masa z kaszy mannej, dla mnie połączenie idealne. Jeśli dla was też to zostawiam przepis: Składniki na dużą prostokątną blachę: ciasto: 200 g czekolady mlecznej 2 szklanki borówek mrożonych 300 g masła 4 łyżki kakao 300 g mąki pszennej 6 jajek 300 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa: 6 łyżek kaszy mannej 1 litr mleka 2 budynie(...)waniliowe 2 galaretki cytrynowe 200 g borówek Wykonanie: Czekoladę masło i cukier roztapiamy w garnku na piecu. Następnie gdy wszystko się rozpuści zostawiamy garnek aż trochę się ostudzi i w tedy dopiero można wsypać resztę składników. Białka z jajek ubijamy an sztywną pianę i delikatnie dodajemy ją do ciasta. Wszystko razem mieszamy i przelewamy do formy. Pieczemy około
ciastkarnia na kruchym spodzienajbardziej wymagających. Beza jest delikatna, chrupka z zewnątrz a idealnie piankowa wewnątrz. Do kremu pokusiłam się użyć bitej śmietany i serka mascarpone. Natomiast owoce to lekko skarmelizowane brzoskwinie i borówki. Wspaniała i godna polecenia. Składniki: 4 białka 200 g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 0,5 łyżeczki soku z cytryny Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo łyżka po łyżce podajemy cukier(...)kremu nie przebić gdyż wtedy może nam się zważyć. Krem powinien być lekki i sztywny. Owoce: 3 łyżki cukru sok z połowy cytryny 5-6 brzoskwiń 80 g borówek Brzoskwinie myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na grubsze plastry. Borówki myjemy i osuszamy. Cukier karmelizujemy na patelni na złoty kolor. Wlewamy sok z cytryny i gotujemy do momentu aż karmel
Made By Mom And Sonjednak zrezygnuj wtedy z dodatku cukru. Składniki: 100 g gorzkiej czekolady - min. 60% kakao (u mnie 74%) 2-3 łyżeczki cukru pudru 200 ml śmietanki 30% świeże maliny i borówki do dekoracji Przygotowanie: Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Zdejmij z palnika, zostaw do lekkiego przestudzenia. Owoce opłucz pod bieżącą wodą i zostaw na talerzyku na listku ręcznika papierowego do osuszenia(...)stojącego miksera) lub partiami, miksując po każdej porcji, jak ja. Miksuj kilka chwil, aż uzyskasz jednolitą masę. Przełóż do szklanek lub małych salaterek. Na górze ułóż ładnie maliny i borówki. Podawaj od razu lub po schłodzeniu
Anioszek w kuchniOśmielona sukcesem mojej pierwszej pavlovej postanowiłam jeszcze raz przymierzyć się od bezów. Tym razem w pysznej, letniej jagodowej wersji. Do dekoracji oprócz świeżych borówek i bitej śmietany wykorzystałam jagodowe lody Carte d’or i muszę Wam powiedzieć, że to był strzał w dziesiątkę! Połączenie delikatnej chrupiącej bezy i pysznych jagodowych lodów od razu kojarzy mi się z moim dzieciństwem(...)poprzedniego wieczoru, żeby miały dużo czasu na przestygnięcie. Składniki: 2 białka 120 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny + 200 g śmietany kremówki, jagody lub borówki do dekoracji, lody – u mnie jagodowe Carte d’or Białka – najlepiej w temperaturze pokojowej – ubijamy w mikserze, dobrze spisuje się tu stojący, bo ubijanie zajmie dość dużo czasu. Kiedy
Ciastkozercykasztanki, wtedy będę już całkowicie spełniona. Dzisiaj chciałabym zaproponować wyśmienity deser. Konieczne do tego będą nie tylko jeżynki, ale każde inne fioletowe owoce. Mogą być to jagody, borówki, czarna porzeczka. Jakiekolwiek, które dorwiecie na straganie, bądź u siebie w ogródku, działeczce. Najważniejszy jest tutaj ten piękny kolor! Aczkolwiek sądzę, że maliny i inne owoce smakowo również dałyby radę. A bita(...)niebiańsko. Przepis na 5 porcji, jedna ok. 141kcal. Składniki: - 400ml mleczka kokosowego (puszka, włożona dzień wcześniej do lodówki - chodzi o krem kokosowy) - 200ml mleka np. sojowego - 150g jeżyn, jagód, borówek itp. - 150g jogurtu naturalnego (u mnie sojowy) - 30g nasion chia - 2 łyżki wody różanej - 2 figi Jeżyny lub inne owoce miksujemy wraz z mlekiem do całkowitego połączenia składników
