sposobem ich przyprawienia jeszcze długo po ich zjedzeniu. Na dodatek są zazwyczaj szybkie i proste w przygotowaniu, a jedyna trudność polega na zgromadzeniu składników. Ta wołowina po wietnamsku z brokułami i fasolką szparagową Read More Artykuł Wołowina po wietnamsku z brokułami i fasolką szparagową pochodzi z serwisu flymetothespoon - blog kulinarny
FlymetothespoonBrokuł to najzdrowsze warzywo świata, posiada największą moc antyoksadydacyjną, a wszystko to dzięki obecności silnego przeciwutleniacza sulforafonu. Idealne remedium na wszystkie choroby cywilizacyjne. Niestety gotowanie niszczy działanie sulforafonu. Dopuszczalna temperatura to 76*C, pozostaje zatem delikatne blanszowanie, a najlepiej spożywać brokuły na surowo, wówczas zachowają całe bogactwo wartości zdrowotnych i odżywczych
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dania do lunchbox’u znajdziecie TUTAJ . *Wpis powstał w ramach współpracy ze sklepem Bentomania.pl Składniki /4 porcje/: 2 łyżki żółtej pasty curry 1 puszka mleczka kokosowego kilka różyczek brokułu garść groszku cukrowego 1 papryczka chili 1 biała cebula 1 mała cukinia lub 1/2 dużej cukinii sól, pieprz 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki suszone bazylii tajskiej 1/2 łyżeczki suszonej trawy(...)szczypta imbiru kilka listków świeżej kolendry 1 łyżka oleju Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek drobno posiekać. Podsmażyć na łyżce oleju. Następnie dodać podzielone na drobne różyczki brokuły, groszek cukrowy i pokrojoną w półplasterki cukinie. Smażyć razem przez kilka minut, aż warzywa lekko zmiękną. Następnie dodać drobno pokrojoną, ale pozbawioną pestek papryczkę chili oraz pastę curry i znów
Pasja SmakuPożywna sałatka, która sprawdzi się zarówno jako osobne danie, a także jako dodatek. Sałatka z tuńczykiem, brokułem i ryżem Via Gusto Pożywna sałatka, która sprawdzi się zarówno jako osobne danie, a także jako dodatek. Drukuj Proporcje na: 3 porcje Czas przygotowania: 30 minut Ocena: 5.0 /5 ( 1 głos/y ) składniki 1 puszka tuńczyka (120 g), najlepiej w sosie własnym(...)ostudzonego ryżu i brokuła dodaj tuńczyka, pokrojonego w kostkę pomidora i ogórka, nasiona słonecznika, jogurt oraz oliwę. Wszystkie składniki wymieszaj i dopraw solą i pieprzem. Artykuł Sałatka z tuńczykiem, brokułem i ryżem pochodzi z serwisu Via Gusto
Via GustoSkładniki 4 kawałki fileta z ulubionej ryby 1 opakowanie mrożonych brokułów 1 opakowanie mrożonego szpinaku 3-4 ząbki czosnku 4 jajka 2 łyżki jogurt 5 dkg sera żółtego sól, pieprz Sposób … Czytaj dalej Ryba zapiekana ze szpinakiem i brokułami
czarrna od kuchniwarzyw. Krem z brokuła i szpinaku z serowymi grzankami to prawdziwa bomba witaminowa! I ten kolor… odrazu poprawia humor. Krem z brokuła i szpinaku z serowymi grzankami Składniki: 1 brokuł 2 średnie ziemniaki 100 g świeżego szpinaku 100 ml śmietany 30% około 1 l wody/bulionu pieprz sól Serowe grzanki: kilka kromek ciemnego chleba ser feta starty żółty ser 2 ząbki(...)Najpierw obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę. Wrzucamy do garnka i zalewamy wodą/bulionem. Gotujemy do miękkości. Następnie dodajemy brokuła podzielonego na małe różyczki. Gotujemy kilka minut, aż brokuł będzie miękki. Pod koniec dodajemy szpinak i gotujemy jeszcze 5 minut. Później doprawiamy solą i pieprzem. Całość miksujemy na gładki krem. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta dodajemy wodę i całość
PatiGotujezdaniem, niestety eliminuje te tortille do zabrania na drugie śniadanie do pracy, czy nawet zjedzenia tuż przed wyjściem z domu no chyba, że nie przeszkadza Wam czosnkowy oddech;) 1 brokuł 250 g półtłustego twarogu 2-3 łyżki majonezu czosnek granulowany sól, pieprz kilka liści kapusty pekińskiej, sałaty rzymskiej lub strzępiastej 1 duża czerwona papryka 3-4 ogórki kiszone(...)tortilli (5 sztuk) Podzielonego na różyczki brokuła gotujemy w lekko osolonej i osłodzonej wodzie. Odcedzamy. Studzimy. Miksujemy w rozdrabniaczu do warzyw. Twaróg przepuszczamy przez praskę, łączymy z rozdrobnionym brokułem. Dodajemy majonez. Doprawiamy do smaku sporą ilością granulowanego czosnku oraz solą i pieprzem. Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy na mniejsze kawałki. Ogórki kroimy na plasterki. Sałatę dzielimy na mniejsze części. Tortille
