przepis #176 Bezglutenowe ciasto Karpatka 123

słodzidłem. W oddzielnym naczyniu miksujemy żółtka wraz z mąką ziemniaczaną i resztą  mleka. Tak przygotowaną masę wlewamy do gotującego się mleka i energicznie mieszamy do uzyskania bardzo gęstego budyniu. Pozostawiamy do lekkiego przestudzenia. Następnie wykładamy masę na pierwszy blat ciasta i przykrywamy drugim lekko dociskając.  Wierzch ciasta można posypać kakao lub polać polewą zamiast tradycyjnie używanego cukru

Health-Fit-Life
budyniowe ciasteczka KASZTANY 133

same ugotują smakuje im najbardziej.  Składniki na około 70 ciasteczek:  420 g mąki 280 g masła 2 żółtka 150 g cukru pudru 2 opakowania budyniu śmietankowego 3 łyżki gorzkiego kakao 1 łyżeczka cynamonu Mąkę przesiać na stolnicę, dodać żółtka, zimne posiekane masło, cukier puder i proszek budyniowy. Szybko zagnieść ciasto. Z ciasta oderwać kawałek (wielkości mniej więcej

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sernik z mandarynkami i figami 169

smakiem zaskoczy nawet najbardziej wybrednych gości. Polecam :) Składniki na blaszkę 24cm: spód: - 210g ciastek owsianych - 30g roztopionego masła masa serowa: - 500g serka mascarpone - 100ml śmietanki 30% - 1 jajka - 1 budyń waniliowy - 80g cukru pudru - 5 mandarynek  - 1 brzoskwinia  do ozdoby: - 1 galaretka mandarynkowa - 1 mandarynka - 2 figi Sposób wykonania: ciastka rozdrabniamy w mikserze,  mieszamy z roztopionym masłem

Wypieki Rene
TARTA ŚLIWKOWA Z KREMEM PATISSIERE 127

drożdżowca przygotowałam słodką tartę ze śliwkami i kremem patissiere. Krem patissiere to francuski, waniliowy krem budyniowy idealny do tortów, ciast, pączków, eklerków czy makaroników. Można go również jeść jak budyń na podwieczorek. Sprawdzi się także z dodatkami takimi jak cynamon, sok z cytryny, skorka pomarańczowa, czekolada czy kawa. Tym razem użyłam kremu patissiere to idealnie kruchej tarty ze śliwkami. Składniki

Kuchnia w oparach