Be Fit Be Strongpodam Wam zimą. :) Składniki na ciasto: 300 gramów mąki pszennej 250 gramów masła 6 żółtek 25 gramów kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki cukru pudru 500 gramów borówek szczypta soli Składniki na piankową warstwę: 6 białek 100 gramów rozpuszczonego masła 120 gramów budyniu waniliowego w proszku 15 gramów cukru z prawdziwą wanilią 180 gramów cukru(...)stopniowo dodawaj do białek. Gdy składniki się połączą wyłącz mikser. Dodaj do całości stopione masło (nie może być gorące!), mieszając ubijaczką. Masę wyłóż na podpieczony spód, na niej ułóż borówki. Następnie na całość zetrzyj na tarce o grubych oczkach jasną kulę. Ciasto wstaw ponownie do piekarnika i piecz przez około 50-60 minut. Smacznego! P/s. Najlepiej smakuje posypane cukrem pudrem
Garniec MagalieZwany inaczej tortem Mozarta tort czekoladowy z chilli, kremem pistacjowym i borówkami zrobiłem na urodziny mojemu kumplowi. Zachwalał! Zachwalali też goście. A Gruby Wałek rósł w oczach od wszystkich tych pochwał… Przemiło! Choć noc wcześniej i świt dnia urodzin to było napięcie milion. Eksperymentowanie w takim momencie jest bardzo ryzykowne. Ale udało się! Uwaga! Potrzebujecie dwóch okrągłych foremek! Składniki(...)dwie łyżki cukru, trzeci serek mascarpone (znowu łyżka po łyżce) i robicie biały krem do obsmarowania tortu dookoła i od wierzchu. Na koniec obsypujecie wszystko resztą pistacji oraz borówkami. Wstawiacie do lodówki na kilka godzin, aby wszystko zastygło, żeby nie powiedzieć – zesztywniało… Smacznego! Click to view slideshow
GRUBY WAŁEKjajko, 2 łyżeczki brązowego cukru nieratyfikowanego, 1 łyżeczka zmielonych suszonych płatków dzikiej róży lub 1/2 łyżeczki wody różanej, 1/2 łyżeczki cynamonu. Sałatka owocowa 100 g sezonowych owoców (np. borówek i jabłek), 1/4 awokado, 10 g płatków migdałów, 1 łyżka płynnego miodu, 1 łyżka melasy z granatów, 1 łyżka posiekanych świeżych ziół (mięty, bazylii, bazylii tajskiej, estragonu lub mieszanka tych ziół(...)wodę i szczyptę soli, zagotować, gotować 15 minut na średnim ogniu. W między czasie przygotować sałatkę owocową. Owoce umyć, odsączyć, jabłko i awokado obrać i pokroić w kostkę wielkości borówek, wymieszać z miodem, melasą z granatów i posiekanymi ziołami, odstawić na bok. Migdały uprażyć na suchej patelni. Jogurt ubić z jajkiem, brązowym cukrem, cynamonem i płatkami róży, dodać kilka łyżek
SzczyptaSmaQZapraszam dzisiaj na pyszne, waniliowe ciasto z masą jogurtowo – śmietanową. Wierzch zdobi masa świeżych owoców zalanych owocową galaretką. Użyłam malin i borówek, ale możemy dodać jeżyn, czarnej jagody, truskawek, wiśni. Pyszny, orzeźwiający deser, który zniknął u mnie błyskawicznie:), najbliższym, którzy przyjechali do mnie na wakacje, bardzo smakował. Uwielbiam takie ciasta, są jakby kwintesencją lata. Bardzo polecam… Porcelana ze sklepu(...)łyżek cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku) 12 łyżeczek żelatyny 1/2 szklanki wody w temperaturze pokojowej Wierzch: około 1kg-1,2kg umytych, osączonych owoców jagodowych (użyłam malin i borówki) 2 galaretki (użyłam truskawkowej i agrestowej) Ciasto kruche: 1. Mąkę wymieszać z proszkiem, solą, cukrem, cukrem wanilinowym. Dodać masło i posiekać nożem. Dodać jajko, żółtko i szybko zgnieść ciasto