Smaki Na Talerzupowstała. Lekka, delikatna, kremowa idealnie, doprawiona niebanalnie. Z mozzarellą podana, to propozycja wiosenna, smaczna, lekka przeze mnie polecana. Składniki: 300 g mrożonego groszku zielonego Hortex , 1 brokuł ok. 300 g, 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 niewielka marchewka, 2 szalotki, przyprawy: pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1/3 łyżeczki kozieradki, sól himalajska różowa do smaku, ponadto: świeży koperek, suszone(...)chili, świeżo mielona do smaku, ser biały mozzarella. Przygotowanie: Szalotkę kroimy na plasterki (można dowolne bo i tak całość będzie miksowana), marchewkę kroimy w drobną kostkę, a z brokułu oddzielamy łodygi od różyczek. Z łodygi odcinamy tą najbardziej stwardniałą końcówkę, a pozostałą kroimy na mniejsze kawałki. W garnku (ok. 2 l, najlepiej o szerokim dnie) rozgrzewamy olej, przesmażamy
Moniki SmakołykiSałatka z kalafiorem, brokułem, kukurydzą i kurczakiem. Dość uniwersalna – myślę, że można podać ją i na rodzinnym przyjęciu i na kolację i zabrać na drugie śniadanie, a sezonie wakacyjnym może też stanowić samodzielny posiłek obiadowy. 1 kalafior 1 brokuł 1 duża pierś kurczaka 1/2 puszki kukurydzy 2-3 łyżki majonezu 1 łyżka posiekanej drobno natki pietruszki oregano sól, pieprz
Smaki Na TalerzuOstatnio w wyniku zbiegu różnych okoliczności wpadł mi w ręce brokuł, ale o niezbyt już zielonym kolorze, czyli raczej żółtym. Nic straconego, bo łodyga, pod względem żywieniowym jest bardziej wartościowa niż różyczki, które spokojnie możecie usunąć. Nie wiem na ile sam przepis jest wietnamski, raczej mało, ale na pewno jest zrobiony w stylu budek z, nazwijmy to, orientalnym jedzeniem(...)Składniki: - łodyga brokuła - makaron spaghetti - mąka ziemniaczana - czosnek w proszku Wykonanie: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Brokuł obieramy, kroimy w półplasterki i smażymy. Podlewamy lekko wodą i chwilę dusimy. Dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozpuszczoną w połowie szklanki wody. i chwilę gotujemy. Doprawiamy czosnkiem i dodajemy makaron
Kryzysowa Książka Kucharskamakaron. Moi chłopcy oszaleli na punkcie tego smaku. Składniki: makaron fettuccine ugotowany al dente około 200 g kiełbasy chorizo 1 szpiczasta papryka – palermo około 10 pomidorków koktajlowych 1 brokuł parmezan świeżo zmielony pieprz sól 2 ząbki czosnku 2 łyżki śmietany 18% 100 ml śmietanki 30% posiekana natka pietruszki 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy z oliwek 100 ml półwytrawnego(...)białego wina Na patelnię wrzucam masło i oliwę. Dodaję pokrojone w plastry i na pół chorizo. Chwilę duszę. Dodaję ugotowane brokuły, pokrojoną w plasterki paprykę, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Dodaję wino i czekam aż alkohol wywietrzeje – wyparuje. Dodaję śmietę 30% i 18%. Doprawiem solą, pieprzem, dodaję rozmiażdżony czosnek. Duszę przez 15 minut by smaki się połączyły. Na talerz
MojaQchnia.plDzień dobry! Jakie plany na weekend? Jeżeli nie macie to może jednym z planów będzie zrobienie pysznej zapiekanki na obiad? ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z BROKUŁEM, KURCZAKIEM I SEREM FETA. Składniki na 3-4 porcje: 350g makaronu świderki (u mnie bezglutenowy) 1 brokuł 1 pierś z kurczaka 1/2 kostki sera feta 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku
CzarnawisienkaJeśli znudziły Wam się klasyczne sałatki typu gyros, jarzynowa i z tuńczykiem, koniecznie przygotujcie tę kolorową sałatkę z brokułem i jajkiem! Jest to bardzo kolorowa, wręcz wiosenna sałatka, która smakiem zachwyci każdego, kto choć raz jej skosztuje. Continue reading Sałatka z brokułem at Blog kulinarny Kurkanielotka.pl
PysiaGotuje.plkroimy w kostkę, podsmażamy bez tłuszczu. W tym czasie do wrzątku wrzucamy różyczki brokuła i gotujemy ok. 7 minut. Wyjmujemy je łyżką cedzakową, a do pozostałej wody wrzucamy makaron. Brokuły przekładamy na patelnię i delikatnie mieszamy z łososiem. Gdy makaron się ugotuje, mieszamy z łososiem i brokułem. Skrapiamy sokiem z cytryny
Kucharzycasałatka. Czasami robię ją również tak po prostu bo ją uwielbiam. A że przygotowuje się ją w dosłownie chwilę to jest to idealne rozwiązanie dla zabieganych. Składniki: brokuł puszka kukurydzy szynka konserwowa papryka czerwona majonez jogurt naturalny sól i pieprz do smaku Przygotowanie: brokuł blanszujemy - pamiętając o tym, żeby był chrupiący szynkę i paprykę
Gotowanie z pasją