małego brokuła 4 jajka 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 1 ząbek czosnku szczypta proszku do pieczenia 100 g żółtego sera, startego na dużych oczkach tarki sól, pieprz Brokuł dzielimy na małe różyczki. Gotujemy w osolonym i lekko posłodzonym wrzątku. Studzimy. Lekko rozdrabniamy widelcem. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy żółtka, miksujemy(...)Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy delikatnie. Dodajemy brokuły. Doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Na patelni o średnicy 28 cm rozgrzewamy masło. Wlewamy masę jajeczną. Wierzch posypujemy tartym serem. Przykrywamy pokrywką i smażymy na bardzo małym ogniu przez około 15 minut
Smaki Na Talerzuweselu i bardzo ją zachwalała. Pomyślałam, że zrobię ją również ja:) Wyszła bardzo dobra, ładnie prezentowała się w szklanej salaterce, dlatego też i Was zachęcam do jej przygotowania:) 2 brokuły 1 op. sera feta 300 g wędzonego boczku (u mnie parzony, w plasterkach) 5-6 jajek puszka kukurydzy 3 łyżki majonezu sól, pieprz Jajka gotujemy na twardo. Studzimy. Po obraniu(...)kroimy w kostkę. Brokuły dzielimy na różyczki. Gotujemy na półtwardo w osolonym i lekko posłodzonym wrzątku. Boczek kroimy na plasterki. Wysmażamy na chrupko na rozgrzanej, suchej patelni. Ser feta kroimy w kostkę. Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Dodajemy osączoną z zalewy kukurydzę. Mieszamy z majonezem. W razie potrzeby doprawiamy niewielką ilością soli (słona jest feta i boczek) i pieprzu
Smaki Na TalerzuSałatkę z surowego brokuła polecam również bardzo zdrową i równie pyszną “ Sałatkę z selera naciowego, surowego brokuła i jabłka, czyli Sałatka Piękności “. Sałatka z surowego brokuła – Składniki: 1 surowy brokuł 50 g – 100 g blanszowanych migdałów posiekanych garść żurawiny suszonej 1 szalotka Składniki dressingu: 200 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka octu jabłkowego szczypta cukru Sól morska, świeżo mielony pieprz Sałatka(...)surowego brokuła – Przygotowanie: Brokuł umyć, podzielić na różyczki. Z każdej różyczki poodcinać łodygi, aż do samego kwiatu (te najmniejsze łodyżki też). Kwiaty brokuła podzielić na małe kawałki. Włożyć do miski. Dodać żurawinę, zblanszowane migdały oraz drobno pokrojoną szalotkę. Przygotować sos: Jogurt wlać do miseczki, dodać niepełną łyżkę octu. Dodać cukier, przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Spróbować. Jeśli będzie potrzeba można
Moja DelicjaPrzepyszne danie obiadowe: świeża polędwica z dorsza, podana na puree ziemniaczano-jabłkowym z sosem winno-maślanym, do tego brokuł ugotowany al dente i chrupiący czips z jarmużu, który nadaje daniu chrupkości (oczywiście jarmuż możecie pominąć). Idealnie soczysty dorsz jest kluczem do sukcesu. Ryby nie można przeciągnąć, gdyż stanie się gumowa i sucha. Mam nadzieję, że z moimi wskazówkami przygotowanie idealnie(...)ryba jest idealnie upieczona, jeśli po delikatnym dotknięciu palcem rozdziela się na płaty i jest soczysta) . Nie przeciągnąć ryby, gdyż stanie się sucha i gumowa! Odcedzić ziemniaki i ugotować brokuł: Gdy ryba jest jeszcze w piecu, odcedzić ziemniaki, wylewając gorącą wodę do drugiego rondla , do którego włożyć na 4 minuty różyczki brokuła (łodygą do dołu). Ziemniaki utłuc wraz z masłem
Moja Delicjabrokuły ok. 200 g tuńczyka (ja kupuję w słoiczku, te z Lidla) 1/2 puszki kukurydzy 6 jajek 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz Brokuły dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonej i lekko osłodzonej wodzie. Odcedzamy. Gdy przestygną, dzielimy na jeszcze mniejsze kawałki. Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy je i kroimy
Smaki Na Talerzuduży ząbek czosnku 4 łyżki startego sera żółtego szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz 1. Składniki na naleśniki miksujemy i odstawiamy na 10-15 minut. W tym czasie gotujemy brokuł (10-15 min) szklimy cebulkę, oraz czosnek oraz przesmażamy razem z nimi pieczarki. Pieczarki w trakcie smażenia solimy i pieprzymy. 2. Teraz smażymy naleśniki. Naleśniki aby nie pękały przykrywamy talerzem(...)odstawiamy na czas przygotowania farszu. 3. Do przesmażonych pieczarek dodajemy brokuł pokrojony na mniejsze kawałki lub rozgniatamy go i taki dodajemy do pieczarek. Możemy jeszcze całość podsmażyć. Następnie doprawiamy do smaku, dodajemy ser żółty i możemy wykładać na naleśniki. Naleśniki możemy obsmażyć na masełku lub obtoczyć je w jajko i bułkę tarta i obsmażyć jak krokiety. Smacznego !! Ps. Możemy