Mała CukierenkaDziś mam dla Was przepis na przepyszne, letnie danie, które zachwyca nie tylko smakiem, ale też wyglądem! Makaronowe muszle nadziewane pysznym, domowym budyniem cytrynowym i owocami – u mnie borówki, kawałki soczystych brzoskwiń , ananasa i bananów . Takie danie jest fantastycznym pomysłem na słodki podwieczorek albo słodki obiad dla dzieciaków. Gwarantuję , że talerze będą opróżnione do zera! SKŁADNIKI: ( 1 porcja ) * muszle(...)mąka ziemniaczana – 1 czubata łyżka * mąka pszenna – 1 płaska łyżka * masło – 1 płaska łyżka * skórka cytrynowa – 1 łyżka * żółtko – 1 szt DODATKOWO: * owoce – borówki , brzoskwinie , ananas SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Makaron gotujemy al dente. BUDYŃ: Do 0,5 szkl mleka dodajemy cukier , mąki i żótko – mieszamy. Resztę mleka gotujemy ze skórką cytrynową, a następnie wlewamy
Ostra na Słodkowersja słodkiego bałaganu z Eton składa się tylko z trzech składników: truskawek, bez i bitej śmietany. Ten letni deser można przygotować z dowolnymi owocami. Świetnie sprawdzą się maliny, jagody, borówki czy jeżyny. Jego przygotowanie jest bardzo proste i zajmuje jakieś 10 minut. Proporcje składników nie są tu najważniejsze, możecie pójść na totalny żywioł, a deser i tak wyjdzie piękny(...)pyszny! Składniki: 2 szklanki malin 1/2 szklanki borówek amerykańskich 2 łyżki cukru z wanilią* 2 szklanki śmietany kremówki kilka bez Przygotowanie: Maliny posypujemy cukrem z wanilią i rozgniatamy widelcem. Możemy zostawić kilka w całości do dekoracji. Kremówkę ubijamy (bez cukru), ma być gęsta, ale nie sztywna. Do ubitej śmietany dodajemy pokruszone bezy i delikatnie mieszamy. W pucharkach układamy
Smakowity Blog Kulinarnylodówce. Wafelek można też zabezpieczyć papilotką do muffinek. Zapobiegnie to mocnemu namoczeniu wafelka od soków z arbuza i melona. Składniki: arbuz (najlepszy będzie bezpestkowy) melon (najlepiej różne rodzaje) borówki mięta do dekoracji wafelki do lodów Z arbuza i melona powykrawać kulki specjalnym przyrządem. Do wafelków powkładać kulki melonowe i arbuzowe oraz borówki. Udekorować miętą. Gotowe! Inspiracja
Moja Galeria SmakuPrzepyszne, dietetyczne śniadanie podane w słoiku. Truskawki, maliny i borówki z jogurtem greckim, przykryte muesli. Muesli składa się z podpieczonych w piekarniku płatków owsianych, pestek słonecznika i płatków migdałowych z syropem klonowym. Syrop klonowy możecie zastąpić miodem lub syropem z agawy. Mogę śmiało rzec, że to śniadaniowa rozpusta :) Jest to doskonałe śniadanie dla osób zapracowanych i mających mało czasu rano(...)pewno zrobi furorę wśród współpracowników ;) Oczywiście możemy sobie takie śniadanie zafundować również w domu, wykładając wszystkie składniki do wysokiej szklanki lub miseczki. Składniki na 2 porcje: 2 garście borówek amerykańskich lub jagód (ok. 30g) garść malin (około 25g) kilka truskawek (ok 50g) 1/2 łyżeczki z cytryny 1 łyżka cukru pudru 150 g jogurtu greckiego 45 g płatków owsianych 20 nasion
Moja Galeria Smakukokosowo-jagodowy < klik > oraz malinowo-czekoladowy < klik > Składniki na 2 porcje: 200 ml mleka 3 łyżki nasion chia 2 banany 1 szklanka malin 3/4 szklanki borówek 1 łyżeczka kakao 1. Najpierw przygotować pudding chia. Do miseczki wlać mleko, dodać chia. Dokładnie wymieszać, żeby wszystkie nasiona były pokryte. Odstawić do lodówki na co najmniej 3h, najlepiej(...)całą noc. Pudding powinien mieć konsystencję żelu. 2. Przełożyć pudding do szklanki. 3. Owoce rozgnieść widelcem lub zmiksować. 4. Na pudding umieścić warstwowo maliny, borówki i banana. 5. Posypać kakao 6. Udekorować owocami. 7. Smacznego
Moja Galeria Smaku