Gotowanie...to proste !warzywami i makaronem Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 45 min Łączny czas 1 godz Porcje 6 Składniki 300 g makaronu świderki 1 szklanka pokrojonej zielonej fasolki 1 mały brokuł 1 mała czerwona papryka 1 mały por 20 dag chudej kiełbasy 1 łyżka masła klarowanego sól, pieprz Sos: 2 jajka 4 łyżki śmietany 18% 1 szkl. mleka ½ łyżeczki czubrycy zielonej(...)rozpuszczamy masło klarowane, podsmażamy pokrojony w półplasterki por oraz paprykę czerwoną pokrojoną w średnią kostkę. Po chwili dodajemy kiełbasę pokrojoną w paski, fasolkę szparagową pokrojoną na kawałki, a także brokuły podzielone na małe różyczki. Całość smażymy około 10 minut pod przykryciem, od czasu do czasu delikatnie mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem. W tym czasie kiedy warzywa się duszą, w dużym
To co lubię - gotuję i polecamJeszcze jedna sałatka, którą robi się bardzo szybko. Smakuje nawet dzieciom – niejadkom ;) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Sałatka brokułowa Czas przygotowania 15 min Składniki 1 duże brokuły 2 grube plastry szynki (3-4 mm) 3 łyżki ziaren słonecznika 1 łyżka majonezu (ew.jogurt) Instrukcje Brokuły dzielimy na różyczki i gotujemy w lekko osolonej wodzie (al dente), przelewamy na sicie zimną wodą
To co lubię - gotuję i polecamzapewniam Was, że będą równie smacznie, do tego są szybkie, łatwe do zrobienia. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Muffiny z warzywami Porcje 12 Składniki 5 niedużych ziemniaków 1 mały brokuł pół czerwonej papryki 1 nieduży por 200 g sera żółtego (np. gouda) 1 łyżka śmietany 1 łyżeczka masła 3 jajka 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka świeżego lub suszonego(...)oregano sól pieprz Instrukcje Ziemniaki kroimy w drobną kostkę, zalewamy wodą, solimy i gotujemy od chwili zagotowania 5 minut. Studzimy. Brokuły dzielimy na różyczki, wkładamy do garnka z wodą, solimy i od chwili zagotowania gotujemy około 4-5 minut. Studzimy i dzielimy na mniejsze kawałki. Paprykę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w talarki i dusimy do miękkości na maśle
To co lubię - gotuję i polecamwersji z suszonymi pomidorami, serem feta i oliwkami. SKŁADNIKI: 5 jajek 2 łyżki mleka 40 g startego sera, np. parmezanu, grana padano, żółtego 6 pomidorków koktajlowych 6 różyczek brokułów – u mnie mrożony garść żółtej fasolki – u mnie mrożona (posiekana na nieduże kawałki) łyżka masła klarowanego sól, pieprz do podania: posiekany szczypior lub koperek PRZYGOTOWANIE: Jajka roztrzepuję widelcem(...)mlekiem w misce, solę i pieprzę. Na patelni rozgrzewam masło klarowane, podsmażam na nim brokuły oraz fasolkę. Gdy lekko zmiękną dodaję pomidorki posiekane na cztery. Podsmażam kilka minut, często mieszam. Gotową masę jajeczną wylewam na warzywa z patelni, przykrywam pokrywką i smażę tak frittatę przez 8 minut. Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu
Zasmakuj Kuchnikaszotto w jednym. Pomysł na urozmaicony obiad. Składniki: 1 torebka ryżu długiego 2 torebki kaszy gryczanej 200 g mięsa z podudzi kurczaka 1 cebula 1 marchewka 1 niewielki brokuł 1 cukinia 1 papryka 1 ostra papryczka jalapeno 100 g zielonej fasolki szparagowej 1/3 szklanki kukurydzy z puszki DODATKOWO 50 ml oleju rzepakowego suszony rozmaryn + mieszanka ziół sól i czarny pieprz(...)miseczki i przygotowujemy marynatę. Do mięsa wlewamy olej oraz wsypujemy suszone zioła, sól i pieprz. Mieszamy by kawałki kurczaka oblepiły się dokładnie marynatą i pozostawiamy na 30 minut. Brokuł dzielimy na niewielkie różyczki, a fasolkę szparagową oczyszczamy z ogonków i ewentualnych nitek. Marchewkę kroimy w plasterki. Wrzucamy je na 5 minut do garnka z gotującą się, osoloną wodą. Ryż oraz
ProstePesto.plspróbujesz dodawać warzywa do mielonych, będziesz eksperymentować już za każdym razem. Właśnie na bazie takich eksperymentów powstały te wyjątkowe kotlety, często wracam do tego przepisu. Artykuł Kotlety mielone z brokułem i puree ziemniaczane pochodzi z serwisu ProstePesto
ProstePesto.plzupy dodałam właśnie te składniki. Można dodać również nieco groszku lub jarmużu. Wszystko zależy od tego, co akurat mamy w lodówce ;-) A zupa jak zawsze wyjdzie przepyszna. SKŁADNIKI 1 brokuł 2 kurze skrzydełka 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 ząbek czosnku 2 garście mrożonej włoszczyzny krojonej 1 gałązka lubczyku 1 gałązka natki selera 1/2 pęczka natki pietruszki opcjonalnie(...)brukselki, garść szpinaku 1 łyżka Vegety Natur o smaku kurczaka sól, pieprz WYKONANIE Skrzydełka umyć i przełożyć do garnka. Dodać brokuł obrany w różyczki, liście laurowe, ziele angielskie, obrany ząbek czosnku, włoszczyznę, lubczyk, natkę selera i opcjonalnie brukselki i szpinak. Wszystko zalać wodą i gotować na średnim ogniu przez około 35 minut, aż mięso i warzywa zmiękną. Z wywaru wyłowić
Passions hobbies life